Dodaj do ulubionych

Cassia a fioletowe szampony

01.06.24, 22:36
Czy jeśli mi się zbyt pozłocą (wejdą w zbyt żółte, czy nie daj Boże rudawe tony), to to się wypłucze? Czy szampony z niebieskim pigmentem pomogą?

Zależy mi przede wszystkim na odżywieniu.
Czytam, że cytryna dodana do papki powoduje delikatne rozjaśnienie.

Czy ktoś może używa cassii na niefarbowany średni blond?
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Cassia a fioletowe szampony 01.06.24, 22:40
      Nie rozjaśni. Stosuje zakwaszana cassie. Z ciemnego blondu kolor robi się brązowo złoty. Cassia nie rozjaśni, tylko doda takiego miodowo złotego odcienia. Moim zdaniem wręcz przyciemnia.
      • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 01.06.24, 22:42
        Kurde blaszka, a ten ciemny się wypłucze?
        Tu znalazłam wpis z fotkami i włosy są ewidentnie jaśniejsze:
        kosmetyczne-sekrety.blogspot.com/2014/08/bezbarwna-henna-cassia-khadi-wrazenia-i.html?m=1
        • snakelilith Re: Cassia a fioletowe szampony 01.06.24, 23:02
          Cassia nie rozjaśnia. Nie wierz żadnych fotkom. W najlepszym wypadku (albo najgorszym, w zależności od oczekiwań) cassia nie zrobi niczego, jak np na moich włosach, które mają z natury ciepły średni blond. Na jasnym blondzie lekko nawet przyciemni, chłodne odcienie ociepli.
          Nie musisz jednak histeryzować, bo cassia się szybko wypłukuje. Jak nałożysz maseczkę miodu z cytryną, to szybciej usuniesz ewentualny kolor. Miód z cytryną włosy też ciut rozjaśnia, podobnie jak rumianek, ale to może włosy trochę wysuszyć.
          Nie zakwaszaj casii, bo to może wyciągać bardziej żółte barwniki. Możesz zmieszać pół na pół z rumiankiem (rumianek zmielić ile się da na proszek), na blondzie mogą wyjść jaśniejsze pasma.
          • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 01.06.24, 23:10
            Czyli nie dawać wcale cytryny?
            Dzieki za rady. Ale odżywi?
            • snakelilith Re: Cassia a fioletowe szampony 01.06.24, 23:18
              Nie wiem co masz na myśli pod pojęciem odżywi. Cassia poprawia wizualny efekt, bo dodaje blasku, ale to może dać na jasnych włosach żółtawy efekt. Masz jak piszesz średni blond, ale większość kobiet określa swój kolor na ciemniejszy niż jest w rzeczywistości. Jeżeli włosy masz jednak zniszczone, to one mogą potrzebować czegoś innego, np. emolientów, protein, whatever.
              Jeżeli włosy ci z wiekiem przyciemniały i spodziewasz się, że się rozjaśnią, to możesz być też rozczarowana.
              A cytrynę to używa się do zakwaszania henny, by efekt był bardziej rudy.
              • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 01.06.24, 23:39
                Taki mam. One za chwilę się same bardziej rozjaśnią (zawsze po kilku słonecznych dniach mi jaśnieją).
                Chce je trochę pogrubić i odżywić naturalnie, bo mimo że nie farbuję od kilku lat, to mają tendencję do przesuszania.
                • snakelilith Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 00:32
                  To jest relatywnie jasny blond. I nie taki chłodny, byś musiała się casii bać i używać fioletowych szamponów, które blond przygaszają do brzydkiej szarości.
                  Grubsze mogą być, ale blond włosy są delikatne z natury, a że cassia oblepia każdy włos, to mogą wydawać ci się po nałożeniu sztywniejsze. Dobrej pielęgnacja jest też konieczna.
                  Wielkie ryzyko to jednak nie jest. To się wypłucze szybciej niż myślisz. Ja stosuję kolor jasny ciepły blond marki Phitofilos, tam jest cassia oraz ruda henna. I by utrzymać stale ten złoty efekt musiałabym farbować co 4 tygodnie.
                  • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 08:26
                    Kiedyś intensywnie stosowałam te wszystkie ochładzacze koloru. Ale zaczął mi się ten mój nawet podobać. Ok. To jak mówisz, że najwyżej się wypłucze, to zamówiłam. Dziękuję kolejny raz smile
                    • memphis90 Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 10:39
                      Tu masz instrukcje zależnie od chcianego efektu
                      hennatto.wordpress.com/2017/08/07/cassia/
                      • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 11:19
                        O! Dzięki!
                        • snakelilith Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 12:28
                          W tekście jest też mowa o rabarbarze. Informacja może zbędna, ale uważaj, bo rabarbar może trochę rozjaśniać włosy, ale w kierunku rudo-pomarańczowego.
                • sueellen Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 13:19
                  Bez zakwaszania nie pogrubisz.
                  • snakelilith Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 13:23
                    A dlaczego niby nie? Nigdy nie zakwaszam ani casii, ani mieszanek z henną. Włosy zawsze są grubsze, bo to efekt odkładnia się barwnika na powierzchni włosa, a nie innego cuda. Zakwaszanie ma tylko wpływ na utlenianie się barwnika i reguluje kolor.
                    • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 13:53
                      Nie chce nic regulować smile właśnie zrobiłam sobie fotkę od tyłu i mam kolor, o jakim latami marzyłam i jakiego żadnymi farbami nie udało mi się uzyskać. Człowiek głupi był.
                    • sueellen Re: Cassia a fioletowe szampony 03.06.24, 23:58
                      snakelilith napisała:

bo to efekt odkładnia się barwnika na powierzchni włosa, a
                      > nie innego cuda.

Zakwasza się po to właśnie by wydobyć barwnik i pogrubić. Bez zakwaszania cassia tylko odżywi ale nie pogrubi.
                      • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 04.06.24, 08:36
                        Nie będę ryzykować.
            • klaramara33 Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 14:05
              pffpffpff napisał:

> Czyli nie dawać wcale cytryny?
              > Dzieki za rady. Ale odżywi?
              Daj lepiej tej cytryny bo Cassia lepiej z nią działa.
        • memphis90 Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 10:35
          Nie, na foto 1 masz całą głowę, na foto 2 zbliżenie na jedno pasemko z wcześniejszym ombre.
          • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 11:17
            Nie smile zdjęcia dzieli równo 2 tygodnie. Tak mi się robią refleksy jak tylko trochę słońca dostaną.
            • memphis90 Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 16:21
              No przecież sama autorka tych zdjęc napisała, że foto 2 to duży zoom na końcówkę jednego pasma i że na dole ma rozjaśnione ombre, a góra ciemniejsza 🤔
              • pffpffpff Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 16:41
                A! Myślałam, że o moich fotkach piszesz smile
    • memphis90 Re: Cassia a fioletowe szampony 02.06.24, 16:32
      Przy okazji Internety piszą, że spokojnie można kłaść fioletowe odżywki na cassie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka