Dodaj do ulubionych

A'propos imion.

29.05.24, 18:52
Ostatnio zdziwiłam się (pozytywnie), że koleżanka niedawno urodziła córkę o imieniu Agnieszka. Sama ma jedno z popularnych teraz "delikatnych" imion z końcówką na -lia, więc spodziewałam się megapopularnej teraz Julki, Amelki, Oliwki czy innej Lilianny. A tu taki zaskok.

A może jest trochę tak, że delikatne Natalki i Emilki marzyły całe życie, by być zwykłymi Magdami i Agnieszkami i takie imiona nadają dzieciom?
Obserwuj wątek
    • aequoreavictoria Re: A'propos imion. 29.05.24, 19:01
      Przecież Natalka i Emilka to najzwyklejsze imiona, jakie mogą być.
    • kk345 Re: A'propos imion. 29.05.24, 19:16
      Czym Natalia różni się od Agnieszki?
    • ikonieckropka Re: A'propos imion. 29.05.24, 19:27
      Magda i Agnieszka też należą do dość delikatnych imion.
      • simply_z Re: A'propos imion. 29.05.24, 20:05
        Nie, Magda ma nieladne zdrobnienie, jakies takie twarde, a Agnieszka, to najczesciej Aga, plus to szeleszczace Sz. Dlatego mamy taki wysyp innego rodzaju imion.
        • ga-ti Re: A'propos imion. 29.05.24, 21:00
          Magda? Madzia, Magdzia, Madziunia, Madziula, Magdalenka, Magdunia, Magdusia, i pewnie jeszcze parę innych. Bardzo ładne imię, Magdalena brzmi pięknie, a po prostu Magda jest bardzo ok. I parę małych Magd spotkałam.
          Agnieszkę bardzo lubię, bardzo dobrze mi się kojarzy, ale chyba małych nie znam. Agunia, Agusia, Agniesia, Aga też fajnie.
          • taje Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:47
            Magdalena, piękne imię. Tak mi się podobało (i pierwowzór biblijny wink), że wybrałam je sobie na bierzmowanie. Aczkolwiek mój świadek bierzmowania zarzeka się, że biskup powiedział Helena, i bądź tu mądry. Helena w sumie też piękne.
    • majenkirr Re: A'propos imion. 29.05.24, 21:13
      efekt.papageno napisała:
      > Ostatnio zdziwiłam się (pozytywnie), że koleżanka niedawno urodziła córkę o imieniu Agnieszka.

Sorry, ale głupawki dostałam 🤣

W mojej klasie w podstawówce było SIEDEM Agnieszek, ale imię ładne, więc czemu nie?
      • aandzia43 Re: A'propos imion. 29.05.24, 21:24
        W twoim pokoleniu tak, ale teraz małych Agnieszek nie ma dużo. Dawno temu w mojej klasie było 5 Anek i chyba 4 Małgiśki. Nie zauważyłam ostatnio wysypu Małgorzat, Anną też rzadziej niż kiedyś rodzice atakują córki.
        • majenkirr Re: A'propos imion. 29.05.24, 21:55
          Czyli Agnieszka to teraz obciach jak kiedyś Krystyna czy Halina? Człowiek jednak wypada z obiegu😅
          • aequoreavictoria Re: A'propos imion. 29.05.24, 21:57
            Nie obciach, po prostu imię, które kojarzy się osobą w pewnym wieku i nie nadaje się go dzieciom.
        • runny.babbit Re: A'propos imion. 29.05.24, 23:22
          Chcesz mieć dziecko o niespotykanym imieniu - wybierz któreś z hitowych z własnego pokolenia 😁
      • 1.wetta.1 Re: A'propos imion. 29.05.24, 21:31
        Najmłodsza Agnieszka, którą znam jest w wieku mojego dorosłego syna. Mimo, że mam też młodsze dzieci, nie spotkałam na żadnym placu zabaw ani w innych okolicznościach małej Agi. To imię, moim zdaniem, musi odpocząć.
        • nick_z_desperacji2 Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:04
          Odpocznie tylko po to, żeby potem znowu co druga była Agnieszka. Tak, jak oryginalne miały być Julki i Amelki, o Nikolach nie wspominając.
      • taje Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:43
        U mnie w szkole były głównie Agnieszki a na studiach Joanny.
    • agatak Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:01
      Jak wybieraliśmy drugie imię dla córki to mąż stwierdził że musi być oryginalne i niespotykane. A potem powiedział: Agnieszka! Tak mnie zaskoczył, że od razu się zgodziłam wink
    • kaki11 Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:07
      Imię ładne, ale naprawdę co jest mniej zwykłego w Emilii czy Natalii od Magdy albo Agnieszki?
      • korolla-xxx Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:44
        Agnieszka to imię osób w pewnym wieku?
        A co w takim razie z Franciszkami, Stanisławami, Antosiami, Janami?
        • simply_z Re: A'propos imion. 29.05.24, 22:47
          Znam jedna mala Agnieszke.
        • aequoreavictoria Re: A'propos imion. 29.05.24, 23:03
          Franciszek, Stanisław, Antoni, Jan to są imiona nadawane obecnie noworodkom (ok. 5000 nadań każde w zeszłym roku).

Agnieszka to imię częste wśród kobiet w średnim wieku, a rzadkie wśród dzieci (115 nadań w zeszłym roku).

To chyba nie jest nic dziwnego, że trendy imiennicze się zmieniają.

Podpowiem: prawie nikt obecnie nie nadaje dzieciom również imion Rafał, Mirek, Andrzej, Jola, Beata itd.
    • mika_p Re: A'propos imion. 29.05.24, 23:11
      dane.gov.pl/pl/dataset/1667,lista-imion-wystepujacych-w-rejestrze-pesel-osoby-zyjace
      dane.gov.pl/pl/dataset/219,imiona-nadawane-dzieciom-w-polsce

Agnieszka, osoby żyjące:
      2019 - 552814
      2021 - 551161
      2023 - 548636

Agnieszka, imiona nadane dzieciom w Polsce:
      2019 - 249
      2021 - 161
      2023 - 115

Dla porównania, nowe Zuzanny w tych latach to 8456 (I miejsce), 6562 (I miejsce), 4800 (spadek na II miejsce)
      • ikonieckropka Re: A'propos imion. 29.05.24, 23:21
        O kurczę, aż sprawdziłam jednego członka rodziny. 54 razy w jego roczniku.
    • mama-ola Re: A'propos imion. 29.05.24, 23:24
      Moje dziecko miało być Agnieszką, ale urodziło się chłopcem. Znajomi znajomych dali dziecku Agnieszka, tak więc - zdarza się.
    • towarzyszka_leila Re: A'propos imion. 29.05.24, 23:42
      Miałam w planach dla córki, ale urodziłam syna. Nota bene mój syn też ma imię, które nadawane jest teraz ok 100 chłopcom rocznie, a było niezwykle popularne w l. 70 i 60.
      A z Agnieszką mam niesamowitą historię, bo moi rodzice się chyba pomylili, ponieważ dla postronnych osób jestem zawsze Agnieszką i są to zupełnie różne, nie znane sobie osoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka