Dodaj do ulubionych

Czas pracy polityków

14.08.24, 10:52
Czy podatnik może w jakiś sposób sprawdzić, jak opłacani przez niego politycy spędzają czas? Można zajrzeć do ich kalendarza, na przykład?

Bo jeśli jakiś polski polityk np. został europosłem, to polski podatnik spodziewać się może, że ten polityk będzie mieszkał w Brukseli, uczestniczył w posiedzeniach europarlamentu, będziemy w telewizji oglądać jego wystąpienia w europarlamencie i ogólnie będzie dbał o interes Polski w UE.

Tymczasem obserwuję pewnego europarlamentarzystę, jak zajmuje się wyłącznie sprawami wewnątrzpolskimi, udziela się w mediach, składa różne zawiadomienia, zbiera kwity itd. I tak się zastanawiam, czy przez to nie cierpi jego praca w europarlamencie? Bo nie można być jednocześnie w Polsce i w Brukseli, chyba? A jeśli ten polityk sprytnie zarządza czasem i lata/jeździ w tą i z powrotem między Polską a Brukselą, żeby zdążyć złożyć zawiadomienia między jednym eurogłosowaniem a drugim, to kto płaci za te jego przeloty/przejazdy?

Być tak może, że ten polityk jest na urlopie i działalność wewnątrzkrajową wykonuje w czasie, w którym powinien odpoczywać. Czy jest to w porządku wobec podatnika, który spodziewa się, że europoseł będzie zdrowy, wypoczęty i pełen energii w trakcie sesji europarlamentu, a być takim nie może, bo zapasy energii zużył na działalność w kraju i się mógł się zregenerować?
Obserwuj wątek
    • melikles Re: Czas pracy polityków 14.08.24, 11:00
      Europoseł może szybko przemknąć punto cabrio z Jasła do Strasburga, jest wtedy zdrowy i rumiany.
    • cegehana Re: Czas pracy polityków 14.08.24, 11:03
      A czy chłop pańszczyźniany mógł sprawdzać czy właściciel folwarku należycie gospodaruje wypracowanymi przez niego zyskami?
      • melikles Re: Czas pracy polityków 14.08.24, 11:09
        Zresztą przebywanie w Brukseli, w trakcie sesji europarlamentu, nie gwarantuje, że europoseł będzie zdrowy, wypoczęty i pełen energii. Taki np. konserwatysta József Szajer zajmował się tam nie polityką, tylko gejowskimi orgiami, narażając swoje zdrowie zjazdami po rynnie.
        • profes79 Re: Czas pracy polityków 14.08.24, 11:49
          Póki co PE ma sesję odłożoną na okres wakacyjny - do początku września. Bodajże od 30 lipca.
    • alicia033 Re: Czas pracy polityków 14.08.24, 11:07
      demodee napisała:

> A jeśli ten polityk sprytnie zarządza czasem i lata/jeździ w tą i z powrotem między Po
      > lską a Brukselą,

rychu czarnecki?
      • demodee Re: Czas pracy polityków 14.08.24, 20:12
        Do rozważań zawartych w wątku skłoniła mnie działalność M.Szczerby. Dzisiaj na pasku w TV przeczytałam, że jest europosłem.

Czy to znaczy, że będzie rozliczał PiS jeszcze przez 2 tygodnie?
        • demodee Re: Czas pracy polityków 15.08.24, 10:07
          Ciekawe, czy rozliczanie PiSowskich faktur w czasie urlopu M. Szczerba robi dla pieniędzy (jeśli tak, to kto mu płaci?), czy po prostu jest pracoholikiem i nie potrafi nawet w czasie urlopu się wyluzować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka