Dodaj do ulubionych

Kwaśne espresso

12.05.24, 13:50
Od kilku dni nasz ekspres De Longhi się zbiesil i espresso wychodzi kwasne jak cytryna... Smak innych kaw się nie zmienil.
Nie rozumiem, co się moglo stac. Wg mojej wiedzy nikt przy ekspresie nie majstrował.
Zmienilam kawę i dalej to samo 😔
Moze macie jakis pomysl?
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Kwaśne espresso 12.05.24, 14:07
      Coś się popsuło. Jedna możliwość, woda nie uzyskuje odpowiedniej temperatury. Wszystko poniżej 85 stopni oznacza kwaśną kawę. Druga możliwość, aparat nie mieli kawy jak trzeba. W za grubo mielonej kawie także wychodzi bardziej kwas niż typowa kawowa gorycz.
      Trzecia możliwość, masz pecha i kupiłaś kawę za gorąco albo za krótko paloną. Na rynku kawowym zmieniają się aktualnie ceny, może producenci wyrzucają jakieś resztki, by dobrą kawę sprzedać po nowej, wyższej cenie, ale to teoria bardziej spiskowa. Choć nie niemożliwa. wink
    • berdebul Re: Kwaśne espresso 12.05.24, 14:25
      Wyczyść, odkamień. Obstawiam za niską temperaturę.
    • kropkaa Re: Kwaśne espresso 12.05.24, 14:54
      Porządnie wyczyścić.
      Nie wiem, jako to rodzaj ekspresu, ale z boku, zwykle lewego, jest wyjmowany kawałek obudowy, wyciąga się tamtędy moduł i czyści i tę część i wnętrze ekspresu. W zależności od urządzenia może być tam osobny wszechświat pleśni, o którym nie miałaś pojęcia.
      W Tchibo strasznie szybko zbierały mi się tam resztki kawy i pleśniały, kawa była właśnie taka kwaśna. Teraz mam Smeg i choć mechanizm taki sam, to chyba wykonanie lepsze, bo moduł i wnętrze czyste.
      • grey_delphinum Re: Kwaśne espresso 12.05.24, 15:08
        Dziękuję za odpowiedzi 😊
        Wszystko posprawdzam, jak radzicie.
        • grey_delphinum Re: Kwaśne espresso 12.05.24, 22:38
          Ekspres zostal rozmontowany i solidnie wyczyszczony (ale nie byl w sumie brudny), mielenie ustawilam na drobniejsze (z 5 na 3), a temperatura jest "wysoka" i nie dalo się tego manualnie zmienić na konkretne stopnie. Espresso nieco mniej kwaśne, ale nafal niezbyt dobre, ech 😔
          Może to rzeczywiście kwestia kawy, choć wcześniej nie bylo tego problemu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka