Dodaj do ulubionych

badania laboratoryjne

14.03.24, 16:45
Ile czasu się czeka w waszych przychodniach (NFZ) na wykonanie morfologii?, tj. pobranie krwi i czy wasza przychodnia wymaga zapisu na takie badania. Pytam bo w mojej niedawno przychodnia wprowadziła zapisy na badania i wczoraj poszłam żeby dokonać zapisu i uwaga pierwszy termin to 13 kwietnia, równy miesiąc. W przychodni do której należy córka, idzie się ze skierowaniem, z rana, zajmuje kolejkę i w tym samym dniu, jest pobranie.
Obserwuj wątek
    • kachaa17 Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 17:01
      Do mojej się po prostu idzie, bez czekania.
    • kk345 Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 17:14
      Przecież to zależy wyłącznie od konkretnego punktu pobrań. Moja rodzinna ma umowę z siecią laboratoriów i idę z marszu do tego najbliżej domu, lub najbliżej przychodni. Nigdy nie zajmuje kolejki abjnnie czekam dłużej, niż obsłużenie 1-2 pacjentów przedw mną
    • eagle.eagle Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 17:20
      Moja przychodnia ma umowę z Alab i idzie się z marszu, a kolejka taka ile ludzi przed Tobą. Mam nadzieję że nic tak głupiego jak u Ciebie nie wprowadzą, bo trzeba będzie zmienić przychodnię.
    • anilorak174 Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 17:26
      Moja przychodnia POZ- pobrania na zapisy, termin max za 2-3 dni, zwykle następnego dnia. Przychodnia specjalistyczna - wg przyjścia, bierze się numerek.
      Przychodnia pediatryczna - zapisy na termin- około 2-3 tyg. oczekiwania, chyba, że lekarz wypisze cito to w ciągu 1 dnia.
    • jkl13 Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 17:48
      Moja ma własny punkt pobrań oraz umowę z Alabem. W obu miejscach bez kolejek, pobranie w dniu przyjścia, czekasz tyle, ilu ludzi jest przed tobą.
    • mia_mia Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 18:15
      Nie słyszałam o czymś takim. W mojej przychodni na NFZ przychodzi się rano i bierze numerek, byłam co prawda tylko raz w ciągu ostatnich wielu lat, pewnie trzeba na to przeznaczyć kilka godzin, bo ciężarne, bo dzieci, bo krzywe cukrzycowe, ale obsługują tego samego dnia i chyba we wszystkich miejscach o których słyszałam tak jest.
      Nie wierzę, że taki system może dotyczyć zwykłych badań.
      • dominika9933 Re: badania laboratoryjne 14.03.24, 21:53
        Zarówno w POZ, jak i w przychodni kardiologicznej, przychodzę i pobierają krew, mocz w laboratorium. W POZ jest lepiej, bo mogę iść do dowolnej Diagnostyki i po kilku godzinach mam wyniki na ich stronie. W poradni kardiologicznej muszę iść do ich laboratorium (szpitalnego), a wyniki odebrać osobiście. Na szczęście szpital mam naprzeciwko domu, a w kolejkach nie stoję (ale nie są jakieś wielkie, kilka osób, raz było kilkanaście).
    • zielonazaba9999 Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 02:35
      W POZ idę z rana że skierowaniem i po prostu ustawiam się w kolejce do pobrania (max 1h czekania). Wyniki na stronie tego samego dnia. Na papierze w rejestracji następnego dnia.
    • feniks_z_popiolu Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 04:54
      Skierowanie jest elektroniczne w systemie, nie papierowe jak kiedyś. Zapisów na termin nie ma. Idę do przychodni i czekam tyle ile osób w kolejce przede mną. Ostatnio jakoś
      szybko to idzie. Po badaniu dostaję kod dostępu do portalu Alab i wyniki mogę sobie obejrzeć / wydrukować często jeszcze tego samego dnia.
    • szmytka1 Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 06:56
      W mojej przychodni idę se obojętnie gdzie. Wszystkie przychodnie majq tylko punkty pobrać, a laboratorium gdzieś tam w świecie, całe miasto i tak jest obsługiwane przez monopolistę gdzieś hen że świata, krakowska spolke chyba diag.pl
    • nuka_2 Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 08:43
      Miesiąc to faktycznie długo. U mnie czeka się 1-2 tygodnie na planowe badania, na pilne z dnia na dzień. Serio wolicie iść z marszu, bez zapisu nie mając pewności czy pobranie krwi będzie od razu czy po 1-2 godzinach , niż zapisać się na konkretną godzinę? Mnie to by denerwowało, że nie mogę się określić w pracy na którą dotrę, bo nie wiem ile zajmie badanie.Chyba, że faktycznie macie tyle punktów pobrań, że nie grozi czekanie. Chyba wszystkie sieciówki typu Luxmed też mają zapisy na konkretny dzień i godzinę. Większość Polski to albo Diagnostyka albo Alab, więc możliwość sprawdzenia wyników przez internet to już standard.
      • eagle.eagle Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 09:05
        Po raz pierwszy mam kolejkę do laboratorium. Przeważnie to były 2-3 osoby góra. Ja idę w dniu wolnym więc mam czas czekać.
    • andaba Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 09:09
      U nas tak jak u twojej córki.
      W ośrodku zdrowia na wsi pobranie tylko w środy, ale w najblizszą środę, nie kiedyś tam.
      Za to do lekarza pierwszego kontaktu trzeba się u nas zapisywać miesiąc naprzód. Na wsi nie, od reki jest.
    • mieszkankaroztocza Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 14:27
      Do mojej gdzie chodzę nie do rodzinnego a innego, to się nie zapisuje tylko staje w kolejce i czeka, jak ktoś się nie wyrobi w tych godzinach przychodzi innego dnia. U rodzinnej naszej tata chodzi to jest raz w tygodniu badanie krwi, też się nie zapisuje, ale jak ktoś nie może tego dnia to można do laboratorium jednego w mieście co rodzinna ma z nimi umowę i tam też się nie zapisuje.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: badania laboratoryjne 15.03.24, 15:10
      No więc u mnie jest tak jak w przychodni twojej córki. Nie ma żadnych zapisów, w ten sam dzień się przychodzi i oddaje krew. Dodam, że absolutnie w żadnym punkcie pobrań w moim mieście nie spotkałam się z zapisami na badanie.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: badania laboratoryjne 15.10.25, 20:16
        Ja się z zapisami spotkałam, ale to w przychodni specjalistycznej, gdzie skierowania wydają lekarze specjaliści z tej przychodni. Tam się trzeba zapisać na konkretny dzień i godzinę, a zapisują na kilka dni przed następną wizytą u specjalisty, żeby były aktualne wyniki badań u lekarza, jak pacjent stawi się na następną wizytę.
    • asia-loi Re: badania laboratoryjne 15.10.25, 18:44
      Jak ci się chciało spamerze wyciągać stary wątek. Trzeba być nieźle szurniętym żeby tak robić.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: badania laboratoryjne 15.10.25, 20:12
      To się przepisz do innej przychodni, bo ta jak widać sobie nie radzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka