Dodaj do ulubionych

Ptaki zniknely

23.08.24, 13:34

Wróciłam z urlopu imama mówi, że ptaki zniknely. A było wiele - wrony, gołębie, sroki, wróble, w sporych ilościach. Dzisiaj w sklepie słyszałam jak o tym samym rozmawiało dwoje starszych państwa. I ja też nie widzę.
Ptasich trupów też nie ma.
Wrocław.
Obserwuj wątek
    • moni_485 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 13:37
      Faktycznie. Teraz zauważyłam.
    • bene_gesserit Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 13:42
      Wczoraj, w kawiarni w centrum, obsiadły mój stolik wróble, że dwadzieścia. Kocham wróbelki, ale poczułam się jak u Hiczkoka

Dziś w nocy przez pół godziny dwie sroki odbywały kłótnie pod oknem mojej sypialni. Kłótnia w wykonaniu stok przypomina serie z pepeszy w stereo

Warszawa.
      • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:00
        Miałam dopiero co identyczna sytuację z ławkami. Jadłam w ogródku frytki i kawki obsiadły mnie że wszystkich stron. Też pomyślałam o filmie Hitchcocka.
        A le to nie był Wrocław, stąd kawki też wyparowały.
        A sroki miały - maja- gniazda koło mojego domu i pod oknem mamy. Mama je przez ostatnie lata poiła "moje sroczki", a teraz nikt nie przylatuje, żeby się napić.
    • 35wcieniu Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 13:54
      Podobno wróbli faktycznie mniej, ale trudno orzec, gołębi i srok jest u mnie za to ogromna ilość.
      • chococaffe Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:48
        Ja, a u mnie zniknęły sroki ( a było ich dużo) a wróciły wróble, które zniknęły na wiele lat. Mam inne ptasie pobudki.
        • chococaffe Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:56
          Ha a nie ja ok
        • bene_gesserit Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:58
          Sroki to drapieżniki, żywią się między innymi jajami i młodymi ptakami, więc nieobecność srok oznacza więcej małych ptaków.
          • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:02
            A wrony i gawrony nie? Na własne oczy widziałam jak Wrona porwała maleńka kaczuszkę - przechodziły przez ulicę i jedna miała kłopoty z wdrażaniem się na krawężnik, przyfrunęła wrona i finito.
    • 35wcieniu Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 13:54
      Podobno wróbli faktycznie mniej, ale trudno orzec, gołębi i srok jest u mnie za to ogromna ilość.
    • summerland Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:04
      Moze we Wrocławiu ma to związek z zatruciem Odry 🤔
      • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:03
        Właśnie. Może po prostu przeprowadziły się i wrócą. Mam haka nadzieję.
        • joasia33 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:50
          W Kiełczowie są, więc może przeleciały przez Widawę😉
          • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:21
            Oby tak było.
            Przed wyjazdem było też pelnompuszczykow, darły się po nocy - ich chyba też nie ma.
            • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:45
              Teraz to ich nie widac ale gdy sie zrobi zimno beda pewnie znow snowy owls. One sa niesamowite - maja takie spojrzenie ze OMG wink Kilka lat temu zagniezdzily sie na airport & trzeba je bylo przeganiac, bo stanowily zagrozenie dla startujacych & ladujacych samolotow. Ani halas, ani ruch na lotnisku im nie przeszkadzaly. Jest taka wyspa na Lake Ontario, Wolfe Island gdzie sie laczy Lake Ontario & St. Lawrence River - tam je mozna w zimie spotkac na bank - very spiritual moment gdy czlowiekowi taka patrzy w oczy smile Cheers.
              • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:42
                U nas się pojawiły puszczyki. Na osiedlu. Którejś lipcowej nocy usłyszałam żałosny, przenikliwy, powtarzający się ptasi pisk dochodzący z tego samego miejsca gdzieś wysoko. Nie miałam pojęcia co to takiego , ponieważ pisk dochodził jakby z budki dla pustułek, wymyśliłam, że rodzice polecieli na polowanie i zginęli, a nieszczęsne ptaszek umiera z głodu. Nie mogłam tego słuchać, rozważałam, jak można by je ratować, gdzie szukać pomocy, wreszcie zatkalam uszy wata i zasnęłam. Na drugi dzień, znowu wieczorem wracam do domu, a tam takie piski jak poprzedniego dnia, tylko dochodzące z różnych miejsc. Odetchnęłam,hipoteza osieroconych ptasząt padła. I potem się dowiedziałam, ze to puszczyki. Nawet ktoś przysłał zdjęcie z rodziną puszczyków na swoim balkonie 😊
    • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:05
      nangaparbat3 napisała:

Ptaki sa. Dra dzioby rano jak za dawnych lat, mama & tata cardinal wypuscili w swiat kolejne dzieci odchowane w naszych krzakach, z ptakami (jeszcze!) nie jest tak zle. Gorzej z insects sad Gdy sie dawniej wracalo wieczorem z camping, cala przednia szyba byla upaprana trupami wszystkich insects lecacych do swiatla - teraz prawie nic sad Nie bedzie insects, nie bedzie i ptakow, bats etc. etc. etc. Life.
      • majenkirr Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:27
        U nas tez brak. Nawet komarów i kleszczy nie ma w tym roku. Myślałam, ze nas potajemnie jakaś chemia spryskali...
        • berdebul Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:32
          W tym roku komary walczą z kleszczami, które pierwsze nas wyniosą w krzaki i zjedzą. uncertain nigdy nie było ich aż tyle.
      • simply_z Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:28
        Ona pisze o ptakach w Polsce...nie o jakims zadupiu w Kanadzie.
        • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:05
          Pisze o Wrocławiu, ciekawa jestem, jak jest gdzie indziej, czemu nie w Kanadzie?
          • mysiulek08 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 20:50
            to ja i swoja patagonie doloze smile

melduje, ze ptaki sa, rozne, rozniste, od malych typu wrobel, glosnych okrutnie (dwa dni temu jakis sejmik w naszym lesie robily), po troche wieksze, np taki 'martin pescador" czyli zimorodek, po wieksze i duze, sporo ibisow nam lazi po parceli i bojowych queltehue, kilka drapieznikow typu jastrzab a dzisiaj wracajac do domu, na drodze dojazdowej objawil sie przepiekny, wielki, orzel smile niestety foty nie udalo sie zrobic i tym orlem chcialam sie wlasnie pochwalic smile
            • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:27
              Kicia Yoda jest tak piękna, że starczy za trzy orły 😊
              • mysiulek08 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:37
                byla piekna, Nanga, byla sad odeszla za TM w lutym 😪😥 (serce)
                • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 13:45
                  Wybacz, nie zawsze czytam i nie wszystko, nie wiedziałam.
                  • mysiulek08 Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 14:10
                    specjalnego watku nie bylo, sygnaturka tylko jest 😢
      • snakelilith Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:30
        U mnie w zach. Niemczech jest zdecydowanie mniej ptaków, ale przede wszystkim mniej owadów. Lato jest bardzo ciepłe i ekstremalnie wilgotne, a nie ma praktycznie komarów. Pod latarniami ulicznymi nic nie nie lata. Praktycznie nic nie wlatuje wieczorami do mieszkań a w nocy wietrzę na oścież, czasem przy świetle. Tego jeszcze nie było. To może być efekt ciepłej i bardzo wilgotnej zimy, podobno wszystko wtedy gnije i populacje owadów, zwłaszcza komarów są mniejsze. Zobaczymy.
        • 1maja1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:15
          Kurcze to samo u mnie w NJ. Rok temu nie dało się wyjsc z domu chmara komarów atakowała już przed południem i męczyły do końca września mniej więcej. W tym roku jest ich dużo dużo mniej!! Zapylaczy również sad
          Za to w Polsce na brak komarów nie można było narzekaćwink
    • alpepe Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:29
      Byłam w ub. tygodniu u matki mieszkającej w lesie. Jestem uczulona na komary i komary mnie kochają i zawsze po pięciu minutach bez osłony byłam cała w bułach. Byłam kilka dni u matki. Pierwszy wieczór spryskałam sobie nogi repellentem, ale zauważyłam, że komarów nie ma i potem już chodziłam bez impregnacji przeciwkomarowej. Nigdy tak nie było. Ostatniego wieczoru jakiś komar mnie ścigał, ale anemicznie i wystarczyło go strząsnąć, nawet nie musiałam zabijać i nic nie było.
      • lauren6 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:37
        W tym roku jest urodzaj na osy, więc komary zostały przez nie zjedzone.
        • alpepe Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:51
          Możliwe, ale akurat u mojej matki os też nie zaobserwowałam.
        • babcia47 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:19
          W tym roku paradoksalnie jest sucho mimo tych ulewy. Nie ma kqluz i wogole stojącej wody a to w niej komary sie rozmnażają bo bardzo szybko wysychają po deszczach. Te co się wykluły w stawach i jeziorach opędzlowaly ptaki by pisklęta wykarmić. Komarom ponoć wystarczy nawet łyzka wody byle powstała kilka dni i larwy zdarzyly sie zmienić w dorosłe osobniki. Ja mam taki troche krzywy brodzik pod tarasem gdzie jest ujecie wody dla ogrodu i wiecznie mi się tam lęgły, w tym roku brak bo szybko obsycha
      • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 14:53
        alpepe napisała:

> komarów nie ma i potem już chodziłam bez impregnacji przeciwk
        > omarowej. Nigdy tak nie było. Ostatniego wieczoru jakiś komar mnie ścigał, ale
        > anemicznie i wystarczyło go strząsnąć, nawet nie musiałam zabijać i nic nie było.
        >

Wszystkie polecialy do Berdebul wink Cheers.
    • ewka.n Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:14
      Zaczęło się.
      • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:29
        Chcesz powiedzieć, że rok 2024 jest to dziwny rok?
        • ewka.n Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:28
          Że przedostatni wink
          • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:45
            Kiedyś na seminarium z antropologii kultury wdrożyliśmy z I kingu. Ktoś zadał pytanie czy będzie koniec świata i odpowiedź brzmiała, że kiedy władzę nad armią przejmą młodzi generałowie, nastąpi katastrofa.
    • edka12 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:20
      Wróble z Wrocławia wyprowadziły się na wieś. serio, przy jakimkolwiek gospodarstwie jest ich mnóstwo. Wrony widzę z okna, całkiem ich sporo ale dawno nie widziałam rodzinki sójek a od lat miały gniazdo w pobliżu.
      • nenia1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:31
        edka12 napisał(a):

> Wróble z Wrocławia wyprowadziły się na wieś. serio, przy jakimkolwiek gospodars
        > twie jest ich mnóstwo. Wrony widzę z okna, całkiem ich sporo ale dawno nie widz
        > iałam rodzinki sójek a od lat miały gniazdo w pobliżu.

na wsiach to raczej żyją mazurki, powszechnie mylone z wróblami, bo są do nich podobne.
    • babcia47 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:21
      U mnie tez mniej ptaków ale juz jedne zbierają się do odlotu, drugie nie przyleciały jeszcze a pozatym wykarmily juz pisklaki i nie muszą latac jak poparzone za jedzeniem dla nich to pewnie wreszcie zrobiły sobie wakacje
    • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:40
      I jeszcze jedna (optimistic wink) observation: Canada geese obecne jak za dawnych lat a moze wrecz i w wiekszej grupie - sa, siedza na trawie here and there, laza przez jezdnie zmuszajac kierowcow do zatrzymania sie, (za przeproszeniem) obsrywaja chodniki & plaze, lataja w kluczach pokrzykujac na reszte swiata wink Jak najbardziej sa! smile Cheers.
      • snakelilith Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:59
        To nie jest nic optymistycznego. Kanadyjskie gęsi to u mnie żadne ptaki, a szkodniki. Inwazyjny gatunek zabierający niszę życiową lokalnym ptakom wodnym. Dlatego zaczyna się z nimi aktywnie walczyć, a zwłaszcza tam, gdzie są szczególnie upierdliwe, w parkach, na skwerach i łąkach przyrzecznych. Podobno zabiera się im jaja i ogranicza tym ich rozmnażanie. Żmudna praca, ale w jednym parku jest ich już duuuuużo mniej. Nie wiedziałam ich już też przy rzecznym kąpielisku. Mniej obsranej trawy.
        • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:23
          Wydaje mi się, że nazywanie wędrujących gatunków zwierząt "inwazyjnymi" i traktowanie ich jak inttruzow, których wolno i należy niszczyć, to jakaś straszna antropomorfizacja, niepotrzebna, a pewnie i szkodliwa. Czym innym są gatunki zawleczone przez homo podobno sapiens, a czym innym gatunki przemieszczające się z powodu zmian środowiska i klimatu.
          • nenia1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:17
            nangaparbat3 napisała:

> Wydaje mi się, że nazywanie wędrujących gatunków zwierząt "inwazyjnymi" i trakt
            > owanie ich jak inttruzow, których wolno i należy niszczyć, to jakaś straszna an
            > tropomorfizacja, niepotrzebna, a pewnie i szkodliwa. Czym innym są gatunki zawl
            > eczone przez homo podobno sapiens, a czym innym gatunki przemieszczające się z
            > powodu zmian środowiska i klimatu.
            >
            no ale to jest gatunek sprowadzony przez człowieka, Niemcy i Skandynawowie sprowadzili go do Europy jako ptaka ozdobnego. I jak to zwykle bywa w takich przypadkach, niektóre znalazły się na wolności, zaczęły się rozmnażać i rozszerzyły zasięg. Te które do nas zalatują najprawdopodobniej są właśnie z Półwyspu Skandynawskiego.
            • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:30
              A skąd go sprowadziły?
            • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:34
              nenia1 napisała:

> no ale to jest gatunek sprowadzony przez człowieka,

For the record: Canada geese have been introduced in Europe in the early 17th century by explorer Samuel de Champlain who sent several pairs of geese to France as a present for King Louis XIII.
              Mysle, ze nawet najbardziej anti-(i)migracyjne forumki zgodza sie z tym, ze Canada geese juz maja prawo latac sobie po Europie po tylu latach wink Cheers.
              • nenia1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:57
                bi_scotti napisała:

> Mysle, ze nawet najbardziej anti-(i)migracyjne forumki zgodza sie z tym, ze Can
                > ada geese juz maja prawo latac sobie po Europie po tylu latach wink Cheers.
                >
                no cóż, tu nie chodzi o "anty(i)migracyjną" niechęć do berniki tylko o troską o rodzime gatunki, które
                są wypierane przez gatunki introdukowane. Problem jest złożony bo taki obce gatunki mają często
                przewagę nie mając na "obcym" terenie naturalnych wrogów, czasem też krzyżują się z rodzimymi gatunkami, a wtedy ciężko o zwiększenie populacji zagrożonych gatunków. To nie są takie proste zagadnienia, bo to sztuczna, najczęściej gwałtowna (w porównaniu z ewolucją) ingerencja w przyrodę.
                • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:01
                  No ale one (Canada geese) have reached Northern Europe naturally, as has been proved by ringing recoveries. The birds include those of the subspecies B. c. parvipes, and possibly others. These geese are also found naturally on the Kamchatka Peninsula in eastern Siberia, and eastern China.
                  Wiec pomijajac epizod prezentu od Champlain, one sobie po prostu same do Europy przylecialy long, long, long time ago - what can you do? Nie dasz im wizy? big_grin Cheers.
                  • nenia1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:51
                    bi_scotti napisała:

> No ale one (Canada geese) have reached Northern Europe naturally, as has bee
                    > n proved by ringing recoveries. The birds include those of the subspecies B. c.
                    > parvipes, and possibly others. These geese are also found naturally on the Kam
                    > chatka Peninsula in eastern Siberia, and eastern China
                    .
                    > Wiec pomijajac epizod prezentu od Champlain, one sobie po prostu same do Europy
                    > przylecialy long, long, long time ago - what can you do? Nie dasz im wizy? big_grin
                    > Cheers.
                    >
                    nigdzie nie czytałam aby obecne populacje europejskie po prostu sobie przyleciały. Przeciwnie, różne
                    źródła podają przypadki introdukcji dokonanej przez ludzi - na terenie Niemiec, Danii, Szwecji czy Wielkiej Brytanii, które doprowadziły do tego, że populacja tych gęsi jest obecnie tak liczna. W PL swego czasu też jakaś parka z zoo uciekła. Można dać wizę, tyle że najpewniej skończy się to wyginięciem albo znacznym ograniczeniem innych gatunków. To są gęsi płodne, słusznych rozmiarów i agresywne w stosunku do innych gęsi, stąd raczej nie skończy się to dobrze.
                    • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:04
                      nenia1 napisała:

> nigdzie nie czytałam aby obecne populacje europejskie po prostu sobie przyleciały.

No to ja na to juz nic nie moge poradzic. iNaturalist podaje, co podaje - ringing wskazuje na co wskazuje. Osobiscie badac nie bede wink Do Edenu i tak nie way back, wedrowki/loty wszystkich stworzen just happen. Life.
                      • palczak.madagaskarski Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 20:46
                        bi_scotti napisała:

> nenia1 napisała:
                        >
                        > > nigdzie nie czytałam aby obecne populacje europejskie po prostu sobie prz
                        > yleciały.
                        >
                        > No to ja na to juz nic nie moge poradzic. iNaturalist podaje, co podaje
                        > - ringing wskazuje na co wskazuje. Osobiscie badac nie bede wink Do Edenu i tak n
                        > ie way back, wedrowki/loty wszystkich stworzen just happen. Life.
                        >

Akurat na iNaturalist polskie obserwacje bernikli kanadyjskiej są oznaczone takim różowym wykrzyknikiem, jak się na niego kliknie, to można przeczytać, że to gatunek introdukowany na obszarze, którego dotyczy obserwacja. A tekst, który cytujesz wyżej, pochodzi z Wikipedii, i jest opatrzony adnotacją "citation needed".
                        Tutaj wpis o bernikli z bazy gatunków obcych IOP PAN
                        www.iop.krakow.pl/ias/gatunki/195
                • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:24
                  U nas gęsi jak najbardziej mają wrogów - myśliwych.
                  • nenia1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:38
                    nangaparbat3 napisała:

> U nas gęsi jak najbardziej mają wrogów - myśliwych.
                    >
                    U nas w sensie w Polsce? U nas to akurat jest silny społeczny ruch antymyśliwski i myśliwi mają złą prasę. W porównaniu z wieloma krajami w Europie mamy mało myśliwych, jesteśmy daleko w tyle. Tzn. i tak za dużo, ale myśliwych w całej Europie masz 7 mln. z czego w PL jest "tylko" 120 tys. czyli nawet nie 2%.
        • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:10
          snakelilith napisała:

> Kanadyjskie gęsi to u mnie żadne ptaki, a szko
          > dniki. Inwazyjny gatunek zabierający niszę życiową lokalnym ptakom wodnym.

No co Ty, Snake. Ani szkodniki, ani inwazyjny gatunek - ot, wedrowcy. Sure, bywaja upierdliwe, bo sa stadne & glosne & maja attitude (nie boja sie niczego i nikogo ... jak ematka tongue_out) tudziez potrafia zasrac kazda polac grass and/or beach in no time, ale bez przesady, sa czescia przyrody - ich prawo latac (i srac) gdzie chca.
          Remember? Cheers.
          • nenia1 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:20
            bi_scotti napisała:

> snakelilith napisała:
            >
            > > Kanadyjskie gęsi to u mnie żadne ptaki, a szko
            > > dniki. Inwazyjny gatunek zabierający niszę życiową lokalnym ptakom wodnym
            > .
            >
            > No co Ty, Snake. Ani szkodniki, ani inwazyjny gatunek - ot, wedrowcy. Sure, byw
            > aja upierdliwe, bo sa stadne & glosne & maja attitude (nie boja sie niczego i n
            > ikogo ... jak ematka tongue_out) tudziez potrafia zasrac kazda polac grass and/o
            > r beach in no time, ale bez przesady, sa czescia przyrody - ich prawo latac (i
            > srac) gdzie chca.
            > Remember? Cheers.
            >
            w Europie jest uznana za gatunek inwazyjny to fakt. W Kanadzie zdaje się to samo się dzieje
            tylko z łabędziem niemym.
          • snakelilith Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:18
            bi_scotti napisała:

> No co Ty, Snake. Ani szkodniki, ani inwazyjny gatunek - ot, wedrowcy. Sure, byw
            > aja upierdliwe, bo sa stadne & glosne

Oczywiście, że szkodnik. My mieliśmy swoje własne gęsi. I akurat łąki zalewowe nad Ruhrą należą do przystanków ptaków wędrownych na drodze Skandynawia - Afryka Północna, więc jesteśmy tu bardzo gościnni, ale gęś kanadyjska wcale nie wędruje, ona się zasiedziała, nie odlatuje ani latem, ani zimą, albo przenosi się z jednego rejonu nad Ruhrą, do innego nad dolnym Renem, klimat jej tu bardzo odpowiada, przez co populacje naszych domowych gatunków stały się mniejsze. Sorry, ale jak nad rzeką widzisz w ogromnych ilościach tylko tych intruzów, to coś jest jednak nie tak.

• nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:16
        Spędzałam wakacje w centralnej Polsce,był staw, i tam oprócz licznych kaczek i pary łabędzi z potomstwem właśnie stado gęsi. Aż się upewniłam, że nie osiedlili ich tam właściciele kurortu - nie , po prostu przyfrunęły i zamieszkały. Przepiękne, szare, samce z czarnymi szyjami. Wyjeżdżając chciałam zabrać i wreszcie przeczytac "Cudowna podróż" (mama mi podsuwała, więc stoi od ponad pół wieku nieprzeczytane), zapomniałam, ale gęsi się przypomniały. (Od lat wierzę, że byłam jedna z nich w poprzednim wcieleniu)…
        • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:13
          Wawa, Ontario big_grin Cheers.
          • majenkirr Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 16:32
            Canada geese🥰, u nas tez ich pelno.

Jakie to duże jest, bo trudno powiedzieć?
    • feldmarszalek.duda Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 15:59
      Jedne zniknęły, inne przyleciały, jesień idzie, pani. Dzisiaj obudziła mnie sroka.
    • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:18
      Tak myślę - może poza miastem po ostatnich ulewach coś się powykluwalo w mokradłach i tam się przeniosły?
    • ichi51e Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:50
      Ja tam w tym roku odchowałam 2 gołębie mam czyste sumienie. Aczkolwiek nie wróżę im długiego życia - za bardzo się do kota przyzwyczaiły nie sądzę żeby sobie poradziły w real lajfie.
    • kochamruskieileniwe Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 16:59
      Warszawa. Wśród krukowatych (wrony, sroki, kawki, gawrony- choć te u nas pojawiają się raczej na zimę) panikę zaraza. Duzo padło, niestety. Sójki rzadsze, więc nie widać tak tego po nich.
      W ogrodzie znalazłam jedna padła srokę. Sójki na razie wyglądają ok.
      • kochamruskieileniwe Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:01
        Zapomniałam napisać, co to za choroba - wirus Gorączki Zachodniego Nilu
        • dekoderka Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:16
          Szkoda ze gołębie nie wyzdychały.
          • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:34
            Sio.
            • dekoderka Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:29
              W tym roku wytruliśmy. Do tego doszło kilkaset zł za wyczyszczenie i konserwację obsranych belek pod dachem. W przyszłym roku trutka od razu wczesną wiosną. Niech zakładają gniazda i srają na balkonach u miłośników ptaszków.
              • ichi51e Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:01
                Zgłaszam ten post. Zabijanie gołębi jest karalne jako że są pod ochrona
                • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:06
                  ichi51e napisała:

> Zgłaszam ten post. Zabijanie gołębi jest karalne jako że są pod ochrona
                  >

Golebie sa pod ochrona? Seriously? Tylko w PL czy w calej Europie? Cheers.
                  • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:55
                    W Polsce gołąb miejski jest objęty częściowa ochrona jako gatunek zagrożony. Także przez trolle.
                    • dekoderka Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:28
                      W moim obejściu jak najbardziej jest zagrożony 😁
                  • palczak.madagaskarski Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 20:49
                    bi_scotti napisała:

> ichi51e napisała:
                    >
                    > > Zgłaszam ten post. Zabijanie gołębi jest karalne jako że są pod ochrona
                    > >
                    >
                    > Golebie sa pod ochrona? Seriously? Tylko w PL czy w calej Europie? Cheers.
                    >

Tak, golebie miejskie są pod ochroną w Polsce. W innych krajach - trzeba by sprawdzić w ich przepisach wink U nas dla golebi zrobiono wyjątek, że można niszczyć ich gniazda, dopóki nie ma w nich piskląt. Piskląt i dorosłych ruszyć nie wolno.

Co do trucia, to oprócz kwestii prawnej, niepokojące jest tez to, że golebie są pokarmem dla różnych drapieżników - a martwe również dla padlinozercow. Te zatrute, o ile nie padły w miejscu zatrucia i nie zostały co do jednego wyzbierane :p mogły stać się przyczyną śmierci innych zwierząt.
                • dekoderka Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:11
                  To szkodniki.
    • pupu111 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:26
      A macie w swojej okolicy gawrony?
      Ja mam u siebie na działce kilka duzych drzew, w tym orzech i sąsiednia jest pusta, neizamieszkana, z duzym drzewem lisciastym posrodku. Zimą tam często siedzą całe stada gawronów, widziałam nieraz dziesiątki, siedzą na głaęziach, albo latają. Ale to robi klimat, brr... Przypomniało mi się to opowiadanie Rozdziobią nas kruki, wrony..
      • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:38
        U nas bywały liczne gawrony i lubię je. Kiedy byłam dzieckiem i nastolatka mieszkaliśmy w pobliżu starych cmentarzy. O zachodzie słońca stada gawronów leciały nocować na tych cmentarzach,leciały i leciały. Teraz czasem tylko widzę lecące niewielkie stado, chociaż mieszam blisko parku.
        • babcia47 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 20:36
          Bo one teraz siedza w lasach i na polach gdzie żarcia maja po kokardke a do miasta zlatuja zimą by szukać ludzkich odpadków. Gdy zimy sa bezśnieżne i stosunkowo cieple tez w mieście nie ma ich tak dużo. 7 mnie krukowate i sikorki przylatują do piero późną jesienią
    • bi_scotti Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:45
      Takie dwie ... no bo jak o ptakach bez muzyki? wink Enjoy! Cheers.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 17:53
      Mnie rano nie budzą przy otwartym oknie i się dziwię, co się stało. Chyba, że mam sen twardszy, ale nie wydaje mi się smile
    • lampasufitowa Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 18:17
      Zaraz sparawdzę..
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:26
      Są u mnie na krańcach powiatu wrocławskiego ;P
      • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 19:56
        A co je przyciągnęło????
        • agnes_gray Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 20:38
          Dwa kubki herbaty 😉
          • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:31
            👍
    • demono2004 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 20:52
      W miastach wiecej teraz betonu, dlatego tych ptaków jest mało albo nie ma ich wcale.
      • nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:31
        Przed miesiącem było ich mnóstwo.
        • dekoderka Re: Ptaki zniknely 23.08.24, 22:44
          To dobrze.

• miaumia Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 02:37
      Ptaki nagle zniknęły i pojawiają się rzadko, może ich obecność zależy od okolicy.
      Ten rok jest rzeczywiście dziwny tutaj - niemal wszystkie sosny cały czas można było zaobserwować z młodymi, robaczywymi pędami.
    • konsta-is-me Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 04:59
      Jestem z Wrocławia i gołębie są cały czas.Wroble też widuje.
      Wrony muszę sprawdzić , ale raczej też są.
      Może to specyfika osiedla , gdzie ten ptasia pustynia?

• nangaparbat3 Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 13:48
        Zachód. Parki, Odra, dużo drzew.
      • triismegistos Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 16:36
        Wron we Wrocławiu jest w uj, chyba, że dzisiaj rano wszystkie padły.
        • abasia0 Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 17:41
          Ten wątek mi uświadomił, że przez cały
          tegoroczny urlop w lesie ani razu nie słyszałam kukułki 🙁 w poprzednich latach kukały aż miło..
    • triismegistos Re: Ptaki zniknely 24.08.24, 16:33
      Zdjęcie robione wczoraj, Wrocław.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka