Dodaj do ulubionych

Wiek emerytalny kobiet

02.02.24, 19:56
Jak jest wiemy. Mężczyźni idą na emeryturę w wieku 65 lat a kobiety w wieku 60 lat. Ale czy tak być powinno? Owszem kobiety rodzą dzieci i często opiekują się rodzicami. Ale rośnie liczba takich które ani nie mają dzieci ani nie opiekują się rodzicami. Z drugiej strony mężczyźni krócej żyją. Co sądzicie o takim rozwiązaniu jak uzależnienie wieku emerytalnego kobiet od ilości urodzonych dzieci? A co z samotnymi ojcami (wdowcami) opiekującymi się swoimi dziećmi?

Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:00
      Poniewaz kobiety chca rownosci to rowniez tu powinna byc rownosc.
      W hameryce nie ma roznicy i obecnie normalnym wikiem emerytalnym jest 67 lat.
      Nikt na to nie narzeka
      • fogito Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 09:00
        Nikt nie narzeka ? A może Ty nie wiesz, że jednak narzekają.
      • kk345 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 09:19
        Nikt też nie narzeka na brak powszechnej, bezpłatnej opieki zdrowotnej, urlopów macierzyńskich i wielu innych oczywistości
        • fogito Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 10:54
          No właśnie. Nikt 😝
      • autentyczka Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:50
        A składki emerytalne się dziedziczy.
        W razie rozwody dzieli na 2
        • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:57
          Wprowadzono już to w Polsce?
          • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 21:07
            ayelen40 napisała:

> Wprowadzono już to w Polsce?

Nie.
    • engine8t Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:02
      A co ma ilosc dzieci do wieku emrytalnego?
      Bezdzietni nie powinni dostawac emerytur?
    • 35wcieniu Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:03
      Liczby. Liczby dzieci, pajacu.
      • engine8t Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:06
        35wcieniu napisał(a):

> Liczby. Liczby dzieci, pajacu.
        >

Teraz nie wiadomo jak te dzieci sie mierzy bo one sam nie wiedza czym sa.
        • hanusinamama Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:59
          Za to wiemy, że engine to kretyn.
          • engine8t Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 01:08
            hanusinamama napisała:

> Za to wiemy, że engine to kretyn.
            >

A skad to wiesz?
            Sama to wymyslilas czy inne rownie madre ci powiedzialy a ty sie zasugerowalas?
            Zastanw sie wiec nad soba i swoim rozumowaniem orza wyciganiem wnioskow - nie wszytko stracone, masz jeszcze szanse sie poprawic. smile

Przypomne
            I zastanow sie czy mozna postaawic diagnioze kretynizmu bez obserwacji?
            www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/hormony/kretynizm-choroba-objawy-przyczyny-i-leczenie-kretynizmu-aa-Uxfy-bZP4-5U1a.html
            Pomijam fakt ze
            Kretynizm występować może u pacjentów obojga płci, częściej jednak – nawet dwukrotnie – spotykany jest on u dziewczynek.
            Kretynizm: objawy Hormony tarczycy są niezbędne dla funkcjonowania całego organizmu, w związku z czym w przypadku kretynizmu i doprowadzającej do niego wrodzonej niedoczynności tarczycy, pojawiają się u pacjentów dolegliwości ze strony różnych narządów. Pierwsze objawy tego problemu występować mogą już niedługo od przyjścia dziecka na świat – zaliczyć do nich można: powiększenie języka (makroglosję); zmniejszoną aktywność u dziecka; przedłużającą się żółtaczkę noworodków; bladość skóry; suchość skóry; problemy z przyjmowaniem pokarmu; spowolnioną czynność przewodu pokarmowego (przejawiającą się przede wszystkim tendencją do zaparć).

I co to swiadczy o Tobie?

Ok, Idz i nie grzesz wiecej.
      • ta_jedna_karen Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 19:49
        Perły przed wieprze. Oni nigdy tego nie ogarną. Tanebo to przynajmniej piwniczniak i nikomu nie zaszkodzi, Fogito jest podobno nauczycielką angielskiego i nie wie, że są rzeczowniki policzalne i niepoliczalne. To mniej więcej tak, jakby nie potrafiła odmienić to be.
        • niemcyy Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 19:58
          Spokojnie, nie tylko te dwa nicki. Jakieś 40% piszących na forum nie wie, czym się różni ilość od liczby.
    • cegehana Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:06
      Uważam, że emerytura powinna przysługiwac po przepracowaniu ilus tam lat pracy, a nie być zależna od wieku, bo nie jest to uczciwe kryterium. Liczba urodzonych dzieci to jeszcze większe kuriozum.
    • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:11
      Uważam, że decydujący powinien być staż pracy i składki. A wiek nie powinien mieć znaczenia. Np. ktoś przepracował 10-15 lat, ale uzbierał tyle składek, że będzie sobie wygodnie żył na emeryturze. Lub ktoś przepracował 20 lat, składek ma mało, ale idzie na emeryturę z pełną świadomością ile ta emerytura będzie wynosiła. I oczywiście zero zasiłków dla takich emerytów.
      • bistian Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:38
        asia-loi napisała:

> Uważam, że decydujący powinien być staż pracy i składki. A wiek nie powinien mi
        > eć znaczenia. Np. ktoś przepracował 10-15 lat, ale uzbierał tyle składek, że bę
        > dzie sobie wygodnie żył na emeryturze.

Same tych dzieci nie mają. Można podzielić się składkami z partnerem i coś dołożyć w ostateczności, ale nie na zero.
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:42
          bistian napisał:

> asia-loi napisała:
          >
          > > Uważam, że decydujący powinien być staż pracy i składki. A wiek nie powin
          > ien mi
          > > eć znaczenia. Np. ktoś przepracował 10-15 lat, ale uzbierał tyle składek,
          > że bę
          > > dzie sobie wygodnie żył na emeryturze.
          >
          > Same tych dzieci nie mają. Można podzielić się składkami z partnerem i coś dołożyć w ostateczności, ale nie na zero.

🤔🤔🤔
          • hell-raiser1 Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 21:46
            asia-loi napisała:

> bistian napisał:
            >
            > > asia-loi napisała:
            > >
            > > > Uważam, że decydujący powinien być staż pracy i składki. A wiek nie
            > powin
            > > ien mi
            > > > eć znaczenia. Np. ktoś przepracował 10-15 lat, ale uzbierał tyle sk
            > ładek,
            > > że bę
            > > > dzie sobie wygodnie żył na emeryturze.
            > >
            > > Same tych dzieci nie mają. Można podzielić się składkami z partnerem i co
            > ś dołożyć w ostateczności, ale nie na zero.
            >
            > 🤔🤔🤔
            >
            > Ty się Aśka ciesz że za PIS jesteś już wolna. I możesz robić co chcesz. Nawet jeszcze pracować. A mimo to nawalasz na nich. Reszta niech martwi dalej. A liczby i i ocena to nie ma znaczenia. Życie jest za krótkie na to.
            • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:27
              hell-raiser1 napisał: > > Ty się Aśka ciesz że za PIS jesteś już wolna. I możesz robić co chcesz. Nawet jeszcze pracować. A mimo to nawalasz na nich.

Tak, skorzystałam z tego że PiS obniżył wiek emerytalny. Ale ja nie jestem sprzedajnym lepszym sortem, więc PiS-u nie popieram. Ja mam emeryturę na nowych zasadach: kapitał podzielony przez zawyżone tablice dożycia. PiS i tak mnie okradł, bo zawyżył tablice dożycia, przez co moja emerytura jest niższa o ponad 300 zł netto miesięcznie. Gdybym mogła przejść na emeryturę w wieku 59 lat i 6 miesięcy, to moja emerytura byłaby wyższa o kolejne 600 zł netto miesięcznie, przy mniejszym kapitale i krótszej pracy. I dostałabym jeszcze 13. Dłuższa praca kompletnie nie popłaca. Za każdy miesiąc pracy dochodziło mi około 10 zł miesięcznie. I jeszcze PiS ukradł mi moje małe oszczędności, bo spowodował swoimi rządami dużą inflację.
              • dyzurny_troll_forum Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:43
                asia-loi napisała:

> Tak, skorzystałam z tego że PiS obniżył wiek emerytalny. Ale ja nie jestem sprz
                > edajnym lepszym sortem, więc PiS-u nie popieram.

Jedna z lepszych rzeczy, które to ostatnio przeczytałem. A zawsze wydawało mi się, że to Lauren6 jest naj... zresztą nieważne...

Proponuję w ramach nie bycia sprzedajnym lepszym sortem kopać uran gołymi rękami za kołem podbiegunowym do 75 roku życia. Ku wiecznej chwale Donalda Tuska*!

Co tak się bedziesz leniła na tej wstrętnej emeryturze od wstrętnego PiSu!?

* Tusk Donald wócił już do starej, sprawdzonej tradycji latania rządowym samolotem do Gdańska. Narazie weekend zaczyna się w piątek o 11, ale zapewne wciągu następnych kilku tygodni zostanie przesunięty na czwartek. A ty oczywiście pij z rozmemłanej papierowej słomki i nie bierz foliówki, bo planeta płonie...
                • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:55
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> Jedna z lepszych rzeczy, które to ostatnio przeczytałem. A zawsze wydawało mi się, że to Lauren6 jest naj... zresztą nieważne..

Ja sobie na emeryturę zapracowałam. Mam ponad 40 lat pracy, a nie życia. Pracowałam ponad 40 lat, a nie 50 lat, to mam mniejszą emeryturę. Choć jak pisałam, ja na dłuższej pracy wyszłam źle. Bo w Polsce dłuższa praca nie zawsze się opłaca. Bardzo często decydują inne czynniki np. rok czy miesiąc przejścia na emeryturę.

> > Proponuję w ramach nie bycia sprzedajnym lepszym sortem kopać uran gołymi rękami za kołem podbiegunowym do 75 roku życia. Ku wiecznej chwale Donalda Tuska*!

To zacznij od siebie. To z moich podatków PiS miał na rozdawnictwo. A ja na swoją emeryturę zapracowałam sobie. Nie dostałam jej za darmo od świętego PiS-u.

> Co tak się bedziesz leniła na tej wstrętnej emeryturze od wstrętnego PiSu!?

Bardzo mi dobrze na tej emeryturze big_grin
                  • szafkanocna Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 19:37
                    A ja na swoją emeryturę zapracowałam sobie. Nie dostałam jej za darmo od świętego PiS-u.

nikt nie pracuje na swoja emeryture. ty pracowalas na emeryture poprzedniego pokolenia, a na twoja emeryture bedzie pracowac nastepne.
                    niektorzy wciaz myla emeryture z oszczednosciami w skarpecie, tyle ze umieszczonej w magicznym banku zus-u 🙄
                    • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 19:39
                      Dobrze, ale dostała ją za to, że pracowała, a nie bo jej rodzice pracowali.
                    • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:20
                      szafkanocna napisała:

>
                      > nikt nie pracuje na swoja emeryture.

Ależ oczywiście, że pracuje. Emerytury nie są takie same dla wszystkich. Od tego ile ma się składek zależy jej wysokość, w/ g obecnych przepisów. Kiedyś można było sobie wybrać 10 czy 20 najlepszych lat pracy. Ktoś kto nigdy nie pracował emerytury nie dostanie.
                      Mało mnie interesuje, że moje składki ZUS dał innym emerytom.
                      • bistian Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:47
                        asia-loi napisała:

> Mało mnie interesuje, że moje składki ZUS dał innym emerytom.

Czyżby bunt dwulatka? wink
                        4:2:1 tego się nie przeskoczy
                        • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 21:03
                          bistian napisał:
                          >
                          > Czyżby bunt dwulatka? wink
                          > 4:2:1 tego się nie przeskoczy

Żaden bunt. Mam emeryturę i się nią cieszę.
                          Nie znam nikogo, kto by zrezygnował z emerytury, bo jego składki ZUS dał komuś innemu. I Wy też nie zrezygnujecie.
                          To pokolenie, które szło na emerytury w wieku 55 lat i mniej, jest na emeruturach na starych zasadach, a nie ja. I są na tych emeryturach ponad 30 lat i więcej. W życiu jeża nie włożyli do wspólnego worka tyle, ile z niego już wyciągneli. Ja mam emeryturę z moich składek, a nie z nalepszych 20 lat pracy, bo gdybym tak miała, to moja emerytura byłaby dużo większa.
                • dramatika Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 13:06
                  dyzurny_troll_forum napisała:

> * Tusk Donald wócił już do starej, sprawdzonej tradycji latania rządowym samolo
                  > tem do Gdańska. Narazie weekend zaczyna się w piątek o 11, ale zapewne wciągu n
                  > astępnych kilku tygodni zostanie przesunięty na czwartek. A ty oczywiście pij z
                  > rozmemłanej papierowej słomki i nie bierz foliówki, bo planeta płonie...

Ale to Morawiecki podpisał Fitfor55 tongue_out
      • moni_485 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 13:03
        Składki tak, staż pracy nie. Dlatego, że w ten sposób premiowane byłyby osoby po zawodówkach, szkołach średnich, średnich wieczorowych i studiach zaocznych. Wszyscy kończący studia dzienne np. lekarze byliby w ten sposób pokrzywdzeni. Dodatkowo pokrzywdzone byłyby osoby wchodzące na rynek pracy po roku 1990, kiedy bezrobocie było bardzo wysokie a w niektórych regionach przekraczało 20%. Mnóstwo ludzi pracowało wówczas na czarno albo wcale. Miałaś szczęście, że urodziłaś się w roku 1960, nie straciłaś pracy po roku '90 lub nawet jeśli straciłaś to miałaś doświadczenie zawodowe i łatwiej ci było znaleźć inną pracę. I zapewne studiów dziennych też nie kończyłaś jak np. weterynarze.
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 14:01
          moni_485 napisała: > Składki tak, staż pracy nie.

No to w takim razie najbardziej sprawiedliwe byłyby składki, staż pracy, wiek - bez znaczenia.
          Każdy decyduje kiedy przechodzi na emeryturę, wiedząc jaka ona będzie, ale później nie wyciąga łapek po zasiłki.
          Nam się mówi, że jak będziemy dłużej pracować, to będziemy mieć wyższe emerytury. Ale to tylko teoria, w praktyce tak nie jest, przynajmniej w Polsce. Ja jestem tego przykładem, ale też mam takich znajomych, którzy źle wyszli na dłuższej pracy. Wystarczy podnieść tablice dożycia (a o tym decydują politycy) i większe składki idą się "paść" (kapitał dzielony przez tablice dożycia). Urodzeni w tym samym roku, mający takie same składki, taki sam staż pracy - nie mają takich samych emerytur. Np. w roku 2023 było tak: urodzeni w styczniu, lutym marcu kapitał dzielony przez 239 miesięcy, urodzeni po 1 kwietnia - kapitał dzielony o 16 miesięcy więcej. Różnica znaczna w wysokości emerytury. Plus marcowa waloryzacja 14,8% (kolejne stówki) i 13 emerytura. Ci co urodzili się do 31 marca, nie poszli do pracy po urodzinach, tylko chodzili do szkoły do końca czerwca. I nie ma gwarancji, że będą żyli krócej, niż urodzeniu od 1 kwietnia.
          W Polsce system emerytalny jest bardzo niesprawiedliwy, zagmatwany i ciągle się zmieniający.
          • langsam Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 18:10
            <przechodzi na emeryturę, wiedząc jaka ona będzie, ale później nie wyciąga łapek po zasiłki.>

to jest absolutnie sprzeczne z naturą ludzką. Oczywiście, że by wyciągał. I oczywiście, że byś płaciła, choć zapewne na wkurwie. Bo nie chciałabyś ani zdychających z głodu na ulicach, ani rewolucji.
    • eriu Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:36
      Brakuje odpowiedzi: kobiety to nie klacze rozpłodowe żeby wyliczać ich wartość na podstawie liczby źrebiąt.
      • engine8t Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:50
        eriu napisała:

> Brakuje odpowiedzi: kobiety to nie klacze rozpłodowe żeby wyliczać ich wartość
        > na podstawie liczby źrebiąt.
        >

Tak by sie chcilao myslec chociaz po ich zachowaniu to traci sie pewnosc.
        Slyszalas np kiedys aby klacz robila sobie aborcje chociaz ma trudne zycie i czasami zdrowie?
        • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 20:57
          engine8t napisał:

>
          > Tak by sie chcilao myslec chociaz po ich zachowaniu to traci sie pewnosc.
          > Slyszalas np kiedys aby klacz robila sobie aborcje chociaz ma trudne zycie i czasami zdrowie?

Słyszałeś kiedyś aby klacz leczyła klacz?
          Bo kobieta leczy kobiety i nie tylko, facetów też. 😏
          Jako bezdzietna emerytka uważam, że kobietom które urodziły i wychowały dzieci, za każde dziecko powinno doliczać się do emerytury ileś procent lub określoną kwotę. Kobietom, które tylko urodziły, a nie wychowały bo np. dziecko wylądowało w Domu Dziecka - nic.
          • olpa7 Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 21:34
            Też uważam że procent jakiś jest ok do emerytury bo wiadomo że mają gorsza pozycję na rynku pracy przez macierzyństwo
            • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 02.02.24, 21:41
              olpa7 napisała:

> Też uważam że procent jakiś jest ok do emerytury bo wiadomo że mają gorsza pozy
              > cję na rynku pracy przez macierzyństwo

No i jest to ogromny wysiłek wychować dziecko i wykształcić. A często i urodzić, jak ciąża jest z problemami.
              • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 09:07
                Kryterium zbyt płynne. Nie WYŁĄCZNIE kobieta ma dziecko, utrzymuje je, wychowuje. Dzieci można mieć z potrzeby realizacji instynktu macierzyństwa, zapewnienia kontynuacji rodu, pomocy na starość. A co będzie, jeśli dzieci źle się wychowało, potomstwo wyemigrowalo, zmarło po osiągnięciu np 20 roku życia?
                • moni_485 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 13:08
                  <A co będzie, jeśli dzieci źle się wychowało, potomstwo wyemigrowalo, zmarło po osiągnięciu np 20 roku życia?>

Zgadzam się. Albo są wiecznie bezrobotni i siedzą na zasiłkach, albo wylądowali w więzieniu na garnuszku podatnika. Albo są chorzy od dziecka i pobierają rentę/zasiłki do końca życia.
          • dyzurny_troll_forum Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:35
            asia-loi napisała:

> Jako bezdzietna emerytka uważam, że kobietom które urodziły i wychowały dzieci,
            > za każde dziecko powinno doliczać się do emerytury ileś procent lub określoną
            > kwotę.

A te ileś procent lub określoną kwotę to się będzie brało skąd? Z drukarki?
            • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:47
              dyzurny_troll_forum napisała: > A te ileś procent lub określoną kwotę to się będzie brało skąd? Z drukarki? >

Napisałam ileś, bo kwota jest do ustalenia. Będzie się brało stąd, skąd bierze się na emerytury za urodzenie 4 dzieci.
              Bo skoro płaci się kobietom, które tylko urodziły 4 dzieci lub więcej, a nie pracowały, to tym bardziej powinno być dla kobiet które urodziły 4 dzieci i pracowały. A pracujące nie dostają, bo mają swoją wypracowaną emeryturę.
              Wszystkie wydatki się ustala, nie spadają z nieba, tak jak i kasa na nie. Np. nie powinno być 40-50 letnich emerytów.
              I może naprawdę wystarczy nie kraść, i z rozwagą wydawać to co jest. Bo póki co to afera goni aferę, i jest ogrom źle wydanych pieniędzy.
        • lauren6 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 01:12
          > Slyszalas np kiedys aby klacz robila sobie aborcje chociaz ma trudne zycie i czasami zdrowie?

Wy...j dziadu
          • kokosowy15 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 09:08
            Przyznam, że takiej właśnie kulturalnej odpowiedzi oczekiwałem.
        • nunia01 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 10:58
          Nie jestem weterynazem ani pasjonatem hodowli koni. Jednak mocno wątpię żeby właściciel rozplodiwrj klaczy zgodzil się na kontynuację patologicznej ciąży. U nas kobiety mniej warte od klaczy...
      • abria Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 10:50
        Ależ kobiety to klacze rozpłodowe - także wg ministry ds równości, która utrzymanie przywileju szybszego wieku emerytalnego uzasadniła dokładnie tym że rodzimy dzieci.

A teraz po prostu czas to usankcjonować prawnie: masz 2 dzieci, masz szybszą emeryturę.
        Masz 1 dziecko, nie musisz iść do okopu.

A bezdzietne są równie (bez)wartościowe jak faceci i mogą mieć wiek emerytalny jak oni i trafiać na pierwszą linię do okopu jak oni.
        • dramatika Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:14
          abria napisała:

> Ależ kobiety to klacze rozpłodowe - także wg ministry ds równości, która utrzym
          > anie przywileju szybszego wieku emerytalnego uzasadniła dokładnie tym że rodzim
          > y dzieci.

Łomasiek widzi szklankę do połowy pustą. Nie klacze rozpłodowe, tylko boginie spełniające najważniejszą funkcję w narodzie - zapewnianie jego biologicznego przetrwania. Matki powinny być noszone na rękach, a to, że nie są i że promuje się w ściekomediach antynatalizm, prostytucję i ku...wo świadczy o tym, ze jesteśmy narodem (o ile jeszcze jesteśmy) bez własnego rządu i państwa.
        • engine8t Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 18:40
          abria napisała:

> Ależ kobiety to klacze rozpłodowe - także wg ministry ds równości, która utrzym
          > anie przywileju szybszego wieku emerytalnego uzasadniła dokładnie tym że rodzim
          > y dzieci.
          >
          > A teraz po prostu czas to usankcjonować prawnie: masz 2 dzieci, masz szybszą em
          > eryturę.
          > Masz 1 dziecko, nie musisz iść do okopu.
          >
          > A bezdzietne są równie (bez)wartościowe jak faceci i mogą mieć wiek eme
          > rytalny jak oni i trafiać na pierwszą linię do okopu jak oni.

No wiec tylko sie radowac. Zaczynasz w w wieku 20lat i lekko po 30 -ce masz 5 dzieci i emryture do smierci...
          A wiec mozecie miec prywatny i dobrze prosperujacy biznes. A wy na nim siedzicie i marnujecie?
    • chatgris01 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 10:57
      tanebo001 napisał:

> Jak jest wiemy. Mężczyźni idą na emeryturę w wieku 65 lat a kobiety w wieku 60
      > lat.

Nie wiemy. Na emeryturę idę w wieku 63 lat i mężczyźni z mojego rocznika tak samo (a i tak młodsi, obu płci, będą mogli w wieku 64 lat, reforma jest w trakcie)
    • nunia01 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 11:00
      Od wieku i od liczby przepracowanych lat. Ewentualnie is zgromadzonego kapitału. I nie mam problemu z równym wiekiem dla kobiet i mężczyzn. Zresztą juz miałam tają umowę u zagranicznego pracodawcy.
    • dramatika Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:07
      W związku z kryzysem demograficznym priorytetem powinny być różne nagrody i przywileje za rodzenie i wychowywanie dzieci, więc uzależnianie emerytury od dzieci - jak najbardziej tak.
      • moni_485 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 13:16
        Nie ma kryzysu demograficznego. Wprost przeciwnie, ludzi na świecie jest za dużo. Politycy w Polsce i w krajach gdzie rodzi się coraz mniej dzieci powinni myśleć jakie zmiany wprowadzić, żeby ludzie którzy pracowali całe życie i płacili składki dostali sensowne emerytury. A na dzieci składamy się wszyscy, ludzie którzy nie mają dzieci nie płacą mniejszych składek i podatków niż ci którzy te dzieci mają, a dostają od państwa ułamek tego co ludzie np. z trójką dzieci.
        • dramatika Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 13:44
          moni_485 napisała:

> Nie ma kryzysu demograficznego. Wprost przeciwnie, ludzi na świecie jest za duż
          > o. Politycy w Polsce i w krajach gdzie rodzi się coraz mniej dzieci

Nie ma kryzysu demograficznego, ale jest. Ok
    • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 12:57
      Kobiety powinny mieć wcześniejszą emeryturę także ze względu na niedogodności okołomiesiączkowe.
      • abria Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:51
        nie musisz ich mieć:
        1) możesz zmienić płeć
        2) brać leki na zatrzymanie tak jak profesjonalne sportsmenki biorą latami, żeby nie przeszkadzało im w treningach i zawodach

ale żeby z tytułu chorób i dolegliwości były wcześniejsze emerytury? absurd
      • niemcyy Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 16:01
        big_grin

Ale jak któraś dzięki antykoncepcji nie ma miesiączki ileś czasu to o tyle dłużej ma pracować. Tak, tak.
        • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 19:40
          Bingo!
    • sloneczna_paraolka1 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 13:02
      Nie , wiek emerytalny powinien być taki sam i zarobki takie same na tych samych stanowiskach.
      • saszanasza Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:53
        sloneczna_paraolka1 napisała:

> Nie , wiek emerytalny powinien być taki sam i zarobki takie same na tych samy
        > ch stanowiskach.

Ok pod warunkiem, że kobiecie do emerytury doliczy się jako składkowy czas w którym nie mogla pracować
        z powodu ciąży lub konieczności wychowywania dzieci bezpośrednio po niej. Uwzgledniłabym też te kobiety, które posiadają niepełnosprawne dzieci i nie mogą pracować ze wzgledu na sprawowanie nad nimi opieki.
        • niemcyy Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 16:02
          Facet nie zajdzie w ciążę, ale penis nie przeszkadza w wychowywaniu dzieci.
    • lena.morgenstern Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 14:17
      A może rozwiązanie takie jak w Niemczech?

Wiek emerytalny zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn wynosi 67 lat.
      Obowiązuje tzw. umowa międzypokoleniowa, według której obecni podatnicy finansują emeryturę obecnych emerytów, zdając się na to, ze ich własna emerytura finansowana będzie przez przyszłe pokolenia.

Kobiety opiekujące się małymi dziećmi, mają przez maksymalnie 3 lata, zapewnione składki emerytalne, obliczone na podstawie obecnej, średniej pensji.
      3-letnia opieka nad jednym dzieckiem „podnosi” w ten sposób emeryturę, o około 110 euro miesięcznie.
      • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 14:19
        67 lat to za późno. Człowiek powinien mieć coś z życia po przejściu na emeryturę. A to, że się finansuje poprzednie pokolenie, to reguła wszędzie.
        • lena.morgenstern Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 14:33
          Tyle tylko, że niektórzy wydają się nie zdawać sobie z tego sprawy…
          • lena.morgenstern Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 14:35
            A co do wieku emerytalnego w Niemczech, myślę ze i tak zostanie on podniesiony 😕
            • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:06
              Niestety do 70. A jak zaczynałam pracę, to też był dla kobiet do 60 😐
              • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:12
                ayelen40 napisała: > Niestety do 70. A jak zaczynałam pracę, to też był dla kobiet do 60 😐

No to współczuję. Bo niestety z każdym rokiem człowiek ma mniej siły i mniej zdrowia. To tylko łatwo się mówi: pracuj dłużej, bo żyjesz dłużej. Żyjemy dłużej dzięki medycynie, każdy z nas ma ileś chorób, ale nie zawsze to życie jest bardziej komfortowe dzięki medycynie. I praca, a praca to gigantyczna różnica.
        • bistian Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:08
          ayelen40 napisała:

> 67 lat to za późno. Człowiek powinien mieć coś z życia po przejściu na emerytur
          > ę. A to, że się finansuje poprzednie pokolenie, to reguła wszędzie.

Chińska typowa rodzina, to 4 dziadków, 2 dzieci i 1 wnuk/wnuczka. Jak to ma się spiąć?
          U nas za chwilę będzie podobnie.
          • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:14
            bistian napisał: > Chińska typowa rodzina, to 4 dziadków, 2 dzieci i 1 wnuk/wnuczka. Jak to ma się > spiąć? > U nas za chwilę będzie podobnie.

Polska i inne kraje będą musiały otworzyć się na imigrantów. Na świecie jest bardzo dużo ludzi, którzy chętnie będą mieszkać i pracować w Polsce i innych krajach europejskich.
            • ayelen40 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:23
              Chętnie mieszkać i brać socjal. Niekoniecznie pracować.
              • asia-loi Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:26
                ayelen40 napisała: > Chętnie mieszkać i brać socjal. Niekoniecznie pracować.
                To trzeba wybrać takich, którzy będą pracować. Socjalu u nas dla nich nie ma, to ich u nas nie ma. A ci co są, to pracują.
        • abria Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 15:52
          dlatego powinno być 65 - dla wszystkich płci
    • beaucouptrop Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:43
      Zla wiadomość dla ciebie. Sądzimy, że wiek emerytalny mężczyzn powinien być uzależniony od ilości splodzonych dzieci.
    • autentyczka Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:47
      Słuchałeś dwie lewe ręce? 😄
    • autentyczka Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 20:49
      Nie wiek emerytalny powinien zależeć ale wysokość emerytury 🤪
      Wiek emerytalny powinien być taki sam.
    • alba27 Re: Wiek emerytalny kobiet 03.02.24, 21:30
      Uważam że wiek emerytalny powinien być zrównany, 65 dla wszystkich, składki po rozwodzie powinny być dzielone jak w Niemczech tak, żeby kobiety, które przez jakiś czas opiekowały się dziećmi nie były stratne. I jeszcze osoby, które mają przepracowane 40 lat składkowych powinny mieć możliwość wcześnie emerytury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka