Dodaj do ulubionych

białe ślady na czarnym praniu

08.09.24, 17:44
Prawdopodobnie do któregoś prania dodałam sodę oczyszczoną i teraz na kilku czarnych ubraniach mam białawe esy-floresy, które nie chcą się doprać w kolejnych praniach, już tylko z płynem do prania. Czy jest na to jakiś sposób oprócz prania ręcznego?
Obserwuj wątek
    • panirobak82 Re: białe ślady na czarnym praniu 08.09.24, 17:54
      Są takie chusteczki do prania czarnego. Dr.Beck czy coś w tym stylu, nie zaszkodzi spróbować
    • mava12 Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 12:52
      moi faceci (od czarnych tshirtów) twierdzą, że tylko mniejszy wsad prania pomaga (chyba wtedy dobrze płucze).
      Nie dodają sody, normalnie piorą w płynach do czarnego a jak za duzo w pralce to zawsze smugi wychodzą.
    • salatka_z_cynamonem Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 13:03
      Mi białe osady wychodziły jak temp była za niska i cykl prania za krótki. Sody ani proszków do prania nigdy nie używałam, używam tylko płynów więc kompletnie nie rozumiałam z czego te osady mi się robiły. Inny program i problemu nie ma.
    • czarna_kita Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 13:52
      U mnie się tak robią jak jest za dużo do bębna napchane ubran. Jest to źle wyplukany detergent który zostawia białe smugi ( daje tylko plyn do czarnego a i tak się dzieją). Więc teraz jak już wiem że tak się potrafi zrobić to nie ładuje pełnego bębna.
    • alpepe Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 13:57
      Sprawdzałaś, czy to nie odbarwienia, czy faktycznie ręczne wypłukanie by tu pomogło w ogóle?
      • czarna_kita Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 14:14
        Tak, drugie płukanie zazwyczaj pomaga.
        • alpepe Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 15:00
          Ano u mnie na dżinsach nie pomagało, stąd moje pytanie.
          • ardzuna Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 22:11
            To nie odbarwienia na pewno.
            • yenna_m Re: białe ślady na czarnym praniu 09.09.24, 22:23
              A próbowałaś uprać ponownie te rzeczy, ale tym razem bez detergentu plus zwiększyć ilość płukań?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka