Dodaj do ulubionych

ludzie transpłciowi

14.06.24, 11:14
Zdarzyło mi się już kilka razy w sklepach, ze podchodzą do obsługi i chce o coś zapytać, i poprawnie nie potrafię, ponieważ pracownik sklepu na pewno jest mężczyzną, ale jego ubiór i dodatki (długie pomalowane paznokcie, klipsy, takie jak zazwyczaj noszą kobiety, makijaż) świadczą o tym, że być może ta osoba czuje się kobietą. I nie mam z tym problemu, ale nie wiem jak wtedy zwracać się do takiej osoby, aby nie sprawić jej przykrości. Mój syn mówi, że "takie" osoby zazwyczaj preferują, aby pytać je jak się do nich zwracać. A przecież samo pytanie to pytanie Jak Pan/Pani chce aby sie do Pana /Pani zwracać? uważam, ze zdecydowanie lepszą formą porozumiewania się byłoby, gdyby "takie" = transpłciowe osoby, same o tym komunikowały np. Dzień dobry, jestem Gosia w czym mogę pomóc.
a jak Wy postępujecie w podobnych przypadkach lub co byście zrobiły? jak się zachowały?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:15
      Now bezosobowo jaki problem?
      • ichi51e Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:16
        A jak zdeterminujesz z gramatyki czy mówi o sobie byłam czy byłem możesz przejść na bardziej bezpośrednio kontakt?
        • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:27
          jak więc poprosisz o pomoc konkretną osobę zwracając się do niej bezpośrednio?
          • 35wcieniu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:28
            Mało przykładów poniżej?
    • 35wcieniu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:20
      ale nie wiem jak wtedy zwracać się do takiej osoby, aby nie sprawić jej przykrości

Normalnie, troliku.
      "Przepraszam, gdzie znajdę mleko?", "Czy mogę prosić o wyjaśnienie zasad promocji?" "Czy nie będzie problemem jeśli zapłacę połowę kartą a resztę gotówką?"
      • borsuczyca.klusek Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:29
        Dlaczego stałą forumkę nazywasz trolikiem?
        • 35wcieniu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:33
          Z tego samego powodu, dla którego Ty największych oblechów tego forum tak nie nazywasz i uważasz że warto z nimi rozmawiać.
          Inna percepcja, rozumiesz.
          • borsuczyca.klusek Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:55
            Ach czyli trollem jest każdy, którego akurat ty za takiego uznasz 😀
            • memphis90 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:40
              Ale serio wierzysz, że post „ostatnio w sklepach wśród obsługi widuję mnóstwo ewidentnych mężczyzn w klipsach i z pomalowanymi paznokciami” - jest zupełnie niewinny…?
              • borsuczyca.klusek Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:42
                Na razie nie widzę w nim żadnej winy autorki. Zadała pytanie i większość normalnie odpowiedziało.
                Nie podoba mi się natomiast takie wyzywanie od trolli.
                • komunia23 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:49
                  O matko, przyklaskuję ci Borsuczyca, jako że sama jestem trolem, tylko dlatego bo mam szminki diora i już jako nastolatka byłam kobietą premium. W wyobraźni tego forum to niemożliwe. Męczące to.
              • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:44
                A co jest moją winą, że chodzę do sklepów, w których akurat pracują osoby transpłciowe?
                • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:48
                  I tak stadami tam pracują?
                  • z_lasu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:02
                    Nawet jeśli trafiła się tylko jedna taka osoba, to jak najbardziej może być przyczynkiem do rozważań.
                    • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:37
                      w sklepie?
                      Inaczej pytasz czy jest śmietana kremówka dziewczynę, inaczej chłopaka a inaczej faceta w sukience?
                      • z_lasu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:47
                        🤦‍♀️Nie mam problemu ze zwracaniem się. Ale rozumiem rozważania nt. czy dialog z taką osobą może być wyzwaniem językowym i na co zwrócić uwagę, żeby nikogo nie urazić. Wkurzają mnie w tym wątku sugestie, że sytuacja jest nieprawdopodobna albo tak wyjątkowa, że nie ma tematu. W sklepie spotkałam raz. Na ulicy czy w komunikacji publicznej wielokrotnie i były to osoby raczej pełnoletnie, więc nie jest to kompletnie wydumane zagadnienie. Akurat w sklepie jest najprościej.
                  • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:14
                    A gdyby nawet to co? Ci, których ja spotkałam to byli ludzie w różnych sklepach.
                    • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:16
                      Myślałam raczej w kierunku "pracodawca się nie zgodzi".

A można też do pracy przyjść w piżamie?
                      • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:17
                        Pardon, myślałam, że odpowiadasz na mój post o pracy, wyszukuję od najnowszego.
                • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:49
                  zosia_1 napisała:

> A co jest moją winą, że chodzę do sklepów, w których akurat pracują osoby trans
                  > płciowe?

Błędnie uparlas sie i nie przyjmujesz do wiadomosci, że w Twoim języku ojczystym można mówić bezosobowo.
        • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:01
          A to stała forumka nie może być trolem? Nie może trolować?
          • borsuczyca.klusek Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:03
            W ogóle to nazwijmy wszystkich trollami i rozejdźmy się do domu 🙄
            • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:18
              Nie skomentuję.
        • chococaffe Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:58
          Borsuczyco, a twoim zdaniem po co ten wątek został założony?
          • borsuczyca.klusek Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:07
            Moim zdaniem po to, żeby zadać pytanie i rozwiać wątpliwości. Ale widzę, że cześć od razu doszukuje się najgorszych możliwych intencji.
            • chococaffe Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:10
              I jak autorka przyjęła konkretne rady?
              • po_godzinach_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:12
                chococaffe napisała:

> I jak autorka przyjęła konkretne rady?

tak, jak chciała
              • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:17
                Za rady dziękuję. Mam zwyczaju zwrać się do ludzi per Pani/ Pan a nie bezodobowo. Bo mi się to kojarzy z odżywaniem w stylu " niech siądzie".
            • asia.sthm Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:16
              Tu nie ma czego się doszukiwać złych intencji, intencje tu własnà flagà się prezentujà. Sztandarem w te i w wewte
            • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:15
              Dziękuję, czuję się zrozumiana przez borsuczycę
          • asia.sthm Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:12
            chococaffe napisała:

> Borsuczyco, a twoim zdaniem po co ten wątek został założony?

Borsuczyca lubi przyborsuczyć z cicha pękł.
            Nikt się nie kapnie kiedy wàtek w celu podszczuwania ktoś upitrasi. Same gupki tu 😆
    • gryzelda71 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:21
      Zadaje pytanie typu, przeprasza, gdzie stoi wino portugalskie? I juz.
    • fredzia098 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:21
      Jeżeli osoba wygląda tak, że nie da się rozpoznać płci, to zwracam się tak jak mi się wydaje na pierwszy rzut oka i nie zawracam sobie tym głowy. Jeszcze nie zwariowałam żeby sobie takie problemy tworzyć.
    • aequoreavictoria Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:24
      A może to nie są żadne osoby transpłciowe, tylko faceci, którzy ubierają się tak, jak lubią? Ja jeszcze pamiętam, jak kilka lat temu tematem nr 1 było to, że ubrania nie mają płci - teraz nagle znowu mają?
      • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:30
        Naprawdę ta sukienka np. nie ma płci?
        www.renee.pl/czerwona-rozkloszowana-sukienka-z-paskiem-i-kopertowym-dekoltem-brinea?utm_source=google&utm_medium=surfaces&utm_campaign=shopping&campaign_id=18404160854&device=c&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOF7l53rV3XJ12sDg83TsCbmRFSfrbVOexY5k9W6AKRk3Z0Uma9cOa9hoCPA8QAvD_BwE

Jak wielu meżczyzn widziałąś w podobnych kolczykach:
        www.pinkbox.com.pl/pl/c/KLIPSY-DO-USZU/44

a ilu mężczyzn z podobnymi paznokciami: allegro.pl/oferta/24-szt-blyszczace-krotkie-kwadratowe-sztuczne-paznokcie-chrome-rozowawa-15411028357?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_telefony_akcesoria_pla_pmax_is&ev_campaign_id=21241977353&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw1K-zBhBIEiwAWeCOF23QyfgmTOlrymOhbkQ53AgV4HiQmPPKxkBxUKPidAuE-Q63zFlR3BoCvM0QAvD_BwE
        ??

• gryzelda71 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:16
          Nadal pytasz gdzie stoi coś tM , gdzie znajdę coś tamew proszę mi podać, zdjąć sprawdzić.
        • turzyca Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:29
          W pokazanej przez Ciebie sukience nie, bo ona dla większości będzie za wąska w klacie i barach. Spódnice za to często gęsto. I ich spódnice zazwyczaj mają kieszenie!!! Olbrzymie! Ale źle mi siedzą na biodrach, niestety.
          O reszcie trudno mi powiedzieć ile razy, bo nie liczę. Lakier na paznokciach w różnych odcieniach ma tak mniej więcej 1/3 studentów. Sznur perełek w stylu babci Halinki to już w ogóle standard. Kombinowany np. z bluzą sportową, bo dlaczego nie.

I orientacja nie ma znaczenia.
        • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:04
          Serio widujesz w sklepach facetów w takich sukienkach? I nic a nic nie trolujesz. NO gdzieeeeee tam.
          • z_lasu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:23
            Serio, mnie kiedyś obsługiwał pan w ewidentnie damskich fatałaszkach (ale nie wiem czy to była sukienka, bo stał za ladą i widziałam tylko górę), w makijażu i biżuterii. Nie miałam problemu ze zwracaniem się, bo wystarczyło "proszę, dziękuję", ale nie piszcie, że to jakaś nieprawdopodobna sytuacja.
            • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:38
              Nie no, pewnie czasem komuś to się przytrafia. Acz raczej z rzadka.
            • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:39
              Nieprawdopodobna bo autorka widzi tłumy takich osób. Samo pytanie też jest z serii "wbije kij w mrowisko i trochę poszczuję". Ludzie zazwyczaj w sytuacjach sklepowo-zakupowych zwracają się bezosobowo...a nawet jeżeli osobowo to nie ma problemu przejść w formę bezosobową pytając czy jest mniejszy rozmiar tej sukienki, czy jest chleb żytni lub gdzie stoi cola light.
              • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:21
                Skąd Ci się przyśniło to szczucie? Zastanawiałam się jak zwracać się grzecznie i idobowo, bo mam w zwyczaju zwracać się do ludzi osobowo. Stąd styl bezosobowy nie wpadł mi do głowy. A tu zostałam posadzona o złą wolę i szczucie, choć moje intencje były wprost odwrotne
            • kropkaa Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:36
              Pracowałam z takim panem, spotykaliśmy się w kuchni. Do tego nie chciało mu się golić, więc miał buzkę z dekoltem, damską torebkę, obcasy (na których nie umiał chodzić) i 2-3 dniowy zarost.
              Rozmowa z nim to była niezła łamigówka intelektualna.
          • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:19
            Nie, w takich sukienkach jeszcze nie widziałam, a odnosiłam się do wpisu " Ja jeszcze pamiętam, jak kilka lat temu tematem nr 1 było to, że ubrania nie mają płci - teraz nagle znowu mają"
    • jakis.login Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:24
      Można powiedzieć: dzień dobry, potrzebuję pomocy z XYZ/ chciałam zapytać, gdzie leży XYZ/ potrzebuję informacji o XYZ
    • majaa Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:24
      Ja tam zazwyczaj pytam bezosobowo, niezależnie od tego, jak ktoś z obsługi wygląda. Mówię po prostu "przepraszam, gdzie mogę znaleźć to czy tamto..." albo "proszę mi pomóc, szukam/chciałabym/nie mogę... itd."
    • abacab.82 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:30
      Urzekła mnie twoja historia 🤣

zosia_1 napisała:

> Zdarzyło mi się już kilka razy w sklepach, ze podchodzą do obsługi i chce o coś
      > zapytać, i poprawnie nie potrafię, ponieważ pracownik sklepu na pewno jest mę
      > żczyzną, ale jego ubiór i dodatki (długie pomalowane paznokcie, klipsy, takie
      > jak zazwyczaj noszą kobiety, makijaż) świadczą o tym, że być może ta osoba czu
      > je się kobietą. I nie mam z tym problemu, ale nie wiem jak wtedy zwracać się do
      > takiej osoby, aby nie sprawić jej przykrości. Mój syn mówi, że "takie" osoby
      > zazwyczaj preferują, aby pytać je jak się do nich zwracać. A przecież samo pyta
      > nie to pytanie Jak Pan/Pani chce aby sie do Pana /Pani zwracać? uważam, ze zd
      > ecydowanie lepszą formą porozumiewania się byłoby, gdyby "takie" = transpłciowe
      > osoby, same o tym komunikowały np. Dzień dobry, jestem Gosia w czym mogę pomó
      > c.
      > a jak Wy postępujecie w podobnych przypadkach lub co byście zrobiły? jak się z
      > achowały?
    • primula.alpicola Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:32
      Ani mi się śni dopytywać o to w jakiej formie się zwracać, po prostu pytam bezosobowo.
      • cranberries1983 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:49
        najprostasza forma

nie kumam tego wątku
    • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:32
      Jak często widujesz takie osoby?
      • kropkaa Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:41
        A wiesz, że często? Bardzo często są sprzedawcami w sieciowkach typu Zara czy H&M, pracują w gastronomii, w sieciowkach kawowych.
        W pracy jest chopak chodzący w perłach. To właściwie dzięki niemu przełamałam się i perły noszę bardzo często. Do swetra, wygniecionej lnianej sukienki czy jedwabnej bluzki.
    • nawolnymwybiegu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:36
      Taka historia.
      Dokładnie 30-35 lat temu w sklepiku szkolnym pracowało czasem dziecko sprzedawczyni, już starszolicealne.
      Dziecko, czyli późny nastolatek/nastolatka wyglądało tak, że my jako dzieci nie byliśmy pewni, czy to dziewczyna, czy chłopak. W dodatku wyglądało tak, że trochę się go baliśmy. Niby grzeczne, ale jednak takie szorstkie, bezpośrednie.

I już jako dzieci w pierwszej klasie, a potem młode nastolatki odkryliśmy bez problemu, jak należy się zwracać do owej osoby, aby nie użyć Pan/Pani. Płeć tej osoby poznałam jakieś 10 lat później, gdy okazało się, że jest jednak dziewczyną, w dodatku była w ciąży.

Jeśli my, dzieci z lat 80-tych, poradziliśmy sobie, to może i tobie się uda.
    • berdebul Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:42
      Widziałam już plakietki z imieniem i przyimkami tongue_out ten czas nadciąga.
      • jakis.login Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:57
        berdebul napisała:

> Widziałam już plakietki z imieniem i przyimkami tongue_out ten czas nadciąga.

Może dzięki plakietkom będzie można się douczyć, czym są przyimki, a czym zaimki?
        • berdebul Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:44
          Powiedz to słownikowi w telefonie smile
      • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:59
        I dzięki przypince z ZAIMKAMI Zosia nie miałaby problemu.
        • ichi51e Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 15:33
          Z zaimkami też dziwnie Zofia (ona) Zygmunt (ono)
      • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:48
        Byłoby super ale akurat te osoby nie miały plakietek
        • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:07
          A po wuj ci plakietka z przyimkiem?
      • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:07
        Ale że jak? "Zofia - stoję ZA kasą"?
    • kaki11 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 11:53
      Przepraszam czy przy tej promocji na lody można wziąć 2 różne towary? Przepraszam, gdzie znajdę sól? tak, a czy jest może mniejszy rozmiar tych spodni?. Jeśli ktoś jest sprzedawcą w sklepie to naprawdę większa zażyłość nie jest potrzebna, i pytanie jak osoba sobie życzy by się do niej zwracać jest zbędne. A gdyby to był ktoś z kim miałabyś mieć stały kontakt (np. nowy współpracownik) to pewnie sam/sama by powiedział(a) jak preferuje .
    • subskrybcja Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:20
      zosia_1 napisała:

> Zdarzyło mi się już kilka razy w sklepach, ze podchodzą do obsługi i chce o coś
      > zapytać, i poprawnie nie potrafię, ponieważ pracownik sklepu na pewno jest mę
      > żczyzną, ale jego ubiór i dodatki (długie pomalowane paznokcie, klipsy, takie
      > jak zazwyczaj noszą kobiety, makijaż) świadczą o tym, że być może ta osoba czu
      > je się kobietą. I nie mam z tym problemu, ale nie wiem jak wtedy zwracać się do
      > takiej osoby, aby nie sprawić jej przykrości. Mój syn mówi, że "takie" osoby
      > zazwyczaj preferują, aby pytać je jak się do nich zwracać. A przecież samo pyta
      > nie to pytanie Jak Pan/Pani chce aby sie do Pana /Pani zwracać? uważam, ze zd
      > ecydowanie lepszą formą porozumiewania się byłoby, gdyby "takie" = transpłciowe
      > osoby, same o tym komunikowały np. Dzień dobry, jestem Gosia w czym mogę pomó
      > c.
      > a jak Wy postępujecie w podobnych przypadkach lub co byście zrobiły? jak się z
      > achowały?

Jak uznam, ze to pan to mówie na pan. Jak mysle, odruchowo jakos, że to kobieta, to mowie na pani, Zawsze tak było.
      Zzwyczaj panie chca wygladać jak panie a panowie jak panowie, wiec raczej nie ma z tym problemu.
    • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:20
      Spokojnie da się uprzejmie i bezosobowo porozmawiać i dopytać o coś lub poprosić.
    • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:38
      Mówię, wg tego jak dana osoba wygląda. Nie uznaję gender.
      • 35wcieniu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:41
        Drugie zdanie jest w sprzeczności z pierwszym tongue_out
        • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:43
          Po głębokiej analizie stwierdzam, że niekoniecznie.
          • 35wcieniu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:49
            Koniecznie. Albo uznajesz płeć w ujęciu kulturowym, albo nie. To jest właśnie gender. Płeć.
            Jeżeli zwracasz się wg tego jak ktoś wygląda, czyli wg kulturowo zakorzenionych przekonań, czyli do osoby w makijażu, sukience i z długimi włosami powiesz "pani" to znaczy że uznajesz.
            • livia.kalina Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:25
              Może nutellafan przeprowadza każdemu ekspedientowi. / ekspedientce szybki test genetyczny i w ten sposób ustala płeć. I dlatego jest pewna, że zwraca się zgodnie nie z płcią kulturową ale biologiczną? Jedna wszędzie widzi tenspłciowych ekspedientów, druga przeprowadza testy genetyczne. Obie historie szalenie wiarygodne. Broń Boże niemposzmy, że to trollowanie by nie urazić borsuczycy.
              • memphis90 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 17:12
                Przy okazji powiedzmy jednak, że „biologia” wyraża się na wielu poziomach - od genów, przez gonady, wewnętrzne narządy płciowe, zewnętrzne narządy płciowe, cechy 3- rzędowe (piersi/zarost), aż po ośrodki tożsamości w mózgu (kształtujące się już na etapie życia płodowego).
                • dracaria Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 19:01
                  memphis90 napisała:

> ośrodki tożsamości w mózgu

🤡
      • abacab.82 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:44
        Pan czy pani to jeszcze pół biedy. A jak się zwracać do kogoś takiego?

https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/09/26/1411743198083_wps_6_Pony_Girl_Shyanne_and_her.jpg
        • iwles Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:53

Że niby to obsługa na stoisku mięsnym?

Szczerze mówiąc, patrzyłabym z podziwem, jak kroi szynkę z takimi "rękawiczkami" 😊
          • abacab.82 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:07
            Może w sklepie zoologicznym?

https://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/09/26/1411743313183_wps_9_Pony_Girl_Shyanne_wearing.jpg
            • iwles Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:24

A z czym masz problem?
              Serio TO jest sklep, a osoba na zdjęciu jest sprzedawcą? A ty nie potrafisz poprosić o towar?

No to trudno, nie kupisz.
        • ichi51e Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 19:07
          “Proszę Konia?”
        • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:53
          Nijak. Wezwać karetkę psychiatryczną.
      • zosia_1 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:49
        Czyli jeśli ma zarost jak mężczyzna i czerwona sukienkę z falbanami oraz nakihaż to wygląda na kobietę czy mężczyznę wg Ciebie?
        • madami Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:01
          zosia_1 napisała:

> Czyli jeśli ma zarost jak mężczyzna i czerwona sukienkę z falbanami oraz nakiha
          > ż to wygląda na kobietę czy mężczyznę wg Ciebie?

ale w sumie co się to obchodzi?
          interesuje cię seksualnie czy jak?
          • abacab.82 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:08
            Wygląda na finalistę Eurowizji 😀
            • abacab.82 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:09
              https://s3.viva.pl/newsy/conchita-wurst-671315-GALLERY_BIG.jpg
              • dracaria Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:49
                Konczit jest niezły. Specjalnie zostawia brodę, bo jakby zgolił, to nikt by się nie zorientował, że jest chłopem i nie byłoby żadnej prowokacji 😁
        • hanusinamama Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:09
          A jakie ma znaczenie jeżeli pytasz czy jest mleko 3,2%?
          "Przepraszam czy jest mleko 3,2%?"....da się?
      • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:51
        A grawitację uznajesz? Bo ona istnieje niezależnie od twojego pozwolenia. Gender też.
        • 35wcieniu Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:54
          Ona jest jak nasza wspaniała wink olimpijka, która była oburzona że w formularzu jest "Gender M / F" i myślała że to 3 opcje do wyboru. big_grin
          To zawsze takie zabawne jak ktoś "nie uznaje" czegoś czego nawet nie rozumie. big_grin
        • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:33
          Grawitacja jest naukowo udowodniona, gender nie.
          • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:40
            Nie no, skąd, nie ma ani pół badania, że w różnych kulturach i epokach różnie definiuje się męskość i kobiecość.
          • szara.myszka.555 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:40
            "Grawitacja jest naukowo udowodniona, gender nie."

Gender = płeć.

Płeć nie jest udowodniona? Chyba nie rozumiesz pojęć, którymi się posługujesz.
            • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:55
              Płeć biologiczna jest udowodniona i tu nie ma dyskusji. Ale wy tu o czym innym, o "identyfikowaniu się".
              • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:50
                Nie, to ty piszesz, że uznajesz płeć na podstawie tego, jak ktoś wygląda. Czyli ten straszny gender.
              • szara.myszka.555 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 16:54
                "Płeć biologiczna jest udowodniona i tu nie ma dyskusji. Ale wy tu o czym innym, o "identyfikowaniu się"."

Dalej nie kumasz. Termin "gender" znaczy "płeć" - dokładnie tak samo jak w języku polskim. Nie ma w nim słowa o identyfikowaniu się.

A Ty się pienisz na zupełnie inne zjawisko, na "gender identity" czyli po naszemu "tożsamość płciowa".

Za wikipedią: "Tożsamość płciowa może być taka sama lub inna niż płeć przypisana przy urodzeniu. U większości ludzi tożsamość płciowa jest zgodna z płcią biologiczną i takie osoby określane są jako cispłciowe. Osoby, u których taka zgodność nie występuje lub występuje w mniejszym zakresie, określa się jako transpłciowe lub transseksualne."

Można się zgadzać lub nie, ale warto w dyskusji używać precyzyjnego języka. W przeciwnym razie, gubi się sens wypowiedzi.
              • memphis90 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 17:14
                Tożsamość plciowa również jest elementem płci biologicznej, jak ją nazywasz i jej istnienie jak najbardziej jest udowodnione.
                • szara.myszka.555 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 17:32
                  "Tożsamość plciowa również jest elementem płci biologicznej, jak ją nazywasz i jej istnienie jak najbardziej jest udowodnione."

Ależ oczywiście - co nie oznacza, że są tacy, którzy się z tym nie zgadzają. Płaskoziemcom też nauka w niczym nie przeszkadza, czyż nie?
          • ageman Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:49
            nutella_fan napisała:

> Grawitacja jest naukowo udowodniona, gender nie.

Że co ? Biolodzy nie udowodnili, że ustnieje taki wyróżnik jak płeć ?
            Czas odświeżyć wiedzę.

Aga
            • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:55
              Przecież nie o płci biologicznej mówimy, tumanie.
              • ageman Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 15:03
                nutella_fan napisała:

> Przecież nie o płci biologicznej mówimy, tumanie.

Miło się z Tobą rozmawia, jaśnie pani 😆

Aga
              • szara.myszka.555 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 16:55
                "Przecież nie o płci biologicznej mówimy, tumanie."

Używasz terminu "gender", więc nie jest to oczywiste.
              • ichi51e Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 17:29
                Nawet bio mogą być więcej niż 2 tylko raczej rzadko. Nawet zakładając E masz męską żeńską i resztę to masz 3
            • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:48
              Płeć biologiczna nie nazywa się "sex"? Zajrzyj do paszportu.
              • szara.myszka.555 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:21
                "Płeć biologiczna nie nazywa się "sex"? Zajrzyj do paszportu."

Jestem leniwa, więc wkleję wyjaśnienie wg. sztucznej inteligencji:

"W dokumentach, takich jak paszporty, używa się terminu "sex" zamiast "gender," ponieważ "sex" odnosi się do biologicznych cech (męska lub żeńska), które są jednoznaczne i oparte na cechach fizycznych. "Gender" natomiast jest szerszym terminem, który obejmuje aspekty społeczne, kulturowe i osobiste tożsamości, co może być bardziej złożone i zróżnicowane.

Użycie "sex" w oficjalnych dokumentach jest głównie dla jasności i spójności, ponieważ jest łatwiejsze do zweryfikowania i mniej podatne na zmiany w porównaniu do "gender." Pomaga to w utrzymaniu jednolitości w dokumentach prawnych i międzynarodowych."
                • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 23:27
                  Ja napisałam:

Płeć biologiczna nie nazywa się "sex"? Zajrzyj do paszportu."

Ty napisałaś m.in.:

Jestem leniwa, więc wkleję wyjaśnienie wg. sztucznej inteligencji:

"W dokumentach, takich jak paszporty, używa się terminu "sex" zamiast "gender," ponieważ "sex" odnosi się do biologicznych cech (męska lub żeńska), które są jednoznaczne i oparte na cechach fizycznych.

Krótko mówiąc, powtórzyłaś za mną.

• abria Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:02
        bardzo słusznie - to tylko potwierdza jak wazne sa te korekty przed 18 rokiem zycia

potem efekty z biegiem czasu sa coraz słabsze
    • clk Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:42
      Mój życiowy dramat.
      Jeśli kiedyś spotkam osobę transpłciowa na pewno to koncertowo zjebie. W życiu prywatnym jeszcze ok, w pracy może być ciężko.
      Po prostu nie wiem jak się przestawić smile
      • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:50
        Ale z czym masz problem?
        • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:00
          Przypuszczalnie z karmieniem trolla, bo ironia jednak biję po oczach.
          • angazetka Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:42
            Ironia? Serio? To jakaś taka subtelna (bo tak, masa ludzi ma problem, jak pamiętać o tym, że do osoby X teraz mówimy inaczej).
            • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:48
              'Dramat' brzmi niewspółmiernie do wagi pomyłki. U osoby zwracającej się rzecz jasna, bo osoba queer/trans może inaczej odczuć misgenderowanie i trudno zgadnąć czy i jak bardzo to ją rani albo nie.
    • cranberries1983 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:51
      rzadko kiedy interesuje mnie płec osoby z obsługi
    • madami Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 12:56
      Pojedź do Tajlandii big_grin tam ladybojów od groma i uwaga - to nie są zwykle osoby transpłciowe! W Tajlandii np. zwykle są to osoby obsługujące gejów, czyli raczej geje albo queery.

W Polsce w sumie nie wiem ale jest jakiś tam trend w populacji męskiej by udawać kobiety, po prostu udawać, ale taki sprzedawca krzywdy ci nie zrobi, po prostu wygląda mniej standardowo, pewnie jest jakaś grupa odbiorców tego looku.
      Najlepiej zwracać się bezosobowo.
    • boogiecat Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:04
      zadnej przykrosci nie sprawisz, jesli sie zwrocisz niedokladnie tak jak by ta osoba sobie wymarzyla, sprawisz przykrosc cala reszta twojego zachowania
    • dwa_kubki_herbaty Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:20
      Mówię bezosobowo.
      Tak mam nie od dziś, że czasem spotykam ludzi i nie wiem czy to facet czy kobieta i nawet nie chodzi o to, że maja makijaż i brodę, i na odwrót.

• cegehana Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:23
      Zgodnie ze swoją intuicją, najwyżej Cię poprawia. Zresztą mało prawdopodobne, żeby to byly osoby transplciowe, bo one w dzisiejszych czasach wypracowują sobie passing i bardzo troszczą się o to, żeby właśnie nie stwarzać wątpliwości co do płci.
      • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:22
        Co wypracowują?
        • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:27
          Bycie uznawanym za osobę tej płci, na którą się korygują z wrodzonej. Łatwiej użyć jednego słowa niż długiej opisowej definicji. Litości, purystko.
          • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:31
            Bez dowalenia nie mogłaś?
          • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:32
            Bo nie ma takiej możliwości, że nie znam obcego słowa, według ciebie?

• shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:43
              Jest jeśli nie znasz angielskiego.
              • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:47
                Cóż, nie ma obowiązku znajomości słówek angielskich odnoszących się do osób trans, toteż ich nie znam.
                • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:04
                  No ale pass jako 'przejsc' to ogólne znaczenie i odnosi się do czegokolwiek.
                  • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:06
                    Ale "passing" to tutaj już nie "przejście" (w sensie czynności), tylko co innego.
                    • shule_aroon Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:13
                      Zostanie uznanym za. W j.polskim też mówi sie w tym kontekście, że coś przejdzie.
    • dracaria Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:50
      Ale po co. W Polsce za zaimki jeszcze, chwalić Pana, nie wsadzają w pasiak. Widzisz chłopa, to zwracasz się jak do chłopa.
      • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 13:57
        Jak nie nastąpi jakas rewolucja albo wojna te czasy mogą nadejść.
        • iwles Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 16:54
          nutella_fan napisała:

> Jak nie nastąpi jakas rewolucja albo wojna te czasy mogą nadejść.

Popierasz Putina?
          Jakoś nie dziwi.

• nutella_fan [...] 14.06.24, 19:59
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • livia.kalina Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:16
              Po pierwsze: dlatego:
            • livia.kalina Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:18
              Po drugie- nie moja sprawa czy Iwles miał raka. Natomiast zdecydowanie wolałabym mieć raka niż być takim zerem jak ty.
            • taki-sobie-nick Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:43
              Ty nutella masz jakieś poczucie przyzwoitości?
              • nutella_fan Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 21:51
                Staram się, ale ie lubię jak ktoś mi chamsko kit wciska. W dupę niech się lepiej ugryzie.
                • babcia47 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 22:22
                  nutella_fan napisała:

> Staram się, ale ie lubię jak ktoś mi chamsko kit wciska. W dupę niech się lepi
                  > ej ugryzie.
                  Nastepny wątek pewnie będzie o tym jak rozmawiać z skończonym chamem
    • demono2004 Re: ludzie transpłciowi 14.06.24, 14:02
      Ojp.... Takie rzeczy tylko na ematce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka