kozica111 09.09.24, 19:40 mam seniora, kamień zdejmowany kilka lat temu, teraz chyba przydałaby się poprawka,tylko na kłach ale boje się narkozy. Poproszę o rady, czy jest możliwa lżejsza narkoza np; wziewna? Czy można jakoś inaczej temat ogarnąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 19:58 Zależy jak dużo kamienia i czy tylko na wierzchu. Można zmienić typ narkozy, użyć ultradźwięków, żeli do zmiękczania kamienia i ściągnąć w domu (o ile zeby ok i nie paskudzi się pod dziąsłami). Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:07 To najpierw stomatolog i niech doradzi. Jeśli narkoza to badania (echo serca, krew) i jeśli możesz sobie na to pozwolić to warto z osobnym anestezjologiem doświadczonym w pracy z seniorami i zabezpieczeniem nerek. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 20:00 Reszta zębów jak u niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:11 Ściąganie kamienia u psów nie jest zabiegiem kosmetycznym, tylko stricte leczniczym. Omów z anestezjologiem opcje znieczulenia, niech określi bilans zysków i strat. W każdym razie to bardzo ważny zabieg Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:17 Spróbuj najpierw poszukać salonu który szykuje psy na wystawy. Mojemu staruszkowi pięknie wyczyścili zęby bez narkozy. Czyścili sonicznie. Jeżeli jesteś z Gdańska mogę ci dać namiar. A i kasowo to duża różnica u nas to była 1/3 ceny Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:23 no co ty?! da sie tak? psu ściągałam kamień w w kwietniu tego roku a wygląda jak bym nigdy tego nie robiła (!) po prostu taka jego uroda (i śmietnik w pysku) poszukam salonu u siebie bo nawet nie o cenę chodzi (chociaż też) ale o narkozę Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:37 Da się i nawet sie zastanawiam, ale moja wet mowi, że takie czyszczenie nie jest tak „porządne”. Ja to rozumiem mniej wiecej tak, jak różnice pomiedzy czyszczeniem u higienistki a periodontolog Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:41 Przy sonicznym rzadko robią rtg i oceniają zęby + dziąsła. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:40 Można dodawać alg do jedzenia, spowolniają osadzanie kamienia. Plus pasta/zel/spray enzymatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:42 Jak po zabiegu byliśmy u weta to poprosił o namiary, bo będzie podsyłał klientów. Sama byłam zdziwiona efektem. Rozpaczliwie szukałam, bo nikt się chciał się podjąć narkozy bo za duże ryzyko a pies cierpiał. Poszłam na zasadzie że gorzej już i tak nie będzie i cud. A i mój pies jest grzeczniutki chociaż duży cierpliwie znosił zabieg i nawet nie zawarczal. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:27 raczej zapytaj weterynarze, bo to zalezy od przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Kamień u psa na kłach 09.09.24, 21:54 może Emmi - Pet? słyszałam pozytywne opinie Odpowiedz Link Zgłoś