Dodaj do ulubionych

Zbity duży palec

01.08.25, 20:44
Moje dziecko na skutek mocnego przydepniecia przez kolegę ma od prawie dwóch miesięcy cały fioletowy duży palec. Pediatra powiedziała, że to się wchłonie, ale się nie wchłania. Koleżanka mnie postraszyła, że taki palec podkrwawiony tyle czasu może zgnic🙈Czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Zbity duży palec 01.08.25, 22:23
      Prześwietlałaś? Może pęknięty? Pokaż lekarzowi.
      • teneryfa1980 Re: Zbity duży palec 01.08.25, 22:43
        Źle ujęłam.... Paznokieć fioletowy 🙈🙈
    • aankaa Re: Zbity duży palec 01.08.25, 22:31
      ma od prawie dwóch miesięcy cały fioletowy duży palec...palec podkrwawiony tyle czasu może zgnic

3 zdrowaśki i do pieca
      • heca007 Re: Zbity duży palec 01.08.25, 22:57
        Stopę to chyba wystarczy do air freyera wsadzić wink
    • teneryfa1980 Re: Zbity duży palec 01.08.25, 23:01
      Dziewczyny, chodzi o paznokieć fioletowy... Nie palec... Że zmęczenia źle napisałam.
      • mysiulek08 Re: Zbity duży palec 01.08.25, 23:24
        zostanie tak dlugo dopoki paznokiec nie 'zejdzie', u mnie na 3cim malym palcu stopy trwalo to ponad dwa miesiace, to wygladalo mniej wiecej tak, jakby 'nowy' paznokiec 'wypychal stary' i ten 'wysuszony krwiak'

inna opcja to zdjecie paznokcia u chirurga, ale przy palcu stopy to jednak klopotliwe i niezbyt mile
        • mysiulek08 Re: Zbity duży palec 01.08.25, 23:25
          a i nic nie zgnije 🙃
          • teneryfa1980 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 03:43
            O tym zgniciu powiedziała mi też znajoma podolog. Że lepiej go opracować itd. Ale dziecię jedzie zaraz na obóz i nie wiem czy to ruszać.
            • mysiulek08 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 06:52
              opracowac czyli zdjac? czy 'podwazyc' i wyczyscic? przed wyjazdem bym raczej nie ruszala

ogladaj tylko jaki jest przyrost paznokcia i czy z macierzy wyrasta 'czysty' ale moze tez byc tak, ze nowy bedzie rosnac pod tym uderzonym i wtedy nadal bedzie 'na wierzchu' siny

uczul syna, zeby nic nie robil przy palcu na wyjezdzie, bo moze sie wystraszyc jak mu ta uderzona plytka paznkocia np sie odlamie czy odsunie

dawno temu przytrzasnelam sobie solidnie drzwiami malucha 😋 wkazujacy palec prawej dloni, wracalam z wakacji z palcem w butelce z zimna woda, taki byl bol, zrobil sie oczywiscie krwiak i finalnie kolega chirurg mi ten paznokiec zdjal i dobrze bo odrosl ladniejszy 🙂

i tez nic nie zgnilo, poza tym bylby to bol, ktory trudno by bylo pominac
              • teneryfa1980 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 13:34
                Tak to wygląda teraz. Nie wiem czy iść do tego podologia czy nie.
                • mysiulek08 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 18:16
                  ja bym nie poszla, widac, ze od walu paznokciowego 'odbija' juz 'jasne'

jesli nie boli, nie puchnie/nie 'pulsuje' to bym po prostu czekala
                  ale bazuje wylacznie na wlasnych doswiadczeniach

i jak wyzej, nie wiem na czym by mialo polegac opracowanie tego paznokcia? zdejmie go? - niepotrzebny bol i cholerny dyskomfort
                  wyczysci pod plytka? jak? moze ma sposoby ale tez jak wyzej, nie bedzie to bezbolesne

a paznokiec i tak zejdzie
                • krwawy.lolo Re: Zbity duży palec 02.08.25, 18:38
                  Hmmm ... zbyt duży ten palec nie jest.
                  Jakby nie było, jeszcze przed weselem się zagoi. wink
                • aankaa Re: Zbity duży palec 02.08.25, 19:28
                  zostaw w spokoju. Za kilka miesięcy, wraz ze wzrostem paznokcia, nie będzie śladu
                • bmtm Re: Zbity duży palec 02.08.25, 19:44
                  Nie ma szans powrotu do normalnego koloru.
                  • aankaa Re: Zbity duży palec 02.08.25, 19:49
                    to, raczej, najmniejszy problem
                  • teneryfa1980 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 21:14
                    Czemu? sad(tzn, jaki będzie kolor? Nikt w rodzinie nie miał wcześniej takich "przygod"
                    • bmtm Re: Zbity duży palec 02.08.25, 21:28
                      Taki jaki jest dopuki nie odrośnie nowy lub obecny nie odpadnie.
                    • mysiulek08 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 21:31
                      jak odrosnie to bedzie normalny paznokiec, teraz jest 'wyschniety' krwiak (norma) i dopoki nowy nie wypchnie tego martwego to tak to bedzie wygladac
                • ophelia78 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 21:22
                  Teraz to już zostaw, przed obozem.
                  Nie jest czerwony, nie ma stanu zapalnego, nie widać ropienia.
                  A teraz opracowanie przez podologa to jakby nie patrzeć "rozbabranie" - a obóz to umiarkowane warunki do dbania o higienę
      • bmtm Re: Zbity duży palec 02.08.25, 19:40
        Prawdopodobnie się "odczepił". Ze 4 razy mi tym sposobem "wypadły" paznokcie. Raczej nic z niego nie będzie w sensie normalizacji. Czekać aż wypadnie. Kolor na pewno nie zostanie przywrócony.
    • berdebul Re: Zbity duży palec 02.08.25, 08:27
      Prawie rok odrastał mi taki stłuczony paznokiec. Nie odpadł, nie był opracowywany, ale trwało to bardzo długo.
      • bmtm Re: Zbity duży palec 02.08.25, 19:43
        Zabrzmi kuriozalnie, ale w moim [rzypadku odrastał chyba z 7-8 lat (od około 2012 do 2020) by po kilku latach znowu wypaść. Czasem taki problem może wystąpić z bardzo prozaicznej przyczyny- założenia zbyt małego obuwia . Wówczas podczas chodzenia może dojść do odkształcenia paznokcia i zabawa rozpoczyna się od początku.
    • rb_111222333 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 21:19
      Ależ go musiał przydepnąć! To fioletowe to chyba zaschnięta krew. Mi kiedyś coś spadło na duży palec, była taka fioletowa plama, która się przesuwała w kierunku końca paznokcia. Trwało to chyba z pół roku jak ta plama mi zeszła, mogłam ja ściąć wraz z paznokciem nożyczkami. Wydaje mi się, że po 2 miesiącach przy nasadzie powinien być już widoczny zdrowy paznokieć, który odrasta.
      • mysiulek08 Re: Zbity duży palec 02.08.25, 21:29
        i widac, ze juz idzie nowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka