Dodaj do ulubionych

Jaką pracę wybrać

03.09.24, 10:49
Z cyklu co zrobić drogie Bravo

Mam teraz pracę na niedużym stanowisku w korpo ale bez możliwości dalszego awansu, bo klika jest tu niezła
Od 5 lat, znam ekipę, robotę lubię (chociaż ostatnio jest nowy szef wszystkich szefów i zaszły niekorzystne dla mnie zmiany) i pewnie spędziłabym tu kolejne lata

-gdybym nie dostała propozycji pracy znacznie lepiej platnej pracy ale bardziej upierdliwej i zaczynam tam od zera, godziny też mi mniej pasują

I taj się wacham-porzucić stabilne stanowisko na rzecz pracy gdzie mam szansę zarobić tyle ile szef w obecnej firmie, ale nie wiem czy pociągnę tam tyle lat co w obecnej.
Do obecnej w razie “W” nie wróce, chyba że w innym oddziale
Obserwuj wątek
    • wicehrabia_julian Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 10:54
      to proste: chcesz kasy to idź do nowej, chcesz spokoju (pozornego): zostań w starej

• znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 11:01
        Chce jednego i drugiego. Jako taką stabilizację wyrobię sobie w nowej firmie najszybciej za jakiś rok
        No i wiem że taka okazja już się prędko znów nie trafi
        Także teraz albo nigdy
        • bywalec.hoteli Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 11:03
          pokaż ofertę z nowej w starej i zażądaj adekwatnej podwyżki?
          • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:09
            to szef musiałby mnie awansować ale wszystkie stołki grzeją jego kompani także mało prawdopodobne
            • beneficia Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 19:16
              Zawsze możesz spróbować.
    • samanta1010 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 11:09
      w jakim obszarze pracujesz?
      - warto być w dobrym korpo (duża międzynarodowa firma),
      - zmiana pracy, od czasu do czasu, najczęściej zwiększa Twoje bezpieczeństwo na rynku (uczysz się nowych rzeczy, pokazujesz, że radzisz sobie ze zmianą)
      - patrz długofalowo (dobre korpo)
      • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:12
        Obie firmy to duże znane korporacje
        W tej w której pracuje robota na miejscu na dudzie, i stałe godziny pracy, w nowej firmie zmienne godziny i sporo wyjazdowej roboty
    • swinka-morska Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 11:12
      Nie przeceniałabym stabilizacji w dotychczasowym miejscu.
      Widziałam to wiele, wiele razy - "stabilne stanowisko, robię dobrze swoją robotę, co może pójść nie tak".
      No więc tysiąc rzeczy może pójść nie tak.
      W nowym miejscu - jak bardzo złe godz. pracy? Jaki pakiet oprócz samej pensji? Jak z dojazdami? Znasz tam szefa?
      • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:36
        Najbardziej godziny mi nie pasują bo są zmienne i sporo roboty wyjazdowej, ale da się przeżyć
        • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:37
          Szefa nie znam ale parę osób które tam pracują i sobie chwalą, ale przede wszystkim zarobki
    • galaxyhitchhiker Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 11:55
      >chociaż ostatnio jest nowy szef wszystkich szefów i zaszły niekorzystne dla mnie zmiany)

To jest dla mnie najlepszy argument za pójściem na nowe. Bałabym się, że następne zmiany będą jeszcze bardziej niekorzystne.
      • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:07
        to też mi chodzi po głowie
        Bo obecne zmiany bardzo mi nie na rękę, dałoby radę odkręcić ale szef nic nie robi w tym kierunku
    • palacinka2020 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 12:10
      Zmieniaj. Kto nie idzie do przodu ten sie cofa.
    • szafireczek Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 12:44
      Jak masz mało lat do emerytury to odpuść, w przeciwnym razie - nie ma sensu pielęgnować skamieliny i zastygać - ruszaj naprzód!
      • johana7419 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 13:49
        Zależy jaki to etap życia. Jeśli są dzieci czy studenci na utrzymaniu to kasa ważniejsza. Jeśli zarabiasz na swoje potrzeby a mąż np kilka lat do emerytury to spokój i zdrowie cenniejsze. No jeszcze jaka to różnica finansowa , jeśli do 500 zł to szkoda zdrowia jeśli w granicach 1000 to warto zaryzykować
        • szafireczek Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:00
          Tego nie wiemy - im więcej zmiennych, tym z pewnością trudniejsza jest decyzja.
        • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:08
          Znacznie wiecej niż 1000 a kilka tyś
          • beneficia Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 19:18
            KILKA tysięcy więcej?
            Twój mąż musi bardzo dobrze zarabiać (a Ty musisz być bardzo go pewna), jeżeli w ogóle się zastanawiasz.
      • znowu.to.samo Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 17:41
        a do emerytury daleeeeko bo mam dopiero 44 lata
        • 3zos3 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 19:37
          Zmieniaj.
    • alina460 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 15:56
      Zmieniaj.
    • babcia47 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 16:04
      Zmień, każda nowa praca budzi początkowo jakies leki a z drugiej strony w każdej obecnej mogą zajsc niekorzystne zmiany . Nawet gdy przyjdzie Ci szukać kolejnej to będziesz miała więcej noseiadczenia i umiejętności co juz jest plusem . Przekwalifikować nawet o 180 stopni mozna w każdym wieku. Ja ostatni raz zrobiłam to po 50tce zaczynając od zera wiec da się
    • lauren6 Re: Jaką pracę wybrać 03.09.24, 16:28
      Zmień pracę na lepiej płatną. Jeśli Ci nie podpasuje to poszukasz innej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka