efekt.papageno 27.05.24, 13:25 U mnie, w małym miasteczku. Przeszłam się na spacer i 2 zlikwidowane. Nie spodziewałam się, że mamy tu aż tak bogatych ludzi, których stać na nowe rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mieszkanienaturalnie Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:32 Jasne, że tak, w Polsce nigdy nie było tak dobrze jak teraz. Tylko się cieszyć z dobrobytu jaki nastąpił. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 16:14 mieszkanienaturalnie napisał(a): > Jasne, że tak, w Polsce nigdy nie było tak dobrze jak teraz. Tylko się cieszyć > z dobrobytu jaki nastąpił. Hehe. Tak że już nawet Biedronki niepotrzebne🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanienaturalnie Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 09:07 A co jest z biedronką? Chyba dawno w Polsce nie byłeś, u mnie na dzielnicy to jak kiedyś Bomi. To nie te same czasy kiedy rozpoczynałam studia w 2003 i był syf w biedronkach. Normalne delikatesy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:40 efekt.papageno napisała: > Nie spodziewałam się, że mamy tu aż tak bogatych ludzi, których stać na nowe rzeczy... Pewnie jest wręcz przeciwnie to właścicieli lumpeksów nie stać na wyższe ceny wynajmu lokali, energii elektrycznej, transportu itp., a wiedzą, że wrzucenie tych kosztów w ceny ciuchów nie spowoduje napływu nowych klientów tylko jeszcze większy odpływ tych stałych. Ciuch używany nie jest artykułem pierwszej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:46 Podwyżki za energię elektryczną z jednej strony, jakość używanych ciuchów z drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:49 U mnie w miasteczku podwarszawskim cena kilograma ciuchów używanych to jakieś 92 zl. Może ludzi nie stać na płacenie w szmateksie jak za nowe. Mnie w każdym razie ceny zniechęciły do „łowów”. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 14:58 Daj spokój, u nas i 149 i dzikie tłumy nadal. Dziś większość rzucała się na lniane koszule. Mam za swoje, było nie krytykować poliestru na forum Ceny mnie osobiście zachęcają do staranniejszej selekcji. Ogrom szajsu, często z metkami, poraża i ułatwia sytuację. Papageno, czego straszysz?! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 20:33 Ale te 92 zł za kilogram to jak rozumiem tylko raz w tygodniu na tzw. nowy towar? Bo u nas duże wojewódzkie miasto tak jest, że raz w tygodniu 85 zł za kg, a potem każdego dnia coraz taniej aż do 25 zł w ostatni dzień. Albo system typu tzw. nowy towar 20 zł za sztukę, a ostatniego dnia 4 zł za sztukę. Dużo sh, w dobrych lokalizacjach gdzie na pewno czynsz niemały. Ciuchy różne, ale da się wybrać coś nawet w najtańszy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 22:01 92 za KILOGRAM (ile waży kurtka letnia?) to "jak za nowe"? Odpowiedz Link Zgłoś
efekt.papageno Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 22:08 U mnie tylko w jednym lumpeksie są ciuchy na kilogramy, w pozostałych na wycenę (taka sama cena każdego ciucha lub różne ceny, w zależności od tego, czy akurat dana rzecz jest na czasie). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 22:25 Ale ja pisałam do madame edith, chyba że to też ty. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 11:35 Kurtka letnia nie mam pojęcia ile waży, mam i lekką jak piórko i dość ciężką, więc to zależy jaka. Natomiast przy mnie jakaś babcia prosiła o zważenie przepaskudnego akrylowego swetra i mu wyszła cena koło 70 zł. To na wyprzedaży w sieciówce podobny badziew kupisz taniej Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 21:54 To prawda, i co się babcia zaparła na akryl? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 12:55 100 gramowa bluzka dziecieca ile waży? Na wyprzedaży w hmie te bluzki są po 5.90 Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:49 Problem w tym że w tych lumpeksach takie ceny że już mało kogo ba nie stac nowe rzeczy wychodzą taniej.A jak w lumpeksie jest tanio to są takie szmaty że lepszymi kocia kuwetę wycieram. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:49 U mnie w lumpeksach wcale nie jest tak tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
zajonc_w Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 13:50 U mnie też zlikwidowali, ponieważ lumpeksy tak wiwindowały ceny (nie wnikam jaki powód), że osoby, ktore do tej pory korzystaly przestały przychodzić. Za byle bluzeczkę, często z dziurą lub plamą trzeba było ostatnio zapłacić 40-50 zł, za spodnie od 70 wzwyż. Za tylko 25 zł więcej można kupić nowe bluzeczki i spodnie w pobliskiej hali targowej. Dodatkowo co lepsze kąski dostawały panie po znajomości, które potem sprzedawały z przebitką na olx. Dla całej reszty zostawało byle co. Przestałam chodzić po tym, jak wyhaczylam fajną markową bluzeczkę, a pani przy kasie zorientowała się, że faktycznie ładną i markowa, schowała pod ladę i odmowiła jej sprzedaży jako już sprzedanej wcześniej😅 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 14:50 Bogatych? Mnie akurat nie stać na kupowanie używanych szmat za cenę nowych. Młoda ostatnio wróciła z Sinsaya. Len, bawełna, wiskoza. A wszystko za śmieszne pieniądze. Sama pojechałam po parę rzeczy na lato i bardzo miło się zaskoczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 14:58 Spójrz na ceny w lumpu za kg i wszystko jasne. Nie opłaca się już kupować, lepiej i taniej szperać na vinted. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 16:02 U nas słabe poupadały, gdzie nie mieli opru ciuchów z plammai i z dziurami nawet powiesić. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 16:11 Ja nie spodziewałam się, że są ludzie, co będą płacić pomad 80 zł za kilo noszonych ciuchów. Mnie nie stać, wole 1 nowa rzecz z wyprzedaży, amiast 2 znoszonych. Żeby to chociaż jakieś dobre marki były. A szczytem jakości to jest jak się m&s trafi. A tak to f&f, hm, Doroty Perkins itp sieciowki Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 17:03 Tu nie chodzi o to na co stać ludzi, tylko o to, co przynosi zysk właścicielom. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Likwidują lumpeksy. 27.05.24, 20:41 A u mnie właśnie zlikwidował się fryzjer, który w bardzo dobrym i ruchliwym miejscu był ze dwadzieścia lat i na jego miejsce powstał lumpeks. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 06:25 A ja wczoraj chxialm do fryzjera dziecko zapisać. Niby umiem sama, ale co fryzjer, to fryzjer. Na 2 miechy brak terminów. A niby na każdym rogu fryzjer, czy Ci ludzie latają co tydzień się strzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 09:11 U nas niektórzy fryzjerzy są podobnie oblegani. Szczególnie męscy. Mąż to jest zapisany na stałe na pół roku na przód. Bo inaczej by się nie dostał. Łatwiej ma średni syn, on chodzi do barbera gdzie jest drożej (no ale syn ma jakieś 90% włosów więcej od ojca) i tam są terminy choć też nie zawsze kiedy mu pasuje. Ostatnio mąż siedzi u tego swojego fryzjera i widzi jak na parking podjeżdża całkiem nowa (może dwuletnia) beemka. Wysiada z niej chłopak i wchodzi do salonu z kluczykami, zostawia je fryzjerowi i odchodzi. ???? mąż patrzy ze zdziwieniem na fryzjera a ten- to mój samochód ale nie mam czasu go umyć więc to zlecam i odstawiają mi go potem pod salon. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 09:12 No i dlatego nie mogę wyjść ze zdziwienia, że tamten jeden się zwinął. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 09:55 U mnie jeden się zginął, ale to była starsza pani o poszla sobie na emeryturę, odpocząć, ale one wyrastają jak grzyby po deszczu i do tego te miejsca gdzie się pazury robi. Na takiej główniejszej ulicy, a więc czynsz niemały ostatnio 3 obok siebie otworzyli, boom na pazury jest Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 06:27 Nie. Ludzie nie oczekują cudów w lumpeksach. Ale też oczekują niskich cen i względnej jakości sprzedawanych ciuchów. A nie szmat. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkankaroztocza Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 09:00 A może nie kupują wcale. U mnie się otwierają ciągle nowe. Gdzie coś zamkną to albo jest pusto, albo ciuchland. Tylko właśnie te droższe jak tu ktoś pisze są krótko. Te co maja dni po 1zł i nie są drogie to widzę że sie ustawiają kolejki i nic się nie zamyka. A normalne sklepy z mojej okolicy sprzedają też w internecie, dlatego jeszcze są. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:05 W lumkach za chwilę będzie sam shein i inne takie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:10 W lumpkach miało być. Uważam, ze nowe ubrania można dziś kupić w miarę tanio. Znaczy pewnie nie tak tanio jak przed inflacją ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:20 Lumpy to są stare ciuchy sprzed kilku sezonów. Ludzie wolą pójść do Pepco lub Kik-u i kupić ubrania na czasie w rozsądnej cenie, zamiast kilogram szmat. Jeśli ktoś chciałby kupić taniej markowy ciuch to idzie na Vinted zamiast szperać w brudnych koszach, bo może wśród Dorothy Perkins się trafi coś klasycznego. Poza tym czasy się zmieniają i dzisiejsi emeryci dobrze wiedzą jak się tanio obkupić w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:32 zamiast szperać w brudnych koszach Gdzie jeszcze są lumpy z koszami? Pytam serio. Stamtąd zawsze miałam najlepsze ciuchy, od wielu lat wszędzie tylko wieszaki. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:38 O, proszę, a ja napisałam coś dokładnie przeciwnego! Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:23 Ja tam argumentacji ceny nigdy nie kupowałam. Jasne, przy koszulkach i legginsach H&M czasem to mi się sprawdziło (8-10 lumpeks i sklep). Podobnie przy bluzach GAPa (30 lumpeks, 40 promocja Zalando). Ale to dotyczy dziecka. Jakościowe ubrania zawsze będą tańsze w lumpeksach niż na półce sklepowej i nic tego nie zmieni. Co mi po KiKu i Pepco? W sumie, sklepy służą do bazy, lumpeksy do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:29 Jakościowych ciuchów (jak to określasz) będzie coraz mniej, bo rynek idzie w stronę o której napisałam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:35 To swoją drogą. Cena za 20 lat FF. Dramat stale się pogłębia, ale od roku-dwóch dotyczy to również moich łupów. Rozwijam/zmieniam styl, żeby nie zejść z jakości Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:35 A może to przez zalew TEMU itp. taniego badziewia? Ostatnio potrzebowałam się dodzwonić na infolinię DHL, na wstępie automat kazał wybrać, w jakiej sprawie dzwonię, i ku mojemu zaskoczeniu jedną z nich było: "jeśli czekasz na przesyłkę TEMU". Ludzie muszą kupować tego jakieś gigantyczne ilości, skoro spedytor uwzględnił to jako specjalną kategorię na infolinii. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:47 Bo zamawiają, ale do lumpeksów to się specjalnie nie ma, po prostu gdyby miały być takie tanie jak się ludzie przyzwyczaili, to by się nie utrzymały, a jak mają być droższe to ceny zrównują się z tańszymi sieciówkami. "Moje" ulubione lumpeksy nadal trzymają w miarę niskie ceny, ale mają często nowy (i dobry!) towar więc ludzi jest zawsze tłum i od lat się utrzymują bez problemu. Tylko zdobycie tego dobrego towaru jest coraz trudniejsze, jak ktoś siedzi w branży od lat to wie co i jak, te, które powstają teraz często nie mają dostępu do "lepszego sortu" Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Likwidują lumpeksy. 28.05.24, 10:56 Beda sie zwijać bo nie stać ich na utrzymanie lokalu. Od lipca będzie jeszcze weselej. Odpowiedz Link Zgłoś