Dodaj do ulubionych

Pytanie ornitologiczne

02.08.24, 19:22
Przyleciało takie ptaszę. Ciut większe niż sikorka. Ale się nie przedstawiło
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:25
      i nie powiedziało 'dzwoniec jestem'?smile
      • kocynder Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:35
        No właśnie nic nie powiedziało. Kompletnie się mnie nie bało, ale gadać nie chciało.
      • kocynder Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:38
        Może być też, jak sugeruje Alpepe czyżyk. Albo wilga. Wilgę po głosie rozpoznań, ale to trzymało dziób na kłódkę... wink
    • alpepe Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:33
      czyżyk?
      • jottka Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:40
        to dzwoniec, popatrz na dziób i ten żółty pas na skrzydle, czyżyk ma zupełnie inne ubarwienie. wilga w ogóle inaczej wyglądasmile
        • kocynder Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:43
          Ja się nie znam. smile natomiast w necie są zdjęcia, na których to-to może być do wilgi podobne. Takoż czyżyk. Więc jako analfabetką ornitologiczna się pytam mędrszych czyli e-matki. wink
          Ale może być dzwoniec. big_grin
          • jottka Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:48
            dzwońce są nieduże, ogólnie seledynowożółte i taki pas charakterystyczny na skrzydle mają. poza tym nie wiem, gdzie mieszkasz, ale one nie boją się ludzi i jak już są, to często się je spotyka.
            • kocynder Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 19:58
              Na Kaszubach zdjęcia zrobiłam. smile Wilga tu bywa, bo czasem ja słyszę, choć mało towarzyska i zobaczyć ją trudno (dlatego wątpię, czy to ona, bo to się nie bało). Co do czyżyka nie mam zdania.
    • szpil1 Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 20:05
      Dzwoniec.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 21:54
      Dzwoniec.
    • demodee Re: Pytanie ornitologiczne 02.08.24, 22:02
      Jak się nie boi ludzi, to pewnie kanarek, który wyrwał się na wolność.

Trzeba go było wsadzić do klatki, pewnie ta wolność już mu się znudziła i dlatego do Ciebie przyleciał.
    • palczak.madagaskarski Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 00:13
      Widzę, że zdania są podzielone, więc ode mnie +1 do dzwońca w tym głosowaniu wink Po wyrazistym kolorze i raczej szerokim pasku na skrzydle stawiałabym na samca.
      • jottka Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 12:36
        no ale jakie zdania podzielone?? czyżyk ma czarną czapeczkę, to najprościej zobaczyć, ten tu jakoś nie ma, dziwnie podobnie jak dzwoniecsmile wilga jest żółta po całości, nie zielona, ma czarne skrzydła, ten tutaj czemuś nie. do tego wilga ze dwa razy większa...
        • palczak.madagaskarski Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 13:28
          jottka napisała:

> no ale jakie zdania podzielone??

No normalnie, różne osoby podaly różne identyfikacje. Gdyby wszyscy wypowiadający się tutaj powiedzieli, że to dzwoniec, to nie czułabym potrzeby pisać tego po raz kolejny, bo autorka ani nikt czytający wątek raczej nie miałby wątpliwości co do tożsamości tego ptaka smile
    • zajonc_w Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 12:51
      Dzwoniec. Pan dzwoniec.
      Piękny ptaksmile

Panie wpadają w większą szarość piór.
      • zajonc_w Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 12:53
        Dodam tylko, że widuję wilgi i one są takie smuklejsze (jeśli można to określenie w ogóle odnieść do ptaków). Dzwońce są bardziej kulistewink
        • zajonc_w Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 12:56
          Padła jeszcze propozycja czyżyka. No nie. Na w/w zdjęciu nie ma charakterystycznej czapeczki, która w ogóle daje czyzykowi wygląd zbuntowanego, nastroszonego nastolatkawink
        • kocynder Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 13:16
          Można. Np kowalik jest smuklejszy nóż sikora. wink
          Może być dzwoniec. smile
          • dariamax Re: Pytanie ornitologiczne 03.08.24, 14:43
            Może być trznadel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka