tanebo001 30.06.24, 09:33 Potrzebuję dorady: co teraz posadzić na klombie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
balladyna Re: Dorada kwiatowa 30.06.24, 09:46 Żartujesz chyba. Nie piszesz gdzie ten klomb, jak duży, jakie są warunki, czy to mają być rośliny kwitnące, czy jednoroczne, czy byliny. I w ogóle co znaczy "teraz"? W sensie, że teraz ma kwitnąć, czy co jest w ogóle możliwe do posadzenia w lipcu? Może podaj jednak więcej informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Dorada kwiatowa 30.06.24, 09:59 OK. Klomb średnicy 2 metry. Plus dwa mniejsze (2 razy 0,5 x1 m). Wszystkie trzy w słońcu. Jeden z tych mniejszych pod drzewem więc sucho bo deszcz tam nie sięgnie. Najlepiej rośliny kwitnące które mogę posadzić teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Dorada kwiatowa 30.06.24, 10:27 Proponowałabym system mieszany. Posadzenie na klombie jakiegoś małego, wolno rosnącego iglaka, coś co będzie tłem i bazą, zdobiącą klomb również poza sezonem. Radziłabym też dobierać rośliny tak, żeby zachować ciągłość kwitnienia przez cały sezon, bo inaczej albo klomb będzie ubogi i brzydki, albo wpędzisz się w wieczne dosadzanie i wymianę roślin. Może warto pomyśleć nie tylko o jednorocznych ale też o bylinach, np. lawendzie? Ułatwiają niewątpliwie dbanie o ogród. Na własne sadzonki jest zbyt późno, będziesz zdany na gotowe rośliny w doniczkach. U mnie w słońcu i półcieniu sprawdza się z niskich begonia stale kwitnąca (kwiaty białe, różowe, czerwone), aksamitki, werbeny, nemezja (sunsatia)- kupisz je teraz bez problemu. Kwitną długo, lubią słońce, nie są wymagające. Jeśli chcesz wyższe rośliny jako tło, to teraz kwitnąć będą lilie, liliowce, malwy, naparstnice. Jesienią wkop cebulki krokusów, tulipanów, hiacyntów, wiosną będziesz mieć ładny widok. Na tym klombie pod drzewem możesz dać niezapominajki, bratki na wiosnę. Ale wybór jest znacznie większy, dużo kwiatów preferuje słońce. Wybierz rośliny tak, żeby lubiły te same warunki (słońce, wilgotność), ale kwitły w różnych terminach. Odpowiedz Link Zgłoś