Dodaj do ulubionych

Słuchacie intuicji?

28.05.24, 18:56
Taka sytuacja, że szefowa jest niby miła a w Was się buzuje, że coś jest nie halo?
Albo z facetem relacje, niby nie robi nic złego, rozmawia z koleżanką a macie szybsze bicie serca, drżenie w stopach i ogólny odruch "Coś jest nie tak"?
Tzw czerwone flagi w życiu codziennym.
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 19:08
      Za każdym razem jak zignorowałam to się to na mnie zemściło. Tak więc tak, teraz słucham.
    • damartyn Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 19:15
      Tak i jeszcze raz tak! Każde zignorowanie tego głosu mści się okrutnie.
    • bene_gesserit Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 19:18
      Tak, ludzie zasadniczo słuchają intuicji, która nie jest tajemniczym głosem Kosmosu, ale nieuswiadomioną wiedza. Mało jest badań jej powięconych (temat nadal ma aurę 'magicznego'), ale udowodniono, że ludzie już po skorzystaniu z podszeptu intuicji pamiętają jedynie te sytuacje, w których się spełniła. Kiedy się nie spełniła - zapominają.
    • krwawy.lolo Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 19:21
      Nie, inuicja jest siostrą cygańskiej przepowiedni.
    • 35wcieniu Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 19:30
      Podane sytuacje to nie intuicja tylko obserwacja. Jak coś nie gra to możemy mieć opoznioną rozkminę z nazwaniem tego ale widzimy zwykle od razu.
      Więc na takie sytuacje owszem, zwracam uwagę.
      Natomiast na rzeczy typu "Mam przeczucie że jak pojadę tu i tu to będzie tam niefajnie/coś się stanie" nie zwracam uwagi bo to normalne i nieuzasadnione. No chyba że są obiektywne powody żeby tak uważać ale wtedy to znowu żadna intuicja, a zwykła wiedza.
    • tt-tka Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 19:30
      Jasne, ze tak. I nie tylko ja smile, ile to juz razy na ematce czytalam "jesli czujesz, ze cos jest nie w porzadku, to cos jest nie w porzadku", a zagluszanie tego czucia zwykle msci sie mocno i bolesnie.
    • mikams75 Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 21:49
      Czerwonych flag bym nie ignorowala, ale czasem mam problem w odroznieniu intuicji od lenistwa. Bo mi ciagle podpowiada nie rob tego, nie ro tamtego, polez zamiast cos zrobic. No wiadomo, ze jak jednak zignoruje i mi spadnie cegla na glowie, to bedzie wina, ze nie posluchalam intuicji. Ale jak zwalcze w sobie lenia, to azzwyczaj dobrze na tym wychodze mimo iz mi cos podpowiadalo - nie rob, lez i wypij kawe wink
    • wakacje_50 Re: Słuchacie intuicji? 28.05.24, 21:52
      Nie, bo tzw. intuicja nie istnieje. Ale istnieje zbiór doświadczeń życiowych, tysiące danych zgromadzonych na naszym twardym dysku, z których człowiek korzysta, kiedy potrzeba.
      Tylko że nie wszyscy mają tyle samo danych i nie wszyscy do nich sięgają.
    • kanga_roo Re: Słuchacie intuicji? 29.05.24, 08:39
      weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,30690065,jezeli-intuicja-podpowiada-cos-innego-niz-rozsadek-warto-zalozyc.html

polecam, fajny artykuł
      i tak, słucham intuicji
    • bywalec.hoteli Re: Słuchacie intuicji? 29.05.24, 09:00
      tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka