Dodaj do ulubionych

Brak planu lekcji

03.09.24, 19:36
Dziś mamy 3.09 godzina 20.00 i córka (2 klasa liceum) nadal nie ma planu lekcji. Dziś spędzili 3h z wychowawcą po czym zostali wysłani do domu bo nauczyciele pracują nad planem lekcji. Na jutro zostało im doradzone po prostu przyjść na 8 do szkoły i pytać o plan w sekretariacie. Wiem, że nie udało się znaleźć wszystkich nauczycieli- fizyki nie będzie drugi rok, informatyki w tym roku też nie będzie. Czy u Was też takie cyrki? Akcja dzieje się we Wrocławiu.
Obserwuj wątek
    • snaptherooster Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 19:45
      Dzieć licealny ma plan, opublikowany jakoś w weekend. Zastrzeżenie szkoły, że plan może jeszcze ulec małym korektom w przyszłym tygodniu.
      Z ciekawości: które to L0?
    • chromatic Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 19:51
      Trochę nie rozumiem.
      Nie mieli cały rok zajęć z fizyki? I kolejny też nie będzie? A co na to kuratorium?
      • karmelek83 Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 19:53
        Dokładnie tak. Nie wiem. Tłumaczą to tym, że nauczyciela znaleźć nie mogą.
        • chromatic Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 20:47
          Szokujące. I tak cała szkoła nie ma fizyki?
        • elenelda Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 20:57
          karmelek83 napisała:

> Dokładnie tak. Nie wiem. Tłumaczą to tym, że nauczyciela znaleźć nie mogą.

Nie mieli zastępstw? Co na to kuratorium?
          • kk345 Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 00:06
            Mówisz, że kuratorium ma moc wyprodukowania od ręki brakujących nauczycieli?
        • attiya Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 21:11
          Za to i religia i nauczający tego czegoś są zawsze obecni w szkole 😡
      • hanusinamama Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 09:45
        U mnie w miescie w 2 liceach koło mnie 2 lata matematyka nie było
        • misiamama Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 13:23
          eee wy tak serio?
          ale ocena końcowa na świadectwie musi być, kto ją wystawił i na jakiej podstawie?
          • skumbrie Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 14:05
            Hanusina to jak zwykle baśnie opowiada, bierz poprawkę wink
          • kk345 Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 14:09
            Ja znam przypadek, kiedy przez rok nie było fizyczki w szkole podstawowej, lekcje łatane przypadkowymi zastępstwami albo odwoływane. W sumie muszę dopytać, jak rozwiązano sprawę ze świadectwem...
            • afro.ninja Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 06:53
              Chyba nauczyciel zastepczy wystawia ocenę. Znam przypadek, gdzie rodzice zatrudnili nauczyciela i on w weekendy uczył dzieci fizyki w szkole. Oczywiście płatnie.
              • misiamama Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 19:48
                W Polsce??? Omg
          • hanusinamama Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 16:20
            Nie wiem bo to znajomej córka w jednym, a kuzynki syn w drugim.
            Moja młoda będzie wybierać LO nie pod kątem "dobreLO" a Lo z nauczycielami...
    • ga-ti Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 20:00
      W liceum plan jest. Ale gdy syn szedł do technikum, 5 lat temu to w pierwszej klasie pierwsze dni były przeznaczone na i tegrację. Zajęcie z wychowawca, zabawy z psychologiem, gry z pedagogiem, jakieś zajęcia przygotowane przez starsze klasy. Cel poznać kolegów, dać się poznać, poznać szkołę, zintegrować zespół.
      Co szkoła to obyczaj. Z brakiem planu też się spotkałam, tak jak z planem tymczasowym, czy planem dostępnem z dnia na dzień przez pierwszy tydzień.
      Rozumiem rozgoryczenie, ale może nauczyciele wykruszyli im się w ostatniej chwili?
    • berdebul Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 20:43
      Cyrki były do przewidzenia - mało nowych nauczycieli, część starszych odchodzi na emerytury, bierz zwolnienie dla poratowania zdrowia, część idzie pracować w inne miejsce.
      Kuratorium warto poinformować, bo kompletny brak fizyki to kpina. Podobnie założenie ze informatyki nie będzie w ogóle.
    • arthwen Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 21:04
      U mojego nie, plan był chyba już przed weekendem, w piątek.
      Ale lekcji też na razie nie mają, bo w szkole nie skończył się remont.
      Nie wiem jak starsze klasy, np maturzyści...
      Pierwszakom zrobili tydzień integracyjny, testy poziomujące, w piątek mają chyba do kina iść... Regularne lekcje mają się zacząć podobno od przyszłego tygodnia, ale pewnie dowiemy się więcej na zebraniu.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 21:13
      Ło matko, a jakie to lo wrocławskie, bo jakaś masakra.
    • panirobak82 Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 21:36
      To pewnie to liceum europejskie?
    • zielonazaba9999 Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 21:43
      Plan był w zeszłym tygodniu. Wszyscy nauczyciele są. Miasto powiatowe Górny Śląsk.
    • agus-ka Re: Brak planu lekcji 03.09.24, 21:44
      U nas plan niepełny, np brakuje języków obcych. Podobno problem związany z przesunięciami nauczycieli dla dzieci z Ukrainy, przynajmniej tak przekazał mi dziec.
      Dwie zmiany nauczycieli na bardziej wymagających w celu przygotowania do matury.
    • 1papryczkachili Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 08:16
      To jakiś kosmos. Syn , 4 klasa technikum, nigdy problemu z planem nie było.
    • 1matka-polka Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 08:57
      Ktore liceum, bo nie chcemy tam iśc.
    • rb_111222333 Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 09:02
      Tak z ciekawości - jak to nie będzie fizyki i informatyki? Dzieci nie mają jej w planie i nie mają ocen z tych przedmiotów? Czy może prowadzi je ktoś bez kwalifikacji? Jakoś muszą ich przecież klasyfikować.
      • slonko1335 Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 09:40
        Moja córka nie miała matematyki przez cały semestr w zeszłym roku. jezeli chodzi o klasyfikację to na koniec semestru przyszedł ktoś nie do matematyki na zastępstwo i dał im jakieś zadania domowe i wystawili im z tego oceny.
      • berdebul Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 09:45
        Masz siatkę godzin dla danego typu szkoły i jak jest X godzin informatyki np. 2, to mogą być zrealizowane w dowolnym roku szkolnym w czasie cyklu kształcenia. To niestety generuje problemy przy zmianach szkół, w niektórych krajach program i podręczniki są takie same, jak i siatka godzin, żeby nie było problemów przy np przeprowadzce.
        • misiamama Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 13:26
          zawsze myślałam że takie hopki to ewentualnie dla EdB i tym podobnych, które się obgania na zielonej szkole. Ale żeby matematykę, fizykę z dwóch lat streszczać potem w rok, bo nauczyciela nie ma? dramat.
          • panirobak82 Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 13:28
            Niektórzy pewnie się cieszą😀 Tylko co profilami mat-fiz🤯
    • miki.20105 Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 09:43
      U nas w liceum tylko plan na wtorek i środę
    • ender_celebi Re: Brak planu lekcji 04.09.24, 14:13
      Plan mamy. Za to nauczycieli nie mamy. Co drugi przedmiot to zastępstwo. Spisu podręczników też niet
    • 3-mamuska Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 20:05
      A mnie dziwi czemu pan lekcji ulega zminie co roku.
      Rozumiem drobne zmany jak np:zmiania ilosci godzin relgii.
      Ale w zeszłym roku klasa 1A miała plan i w tym roku ten plan powinna przejąć kolejna nowa 1A.
      • skumbrie Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 21:16
        >Ale w zeszłym roku klasa 1A miała plan i w tym roku ten plan powinna przejąć kolejna nowa 1A.

A to akurat mało realne.
      • berdebul Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 21:17
        Zapewne klasa 1A i 2A mają różnych nauczycieli przedmiotów rozszerzonych, plus dolicz nauczycieli uczacych w kilku szkołach, plus dolicz ze np. ktoś oddał maturalne klasy i teraz potrzebuje X godzin, ale trzeba uwzględnić że w środy pracuje w innej szkole.
        • slonko1335 Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 21:34
          No i w tym roc,niku jest klasa 1a i 1b a w żebym była jeszcze c , d i e
    • attiya Re: Brak planu lekcji 05.09.24, 21:04
      To samo w Warszawie. Kino, spacer, starówka i o 12 jest już w domu. I tak od wtorku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka