Dodaj do ulubionych

transporter dla kota

06.08.24, 10:10
Jakich transporterków używacie?
Nasz poprzedni transporter nie wytrzymał szturmu przypuszczonego przez kota na drzwiczki i muszę pilnie kupić nowy.
Jeden kotecek, 6 kg.
Obserwuj wątek
    • nick_na_zastepstwie Re: transporter dla kota 06.08.24, 10:20
      Od dłuższego czasu tylko torby transportowe - wygodniejsze i dla kota, i dla mnie do noszenia (bo sam transporter jest lżejszy i bardziej poręczny). Pewnie ma to mniejsze znaczenie, jeśli się kota głównie przewozi samochodem, my musieliśmy kiedyś sporo jeździć pociągiem. Mój kotecek też waży koło 6 kg.

Mamy teraz taką torbę jak niżej (bodaj z Trixie):
      • swinka-morska Re: transporter dla kota 06.08.24, 11:30
        Dzięki.
        No właśnie waham się czy kupić sztywny transporterek typu box czy torbę.
        Torby nigdy nie miałam, transporterek jak już widzę - może się po prostu rozpaść.
        W opiniach na zooplusie widzę bardzo dużo złych ocen, praktycznie dla każdego transporterka (mówię o tych sztywnych boxach).
        Z kotem jeździmy tylko samochodem, krótkie dystanse do weta.
        • berdebul Re: transporter dla kota 06.08.24, 11:47
          Transportery są różne. Jak weźmiesz z certyfikatem, takie jak do samolotu to powinni być ok, ale niedowiarki (takie jak ja) i tak zakładają dodatkowo trytytki żeby dół i góra miały dodatkowe zabezpieczenie. Plus te bolce trzymające kratkę najlepsze są metalowe.
          Przez miękki transporter można wyjść, rozgryzając siatkę (znam takich zawodników, fakt MC).
        • gunila7 Re: transporter dla kota 06.08.24, 11:48
          Te torby są wygodne, ale jest problem z czyszczeniem, jak się kotu przydarzy z którejś strony popuścić. Czasami ciężko też kota wyjąć u weta, jak nie ma ochoty wyjść i wczepia się pazurami. Pod tym względem najgorsze są budki wiklinowe. Do celów wożenia kota samochodem i głównie do weta za najwygodniejsze uważam plastikowe transportery z mocnego, dobrej jakości tworzywa z metalową wyciąganą kratką. Porządnie można je umyć, odkazić, łatwo wyjąć kota lub tylko otworzyć górę. W samochodzie też wydaje mi się bezpieczniej jak kot jest w twardym opakowaniu.
          • nick_na_zastepstwie Re: transporter dla kota 06.08.24, 13:43
            Tak, racja, one niekoniecznie są najwygodniejsze w czyszczeniu. Czyli jak zawsze - trzeba dopasować do kota i prawdopodobnych problemów.
          • berdebul Re: transporter dla kota 06.08.24, 13:47
            Testy zderzeniowe są akurat bezlitosne dla takich transporterów - między je pas, którym są przypięte.
    • tilijka123 Re: transporter dla kota 06.08.24, 11:44
      Mam dwa takie z maxi zoo www.maxizoo.pl/p/anione-transporter-open-top-xs-1395480/ Kupowała stacjonarnie. Zależało mi na możliwości otwierania od góry i na tym, żeby kratki była metalowe. Dla 6kg kota to brałabym pewnie rozmiar S lub XS___S .
      Co do toreb mam mieszane uczucia. Moja kotka nienawidziła. Całą drogę szarpała siatkę i krzyczała. Miałam wrażenie, ze niedługo ją rozerwie i ucieknie. Po zmianie na transporter z kratką znosi podróż spokojnie.

• arthwen Re: transporter dla kota 06.08.24, 11:45
      My mamy transporter Catit, tego typu:
      https://swiat-pupila.pl/397906-thickbox_default/transporter-catit-design-cabrio-turkusowy-szary.jpg
      tylko starszy model, już chyba nieprodukowany, bo kupowaliśmy 11 lat temu. Ale niewiele się różni.
      Jest bardzo solidny, a biorąc pod uwagę, że mój jeden kot waży ponad 10 kg i nic się z nim nie dzieje, to raczej wykonanie bardzo ok wink Użytkowany stale, bo koty (oba) traktują go jak domek/legowisko i w zasadzie codziennie któryś w nim śpi. Do noszenia, zwłaszcza z kotem w środku jest ciężki (tzn sam nie jest ciężki, chociaż jest duży i niezbyt poręczny), ale pas na ramię jest dość gruby i solidny więc daje radę.
    • yenna_m Re: transporter dla kota 06.08.24, 13:52
      Mam kilka. Zwykly atlas, duży gouliver na kółkach, kilka materialowych przeniosek. Preferuję materialowe sturdi w rozmiarze XL bo wielkie i lekkie. Od 11 lat mam też sturdi L, leciało ze mną do kilku krajow po kota, do dziś daje radę (musialam jedynie wymienić siateczkę od strony wejścia).
    • taje Re: transporter dla kota 06.08.24, 13:53
      Ja mam Sleepypod, jak na zdjęciu tylko innego koloru. Można przypiąć pasami w samochodzie. W środku jest miękka wkładka, którą można w razie czego wyprać.
    • swinka-morska Re: transporter dla kota 06.08.24, 16:30
      Dziękuję za wszystkie polecenia. Zamówiłam torbę Karo na zooplusie, zobaczymy jaka będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka