Dodaj do ulubionych

Chodźcie do hype restauracji?

03.07.24, 09:58
W moim mieście, na jednej z głównych ulic powstało miejsce ze śniadaniami, obiadami i piekarnią w jednym. Długo wyczekiwane otwarcie, wszyscy przebierali nogami.
Śniadania w stylu kopenhaskim, obiady w stylu polskim z twistem, drinki, generalnie wszystko co modne. Restauracja działa miesiąc, opinie i zdjęcia bardzo zachęcały, więc wczoraj poszłam.
Aha, klientela modna, głównie same młode kobiety, bardzo ładne, fajnie ubrane, z torebkami od lv. Gęste włosy, zrobione paznokcie.
Przeżyłam rozczarowanie. Byłyśmy we 2, obie zamówiłyśmy devolaya z puree i dodatkami warzywnymi. Do picia sok pomarańczowy świeżo wyciskamy. I tu pierwszy zgrzyt. Za 18 złotych przyniesiono mi mikro szklaneczkę, więc zamówiłam chwilę później drugi.
Kotlet był bardzo gorący, lekko przypalony i masło z niego nie wyciekło, jak na zdjęciach. Przesolony. Ziemniaki chłodne, ale dobre.
Gdybym miała wystawiać opinię, to byłyby to maksymalnie 3 gwiazdki z googla, bo i muzyka była za głośna i na wejściu nikt nie reaguje na przyjście klienta, tylko musiałam krzyknąć głośne dzień dobry, żeby ktokolwiek się zainteresował.
Dam jeszcze szansę temu miejscu, bo chcę spróbować francuskiego tosta na śniadanie i zobaczymy.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:02
      Matko kochana fancy restauracja a ty devolaya zamawiasz? 😱
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:07
        Napisałam przecież, że menu jest polskie z twistem. Mogłam jeszcze zamówić schabowego. Miejsce różni się jednak cenami, od zwykłej jadłodajni i sposobem podania.
        • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:13
          A gdzie ten twist? 🙄
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:14
            Kotlet schabowy jest z innymi dodatkami, typu kapary.
            • la_felicja Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:33
              Szaleństwo...
            • atenette Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:36
              LOL
            • bieda_tubka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:38
              wyobrażenia na temat hype jak Jola Kotka na temat luksusu big_grin
              • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:40
                Ej a może to jest jola-kotka? 🙄
                • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:41
                  Tak, wróciłam. Zatęskniłam za forum.
                • claudel6 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 16:42
                  nie, to brzmi jak gazeciarz raczej
            • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:44
              To nie twist to tornado nowatorstwa...te kapary
            • sueellen Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:12
              komunia23 napisała:

> Kotlet schabowy jest z innymi dodatkami, typu kapary.

Kotlet schabowy z kaparami 🙄😅😁 a pierogi pewnie z shiitake i kimchi
          • memphis90 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:05
            No brak masła w dewolaju…
        • wylacznie_grawitacja Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:12
          komunia23 napisała:

> Napisałam przecież, że menu jest polskie z twistem.

No i twist polegał na tym, że masło nie wycieka.
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:50
            😂😂😂
            • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:51
              Ale na zdjęciach innych klientów wyciekało. A u mnie i u koleżanki nie. Może jakaś kiepska seria.
              • mdro Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:48
                Masło z dewolaja powinno wyciekać po przekrojeniu kotleta, a nie przed.
      • cranberries1983 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:06
        amen
      • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:38
        I te modne klientki wcinające dewolaja z torebkami LV na kolanach smile
        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:52
          Jedna skubała croissanta z pistacją. Denerwuje mnie ta moda na pistacje, ja akurat nie lubię.
        • claudel6 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 16:45
          swoja drogą ciekawe jakie to miasto - że aż tyle tych kobiet z torebkami LV na kolanach. jakas mała dziura, bo przeciez nikt "długo nie oczekuje" otwarcia hype restauracji w stolicy czy Krakowie. i tyle tych kobiet z torebkami za kilkanaście tysięcy w jednym miejscu...hmm..Konstancin? big_grin
          • bene_gesserit Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:16
            Torebke to sobie może każdy głupi kupić, mnie zafascynowały gęste włosy u klientek tego jako miejsca.
            • kk345 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:23
              Może te devolaje dobrze robią na włosy?
              • bene_gesserit Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:25
                Albo w komplecie z torebką dostajesz cud-suplementy,bod których rośnie w tydzień lwia grzywa
            • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:40
              Wiadomo, jak przychodzą trochę bardziej majętni ludzie to też są ładniejsi. Włosy naturalne, nie doczepy. I wszystkie były zdecydowanie przed trzydziestką plus niemowlak.
              • bene_gesserit Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:42
                Wszystko jasne, niemowlak podstępnie zaniżał średnia wieku. Chociaż lysy
                • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:44
                  Ale był ze swoją mamą która miała bardzo gęstą kitkę
                  • m_incubo Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:54
                    komunia23 napisała:

> Ale był ze swoją mamą która miała bardzo gęstą kitkę

Jest nadzieja, że to na fali hormonów i lada tydzień jej wylecą big_grin
    • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:06
      Dajesz szanse, bo lubisz bywać w modnych miejscach, czy nie ma innych knajp w mieście?
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:08
        Nie, raczej chodziło mi o ich menu i zdjęcia były ładne.
        • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:12
          Ale to co opisalas to zwykle dania.
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:15
            Bo ja jadłam akurat Koteletta, ale menu śniadaniowe to fancy naleśniki, jakieś tosty, co wyglądają naprawdę ładnie.
            • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:19
              No jak ladnie to super. Pokaz ich zdjecie.
              • kira_03 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:28
                Pewnie zdjęcia w menu znowu ładne, a dostaniesz przypalonego naleśnika z naparstkiem dżemu z eko sreko jeżyn. Komunia, nie łap się na te sztuczki! 😁
                • bene_gesserit Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:18
                  To nie sztuczki, to dofitoszopowane do smęrnie pustego koteletta wyciekające z niego maslo
                  • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:56
                    Ale to były zdjęcia klientów z tym wyciekającym masłem. Chyba że to jakieś lewe konta pisały.
    • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:12
      To jest przykładowe zdjęcie dewolaja, nie moje.

• gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:13
        A gdzie ciekawe podanie?
        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:16
          No marchewka z groszkiem wygląda normalnie tak-

• gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:18
            Nie, to jakaś breja.
            • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:23
              Już wolałabym breję niż to co pokazała autorka. U autorki wygląda to jak talerz marchewki dla królika
              • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:27
                Ja akurat wolabym tę z restauracji, bo nie napiszę z czym mi się ta druga marchewka z groszkiem kojarzy.
                • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:35
                  gryzelda71 napisała:

> Ja akurat wolabym tę z restauracji, bo nie napiszę z czym mi się ta druga march
                  > ewka z groszkiem kojarzy.

Z pawiem? 🙄
                  Takim poświątecznym...
                  • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:57
                    Delikatnie...
          • taje Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:24
            No ułatwili sobie pracę - mniej krojenia marchewki.
          • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:33
            Ale mi się zachciało marchewki z groszkiem!
            No nic, dziś mielone, puree i marchewka z groszkiem:p
            • black.emma Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:39
              No dzięki wielkie! Teraz mi się zachciało mielonych a mam już gotowa karkówkę!
              • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:42
                Karkówka zostanie na jutro, nic jej nie będzie 😂
                • black.emma Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:44
                  I tak to się skończy. Spoko, miałam wrócić do domu na gotowy obiad, męża ścigałam o 6, że ma wstawić przed wyjściem, a teraz będę latać po mielone tongue_out
                  Jeszcze żebyś nie napisała o tym puree! big_grin
                  • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:46
                    To wszystko przez te zdjęcia.. u mnie taki dzień pod psem że mi się żreć chce czegoś kalorycznego :p
                    • turzyca Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:32
                      To tłumaczy, dlaczego i mnie naszła ochota. Tylko chyba z pulpetami rybnymi. Stołówka szpitalna na pełnej.
                      • piataziuta Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 16:37
                        Możecie mi powiedzieć, tak na szybko, w czym obtoczyć kotlety mielone z indyka, jeśli okazało się, że nie mam bułki tartej?
                        Mąki kukurydzianej nie mam, ani z ciecierzycy. Mam pszenną albo ziemniaczaną. uncertain
                        • piataziuta Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 16:39
                          Dobra, mam z ciecierzycy i jeszcze ryżową ale...ekhm...nie wiem czy nie sięgają czasów z początku pandemii...
                          • taje Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 19:12
                            piataziuta napisała:

> Dobra, mam z ciecierzycy i jeszcze ryżową ale...ekhm...nie wiem czy nie sięgają
                            > czasów z początku pandemii...

Jak się w nich nic nie zalęgło to spoko, można użyć.

Ale ja bym w niczym nie obtaczała, tylko dodałabym startą cukinię, czosnek, dymkę, kumin i kolendrę i usmażyłabym je bez żadnej panierki.
                            • piataziuta Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:00
                              > Jak się w nich nic nie zalęgło to spoko, można użyć.

Nic się nie zalęgło. Przesiałam mąkę z ciecierzycy i zero mola. Fajnie się obtaczało - odchodzi od palców, dobrze się smaży - dużo lepiej niż bułka tarta (nienawidzę tego jak pracuje bułka tarta na patelni 🙄).

> Ale ja bym w niczym nie obtaczała, tylko dodałabym startą cukinię, czosnek, dym
                              > kę, kumin i kolendrę i usmażyłabym je bez żadnej panierki.

Dzięki! smile
                              Kotlety/placki to moja słaba strona, nie przyszłoby mi do głowy, żeby zrobić bez panierki.

Zrobiłam z przepisu mojej mamy: 800g mięsa mielonego z piersi indyka/biała bułka nasączona mlekiem (plus duża łyżka śmietany 30%, bo u mnie w domu mleko tylko chude jest), starta cebula, jajko, sól, pieprz, dwa pęczki natki pietruszki.
                              Spoko wyszły - wilgotne w środku.
                          • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 19:17
                            A w niczym nie można?
                            • piataziuta Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:01
                              Nie wiedziałam, że można w niczym. wink
                        • tairo Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:21
                          W płatkach albo mące migdałowej (lepsza taka grubiej mielona niż proszek) lub innych orzechach.
                          W pokruszonych płatkach kukurydzianych (takich śniadaniowych, tych podstawowych niesłodzonych).
                          W ostateczności w zblendowanych paluszkach albo precelkach, jakichś chrupkach/chipsach, Bombay mix...
              • mayaalex Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:58
                Mnie tez a nie mam mielonego i nie chce mi sie isc do sklepu… Takie tradycyjne mielone, z puree wlasnie… ❤️
                • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:09
                  Ja i tak muszę o 12:30 odebrać córkę ze szkoły a sklep obok. Inaczej też bym nie szła, bo leje i buro, byłoby risotto z salsiccia i brokułami:p
            • kandyzowana3x Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:41
              kurcze ja chyba dewolaja jednak , ale marchewka z groszkiem musi byc
          • mia_mia Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:50
            Uwielbiam marchewkę z tego drugiego zdjęcia, rzadko jadam, bo to bomba kaloryczna często, a sama nie umiem robić dobrej, ta z pierwszego to nie wiem co to jest, bo nawet nie wygląda na taką z dobrych restauracji, typu karmelizowana, grillowana, ale pasuje do takiej z fit menu jeśli nie była tłusta i niczym polana.
        • mikams75 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:20
          ciekawy talerz z ikea wink
      • pffpffpff Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:19
        😂
      • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:22
        Ale to jest to ciekawe podanie dania?
        • kocynder Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:35
          No jest. Bo położyli kotleta na puree a nie obok. big_grin
          • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:44
            Rozumiem. To znaczy nie rozumiem co w tym ciekawego ale niech ci będzie🤣
            • kocynder Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:53
              Też nie wiem co w tym ciekawego, ale tak sądzę, że o to chodzi. smile Czas jakiś temu w pewnym lokalu reklamowano jako "nowoczesny i elegancki" sposób podawania (dania tradycyjne) i otóż od zwykłego różnił się tym, że puree było nakładane taką łyżką jak do lodów. Robione "w kulki". Zestaw wyglądał: dwie kulki puree chlapnięte sosem, obok nich schabowy/devolay i surówka z tartej marchewki też nałożona "w kulkę". No, ekstra nowocześnie i elegancko...
              • ib_k Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:55
                He, he tak podawane puree to ja pamiętam ze stołówki pracowniczej z lat 80, więc to raczej powrót do przeszłości
                • kocynder Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:02
                  Wiesz, możliwe... Z tym, że ja nawet "kupuję" "powrót do PRL-u", tylko wtedy nie reklamujemy się jako "nowocześnie i elegancko" a właśnie "klimaty retro", dopasowujemy menu (czyli nie schabowy z kaparami, a lorneta z meduzą, mortadela panierowana itp), dopasowujemy wystrój (czyli nie szkło i chrom, a kafelki, gumoleum, ewentualnie olejna lamperia)... I ok, taki lokal mógłby nawet znaleźć swoich "fanów", ale nie reklamowany jako nowoczesny! big_grin
              • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:59
                Ziemniaki tak nakładane to mi się kojarzą z latami 90. A tak poważnie to mnie zupełnie nie przeszkadza że coś "źle" wygląda. Wolę "tradycyjną" marchewkę z groszkiem niż takie danie degustacyjne dla królika. Mnie się nie podoba. A reklmowany "ciekawy" sposób podania nie byłby kryterium przy wyborze knajpy. Szczególnie że pewnie tam w pierun drogo
                • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:01
                  Ceny są normalne. Zapłaciłam 180 zł, ale dałam napiwek, wydaje mi się że 157 zł kosztował cały obiad. Czyli 2 dewolaje, 2 soki pomarańczowe wyciskane, 2 wody małe i cappuccino.
                  • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:08
                    Zwykla cena, zadne szaleństwo, poza sokiem.
                    • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:10
                      Tak, sok jednak 19 a nie 18. Nie chodzi mi nawet o cenę tylko o to jak mało go było.
                      Ceny uważam w porządku.
                      • 152kk Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:28
                        Moim zdaniem zdecydowanie za drogo, cena za takie danie plus szklanka sok plus woda i cappuccino powinna mieścić się w 50 zl. Przecież jakość dania jaką odpisałaś to jest mniej więcej poziom baru mlecznego i to nie najlepszego (za takie danie obiadowe w barze mlecznym w Warszawie zapłacisz do 30 zł)
                        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:18
                          U mnie też są bary mleczne i jasne, te same danie czyli kotlet kosztuje o wiele mniej. Jednak tu płacisz chyba za flair, ładne miejsce zrobione zgodnie z trendami. Akurat parkowałam na parkingu centrum handlowego i na przeciwko jest właśnie bar mleczny. Ludzie stali w kolejce i pomyślałam, że nie mogłabym tak stać, nawet jeżeli kotlet miałby 7 zł kosztować. Poza tym siedzisz przy stole z innymi obcymi.
                          • 152kk Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:33
                            No to jeśli chcesz płacić za "flair, ładne miejsce zrobione zgodnie z trendami" to ok. Ja bym wolała zjeść taniej lub lepiej, a żeby po prostu spędzić czas być w miłym otoczeniu to wolę inne, gdzie nie muszę tyle placić. No ale każdemu według potrzebsmile
                        • palacinka2020 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:27
                          50 zl to zaplacisz za same napoje obecnie. Szklanka soku 20zl, woda 10zl, kawa 20zl- nie dziwia mnie juz takie ceny.
                          • claudel6 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 16:47
                            no jak jeszcze weźmiesz 2 kieliszki wina to dobijesz do 100
                  • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:13
                    No wybacz ale sama napisałaś że sok był w mikro szklance. Czyli co za szklankę soku zapłaciłaś prawie 40zł. Więc to jest drogo. Samo danie pewnie tanie (pewnie koło 40zł)bo restauracje często bardzo dużą marżę nakładają na napoje. Tylko co z tego jak danie do du... Dla mnie sposób podania nie ma znaczenia. Jeśli coś nawet wygląda słabo to nie ma dla mnie znaczenia. Ale to dla mnie wygląda słabiej niż PRLowski "rzyg" (wszystko na jednym talerzu
      • arthwen Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:10
        Okeeeeeej, jeśli to dla ciebie fancy wink
        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:24
          Miejsce jest fancy, ale mogłam zaznaczyć że nie jest to restauracja z gwiazdką Michelin.
          • arthwen Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:38
            No nie, nie jest.
            Ciepnięte na talerz puree ziemniaczane, na to rzucony devolay i byle jak cięta gałązka koperku? To obok fancy nawet nie stało, sorry. Zwykłe, tanie sieciówkowe talerze też nie świadczą o fancy.

Proszę:
            https://greatgastro.pl/wp-content/uploads/2021/02/panieowany-devolay-ze-szpinakiem-i-serem-zoltym-scaled.jpg
            https://cinecitta.bg/image/cache/catalog/SS2023/Tokachka%202-900x900.jpg
            https://animalgourmet.com/wp-content/uploads/2019/03/RoastedChicken-Comal.jpg

Tu masz fancy podane, chociaż pierwsze z brzegu, bywa i bardziej wink
            • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:52
              To ostatnie piękne.
              • memphis90 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:08
                To środkowe to 3 fragmenty kotletów zostawione przez poprzednich klientów 😂
            • taje Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:41
              O ładne! Czyżby z krakowskich restauracji? W Krakowie właśnie jadłam najładniej podane polskie dania, jakie widziałam (zdjęcia nie moje). I w ogóle byłam pod wrażeniem krakowskiej sceny gastronomicznej.
              • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:42
                Ten tatar 😍😋
              • 152kk Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 17:07
                No i za tak podane danie, jeśli jeszcze jest smaczne to warto więcej zaplacić, jesli idzie się do restauracji równiez dla nastroju, estetyki. Danie pokazane przez wątkodajkę ani apetycznie nie wygląda ani nie smakuje za specjalnie ( co sama napisała) Dla mnie takie "fancy" to zwykle naciąganie, ale piszę o sobie, bo to nie moja sprawa gdzie, dlaczego i za ile jadą ktoś inny.
        • mdro Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:27
          To już bardziej "fancy" podawali w prostej jadłodajni w podaugustowskiej wsi, bo talerze z potrawami były ozdabiane mniej wykorzystywanymi kulinarnie częściami warzyw z własnego ogródka (np. kwiat kopru, nać marchewki czy jakieś liście). Bardzo fajnie to wyglądało.
        • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:39
          Jest fancy bo kleintki mają torebki LV.
          Mam 41 lat i w życiu nie patrzyłam jakie torebki mają klientki restauracji... jaaaaaaaaaaak życ?
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:53
            Logo akurat rzuca się w oczy.
            • 152kk Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 17:08
              Dla mnie to byłby argument, żeby tam nie chodzić🤣
              • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 22:19
                Jakbym weszła do restauracji, w której klientami byłyby wyłacznie babki przed 30 (plus niemowlak) i kazdy by miała torebkę LV...chyba wyszłabym. Ze strachu....w filmach w takich miejscach mordujo
      • lauren6 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:11
        "Uwielbiam" restauracje, w których szczytem finezji (za który słono się płaci) jest położenie kotleta na sałatce lub ziemniakach. Klękajcie narody.

A ten devolaj, z garścią kopru niedbale rzuconą na niego, to już w ogóle odpał.
        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:19
          Na żywo lepiej to wyglądało 😅
      • ritual2019 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 19:30
        komunia23 napisała:

> To jest przykładowe zdjęcie dewolaja, nie moje.
        >

To w tej restauracji podaja?
      • aequoreavictoria Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 20:31
        To wygląda jak danie z przydrożnego barku z obiadami domowymi, a nie z 'hype restauracji''.
    • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:36
      Nie, ale kiedyś chciałam spróbować Pasteis de Belem w oryginalnej portugalskiej piekarence w Prenzlauer Berg. Niedaleko mieszkania męża, więc poszliśmy tam w sobotę. To było krótko po pandemii. Kolejka na 150 osób, obsługa jak muchy po marichuanie, luz na maksa, klientela też fancy i oderwana od rzeczywistości, każdy ma czas. Po 10 minutach stania, kiedy zanosiło się na kolejne 20 minut stania, stwierdziłam, że robione przeze mnie Pasteis de Belem są lepsze i koniec i nie muszę próbować tego tu, bo zaraz się wścieknę. Ale mnie wkurza czekanie, jeśli cała sprawa nie jest jego warta.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:40
        Pamiętasz jeszcze jak to miejsce się nazywało? Też byłam w portugalskiej piekarni w Berlinie, ale nie pamiętam już jaka to była dzielnica. Też stałam w długiej kolejce 😅 brałam muffina red velvet i coś tam jeszcze, niestety bez szału.
        • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:47
          Bekarei, Dunckerstraße 23.
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:50
            Byłam! Ale jaja. To ta sama, widzę że jeszcze istnieje czyli ktoś je ich wypieki. Ja już nie wróciłam.
            • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:53
              Mnie tylko właśnie to jedno ciacho kręciło, bo jak byłam w Lizbonie jadłam, dwa lata później chyba odkryłam, że mma przepis na thermomix na nie i chciałam porównać smaki.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:44
        Chłodnik i pancakes.

• komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:44
          Źle się podpięłam.
          • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:05
            Np a taki chłodniczek to ile?
            • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:08
              25 zł, devolay 45 zł.
        • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:00
          To są zwykłe dania, tak się teraz serwuje
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:02
            Tak, ale u nas takich nie było. Plus miejsce na fajny wystrój, chodzi o całość.
        • mayaalex Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:02
          o, chlodnik tez bym zjadla…
          • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:16
            Ja też. Ale nie taki. Zrobiony na modłę zupy krem. Dobrze że nie przynieśli do stolika składników i nie kazali klientowi aby sam sobie to pokroił
        • mdro Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:20
          Warzywa w chłodniku muszą być drobniej pokrojone, a nie takie ogórkowe łopy.
          • kk345 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:17
            Przecież to dekoracje
            • mdro Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:38
              Tam nie ma nic innego, tylko zabielony barszcz (dobrze, jeśli gotowany od podstaw) i te "dekoracje". I chyba jeszcze ktoś to potraktował octem balsamicznym.
              • kk345 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 16:52
                Bez zamieszania łyżką nie widać, czy na dnie nie ma drobno pokrojonych warzyw. Czepiasz się.
        • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 15:20
          Ja w chłodniki lubię więcej smiecia, oprócz dekoracji :p
        • memphis90 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:10
          Pankejkow tak podanych bym nie zjadła. Ktoś to obrzygał…?
      • palacinka2020 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:46
        Jesli kolejk na 150 osob oznaczala jedynie 30 min czekania to obsluga musiala sie uwijac jak w ukropie.
        • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:48
          Tak, palacinka2020, ty wiesz najlepiej. Pięć osób za kontuarem nie uwijało się jak w ukropie. Sorry.
          • arthwen Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:16
            No jeśli w 30 minut mieliby obsłużyć 150 osób, to zdecydowanie jak w ukropie. Nawet jeśli jest 5 osób obsługi, to jest 30 osób na jednego obsługującego i jeśli to 30 minut, to jest MINUTA na osobę. Ekspres i to taki mega.
            • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:37
              Serio Arthwen? Chcesz się bawić w matematykę, to mi dowiedź nielogiczności, bo jeśli napisałam: po 10 minutach stania, kiedy zanosiło się na kolejne 20 minut stania, to nie masz żadnych stałych, które mogłabyś wpisać w równanie. Masz obraz megakolejki, masz obraz obsługi, która ma alle Zeit der Welt oraz klientów, którzy zadają piętnaście pytań odnośnie wypieków i się zastanawiają, czy będą jeść na miejscu, czy biorą kawę. Ale nie, ty i palacinka nagle próbujecie gryźć nogawkę i dowodzić, że tam a) nie było ludzi, bo b) obsługa uwijała się jak w ukropie. Bo tam byłyście i wiecie, i wiecie ile osób było za kontuarem i znacie tych prezlbergskich zielonych odklejeńców. Napisałam, że po 10 minutach się zwinęłam stamtąd, bo dla mnie te babeczki nie były warte czekania. I koniec.
              Ani ty ani palacinka nie dowiodłyście nic.
              • arthwen Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:40
                Napisałaś, że było 150 osób i kolejka zapowiadała się na 20 minut stania, w momencie jak stałaś w niej 10 minut.
                Nawet jeśli w kolejce stało nie 150, a 144, a z 20 minut zrobiłoby się 26, to nadal jest ekspresowa obsługa.
              • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:46
                Serio. Przegiełaś z długosią kolejki i tyle...
        • katriel Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 19:23
          > Jesli kolejk na 150 osob oznaczala jedynie 30 min czekania to obsluga musiala sie uwijac jak w ukropie.

Pod warunkiem, że każda ze 150 osób była oddzielnym klientem. Alpepe stała z mężem, inni mogli stać całymi rodzinami, wtedy 150 osób przekładałoby się na zaledwie 30 czy 40 transakcji.
          • kira_03 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 21:17
            Dokładnie, zresztą, czy ona ich serio liczyła? Czy może użyła takiej hiberboli?
            Czy ematka ma Aspergera, ze musi wszytko brać dosłownie i udowadniać innej forumce, ze się myli, tam były luzy, a tak w ogóle to w knajpie zapewne wcale nie była.
            • szarmszejk123 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 21:22
              "Czy ematka ma Aspergera"
              Ematka, jako całość, na pewno 😅
              • kira_03 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 21:39
                Forumowy Asperger, dobre 😁
      • zosia_1 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 21:16
        Ale próbowałaś kiedyś tych z oryginalnej kawiarenki? Bo moim zdaniem były przepyszne
    • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:38
      Dziewczyny, nabijacie się ze mnie, a ja zadałam zwykłe pytanie. Czy jak się otwiera coś modnego w mieście, to tam idziecie. Nic więcej. Moze mieszkam w takim miejscu, małej mieścinie gdzie takie miejsce jest uważane za fancy. Nie ma co wyśmiewać.
      • marta.graca Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:45
        Nie, nie idę. Nie kieruję się w życiu modami, tylko własnym gustem i smakiem.
      • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:52
        Czy modne, to nie wiem, bo Berlin jest dość duży, ale otworzyła się niedaleko mnie nowa restauracja włoska, jedną mam na rogu mojej ulicy, a ze 200 m do niej, druga niestety nie wydaje się być dużo lepsza, a ceny też wysokie. Nie zachęca, więc nie byliśmy.
      • mikams75 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:52
        Nie ide.
      • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 10:53
        komunia23 napisała:

> Dziewczyny, nabijacie się ze mnie, a ja zadałam zwykłe pytanie.

Bo jesteśmy wredne z rana 🙄
      • dni_minione Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:00
        Mieszkasz w małym mieście? Jak się otwiera coś nowego w Krakowie, to ja nie mam o tym bladego pojęcia (choć mieszkam w ścisłym centrum), bo tu co drugi lokal jest fancy i winduje ceny x2 za położenie mięsa na ziemniaku i zrobienie kleksa z bógwieczego.
        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:03
          Średnie miasto, w Krakowie byłam i rzeczywiście miałabym zawroty głowy od ilości miejsc gdzie można zjeść.
      • mayaalex Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:01
        lubie jesc wiec lubie tez sprawdzac nowe miejsca (ale zazwyczaj zanim sie gdzies wybiore to nie sa juz takie nowe i maja sporo opinii/recenzji wiec nie ide w ciemno).
      • mia_mia Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:15
        Pewnie mieszkasz w mniejszym mieście, gdybym ja miała jeść w każdej nowej restauracji to jak nie codziennie to chociaż z raz w tygodniu coś bym musiała spróbować.
      • kaki11 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:35
        Ale zadałaś to pytanie tak, że w zasadzie nie wiadomo było o co ci chodzi, czy o to, czy my chodzimy, czy że tamta restauracja nie taka fajna.
        Nie chodzę, korzystam z gastronomii w swojej okolicy (nie mówię o jakichś lodach czy ulubionej pizzerii z której często zamawiamy, ale tak na zasadzie wyjścia na obiad), mieszkam obok dużego miasta, gdzie różnych restauracji jest na pęczki, i naprawdę musiałoby się otworzyć coś super ekstra, popularnego, pewnie bardzo niespotykanego żebym o tym usłyszała i tam się zaciekawiła, żebym chciała tam pójść. Natomiast rozumiem, tak jak mieszkałam obok niedużego miasteczka, kilkanaście lat temu, to tam powstanie nowej pijalni czekolady czy otworzenie się ogródków na rynku było jakimś tam poruszeniem, i owszem kombinowało się kiedy i jak tam pójść. Ot, atrakcja, i coś nowego, coś do wypróbowania.
        • kaki11 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:37
          Miało być sporadycznie korzystam z gastronomii w swojej okolicy.
      • la_felicja Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:37
        Nie idę tylko dlatego, że coś jest modne.
        Do restauracji w moim mieście chodzimy głównie wtedy, kiedy mamy gości i trzeba gdzieś z nimi wyjść, albo chcemy się spotkac ze znajomymi (chociaż najchętniej spotykamy się tylko na kawę i spacer albo (rzadziej) idziemy do pubu. Ale wtedy nie patrzymy, co jest modne, ale jakie jest menu, jakie ceny i czy są jakieś w miarę nietuczące dania. Dajemy gościom wybór i to oni decydują
      • kandyzowana3x Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:53
        Ja z zaozenia raczej ide . Tez mieszkam w Krakowie i oczywiscie nie dam rady do wszystkich, ale jesli otwiera sie cos co wydaje mi sie interesujace to raczej wpadne sprobowac.
        I calkiem rozumiem twoje rozczerowanie , na schabowego, mielone czy de volaila w takim wydaniu to wole isc do sprawdzonego baru za polowe ceny.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:50
        Nie, nie idę, nawet nie wiem, że się coś otwiera, bo mnie to guzik obchodzi.
        Nie chodzę do żadnych restauracji, ani innych knajp jeśli nie muszę, a muszę raz na parę lat.
      • kasiamat00 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:05
        Idziemy albo zaraz po otwarciu, zanim się wszyscy o niej dowiedzą, albo jak hype minie. Najbardziej hype'owa lodziarnie w mieście omijam szerokim łukiem, bo tak, mają dobre lody, ale godziny w kolejce stać nie będę.
      • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:40
        Nie, bo nie mam torebki LV...
      • 152kk Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 17:15
        Ok. Jeśli otwiera się coś nowego to zwykle zaglądam o ile mam czas. Jeśli jest moim zdaniem drogo i siedzą głównie mega zrobione babki z torebkami z widocznym logo, to wstępnie zakładam, że to raczej miejsce nie dla mnie. Ewentualnie pojawiam się tam ponownie tylko wtedy, gdy zbiorę pozytywne opinie od znajomych.
      • tairo Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:25
        Jakbym miała iść, bo się otwiera coś modnego w mieście, to nic innego bym nie robiła, bo by mi czasu zabrakło.
      • pixie_w_miescie Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 22:02
        Miasto z 450 000 mieszkańców jako mała mieścina - nie kupuję tego. Wioska z tramwajami - być może, skoro po pierwszym poście wiedziałam, o które miasto i knajpę chodzi smile
    • mia_mia Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:06
      Wczoraj byłam, jak musiałam skorzystać z łazienki, centrum Warszawy, środek dnia, ja sama. Głupio mi było tylko wpaść do toalety, więc chcąc nie chcąc coś zjadłam, chociaż nie byłam głodna i dziwnie się poczułam wpadając sama do takiego ąę miejsca z daniami po kilkaset złotych zjadając w 3 minuty cokolwiek, zostawiając 3/4, bo nie byłam głodna. Lubię takie restauracje, często bywam, ale na zaplanowane spotkania, posiłki, lubię nowe smaki, połączenia, ładne podanie itd. To co na zdjęciu kojarzy mi się z weselem, a nie ąę restauracją.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:09
        Nie chcę wklejać zdjęć samego miejsca, ale oprawa jest naprawdę ładna.
        • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:16
          To może po prostu napisz im w opinii co było ok a co wymaga poprawy na przyszłość. Tylko merytorycznie bez chamstwa.
          • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:18
            Haha. Niech napisze Wystój ładny, żarcie średnie.
          • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:52
            Nie chcę wystawiać opinii na podstawie zjedzenia tylko jednego dania. Poza tym jak nie z tych, co się wyżywają w sieci.
            • marta.graca Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:57
              Przecież knajpy potrzebują feedbacku, także od niezadowolonych klientów.
            • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:24
              Nie masz się wyżywać tylko dać ludziom informacje co mają ewentualnie poprawić. Najgorsi są tacy co zjedzą wszystko, uśmiechną się, powiedzą że dobre a potem na osiedlu d... obsmarują, że kiła i wodorosty.

I nie masz oceniać całej karty tylko to konkretne danie które spożyłaś, więc piszesz tak:
              - kotlet lekko przypalony i jak na mój gust przesolony, masło niestety nie wypływa,
              - ziemniaki dobre chociaż mogłyby być cieplejsze,
              - sałatka ładnie podana

Możesz wkleić gotowca, nie będę sobie rościć praw autorskich 🙄
              • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:26
                Ale nie uważasz, że to za mało zjeść jednego kotleta i wystawić opinię, jeżeli w karcie jest więcej dań? Zostaje oferta śniadaniowa, której nie próbowałam.
                • alpepe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:40
                  Ja nie uważam. Opisałabym głośną muzykę i to, co mnie spotkało. I jeszcze dorzuciłabym zdjęcia. Moj były mąż recenzuje knajpy, wrzuca zdjęcia i widzę, ile osób czyta jego recenzje i uznaje za pomocne. I twoja też byłaby pomocna.
                • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:41
                  Nie, bo oceniasz jedno danie i jak załoga przeczyta to będzie miała konkretne zarzuty do tego właśnie dania. Ty ocenisz devolaya, ktoś inny schabowego a jeszcze inny sałatkę z arbuza. A czy knajpa wyciągnie wnioski i rzeczywiście coś poprawi to ich problem.
                  • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:56
                    Ok, napiszę. Tylko zdjęć nie zrobiłam więc nie mam dowodu na to, że masło z tego devolaja nie wyciekało. Z devolaja koleżanki też.
                • kocynder Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:43
                  Czego nie przyswoiłaś z postu Borsuczycy? Nie masz oceniać całej karty, a to konkretne, jedno danie, które otrzymałaś. Jeśli pójdziesz i zjesz coś z menu śniadaniowego - to też ocenisz nie drinka z palemką, a naleśniki czy tam co weźmiesz.
                  • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:58
                    Ale jesteś niemiła.
                    • kocynder Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:06
                      Po prostu dziwię się, czego nie pojęłaś w bardzo prostym poście Borsuczycy.
                • turbinkamalinka Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:44
                  Nie do końca. Nie masz obsmarować tylko ocenić konkretne danie i powiedzmy obsługę w momencie kiedy ty byłaś. Jeśli kelnerka była niezbyt miła to nie zastanawiasz się czy następnym razie podejdzie z uśmiechem tylko piszesz opinię o warczącej kelnerce. Krytykujesz czy zachwalasz to co zostało ci podane. Nie jesteś krytykiem kulinarnym aby recenzować dania w karcie. Ciebie interesuje co zostało podane. Wielu ludzi gdyby dostało spalonego kotleta nie wróciłoby do tej knajpy. Bo nie świadczy najlepiej o kucharzu fakt to że jego devolaj nie różni się niczym od zwykłego kotleta
                  • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:58
                    Ok, piszę.
              • kandyzowana3x Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:32
                Nie mam w zwyczaju wystawiac opinii w internecie, czy to znaczy ze nie powinnam powiedziac znajomym, ze w xyz mi nie smakowalo ?
        • gryzelda71 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:18
          Wiec, jeśli wystrój pasuje, dania smakują to nie ma znaczenie czy nam się podoba , czy nie. Chodź, jedz na zdrowie.
      • palacinka2020 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 18:52
        Serio zamowilas danie za kilkaset zl (czy nawet kilkadziesiat) tylko dlatego, ze chcialas skorzystac z toalety?
        Budzet ematek nie przestanie mnie zadziwiac.
        • mia_mia Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 20:02
          No aż tak to nie, wzięłam coś z tańszych dań i coś do picia, zamknęłam się w stówce, ale i tak się śmieję, że to była najdroższa toaleta w życiu. Pranie tapicerki jednak pewnie byłoby droższe😉
        • thank_you Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 21:47
          Budżet jak budżet - normalnie bym spytała, czy mogę korzystać z toalety i że oczywiście odpowiednio zapłacę. Zawsze wpuszczają za free. Wychodząc wzięłabym kawę na wynos albo espresso przy barze i tyle.
    • quilte Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 11:52
      Chodzę, pod jednym warunkiem: że nie jest to miejsce, gdzie nie da się zrobić rezerwacji, a na stolik trzeba czekać w kolejce (czasem robię wyjątek, ale bardzo rzadko) tongue_out Jestem dość stara, trochę pamiętam komunę, wszelkich kolejek nie znoszę. Przypalonego dewolaja chyba bym nie darowała smile
    • arthwen Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:12
      Czasem chodzimy, ale w Krakowie jest tyle różnych restauracji, że roku by zabrakło, nawet jakby jadać codziennie (a nie jadamy w restauracjach codziennie tylko raz-dwa w tygodniu) wink
    • trampki-w-kwiatki Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:24
      W moim mieście co chwilę otwiera się jakaś nowa restauracja, nie ma szans, żebym je wszystkie choćby odwiedziła na Google 🙄
      Idę tam, gdzie znajomi polecają iść, bo wybór jest za duży, wiele miejsc serwuje coś co mi nie smakuje, wiele jest dla mnie za drogich.
      Danie ze zdjęcia mnie nie zachęca, jak już jem na mieście to coś, co wymaga długiego dziergania, czyli czego nie chciałoby mi się robić w domu.
    • aga_sama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:44
      Ja mam potężne ograniczenia żywieniowe, więc jak otwiera się miejsce, w którym mogę coś zjeść, to idę. Podobnie w podróżach służbowych - idę tam, gdzie mogę coś zjeść, kwestia ceny jest drugorzędna.
      Te "modne" miejsca najczęściej jednak nie potrafią/ nie chcą zapewnić mi bezpiecznego posiłku albo właśnie jestem rozczarowana różnego rodzaju "konceptami", szczególnie tymi z luźniejszą atmosferą. Droższe restauracje nastawione na konkretną kuchnię narodową zazwyczaj trzymają poziom, np. Ida we Wrocławiu jest genialna.
    • mdro Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 12:56
      Nie jestem młoda, nie mam torebki od LV ani zrobionych paznokci, włosy też przerzedzone w porównaniu z tym, co było w młodości big_grin. A poza domem jadam głównie na wyjazdach, w miejscu zamieszkania rzadko i na ogół wybieram takie jedzenie, którego sama w domu nie robię. I raczej się wtedy nie przejmuję, czy klientela modna.
      • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:03
        A tak abstrahując od kotleta to torebki LV są dalej na topie?
        • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:09
          Są, ale muszą pasować to reszty outfitu.
          • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:12
            Pytam, bo dawno nie widziałam na ulicy. Obecnie u mnie w mieście króluje Pinko
            • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:29
              No gdzie pinko, a gdzie lv. Chociaż średnia wieku noszących się obniżyła.
              • lauren6 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:14
                Pinko to młode dziewczyny. U modnych starszych pań LV być musi. Choćby kosztem zagęszczenia włosów.
                • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:43
                  Ile to jest młode starsze. Bo torebki LV nie mam, włosy gęste wąłsne...nie wiem czy to juz czas kupować LV czy jeszcze mogę poczekać.
                  Hanusina 41l
                • borsuczyca.klusek Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:51
                  Serio dawno nie widziałam...
                  Korsy nawet Balenciagi, ale LV wydawało mi się pieśnią przeszłości
                  • hanusinamama Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 22:20
                    Ja może i widziałam ale nie zauważyłam. Totalnie nie zwracam uwagi na to kto ma jaką torebkę.
    • primula.alpicola Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 13:08
      Tak, jak coś nowego się otwiera, to idę zrobić research, i tak, dałabym drugą szansę.
    • feniks_z_popiolu Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 14:29
      Nie wybieram się do restauracji tylko dlatego, że jest modna.
      A właściwie nie wybieram restauracji gdy jest modna. Na ogół w nich kolejki lub konieczność polowania na odpowiadający nam termin rezerwacji. Do tego ceny raczej wyższe niż niższe.
      A często i wielkość porcji taka, że nie wiesz czy to już było danie główne czy dopiero przystawka.
    • zosia_1 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 16:59
      Co to jest " Hyperion restauracja" I " jedzenie w STYLU polskim z twstem" ?
    • chococaffe Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 20:21
      Nie wiem albowiem nie wiem co to jest hype restauracja
    • barattolina Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 21:50
      Piszesz o nowym Dudkiewiczu?
      Nie jesteś jedyną rozczarowaną.

To jest knajpa instagramowa. Ładnie wygląda.
      I niewiele więcej. Niestety.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 03.07.24, 22:00
        A co jadłaś? No właśnie ładnie w środku.
    • palacinka2020 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 18:50
      Nie, w ogole nie sledze co sie gdzie otwiera.
    • bene_gesserit Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:48
      Od wielu lat obserwuje rynek gastro w moim mieście. Takie jak to opisane przez autorkę to frajer trap, odpowiednik tourist trap. Paskudne, w najlepszym wypadku średnie jedzenie, ozdobione jakaś orchideą i plasterkiem kumkwatu jedzenie, modny, chociaż katalogowy wystrój i efemeryczny byt, czyli działalność zakończona kiedy wszyscy już przybędą, i zrobią sobie focie nad schabowym z miechunką
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:57
        Całkiem możliwe, smak był rzeczywiście średni. Jednak u nas mało turystów.
    • po_godzinach_1 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:50
      komunia23 napisała:

> Gęste włosy, zrobione paznokcie.

to te dewolaje bez masła tak działają na porost włosów
      • bene_gesserit Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:53
        Masłem personel na zapleczu smaruje swoje kędziorki w nadziei, że też będą mieli takie jak klientki. Dlatego na zdjęciach masło jest, a w kotletach brak
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 19:57
        Ta co miała najlepsze włosy jadła croissanta z pistacją.
    • memphis90 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:30
      Raczej nie. Chyba, że dzieciaki coś wynajdą i chcą spróbować, ale to nie są fancy, tylko jakaś bubble tea, cynamonki (robię lepsze), raz serniki japonskie (bez szału, #team sernik nowojorski)…

O, a raz poszłam z nimi do instagramowej pizzerii z pizzą posypaną cheetosami. Było śmiesznie.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 20:47
        O miejscu z sernikiem japońskim w moim mieście nikt nawet nie śni. Ale spróbowałabym.
        • memphis90 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 21:17
          Takie suche, biszkoptowe toto. Nie polecam.
    • srubokretka Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 21:17
      Przypomnialas mi to czego wlasnie w PL nie znosilam. Wszechobecnych Karen.
      W restauracjach interesuje mnie glownie jedzenie. Wyglad jest wazny gdy idzieny z powodu okazji. Obsluga moze miec zly dzien- nawet kilka, skoro jest tyle Karen na metr kwadratowy. Nie pcham sie do tych hype restauracji (nie wiem do konca co to znaczy akurat w twojej restauracji) , bo jedzacych ludzi croissanta z pistacją moge wygoolac, jakbym miala potrzebe ich poobserwowac. Nie lubie snobow do okola. Zwlaszcza jak jem.
      Blogoslawiony New York za to, ze ludzie maja wywalone co robie i jak wygladam.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 21:30
        Ale kto jest w moim opisie tą Karen? Karen to chyba osoba, która robi wiochę i jest nagrana i to nagranie trafia do internetu. W restauracji każdy zajmował się sobą. Ale wiadomo, mam oczy więc mogę ocenić, czy ktoś ma gęste włosy, czy rzadkie.
        • trampki-w-kwiatki Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 23:26
          Jej chodzi i Anetki z modną torebusią smile
    • thank_you Re: Chodźcie do hype restauracji? 04.07.24, 21:53
      Nie, chodzę tam, gdzie już są dobre opinie lub knajpę otwiera szef kuchni znany z innych projektów/restauracji.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 05.07.24, 12:48
        Właśnie ten pan jest znany z pieczenia, ale kucharzy ma raczej z łapanki.
        Moim marzeniem jest zjedzenie u Fukiera, u Magdy Gessler.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Chodźcie do hype restauracji? 05.07.24, 16:35
      Nie chodzę do wyhajpowanych knajp, odwiedzam te, gdzie znajomi są właścicielami, ale rozumiem, że nie każdy ma taką możliwość 😂
      Dobra rada dla wszystkich: w restauracji można złożyć reklamację, jeśli towar nie spełnia standardów: przypalone, za zimne, niezgodne z opisem w menu, niezgodne z gramaturą itd. Należy to zrobić jak najszybciej, najlepiej przed zjedzeniem więcej niż 10% potrawy. Restauracja ma obowiązek wymienić danie lub nie doliczać go do rachunku (np. znaleźliśmy w daniu włos i odechciało się nam jeść).
      Z punktu widzenia właścicielki knajpy: sto razy bardziej wolimy zażegnać sytuację sporną na miejscu (czasem naprawdę zdarzy się jakaś wpadka) niż czytać potem na guglu, że jesteśmy beznadziejni.
      • komunia23 Re: Chodźcie do hype restauracji? 05.07.24, 17:23
        O, dziękuję za radę. Opinii nie wystawiłam i nie będę tego robić. Natomiast skorzystam z rady i jak dadzą mi gdzieś letnie ziemniaki, to poproszę o wymianę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka