Dodaj do ulubionych

Klapa od sedesu

25.05.24, 21:39
Głupie pytanie ale rozkminiamy z mężem jak to ugryźć.
Sedes podwieszany podtynkowy czyli tylko sama micha wisząca. Poluzowała nam się klapa od sedesu i to tak, że jak siadasz to uciekasz razem z klapą na bok. Albo klapa sobie a ty sobie. Pół biedy my ale gorzej jak goście przychodzą, no ile możesz uprzedzać, że uwaga bo klapa lata?
Chodzi o to, że nie ma dostępu do śrub żeby przykręcić klapę. Od spodu nikt nie dosięgnie rękoma, syn ma najdłuższe i mówi, że czuje jakąś rurę i nie może nawet palcami dosięgnąć bo rura blokuje.
Ktoś wie jak tam się dostać? Może jakiś przyrząd do tego jest?
Czy trzeba całą miskę sedesową zdemontować i na nowo montować tylko dla klapy?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 21:43
      Nie ma dostępu, bo musisz unieść zaślepkę, a potem dokręcić, żadnego łapania od spodu, wiem, bo się wkopałam w podobny model.
    • kachaa17 Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 21:43
      Prawdę mówiąc to nie wiem o czym piszesz. U mnie klapę zdejmuje się po naciśnięciu 2 przycisków, nie nie trzeba przykręcać. Czy chodzi Ci o to mocowanie, na które zakłada się klapę?
      • majenkirr Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 21:56
        Chyba wszędzie tak jest... Karotka, wrzuć zdjęcie tej klapy.
        • eliszka25 Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:16
          Nie wszystkie zdejmuje się przez wciśnięcie przycisku czy tam dwóch. Naszą nową tego nie ma, ale nie trzeba demontować sedesu, żeby ją wymienić.
      • eliszka25 Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:19
        Samo zdjęcie/wymiana deski za pomocą przycisków nic nie da. Trzeba dokręcić te śruby, na które deskę się zakłada, żeby się nie przesuwała. U nas się kiedyś poluzowały, ale dokręcenie, to żadna filozofia. Wystarczy zdjąć deskę oraz zaślepki i dokręcić śruby.
    • mysiulek08 Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:06
      ale przeciez klapy sa montowane tak zeby mozna je bylo wymienic bez demontazu sedesu, podwieszanego rowniez

• eliszka25 Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:14
        Potwierdzam. Mamy dwa podwieszane sedesy, niedawno zbiłam klapę deski klozetowej i wymienialiśmy na nową. Poza tym kilka razy dokręcaliśmy taką latającą klapę. Żadna filozofia. Wystarczy zdjąć te zaślepki pokazane na filmiku na końcu.
    • malia Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:11
      Wrzuc zdjęcie podniesionej klapy, tam nic nie trzeba demontowac
    • karotka_plus Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:26
      Dzięki wam. Nie będę wysyłać zdjęcia bo faktycznie chodzi o to, że to są zaślepki... Żadne z nas o tym nie pomyślało, byliśmy pewni że to na stałe jest i od spodu się kręci tak jak przy wolnostojącym WC. Także klapa na miejscu, można spokojnie siadać 😅
      A mi się coś tak wydawało, że to niemożliwe żeby to się nie dało ruszyć.
      Wielki dzięki za pomoc z taką pierdołą!
      • eliszka25 Re: Klapa od sedesu 25.05.24, 22:29
        Czasem człowiek ma zaćmienie i nic nie poradzisz 😄. Najważniejsze, że wam się udało 👍🏻

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka