Dodaj do ulubionych

Urodziny i prezenty dla gości

05.03.24, 18:58
Skąd wziął się ten zwyczaj, aby dzieci w przedszkolu obchodzące urodziny dawały prezenty całej grupie, która uczestniczy w uroczystości? Gdy moje dziecko chodziło do przedszkola, ten zwyczaj jeszcze nie istniał.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:02
      Piewrsze słyszę. Za 'naszych czasów" to byla po prostu torba cukierków do poczęstowania koleżanek i kolegów
    • turbinkamalinka Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:05
      Nie znam takiego zwyczaju. Jedyne "prezenty" z tej okazji to poczęstowanie grupy jakimiś cukierkami
    • kubek0802 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:06
      Nie wiem skąd się wziął, ale mądry nie jest żeby nie napisać więcej. Ot taka idea prezentowania gości. Na weselach pakiety z cukierkami czy inną gumą do żucia, i wypasione paczki dla rodziców chrzestnych, bezy na komuniach, stópki na chrzcinach.
      • pseudo_stokrotka Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:49
        Jakie stópki? 😳
        • kubek0802 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:56
          Odcisk w gipsie.
          • kira_03 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:57
            Ale że dla gości? Po co?
            • pseudo_stokrotka Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:59
              No właśnie, po co gościom odcisk stopki czyjegoś dziecka? 🤔
              • marta.graca Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:00
                Mniej więcej po to samo, po co gościom weselnym słoiczek miodu,świeczka czy jedna sztuka Raffaello.
                • 35wcieniu Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:09
                  Nie no jednak mogę sobie wyobrazić że robię użytek z Rafaello, miodu albo świeczki, albo z łatwością znajduje kogoś kto chętnie przygarnie, ale odcisk stopy obcego dziecka to jednak jakieś kuriozum. Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
                  • kubek0802 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:45
                    Ematka nieocenionym źródłem wiedzy jak zawsze, ale skoro jesteś na chrzcinach to dziecko nie całkiem obce a z rodziny i taka stópka na półeczce w salonie jak znalazl.
                    • marta.graca Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:55
                      😂
                      • kira_03 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 22:14
                        Zadzieram kiecę i lecę zbierać kolejne durnostojki.
                    • homohominilupus Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 22:14
                      kubek0802 napisała:

> Ematka nieocenionym źródłem wiedzy jak zawsze, ale skoro jesteś na chrzcinach t
                      > o dziecko nie całkiem obce a z rodziny i taka stópka na półeczce w salonie jak
                      > znalazl.

Źartujesz, prawda?
                    • imponderabilia22 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 11:47
                      kubek0802 napisała:

> Ematka nieocenionym źródłem wiedzy jak zawsze, ale skoro jesteś na chrzcinach t
                      > o dziecko nie całkiem obce a z rodziny i taka stópka na półeczce w salonie jak
                      > znalazl.

Niech zgadnę, jestes z tych wstawiających wszędzie gdzie się da zdjęcia umorusanego kaszką dziecka? Bo to takie słodkie? Nie,nie jest ..🤦
                      • kubek0802 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 12:17
                        imponderabilia22 napisała:

> kubek0802 napisała:
                        >
                        > > Ematka nieocenionym źródłem wiedzy jak zawsze, ale skoro jesteś na chrzci
                        > nach t
                        > > o dziecko nie całkiem obce a z rodziny i taka stópka na półeczce w saloni
                        > e jak
                        > > znalazl.
                        >
                        >
                        > Niech zgadnę, jestes z tych wstawiających wszędzie gdzie się da zdjęcia umorusa
                        > nego kaszką dziecka? Bo to takie słodkie? Nie,nie jest ..🤦

No ba, takie stópki to prawdziwy rarytas. Dobrze, że małe to nie zajmują dużo miejsca i całą kolekcję można eksponować. I kolorystycznie salon dopasować bo one mogą być niebieskie, różowe albo białe.
                        Niestety czasy umorusanej buzi potomka dawno minęły i to nie był czas smartfonów. I to niespełnienie jest chyba we mnie. Stąd te stópki. No chyba kto miał zrozumieć to przekaz zrozumiał.
                    • hosta_73 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 11:51
                      i taka stópka na półeczce w salonie jak znalazl.

Ja jednak podziękuję.
                      • szarmszejk123 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 11:56
                        Ja też podziękuję, ale mam różne takie z różnych okazji:p o, na przykład to. Wisi, bo wisi, bo akurat miałam w rękach i był wolny haczyk, ale to jest ani do wieszania ani do nie wiem czego właściwie. Niby nie jest brzydkie ale jakieś bardzo ładne też nie, wywalić niecwyeale, trzymać nie wiem gdzie... Jedynie sympatią to trzymam:p
              • hanusinamama Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 10:27
                Aby wywalić do kosza...
                • kira_03 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 11:43
                  Produkcja smieci bez sensu.Juz predzej bym przygarnęła mini sloiczek miodu czy cukierka.
    • 35wcieniu Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:07
      Gdzie jest taki zwyczaj?
      Znam tylko przynoszenie cukierków, późniejszym odpowiednikiem jest przynoszenie ciasta do pracy.
      Obdarowywanie z okazji własnych urodzin kojarzy mi się że było w jakiejś książce dla dzieci - chyba w Pippi.
    • mika_p Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:10
      To chyba wyewoluowało z tych cukierków - ten nie może tego, tamten tego i będzie mu przykro, jak nie będzie mógł zjeść przyniesionego cukierka - no to trzeba cukierki zastąpić jakimiś drobiazgami.
      Były chyba wątki na ten temat - tu albo na Małym dziecku - co zamiast cukierków do przedszkola
      • heca7 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:16
        Pamiętam wink To były prawdziwe szitsztormy. Poczynając od tego, że jubilat przyniósł do przedszkola cukierki a jakaś inna matka sobie nie życzy bo ona dziecku słodyczy w ogóle nie daje. Albo daje ale tylko bez żelatyny bo są weganami albo cukierki były z Biedronki albo dziecko się nażarło i nie chciało jeść w domu obiadu wink Albo grożenie, że za następną dziurę w zębie obarczą rachunkiem rodziców jubilata. Ach to były czasy!
        • turbinkamalinka Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:26
          heca7 napisała:

> Pamiętam wink To były prawdziwe szitsztormy. Poczynając od tego, że jubilat przy
          > niósł do przedszkola cukierki a jakaś inna matka sobie nie życzy bo ona dziecku
          > słodyczy w ogóle nie daje. Albo daje ale tylko bez żelatyny bo są weganami alb
          > o cukierki były z Biedronki albo dziecko się nażarło i nie chciało jeść w domu
          > obiadu wink Albo grożenie, że za następną dziurę w zębie obarczą rachunkiem rodzi
          > ców jubilata. Ach to były czasy!
          >

Były, były. Mnie to tak tylko zastanawia co dziecko ma z zębami że nawet jak zje 26 (tyle dzieci w grupie) w roku cukierki że mu się zęby psująsmile I jak taka matka miałaby wyegzekwować ode mnie pieniądze na leczenie dziur😁Względy zdrowotne, alergie pomijam bo to zupełnie co innego
      • bardoszka Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:20
        Nie, to nie ma nic wspólnego z cukierkami. Poczęstunek jak najbardziej jest - suszone owoce, chrupki itp. A oprócz tego prezenciki. Skłaniam się do tego, że to może być jakiś ukraiński zwyczaj, bo zaczęły to właśnie dwie matki Ukrainki. Recz dzieje się w Warszawie.
        • semihora Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:54
          Zdecydowanie nie ukraiński, bo zaczęło się parę lat temu. I tak, chodziło o cukierki i wszelkie dramy z nimi związane, więc żeby dziecko coś wzięło do przedszkola z okazji swojego święta, to się szykuje paczuszki z kolorowankami, puzzlami albo innymi głupotkami.
          • mika_p Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:03
            Diabli wiedzą, ale tak na szybko znalazłam dwa wątki z tym motywem,
            2019:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,168860861,168860861,Urodzinki_imieninki_imprezki.html?p=168861128
            2016:
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,161143495,161143495,dzieci_bezcukrowe_i_urodziny.html?p=161144490
          • heca7 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 21:41
            Do przedszkola to jubilat nie nosił prezencików dla reszty dzieci (tylko cukierki). Ale już z kinderbali organizowanych w salach zabaw albo nawet w domach często tak. Np były to miniaturowe paczki haribo, gumki do włosów, naklejki itd. To z czasów kiedy moja 22 letnia córka na takich urodzinkach bywała wink
    • sandy_cheeks Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:34
      Jedyne z czym się spotykam, to ewentualnie dzieciaki biorą słodycze, które zostają po imprezie, albo cuksy pozbierane z piniaty.
      Jakieś prezenciki od gospodarzy, czy inne pierdolety dostawaliśmy tylko po weselach…
    • jammer1974 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 19:47
      W Holandii tez jest taki zwyczaj. W Polsce pewnie przyszedl z zachodu.
      • szarmszejk123 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 10:22
        Weź, u mnie matki robią cyrki z tymi prezentami, prześcigają się kto napchać więcej goofna do paczek, szlag człowieka trafia jak mu dzieciak znów przynosi ze szkoły reklamówkę słodyczy i jakichś gównianych zabaweczki za 50 centów z action.
        No ludzie, ileż można tego wyrzucać...
        Najlepsze, że sami pewnie też wyrzucają ale torba goffna na urodziny musi być!
        Ja się wylamalam, na urodziny córki dzieci dostały po kolorowance i paczce kredek:o
        • mylove23 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 14:41
          Ja się wylamalam, na urodziny córki dzieci dostały po kolorowance i paczce kredek:o

to faktycznie się wyłamałaś smile smile
          • szarmszejk123 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 14:59
            Noo, wylamalam się, bo normalnie, to jest to kolorowanka, trzy paczki żelków, dwie paczki chipsów i czekolada :p
            • szarmszejk123 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 15:01
              A oprócz tego duperele typu robak na żyłce, mini -memory, że oczy wyłupisz, żeby to zobaczyć + 10 piłeczek kauczukowych itp
      • derka1 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 14:54
        jammer1974 napisała:

> W Holandii tez jest taki zwyczaj. W Polsce pewnie przyszedl z zachodu.

W Anglii tez praktykowany.
    • smoczy_plomien Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:00
      Nie znam, u nas nie było.
    • kk345 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:08
      Ja pamiętam, że pierwsze pakieciki dla małych gości widziałam na kinderbalach w końcu lat 90tych, więc zwyczaj ma już kilka ładnych lat...
      • stasi1 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 10:06
        Ale to były bale. Tu chodziło o prezenty dla dzieci z przedszkola. Moje dziecko w podstawówce daje dzieciom tylko cukierki
        • kk345 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 16:11
          Może sprawdź znaczenie słowa kinderbal?
    • brenda_bee Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:38
      Co za idiotyzm
    • ichi51e Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 20:56
      Przyszli z zachodu. Wspominam z dzieciństwa jakąś książkę w której 4 przyjaciółki nastolatki miały firmę która organizowała urodziny dla maluchów. Pamiętam że mnie zdziwiło bo tam był opisany zwyczaj dawania drobnych prezentów gościom (naklejek gum do rzucić)
    • mgla_jedwabna Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 21:04
      Zwyczaj ma dwie podstawy:

1. Wypasione imprezy, na których goście dają bogate prezenty, natomiast sami niekoniecznie są tak super ugoszczeni. Dostają zatem drobiazgi jako podziękowanie za swój prezent i obecność. Np. takie anglosaskie śluby i przyjęcia weselne, na których goście sami płacą za swoje drinki. U nas nie do pomyślenia, ale tam bywa to częste.

2. Urodzinki, na których rozwydrzone kilkulatki wybuchają histerią, że ktoś dostał prezent, a one nie. Jak się organizuje kinderbal dla dziesięciorga aniołków, z których dwoje zrobi taką awanturę na pewno, a dalsze troje być może też, to łatwiej jest kupić dziesięć zabawek niż patrzeć, jak twoje dziecko ma zepsute urodziny. Zjawisko występuje w środowiskach ludzi z większą ilością pieniędzy i mniejszą chęcią do tłumaczenia własnym dzieciom zasad życia społecznego.
    • sagutxiki Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 21:50
      W Hiszpanii jest taki zwyczaj, takie rożki ze słodyczami się daje albo jakieś takie drobnostki. Po "przyjęciu" każde z dzieci otwiera swój rożek i zajada słodycze po uprzednjm zjedzeniu wcześniejszych. Sponsorem rożków jest lokalny dentysta smile
    • koronka2012 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 21:51
      I nadal nie istnieje 🤦🏻‍♀️ solenizant przynosi cukierki dla całej grupy i tyle
      • lauren6 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 22:24
        > solenizant przynosi cukierki dla całej grupy i tyle

Gdybym nie musiała taszczyć 4 toreb bananów z biedronki, bo słodycze to samo zło, uwierzyłabym w te cukierki.

W przypadku średniego dziecka w przedszkolu poszedł update, że owoce też są słodkie i już niczego nie było można przynosić big_grin
    • sloneczna_paraolka1 Re: Urodziny i prezenty dla gości 05.03.24, 22:21
      Dawało sie torbę z cukierami.
      Coś jak poczestunek w domu ,jak zapraszasz gości na urodziny.
    • volta2 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 09:55
      przyszło z hameryki, może ogólnei z krajów anglosaskich, też zaliczylam zdziwienie gdy syn po urodzinach u amerykańskich dzieci wracał z prezentem tzw. goodies. nie wiedziałam czy też mam się dostosować i rozdawać te torebki na urodzinach naszych dzieci, na początku na pewno nie dawaliśmy, nie wiem czy po dwóch, trzech latach się nie zaczęliśmy cywilizować bo jednak trochę czasu upłynęło.
    • mamaafg Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 10:17
      Z zachodu. W uk tak jest. Nazywa sie to Goody bag i jest pelne plastikowych malych glupot plus kilka cukierkow czy lizakow. Ja tez robie dla gosci moich dzieci. Bzdura prawde mowiac ale dzieci maja radoche. Zwlaszcza u maluchow sie to przydaje. Nie ma scen przy wychodzeniu z urodzin bo dzieci sa podekscytowane tymi paczuszkami.
      • mamaafg Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 10:19
        Zapomnialam dopisac ze te prezenty sa tylko dawane podczas organizowanych urodzin, nie w szkole/przedszkolu.
    • healios Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 10:54
      W Jukeju bardzo popularny zwyczaj, wrecz powiedzialaby nie do pomyslenia by bylo zeby maluch bedacy na imprezie nie dostal woreczka z duperelami.
    • mrs.solis Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 14:34
      W USA jest to praktykowane. Po urodzinach kazde dziecko dostaje goodie bag, w ktorej najczesciej sa jakies nikomu nie potrzebne badziewne drobiazgi.
    • zbarazowa Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 15:49
      jak u Hobbitów big_grin
      • paszczakowna1 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 19:22
        Hobbici często dawali ekologiczne prezenty przechodnie. Wyjątkiem Bilbo na swoje 111 urodziny, ale on miał forsy jak lodu i dał rzeczy przemyślane i przydatne, nie torbę badziewia.
    • nunia01 Re: Urodziny i prezenty dla gości 06.03.24, 15:53
      U nas przedszkole integracyjne. Dzieci z poważnymi alergiami i dietami. Stąd brak cukierków i przynoszenie drobiazgów. Fajnie było, jakieś ciekawe ołówki, mini układanki. Nikt nie narzekał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka