Dodaj do ulubionych

Jak "oddać" dziecko ?

05.05.24, 18:31
Pytanie techniczno-formalne bo głupio było mi wypytywać ale nie daje mi spokoju, z dorosłym wymagającym opieki wiem, że latwo nie jest a jak to wygląda w przypadku niepełnoletniego niepełnosprawnego którym rodzina nie może/nie chce się dluzej zajmować. Oddaje się do adopcji, dps?
Obserwuj wątek
    • asma.bez.dworu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 18:42
      Nie wiem
      • ta_jedna_karen Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:27
        A czy ty w ogóle coś wiesz?
        • asma.bez.dworu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:31
          Przyszłam tu żeby się dowiedzieć jakie to dziecko chce oddać słonko
          • ta_jedna_karen Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:36
            I co? Wiadomo coś?
    • cegehana Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 18:48
      Z dzieckiem jest trochę łatwiej, bo nie trzeba uzyskiwać jego zgody.
      • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 18:52
        Czyli dps ? Ale wtedy rodzice/opiekunowie placa za to tak jak w przypadku starszych gdy nie wystarcza emerytury , bo podejrzewam ze renty spcjalnej tym bardziej?
        • little_fish Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:01
          DPS. Tak, płacą. Przy pewnych dochodach
          "Zgodnie z przepisami, członek rodziny jest zobowiązany do uiszczania opłaty za pobyt krewnego w DPS, jeśli osiągany przez niego dochód przekracza 300% kryterium dochodowego, jednak kwota dochodu pozostająca po wniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300% tego dochodu." Z tym, że miejsc w państwowych ośrodkach dla dzieci praktycznie nie ma. A w prywatnych płaci się i to najczęściej bardzo dużo.
          • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:19
            A co sie dzieje jak rodzina odmawia opieki nad dzieckiem a nie ma z czego zaplacic ? Tu babcia(rodzina zastepcza/pieczą zastępcza nie do końca zrozumialam) na rencie socjalnej konkretnie która nie da rady opiekować się chorym wnukiem bo sama wymaga opieki?
            • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:22
              Pewnie to samo, co z innymi alimenciarzami - rośnie mi dług i czeka go egzekucja komornicza.
              • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:26
                Nie. Odpłatność za DPS przejmie wtedy gmina jeśli członek rodziny zgodnie z kryteriami ustawowymi nie będzie w stanie jej ponosić.
            • ichi51e Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:28
              Pisze się o umorzenie/zmniejszenie. Pamiętasz babkę autystycznego dziecka której dziecko zabrano bo groziła samobojstwem? Ona pisała na fb że bardzo dziękuję pracownicom domu dziecka którzy jej wyjaśnili jak i kiedy jakie papiery składać żeby dostać umorzenie bo ona sama by nie wiedziała a jej też na ponad 6k wycenili.
              • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:34
                Babcia jest na pewno niewypłacalna. Ma komorników i długów więcej niż włosów na głowie, nie ma szansy tego spłacić do końca życia.
            • samawsnach Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:28
              slonko1335 napisała:

> A co sie dzieje jak rodzina odmawia opieki nad dzieckiem a nie ma z czego zapla
              > cic ? Tu babcia(rodzina zastepcza/pieczą zastępcza nie do końca zrozumialam) n
              > a rencie socjalnej konkretnie która nie da rady opiekować się chorym wnukiem bo
              > sama wymaga opieki?
              >
              W tej sytuacji rozwiązuje się rodzinę zastępczą. Babcia nie jest rodzicem. Procedura jest dość łatwa- ale konieczny jest wniosek do sądu, pomoże na pewno koordynator pieczy zastępczej z ośrodka pomocy. Żadnych kosztów za dps babia nie poniesie.
              • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:37
                A rodzice biologiczni?
                • samawsnach Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:44
                  Jeśli można ich obciążyć, to tak. Najczęściej są zwalniani ( na ich wniosek) z tych płatności, chyba że mają dobra syt.materialną ( nie znam takich przypadków niestety uncertain)
        • cegehana Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:13
          Tak jak w przypadku dorosłego: płacą, zwykle wykorzystując do tego celu świadczenia jakie przysługują niepełnosprawnemu (niekiedy nie wystarczy i trzeba dokładać ze swoich). W wielu przypadkach jest to i tak tańsza firma opieki niż opieka osobista, która wiąże się z rezygnacją z pracy zarobkowej dla jednego z rodziców.
          • little_fish Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:17
            "wykorzystując do tego celu świadczenia jakie przysługują niepełnosprawnemu " czyli konkretnie jakie świadczenia masz na myśli?
            • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:20
              Ja myślałam o rencie socjalnej ale nie wiem czy dzieci taka dostają . Tu akurat mowa o 17 latku.
              • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:24
                Dopiero gdy kończą 18 lat.
                • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:26
                  Tzn wtedy chyba dps pobiera 70% renty osiemnastolatka a resztę doplaca gmina, o ile babcia udowodni totalna niewypłacalność i rażąco niski dochód na siebie (tzn emerytura poniżej minimalnej lub zasiłek staly)
                  • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:27
                    To siedemnastolatek chyba nawet jeszcze nie skończył, czyli nie ma tej renty jeszcze.
                    • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:48
                      slonko1335 napisała:

> To siedemnastolatek chyba nawet jeszcze nie skończył, czyli nie ma tej renty
                      > jeszcze.
                      >

Chyba w takim razie są domy dziecka dla dzieci/młodzieży z niepełnosprawnością, tylko czy wezmą podopiecznego w każdym stanie? Bo raczej jak chlopak jest leżący i bez kontaktu, karmiony przez PEG i oddychajacy z respiratorem chyba nie bardzo.
                      • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:49
                        W stanie jaki opisujesz to raczej zol
                      • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:53
                        Głębokie uposledzenie, nie mowi, pielucha, nie lezacy, przyszedl do nas na nogach tylko zgarbiony, nieagresywny, tylko taki na poziomie 2-3 latka w rozumieniu co się do niego mówi.
                        • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:55
                          No to raczej DPS, nie leży, nie ma peg.
                          • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 22:02
                            Tak babcia rozpaczała, że nie daje rady i do dps musi oddać.
                        • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:24
                          slonko1335 napisała:

> Głębokie uposledzenie, nie mowi, pielucha, nie lezacy, przyszedl do nas na noga
                          > ch tylko zgarbiony, nieagresywny, tylko taki na poziomie 2-3 latka w rozumieni
                          > u co się do niego mówi.
                          >

Raczej jak są DD czy inne ośrodki, to opiekun który zrzeka się praw, nadal musi płacić koszty pobytu. Trochę patowa sytuacja, jeżeli żyje tylko uboga babcia która jest opiekunem faktycznym.
                    • wapaha Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:04
                      slonko1335 napisała:

> To siedemnastolatek chyba nawet jeszcze nie skończył, czyli nie ma tej renty
                      > jeszcze.
                      >
                      teraz kwestia co odpowie zus-srus ( oczywiście po złożeniu wniosków i komisjii) nt zdolności do pracy ( czy zdolny częściowo w zakładach pracy chronionej i tylko takich, czy zdolny do pracy, czy niezdolny)-bo mogą stwierdzić, że jest zdolny do pracy....( i nie otrzyma prawa do renty)..
            • cegehana Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:25
              Jakie to dziecko słonka ma - nie wiem.
        • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:29
          Słonko, tak na marginesie bo ci tego chyba nikt nie napisał- zgodę na umieszczenie dziecka w DPS musi wydać sąd opiekuńczy.
          Art.38 ust.3 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego
          Przyjęcie do domu pomocy społecznej osoby małoletniej lub ubezwłasnowolnionej całkowicie następuje za pisemną zgodą jej przedstawiciela ustawowego. Przedstawiciel ustawowy wyraża zgodę PO UZYSKANIU zezwolenia sądu opiekuńczego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania osoby małoletniej lub ubezwłasnowolnionej całkowicie.
          • livia.kalina Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:51
            O, widzę, że Daniela już to napisała. Zgodę wydaje sąd i nie jest to,prosta droga. W znanych mi przypadkach ciągnęło się miesiącami co było o tyle skomplikowane, że w miejscu gdzie dzieci miały być umieszczane (dom u sióstr w Broniszewicach) nie można było na tak długo rezerwować miejsca. Opłata to aktualnie około 9 tys miesięcznie. Jest możliwość przejęcia części,opłaty przez mops (tak jest w przypadkami ojca, ktory sam jest niepełnosprawny i żyje z renty).
            • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:56
              No napisalam, bo zdziwiło mnie lekkie stwierdzenie cegehany, że jest łatwiej niż z dorosłym, bo nie trzeba jego zgody. Otóż jest trudniej niż z dorosłym świadomym i współpracującym, który może sam wyrazić zgodę i tak samo trudno jak z dorosłym ubezwłasnowolnionym, nieświadomym, bo tu i tu potrzeba zgody sądu.
              • cegehana Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:06
                Pytanie było lekko zadane, to i odpowiedź lekka.
                • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:12
                  Ale błędna. Nie jest łatwiej.
                  • cegehana Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:14
                    Dziękuję za doprecyzowanie.
    • ichi51e Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:09
      Oddaje się do adopcji zrzekasz się i potem płacisz alimenty aż ktoś zaadoptuje
      • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:49
        ichi51e napisała:

> Oddaje się do adopcji zrzekasz się i potem płacisz alimenty aż ktoś zaadoptuje
        >

Siedemnastolatkiw adoptują, gdzie? To ciekawe, co wypisujesz.
        • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:50
          W ogóle adopcja dzieci chorych/niepełnosprawnych zdarza się rzadko. Cudakowie to raczej jednostkowy przypadek.
          • ichi51e Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:53
            No właśnie, a utrzymanie w instytucji jest przeraźliwie drogie. Dlatego państwo zniechęca ile może.
            • berdebul Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 09:48
              Zniechęca ile może, przy jednoczesnym zakazie aborcji. Hipokryzja level kraj wyznaniowy.
              • nunia01 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:17
                I jeszcze gadają urodzisz i oddasz. Tylko zapominsjanpieiedziec że chorego nie tak łatwo oddać a i kosztami Cię obciążą.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:10
      Ja nie wiem czy do dps przyjmą kogos ponizej 18 roku zycia.
      Ciociamojego męża byla w dps i tam była niepelnosprawnaintelektualnie dziewczyna, mlodziutka, nia się mam zajmowała do czasu az dawała radę ale jak którys raz z rzędu zostala pobita przez dziecko - nie specjalnie, tylko dziewczyna byla juz większa i duzo silniejsza od matki i nie panowała nad zloscią, to ją zabrano i umieszczono w najbliższym dps gdzie przyjmuja ludzi z
      zaburzeniami.
      Mlodsze dzieci to chyba do domu dziecka jednak.
      • little_fish Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:14
        Oczywiście, że są dpsy dla dzieci. Dużo zależy od rodzaju/nasilenia niepełnosprawności. Rzadko kiedy takie dzieci trafiają do domów dziecka.
      • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:15
        Oczywiście że przyjmą. Takim DPS dla dzieci był słynny Jordanów.
    • abria Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:10
      Dziecko możesz porzucić/oddać, ale wtedy mogą cię zmusić do płacenia alimentów. Ile? W przypadku muminków, wyceniono to na +/- 7000 zł

"NSA: Zrzeczenie się praw rodzicielskich nie zwalnia z opłaty za pobyt w domu dziecka. Rodzice uszkodzonego genetycznie noworodka zrzekli się praw i oddali go do domu dziecka. Teraz placówka każe im płacić miesięcznie ponad 7 tys. zł za wyżywienie i opiekę nad synem"
      • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:12
        Mój kraj taki piękny.

Dostęp do antykoncepcji najgorszy w Europie, badania prenatalne nierefundowane, aborcji zrobić nie można, dziecka się zrzec po urodzeniu też nie, nawet jak podrzucisz do okna życia, to będą robić śledztwo.
        • ikoniecikropka Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:16
          Tylko są dwie strony medalu. Bo jakby na przykład zrzeczenie się władzy rodzicielskiej znosiło obowiązek alimentacyjny, to dopiero byłby problem alimenciarzy.
        • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:29
          > Dostęp do antykoncepcji najgorszy w Europie,

Możesz dać linka do badań?
          • asma.bez.dworu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:32
            Tak napisał Donald, chyba badań nie trzeba w takiej sytuacji ?
            • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 08:35
              "mamkotanagoracymdachu" to nick D.Tuska?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:35
            www.epfweb.org/sites/default/files/2024-02/CCInfoEU_A3_EN_2024_FEB12_0.pdf
            • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:47
              A co oznaczają procenty wpisane w kraje?
            • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:19
              I jakie metody antykoncepcyjne były badane?
              • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:35
                demodee napisała:

> I jakie metody antykoncepcyjne były badane?

Poczytaj sobie o metodologii, sorry, ale nie mam czasu podawać Ci wszystkiego na tacy. To nawet nie jest meritum wątku, tylko dygresja, jeśli Cię zainteresowała, to poświęć czas i poszukaj odpowiedzi.
                • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:41
                  Ale co oznaczają te procenty, bo albo ja jestem ślepa, albo tego nie napisali. A jeśli nie napisali, to dlaczego, co chcieli ukryć?
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:52
                    % oznaczają ile punktów z maksymalnej puli dostało dane państwo.
                    • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:11
                      > % oznaczają ile punktów z maksymalnej puli dostało dane państwo.

Puli czego?

Poza tym, w szkole mi mówili, że "atlas" to jest zbiór map, w Twoim linku jest tylko jedna mapa, może to jest tylko kawałek badania, bo niektóre rzeczy są dla mnie, czytelniczki map, bardzo niejasne.

Np. co oni właściwie badali? Bo w podtytule napisali, że to jest badanie "dostaw antykoncepcji, doradztwa w zakresie planowania rodziny i dostępności internetowych informacji o antykoncepcji". "Planowanie rodziny" to także aborcja i in-vitro. Więc nie jest jasne, jak ta mapa ma potwierdzić, że jesteśmy na ostatnim miejscu w kwestii antykoncepcji.

I gdzie jest wersja po polsku? Przecież dokumenty unijne muszą byc tłumaczone na wszystkie języki unijne.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:12
                        Ojp. Naprawdę napisz sobie do autorów, może odpowiedzą.
                        A jeszcze lepiej zlec takie badanie, zapłać za nie, to wtedy na pewno będziesz mieć pełen dostęp do każdego szczegółu.
                        • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:21
                          > A jeszcze lepiej zlec takie badanie, zapłać za nie, to wtedy na pewno będziesz mieć pełen dostęp do każdego szczegółu.

Ale ja już chyba za nie zapłaciłam. W składce unijnej.

Raczej nie napiszę do autorów, bo najwyraźniej nie znają się na publikacji badań, ale można zapytać Frau Urszulę. Napisze do niej po polsku, bo niemieckiego nie znam.
                          • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:33
                            Albo można też napisać do przedstawicielstwa UE w Polsce

ttps://poland.representation.ec.europa.eu/o-nas/kontakt_pl

W sekretariacie Frau Urszuli mój mail pewnie zaginie w stosie innej korespondencji, a jako pisany po polsku pewnie będzie rozpatrzony na końcu. A w Warszawie będzie inna sytuacja.
                            • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:39
                              Powodzenia.
                              • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:46
                                A Ty nie zamierzasz zainteresować się głębiej tym "Atlasem"? Uważasz, że jak coś ma logo UE to musi to byc najprawdziwsza prawda, bo przecież UE kieruje się wartościami?
                                • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 09:37
                                  demodee napisała:

> A Ty nie zamierzasz zainteresować się głębiej tym "Atlasem"? Uważasz, że jak co
                                  > ś ma logo UE to musi to byc najprawdziwsza prawda, bo przecież UE kieruje się w
                                  > artościami?

Co Ty się tak mnie uczepiłaś? Znasz inne, bardziej wiarygodne dane, które pokazują, jak wspaniała jest edukacja seksualna w Polsce, jaki świetny dostęp do ginekologów, jak powszechna wiedza i dostęp do antykoncepcji i aborcji, jakie zaawansowane badania prenatalne pokrywa NFZ i jaką opieką i wsparciem objęte są ciężarne, którym w tych badaniach wyjdą nieprawidłowości? Podziel się, chętnie poczytam.
                                  • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 09:46
                                    Nie uczepiłam się, tylko podajesz link do jakiegoś szemranego badania. Dwa powody mi przychodzą do głowy:

1. Wiesz, że dane nie są prawdziwe, ale masz nadzieję, ze nikt nie sprawdzi, bo mapa mało czytelna i po angielsku. Czyli manipulujesz, a to nieładnie.

2. Sama jesteś zmanipulowana, ktoś Ci podrzucił dane, a Ty ich nie sprawdzasz, tylko podajesz dalej.
                                    • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 09:52
                                      Kiedy czytam badania poważanej instytucji, które zgadzają mi się z moimi obserwacjami, to nie mam w zwyczaju za każdym razem na potrzeby dyskusji na forum internetowym zagłębiać się w metodologię i źródła. Ani nie mam na to czasu, ani potrzeby. Nie jestem też wyznawczynią teorii spiskowych i nie zakładam, że WSZYSCY KŁAMIĄ.

Jak Ci się chce, to sobie szukaj dowodów na to, że dostęp do antykoncepcji w Polsce jest wzorowy, chętnie je podważę jak już coś znajdziesz.
                                      • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:09
                                        > Kiedy czytam badania poważanej instytucji, które zgadzają mi się z moimi obserwacjami, to nie mam w zwyczaju za każdym razem na potrzeby dyskusji na forum internetowym zagłębiać się w metodologię i źródła. Ani nie mam na to czasu, ani potrzeby. Nie jestem też wyznawczynią teorii spiskowych i nie zakładam, że WSZYSCY KŁAMIĄ.

To całkiem, jak ja.

Tylko jak wątek jest o poradę prawno-techniczną, jak umieścic niepełnosprawna osobę nieletnią w DPSie, a ktoś podaje link do badań o antykoncepcji i planowaniu rodziny, to włącza mi sie tryb podejrzliwości...

(Jeśli ktoś trzyma Ci przy głowie pistolet i zmusza do wrzucania linków na ematkę, to mrugnij 2 razy lewym okiem...)
                                        • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:11
                                          Przecież to Ty zapytałas o link, więc wysiliłam się i go dla Ciebie poszukałam. Jedyne co wcześniej padło w dyskusji z mojej strony, to że dostęp do antykoncepcji w Polsce jest fatalny. Nie zgadzasz się z tym twierdzeniem?
                                          • demodee Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:20
                                            > Nie zgadzasz się z tym twierdzeniem?

W mojej bańce ludzie mają łatwy dostęp do antykoncepcji.

No, chyba, że aborcję uważasz za antykoncepcję, to wtedy nie.
                                            • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 11:06
                                              demodee napisała:

> > Nie zgadzasz się z tym twierdzeniem?
                                              >
                                              > W mojej bańce ludzie mają łatwy dostęp do antykoncepcji.

Fajna ta Twoja bańka, taka nie za szeroka.

Brak rzetelnej informacji w szkołach publicznych, konieczność umówienia wizyty lekarskiej (do 18 roku życia niemożliwe bez zgody rodziców), uzyskania recepty i fakt, że nie jest refundowana to nie jest łatwy dostęp.

Jedyna łatwodostępna antykoncepcja to prezerwatywy, ale jeśli one zawiodą, to innych łatwodostępnych opcji brak.
                                            • johana7419 Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 13:01
                                              demodee napisała:

> > Nie zgadzasz się z tym twierdzeniem?
                                              >
                                              > W mojej bańce ludzie mają łatwy dostęp do antykoncepcji.
                                              >
                                              > No, chyba, że aborcję uważasz za antykoncepcję, to wtedy nie.

W twojej bańce dziewczyny niepracujące tj 15 -20 lat mają darmową antykoncepcję? Bo to jest łatwy dostęp do antykoncepcji. Może w innych krajach żyjemy.
                                            • escott Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 12:29
                                              Ja nie mam łatwego dostępu do antykoncepcji, muszę się użerać z receptami, nie mam dostępu do antykoncepcji awaryjnej, tabletki, których używam są drogie. NIkt nie ma łatwiej ode mnie w Polsce, chyba że jest lekarzem.
                        • szmytka1 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 10:13
                          Nie uważam, żeby sytuacja była taka zła. Masz prezerwatywy w każdym kiosku, markecie, żabce, stacji benzynowej i wielu innych pkt handlowych, masz receptę Ne telefon i nawet lekarza na oczy nie musisz ogladac, a apteka na każdym rogu. W miejscowości 3 tys mieszkańców 3 apteki się utrzymują
                  • kropkaa Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:53
                    Napisz do autorów badania.
                • paskudek1 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 10:48
                  mamkotanagoracymdachu napisała:

> demodee napisała:
                  >
                  > > I jakie metody antykoncepcyjne były badane?
                  >
                  > Poczytaj sobie o metodologii, sorry, ale nie mam czasu podawać Ci wszystkiego n
                  > a tacy. To nawet nie jest meritum wątku, tylko dygresja, jeśli Cię zainteresowa
                  > ła, to poświęć czas i poszukaj odpowiedzi.
                  >
                  >

Nawet jak, jej to wyryjesz w kamieniu,, zrobisz makietę, rozrusijesz i podasz w formie slajdów to ten tłuk i tak nie zrozumie.
        • gorzka.gorycz Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 10:08
          Znów to gadanie o fatalnym dostępie do antykoncepcji. Prezerwatywy na każdej stacji, spiralę za 50 zł zakłada lekarz na NFZ, a pigułki może przepisać rodzinny. No naprawdę, fatalny dostęp!
          • szmytka1 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 10:14
            I nawet lekarza na oczy widzieć nie musisz, wystarczy zadzwonić. Aptek więcej jak piekarni.
          • escott Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 12:30
            rotfl, umówienie spirali na NFZ jest faktycznie nie możliwe, nie da się skoordynować wizyt specjalistów i zabiegu z właściwym momentem cyklu, bo nic nie jest realnie dostępne
      • dwa_kubki_herbaty Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:56
        Supcio, czyli zmuszaja cię do urodzenia dziecka z ZD, ty zostawiasz je w szpitali a potem placisz 7 tysi miesięcznie, czyli tobie na życie zostaje zostaje minus 1400 zł. jesli zarabiasz średnią krajową.
        W sumie to pozostaje tylko zastrzelic resztę dzieci i siebie.
        • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:03
          Właśnie czy to tak też działa w przypadku pozostawienia dziecka w szpitalu po urodzeniu?
          • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:07
            W przypadku pozostawienia dziecka w założeniu ono ma iść do adopcji, więc nie wszczyna się procedury alimentacyjnej. Problemem jest (sygnalizowanym zresztą przy okazji pamiętnego wyroku TK) pozostawienie dziecka chorego, które może nigdy nie zostać adoptowane. I wówczas niestety istnieje ryzyko.
            • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:36
              Przerażające.....
              • turbinkamalinka Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:21
                slonko1335 napisała:

> Przerażające.....
                >
                Przerażające jest to że jak matka decydowała się zostać z chorym dzieckiem w domu i się nim zająć to dostawała mniej niż połowa tej kwoty. Nie wiem czy się w końcu coś zmieniło ale do tego roku nie mogła podjąć pracy.
                • szeptucha.z.malucha Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 11:01
                  Pracę w jakimkolwiek wymiarze może podjąć na świadczeniu tylko opiekun osoby do ukończenia 18 lat. Opiekun osoby powyżej ma prawo korzystać ze świadczenia (jeżeli jest ciągłość) na starych zasadach, czyli z zakazem pracy. Może też wystąpić o ocenę funkcjonowania do ZUS i wtedy osoba z N może otrzymać świadczenie wspierające (faktycznie trudno u osób z N i lub inną psychiczną cokolwiek teraz uzyskać). Pieniądze idą na konto OzN i jak rozumiem może sobie (rękami opiekuna) załatwić opiekę a on wtedy jak człowiek idzie sobie do pracy. A zaraz poczekaj, to świadczenie to chyba od 600 do max wysokości 2 rent socjalnych (ok. 3000, bo renta niecałe 1500). Gdzie za to opiekunkę znajdzie? Pozostaje zatem wpływ na konto OzN i jeśli jest ubezwłasnowolniony korzystanie na jego utrzymanie z tego (wraz ze sprawozdaniami dla sądu) oraz możliwość dorobienia.
                  Akurat jak to wchodziło, to moje dziecko skończyło 18 (Zawsze lepsze idzie za jego plecami) 🙄 Na razie czekam aż poprawią błędy systemu, przewali się trochę ludzi i spróbujemy z tym wspierającym... bo jeśli myślę o ewentualnym dps w przyszłości, gdy już nie starczy sił, to nie wiem z czego to opłacę.
            • wapaha Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:24
              daniela34 napisała:

> W przypadku pozostawienia dziecka w założeniu ono ma iść do adopcji, więc nie w
              > szczyna się procedury alimentacyjnej. Problemem jest (sygnalizowanym zresztą pr
              > zy okazji pamiętnego wyroku TK)

pozostawienie dziecka chorego, które może nigdy
              > nie zostać adoptowane. I wówczas niestety istnieje ryzyko.
              ryzyko , które wynika z tego, że nikt nie podejmie się adopcji chorego dziecka- tak ?
              bo jesli rodzice zrzeką się praw, a dziecko zostanie zaadoptowane poprzez adopcję z pełną/całkowitą -to wtedy ustaje obowiazek alimentacyjny ( i prawa związane z ew.dziedziczeniem)
              btw-popraw jesli się mylę ale przy adopcji niepelnej-istnieje obowiazek alimentacyjny ( i prawa zwiazane z dziedziczeniem)

?

• daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:39
                Tak. Ryzyko wynikające z tego, że dziecka chorego nikt nie adoptuje. Jeśli adoptuje to obowiązek alimentacyjny rodzics biologicznego ustanie. Przejdzie na rodziców adopcyjnych.

Przy przysposobieniu niepełnym (adopcji niepełnej) obowiązek alimentacyjny rodziców i innych krewnych biologicznych pozostaje, ale zostaje przesunięty na dalsze miejsce. W pierwszej kolejności obowiązek alimentacyjny obciąża przysposabiającego, czyli "nowego' rodzica.
                • wapaha Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 13:47
                  dzięki
    • asia_i_p1 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:18
      Są domy pomocy społecznej, da się nie sprawować bezpośredniej opieki, ale obowiązek utrzymania dziecka pozostaje.
      Natomiast nie można oddać do domu dziecka - jeżeli już się podjęło opieki nad dzieckiem raz, to nie można zrezygnoawć w połowie, wladza rodzicielska może być odebrana, ale nie da się jej zrzec.
      • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:22
        Nie do konca jest tak jak piszesz, Asiu.
        Zrzec wladzy się nie da, to zawsze będzie orzeczenie o odebraniu władzy rodzicielskiej natomiast jak najbardziej można przyprowadzić dziecko do placówki typu dom dziecka/na policję itd.i powiedzieć "nie chcę się nim zajmować dłużej." Efektem będzie oczywiście wszczęcie procedury o pozbawienie władzy rodzicielskiej. Ale nie będzie to porzucenie dziecka czyli przestępstwo.
        • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:24
          Zatem z opieki nad dzieckiem można "zrezygnować w połowie" tyle że żeby nie narazić się na zarzuty karne trzeba to zrobić w sposób dla dziecka bezpieczny. Inna sprawa jak tp jest psychicznie obciążające, stygmatyzujące itd. Ale można.
        • asia_i_p1 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:25
          Tyle, że wtedy się płaci za utrzymanie dziecka w tym domu dziecka - ostatnio komuś wyliczyli coś około 7000? Bo odebranie władzy nie jest równoznaczne z odebraniem obowiązku utrzymywania. NIe da się zrobic tak, jakby się dziecka nie miało.
          • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:27
            No płaci się oczywiście. Ale nie jest tak jak pisałaś, że z opieki "nie można zrezygnować w połowie."
            • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:37
              Z ciekawości - czy kiedy dziecko jest odbierane patologicznym rodzicom, to ci rodzice też są obciążani kosztami pobytu dziecka w placówce opiekuńczej?
              • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:38
                Też jestem ciekawa.
              • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:40
                Jeśli mówimy o dziecku zdrowym to obciąża ich po prostu obowiązek alimentacyjny a nie koszty pobytu w domu dziecka/rodzinie zastępczej.
                • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:42
                  I jakiej wysokości są te alimenty jeśli dziecko przebywa w domu dziecka, kto o nie występuje?
                  • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:44
                    mamkotanagoracymdachu napisała:

> I jakiej wysokości są te alimenty

W różnej. To przecież zależy od wieku, potrze dziecka itd.

jeśli dziecko przebywa w domu dziecka, kto o
                    > nie występuje?
                    >
                    Dyrektor ośrodka pomocy społecznej właściwego dla danej placówki
                    • mamkotanagoracymdachu Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:36
                      No dobrze, ale jeśli dziecko przebywa w domu dziecka, to jego „potrzeby” kosztują co najmniej stawkę DD + ewentualne dodatkowe indywidualne. Rozumiem, że to różnie jest, ale faktycznie tacy rodzice są obciążani kosztami rzędu 6-7k+?
                      • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 20:48
                        Trzeba pamiętać że mimo wszystko obciążenie alimentacyjne (piszę o alimentach nie o.opłatach za placówkę) musi uwzględniać możliwości zarobkowe i koszty utrzymania zobowiązanego. Jeśli to rodzice patologiczni to co prawda jakieś możliwości zwykle mają (choć ich nie wykorzystują), no ale nie rzędo 10 tys miesięcznie. Więc nie, te alimenty nie są tak wysokie.
                        • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:50
                          A ściągalność alimentów od takich rodziców, istnieje coś takiego czy to raczej dłużnicy alimentacyjni?
                          • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:52
                            Ściągalność w przypadku patologii jest oczywiście żadna. To są ludzie którzy funkcjonują poza systemem - nie mają majątku do zajęcia, nie pracują, nie mają dochodu powyżej kwoty wolnej, nawet wyrokiem skazującym za niealimentację się szczególnie nie przejmą.
                      • abria Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 09:40
                        7000 bylo na muminka - one maja znacznie wieksze potrzeby niz normalne dzieci
                        • shule_aroon Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:26
                          abria napisała:

> 7000 bylo na muminka - one maja znacznie wieksze potrzeby niz normalne dzieci

Tam jest chłopak nastoletni z pielucha, niemówiący i agresywny, na poziomie dwulatka - czyli potrzeby praktycznie pokrywające się z osobą z ZD.
                • daniela34 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:43
                  Korekta, bo zamiast "a nie" powinno być "a nie tylko".
                  Obciąża ich obowiązek alimentacyjny i.kosztu pobytu w rodzinie zastępczej. Oczywiście co z tego jest do wyegzekwowania to inna sprawa
          • maly_fiolek Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:09
            > NIe da się zrobic tak, jakby się dziecka nie miało.
            Chyba da się, do któregoś tam tygodnia. Ale pewna nie jestem.
    • bi_scotti Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:42
      Troszke off topic, sorry. Przypomnialas mi bardzo wazna dla mnie ksiazke The Boy in the Moon - no idea czy dostepna po polsku ale anyway polecam przeciez nie tylko osobom one way or the other dotknietym niepelnosprawnoscia kogos bliskiego. Life.
    • larix_decidua77 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 19:54
      Jeszcze musiałyby istnieć takie dps gdize zapewnia się opiekę 1na 1 czy 1 na 2. Niestety są takie dzieci a potem dorośli, którzy takiej opieki wymagają a oferty nie ma. Bardzo współczuję tym rodzinom, które niemal od urodzenia dziecka do własnej smierci borykają się z agresją, wrzaskami, demolowaniem. A lekarze bywają oszczędni w przepisywaniu mocnych leków, bo niszczą zdrowie leczonego. A zdrowie rodziców i rodzeństwa a także nauczycieli i pozostałych uczniów w szkole mają w odwłoku.
    • volta2 Re: Jak "oddać" dziecko ? 05.05.24, 21:37
      są ośrodki wyspecjalizowane w opiece nad takimi dziećmi, podlegają pod pomoc społeczną, przynajmniej w takim pracowały moje kuzynki. dzieci w weekendy są zazwyczaj odwiedzane przez rodziców, czasem w wakacje czy na święta zabierane. u kuzynki były dzieci chodzące, fizycznie na ogół sprawne, za to z różnymi niedostatkami intelektualnymi. o leżących nie mówiła, więc nie wiem
    • maly_fiolek Re: Jak "oddać" dziecko ? 06.05.24, 10:06
      Znam jedną sytuację, matka oddała dzieciaka najpierw do sióstr zakonnych, ale one po pół roku poddały się - chłopak poszedł do psychiatryka - jest na bardzo ciężkich lekach. Dostawał padaczki - a wtedy agresja ( w tym autoagresja), napad szału. Nie kontrolował tego sad.
      Generalnie to tej kobiecie od dawna mówiono że dzieciak kwalifikuje się do leczenia zamkniętego, ale serce mówiło co innego i trzymała go tak długo aż prawie jej nie zabił. I patrząc na ten i jeszcze jeden przypadek uważam że ciężkie przypadki powinny zawsze kończyć się oddaniem dziecka do DPSu, bo tam nim zajmą się lepiej. I całodobowo.
    • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 09:59
      Wracam do wątku. Chłopiec jest juz w jakimś ośrodku. Babcia w rozpaczy bo miejsce było tylko gdzieś daleko i ona nie jest w stanie nawet pojechać i go tam odwiedzić. Czeka na miejsce gdzieś blizejsad nie mam pojęcia jak wyglądały formalności i opłaty.
      • cegehana Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:25
        Dobrze, że jakoś się udało sytuację rozwiązać. Jeśli chłopiec będzie dobrze zaopiekowany, to temat odwiedzin na pewno da się ogarnąć.
      • wapaha Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:44
        dopiero zaczaiłam że wątek majowy..
        babcia rozpacza-a chłopiec jak ?coś wiadomo ?- bo może on nawet nie bardzo czai, że nie ma babci i się zaklimatyzował.?
        • slonko1335 Re: Jak "oddać" dziecko ? 25.08.24, 11:51
          Nie wiem nic. I ona chyba też niewiele wie. Pozostaje się łudzić, że w takim ośrodku jest w miarę ok. Prędzej czy później by musiał tam trafić. Babcia żyć wiecznie nie będzie a on nie jest zdolny do samodzielnej egzystencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka