Dodaj do ulubionych

Coś trwałego do wazonu

27.01.24, 17:27
Posiadam duży, bardzo ładny wazon. Od jakiegoś czasu stoi w nim gipsówka, ale już mi się opatrzyła. Świeżych kwiatów nie będę kupowała, bo są nietrwałe i drogie. Co można teraz kupić tak, aby postało dłużej? Co emama ma w wazonie (oprócz świeżych kwiatów)?
Obserwuj wątek
    • bei Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 17:28
      Kwiaty Lego
      • bei Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 17:30
        Gałązki krzewów i drzew, wypuszczają liście i forsycja zaraz zakwitnie.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 17:33
          Kwiaty Lego są super, ale wazon jest duuuży.
          • jkl13 Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 21:36
            Dużo kwiatów lego smile
    • mayaalex Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 17:37
      Bluszcze (dlugie pedy, wsadzone prosto do wody, jak juz sie ukorzenia to je wykorzystuje na tarasie)
      Eukaliptus
      wlasnie obcielam za dlugie pedy scindapsusa i ukorzeniam je w wazonie w salonie, ladnie to wyglada.
      Pomiedzy bluszcz i eukaliptus mozesz wsadzac kwiaty ciete i wymieniac jak zwiedna (masz wtedy wersje na bogato smile
    • yennefer.00 Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 18:06
      Można kupić piękne suszone bukiety albo pojedyncze kwiaty i zrobić sobie kompozycję.
      Np.
      awai.pl/kategoria/suszone-rosliny-suszone-kwiaty
    • andaba Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 18:45
      Palmy smile
    • muszebosieudusze Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 18:49
      Bazie? Akurat na dniach powinny być świeże
    • asiairma Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 18:53
      Gałęzie naturalne lub farbowane, na przykład naturalna brzoza + lekko pofarbowana na złoto.
      Suszone większe/dłuższe okazy kwiatów czy liści, skromnie lub na bogato- zależy od wazonu.
      Oprócz suszonych roślin są też preparowane gliceryną, na przykład liście eukaliptusa. Świeży też długo wytrzyma.
      Są też kwiaty cięte które wytrzymują 3 tygodnie- goździki, astry, zatrwian, późnym latem kupuje od pań tak zwane "suszki".
      Jak styl odpowiedni to możesz poszukać i ładnych papierowych czy bibułkowych rękodzieł. Widziałam świetne drewniane tulipany (nie takie przerysowane, tylko jak żywe).
    • asia.sthm Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 18:58
      Galazki, badylki i rosliny doniczkowe po wypadku. Wszystko z odzysku po podcinaniu krzewow czy drzew. Jak sie nie ma wasnego ogrodka to mozna przyczatowac w parku czy na skwerku. Zanim posprzataja to mozna sobie uskubac.
      https://1.bp.blogspot.com/-EL9IjHwNS04/Wp-2QsMlZhI/AAAAAAAANXQ/Mrr0L5Ny0A48a_R-23BdSWRMVk5_yC_zACEwYBhgL/s640/driva%2Bkvistar%2Bminna%2Bmercke%2Bschmidt-0039.jpg

Zaraz sezon na badylki.
      • asia.sthm Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 19:01
        I bawelna, stoi i stoi
        https://www.qreate.se/blogg/wp-content/uploads/2011/07/IMG_0657.jpg
        • andaba Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 19:19
          Skąd bierzesz takie badylki bawełny?
          • asia.sthm Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 19:37
            To akurat nie moje, moje po dlugim zyciu zginely podczas przeprowadzki.
            Te bawelne sie kupuje w kwieciarniach, w Polsce chyba tez, na wiekuiste uzywanie. Ta moja stara zostala przywieziona przez moja tesciowa z
            Grecji. Ja sobie przywioze wkrotce z Hiszpanii. Pamiatka z wakacji najlepsza.
          • kk345 Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 21:42
            Można kupić na przykład na allegro albo w linkowanym wyżej sklepie. W kwiaciarniach też bywają
    • bi_scotti Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 21:41
      Lucky bamboo sticks? Czasem trzeba im dolewac wody ale one takie troche "wieczne" sa smile I podobno zapewniaja good luck wink Cheers.
    • kk345 Re: Coś trwałego do wazonu 27.01.24, 21:43
      Po zlikwidowaniu świątecznych świerków i jemioły w wazonach mam teraz zasuszone latem kremowe hortensje i zatrwian.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Coś trwałego do wazonu 28.01.24, 20:17
      Mam gałązki bawełny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka