Dodaj do ulubionych

Przedłużenie terminu

13.09.24, 18:52
Czy ktoś z Was orientuje się czy organ - w tym wypadku powiatowy zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności może wydłużyć termin na uzupełnienie braków formalnych który określony został na 7 dni?
Obserwuj wątek
    • elwira02 Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 20:51
      Nikt nie wie? Może opiszę naszą sytuacje.Jestem opiekunem prawnym pełnoletniego syna, który jest osobą niepełnosprawną. W jego imieniu złożyłam wiosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności, przedkładając swój dowód osobisty i jako dokument ze zdjęciem jego aktualną legitymację szkolną, ponieważ na dzień złożenia wniosku nie posiadał dowodu osobistego. Wniosek został przyjęty, jednak zostałam wezwana do jego uzupełnienia o numer i serie dowodu osobistego lub paszportu. Wniosek o wydanie dowodu złożyliśmy w kolejnym dnu po złożeniu wniosku o wydanie orzeczenia, jednak tydzień przed tym jak otrzymaliśmy wezwanie, panie urzędniczki były szybkie. Przewidywalny termin oczekiwania na dowód wynosi miesiąc więc niestety nie jesteśmy w stanie zmieścić się w wyznaczonym terminie. Czy powiatowy zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności może na wniosek/prośbę wydłużyć termin na uzupełnienie braków formalnych który określony został na 7 dni? Co zrobić by uniknąć sytuacji w której wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności pozostanie bez rozpatrzenia? I skąd ten problem, który może skutkować odrzuceniem wniosku, skoro ja opiekun prawny składałam wniosek ze swoim dowodem, syn posiada legitymacje ze zdjęciem a do czasu wyznaczenia terminu komisji będzie już miał dowód i b można będzie potwierdzić jego tożsamość skoro na legitymację ze zdjęciem się nie da.
      • 35wcieniu Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 21:18
        Niepotrzebnie kombinujesz. Napisz po prostu pismo że nie złożylaś kopii dowodu nie w wyniku niedopatrzenia, tylko dlatego że syn takowego nie posiada i że doślesz jak już go uzyska, załącz kopie złożenia wniosku o dowód i tyle.
        • elwira02 Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 21:30
          Dostałam wezwanie do uzupełnienia braków formalnych w ciągu 7 dni a w tym terminie nie jestem w stanie ich uzupełnić. Mam nie pisać pisma w formie prośby o wydłużenie terminu on jest chyba według KPA? Urzędy wydłużają te terminy czy nie mogą, bo tu chyba wszystko jest możliwe.
          • nicniewiem Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 21:40
            Jeśli w ciągu 7 dni napiszesz prośbę o przedłużenie terminu uzupełnienia i przedstawisz jak sprawa wygląda, to nie powinno być problemu z przedłużenie terminu. Wskaż w piśmie termin, który jest dla Ciebie realny do dotrzymania.
          • profes79 Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 21:57
            Jak pisze nicniewiem. Natomiast decyzja urzędu może być podyktowana tym, kiedy syn skończył 18 lat. Bo jeżeli to było w ostatnim czasie to pewnie nie będzie problemu; jeżeli np. pół roku temu to mogą odrzucić wniosek stwierdzając, że czasu było dosyć. Legitymacja nie jest dokumentem tożsamości ani potwierdzającym tożsamość osoby pełnoletniej.
            Decyzja o przedłużeniu terminu jest decyzją uznaniową z tego co kojarzę; na ogół urzędy w Polsce się ucywilizowały i potrafią w uzasadnionych przypadkach iść na rękę wnioskującemu ale zawsze zależy to od sprawy i od urzędnika który to rozpatruje.
            • elwira02 Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 22:08
              Ma 20 jest ubezwłasnowolniony, nie potrafi się podpisać wszystkie sprawy załatwiam ja.
              Naprawdę to zależy od danego urzędnika? Nie ma ogólnych przepisów?
              • profes79 Re: Przedłużenie terminu 13.09.24, 22:21
                Ogólne przepisy mówią, że termin na uzupełnienie braków formalnych nie może być krótszy niż 7 dni (art. 64 kpa). Natomiast nigdzie w kpa nie ma przepisu mówiącego, że w określonych przypadkach urząd musi termin wydłużyć. Doktryna mówi, że może to zrobić ale nigdzie nie ma twardego zobowiązania.
                Osoby ubezwłasnowolnione w świetle prawa nie są zwolnione z obowiązku posiadania dokumentu tożsamości.

Napisałbym wniosek o wydłużenie terminu zgodnie z sugestią nicniewiem i martwił się dalej jak przyjdzie decyzja odmowna (bo z tym dalej można walczyć tylko szkoda według mnie zachodu - jeżeli decyzja o wydłużenie terminu będzie odmowna to zamiast się szarpać z wnioskami o przywrócenie terminu itd. lepiej będzie po prostu poczekać aż syn będzie miał dowód i wtedy jeszcze raz złożyć wniosek (wiem, że łatwo się mówi bo to pewnie nie jest tak proste ale złożenie nowego wniosku za miesiąc będzie prostsze niż inne korowodu formalno-prawne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka