wrota.do.lasu 29.08.24, 12:09 Polećcie książkę o dojrzewaniu dla 14 latka. Syn jeszcze nie przechodzi dojrzewania ( opoznione) ale zaczyna zadawać pytania a ja nie bardzo umiem rozmawiac na niektóre tematy Coś lekkiego i z humorem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dekoderka Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 12:15 "Jak dorośnie to mu dziewuchy wytłumaczą co i jak." Józef Balcerek. Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 12:43 No właśnie on przynosi szczatkowevibformacje zexszkoly i tam sa juz np zawody kto wytrzyma dluzej bez masturbacji. Mój syn jeszcze nie wszedł w fazę gdyvwogile o tym myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 13:25 Skąd wiesz, o czym myśli Twój syn? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 14:26 Tiaaa. Też tak do niedawna mysłałam... Ze to jeszcze nie teraz i w ogóle za wcześnie (12 latek) Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 12:17 Pytania dotyczące czego bo to jakby kluczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 12:47 Z humorem? Dlaczego chcesz z seksu robić żarty? A potem ludzie nie potrafią normalnie rozmawiać, bo albo wulgaryzmy, albo głupawe żartowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 12:51 ja kiedyś nakupowałam książek pt. 'co kazdy chłopiec wiedzieć powinien" (albo jakos tak). Nie czytali, z tego co widziałam. Męża "stymulowałam" - chłop jesteś, masz synów to z nimi gadaj. Teraz, w dobie internetu, chcesz ksiazkami dokształacać? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 30.08.24, 12:42 W dobie internetu tym bardziej warto poszkać dobrych, sprawdzonych treści....litości. Jest bardzo dobra ksiażka Sexed. Jest tez wersja dla rodziców o seksualności dzieci. Mam obie, polecam...szczególnie w dobie internetu!! Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 12:55 Ja trochę młodszemu pokazałam starą "O chłopcach dla chłopców", ale to jednak staroć i nie zaskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 13:03 -Synu siadaj, musimy porozmawiac o seksie -OK tato. Czego sie chesz nauczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 13:13 Może taka? natuli.pl/pl/p/Sex-edu/24497 Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 13:27 > Polećcie książkę o dojrzewaniu dla 14 latka. > Coś lekkiego i z humorem Zajrzyj tu www.swiatksiazki.pl/blog/post/ksiazki-o-dojrzewaniu-dla-nastolatkow-16-tytulow-ktore-musisz-znac/ np. Chłopackie sprawy. Przewodnik po dojrzewaniu/Ellen Stokken-DahlNina Brochmann Wielka księga siusiaków/Dan HöjerGunilla Kvarnström Sex. To, o czym dorośli Ci nie mówią/Boguś Janiszewski Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 31.08.24, 21:15 Kupiłam chłopakiem sprawy zdziwił mnie rozdział o masturbacji i o tym że można np z kanapą, arbuzem , jedzeniem tylko....żeby potem wyrzucić takie żarcie) Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 31.08.24, 21:15 *"chłopackie sprawy" Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 13:42 Bardzo polecam książkę "Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy". Katharina von der Gathen, wyd. Dwie Siostry. To w zasadzie pytania (podobno zadane przez dzieciaki na jakichś warsztatach) i odpowiedzi, a pytania są tam najróżniejszej maści; jest zabawna, a zarazem bardzo rzetelna. Ostatnio wyszła druga część, obie super. Mnie chwilami trochę onieśmielały tematy tam poruszane, ale uznałam że córka lada dzień dowie się wszystkiego w szkole od rówieśników i chcę żeby najpierw poznała fakty podane rzetelnie, w niezwulgaryzowanej wersji. Bardzo podoba mi się bezpretensjonalny sposób mówienia tam o różnych intymnościach. Uważam że warto też samej najpierw przeczytać żeby mieć inspirację przy rozmowach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 30.08.24, 12:40 Ale nie dla 14latka... Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 13:54 Jeśli zadaje pytania, to znaczy, że chce o tym rozmawiać. Jeśli zadaje je tobie, to znaczy, że chce o tym rozmawiać z tobą. To jest fenomenalna sytuacja, korzystaj! Odpowiedz Link Zgłoś
nubes Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 14:18 Sexed.pl fundacji Anji Rubik. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 14:23 Kupilam corce Niezbędnik każdej dziewczyny, jest tez wersja dla chlopakow. Ja te dziewczynska bardzo polecam - chociaz tam o masturbacji nic nie ma (przynajmniej w dziewczynskiej wersji). Przegladalam tez Dojrzewanie. To, o czym dorośli Ci nie mówią, ale zrezygnowalam bo tam jest rozdzial o masturbacji, a moje dziecie ma 9 lat i bardziej ja chcialam przygotowac do pierwszej miesiaczki (kolezanki w klasie poltora roku starsze i mocno rozwiniete). A 14latkowi kupilam sexed Anji Rubik, ale jesli mowisz, ze wolniej dojrzewa, to moze byc za duzo. Przejrzyj ja, sama zdecydujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 22:11 Moje dzieci czytały "ABC dojrzewania. Poradnik dla nastolatków" Ale to wszystko i tak omawialiśmy przed/po lekturze. W zwykłych rozmowach. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 22:32 wrota.do.lasu napisała: > Polećcie książkę o dojrzewaniu dla 14 latka. > Syn jeszcze nie przechodzi dojrzewania ( opoznione) ale zaczyna zadawać pytania > a ja nie bardzo umiem rozmawiac na niektóre tematy > Coś lekkiego i z humorem Mój miał to www.empik.com/zmieniam-sie-co-sie-dzieje-z-moim-cialem-i-seksualnoscia-podczas-dojrzewania-jaderek-izabela,p1277651012,ksiazka-p I to: moonka.pl/produkt/ksiazka-dla-chlopcow/ Obie bardzo dobry wybór, ale on to czytał jak miał chyba 12 lat, jeśli nie 11… Musiałabyś sprawdzić, czy dla 14 są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 29.08.24, 22:57 To nie trochę późnawo na takie lektury? Rozumiem opóźnione dojrzewanie - no ale mimo wszystko. Lepiej dziecku wyjaśnić temat, zanim zrobią to koledzy "na swój sposób". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 30.08.24, 12:39 Ja polecam Sexed. Ja czytałam, dałam córce. Ona sama mowiłą ze nie czytałą całości tylko to co ją interesowało. Ma u siebie na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 30.08.24, 12:45 "Toje ciałopozytywne dojrzewanie". Odpowiedz Link Zgłoś
karotka_plus Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 30.08.24, 13:06 U nas sprawdziły się "Niezbednik każdego chłopaka" Phil Wilkinson i "Dojrzewanie O czym chłopcy musza wiedzieć" wydawnictwo Delta. Syn był trochę młodszy jak Twój, książki przeczytał a potem rozmawialiśmy. Na wszelkie pytanie odpowiadałam szczerze, dostosowując słowa i język do wieku, normalnym tonem. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nastolatek książka o dojrzewaniu 30.08.24, 13:22 Mój to by mnie obśmiał za taką książkę .On wie w sumie dużo bo mu szczerze odpowiadałam jak to jest gdy był młodszy.. Jednak jakby nie wiedział i pytał teraz to sama sobie bym kupiła taką siążkę jak rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś