nenia1 Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:25 chicarica napisała: > Nie możemy. Wiadomość z tytułem PILNE!!!! pisze się jak ruskie rakiety lecą na > Warszawę. > nie masz dzieci to się nie wymądrzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:29 Mam za to mózg. Nie umieszczony w macicy. A także częścią mojej PRACY jest działanie w sytuacjach alarmowych. Do czego jestem przeszkolona. Dlatego apeluję, by słuchać poleceń służb, a także NIE WZNIECAĆ ALARMU TAM GDZIE JEST TO KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNE. To nie jest sytuacja z kategorii "pilne" z trzema wykrzyknikami. Jak wszyscy będą tak robić, to kiedyś to co naprawdę pilne im umknie. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:33 Przestań się wydzierać, jeszcze nic nie leci na Warszawe Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:14 chicarica napisała: > Mam za to mózg. Nie umieszczony w macicy. > A także częścią mojej PRACY jest działanie w sytuacjach alarmowych. Do czego je > stem przeszkolona. > Dlatego apeluję, by słuchać poleceń służb, a także NIE WZNIECAĆ ALARMU TAM GDZI > E JEST TO KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNE. > To nie jest sytuacja z kategorii "pilne" z trzema wykrzyknikami. > Jak wszyscy będą tak robić, to kiedyś to co naprawdę pilne im umknie. > To tylko forum. Takie tu mamy pilne sytuacje. Ogranij to. Dorosła jesteś. O bombach chyba nie chcesz się dowiedzieć z ematki. Ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:32 Nie. Oczywiście że nie. Natomiast w takich sytuacjach lepiej działa napisanie "Pilne - czy drogi w Czechach są przejezdne?" W ten sposób odezwie się ten kto coś wie. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:14 A tu masz rację - lepiej by było, gdyby w tytule było napisane mniej więcej o co chodzi. Natomiast wersalików i wykrzykników czepiasz się bez sensu. To jest forum, tu się nie przychodzi z prawdziwym emergency, tylko właśnie z sytuacjami mocno stresującymi, ale jednak takimi że nic się nie da naprawdę pilnie zrobić, trzeba czekać (i forum wspiera, pomaga przetrwać). Dziewczyny piszą z poczekalni SORu, z lotniska czekając na opóźniający się lot. Piszą, kiedy ktoś z ich bliskich ma wypadek albo inną nagłą sytuację. Na tle wątków o sukienkach na pogrzeb, prezentach na komunię i pączkach na wodzie - to są wątki zasługujące na tag "PILNE!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: PILNE!!! 15.09.24, 13:22 Jak to nie był post z kat “pilne” to nie wiem co jest. Samo to że tyle osób napisało żeby nie panikować i siedzieć na miejscu już przydatne Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: PILNE!!! 15.09.24, 13:33 "Dlatego apeluję, by słuchać poleceń służb, a także NIE WZNIECAĆ ALARMU TAM GDZIE JEST TO KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNE" To jest forum dyskusyjne, a nie centrum zarządzania kryzysowego. Można założyć pilny wątek z pytaniem o przepis na sałatkę, bo goście w drzwiach. Ciskasz się bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 13:59 Ale przecież Pade nie wzniecała alarmu. Starczyło przeczytać pierwszą linijkę jej postu, żeby wiedzieć, że te rakiety nie lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:13 > Ale przecież Pade nie wzniecała alarmu. Używanie capslocka w tytule wątku to jest alarm. Dla pade to stresująca sytuacja, ale umówmy się, że chcącemu nie dzieje się krzywda. Dziewczyna z własnej woli znalazła się na terenach zalewowych w czasie ZAPOWIEDZIANEJ powodzi, o której trąbiono OD KILKU DNI. Skoro wybrała tam siedzieć to niech siedzi i słucha służb. Zakładanie histerycznego wątku na forum, jeżeli ematka ma wiedzę na temat powodzi taką jak zobaczy w sm lub tv, mija się z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:33 lauren6 napisała: > > Dla pade to stresująca sytuacja, ale umówmy się, że chcącemu nie dzieje się krz > ywda. Dziewczyna z własnej woli znalazła się na terenach zalewowych w czasie ZA > POWIEDZIANEJ powodzi, o której trąbiono OD KILKU DNI. Skoro wybrała tam siedzie > ć to niech siedzi i słucha służb. > > Zakładanie histerycznego uwielbiam to seksistowskie przypisywanie kobietom histerii, gdy okazują niepokój czy zdenerwowanie. Powinna być twarda jak prawdziwy facet, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:10 Ale Lauren ma rację, bo tam teraz pełno takich idiotów, którzy pojechali sobie beztrosko w rejon zapowiedzianej katastrofy a teraz służby ratunkowe zamiast zajmować się mieszkańcami, i osobami faktycznie zagrożonymi muszą się jeszcze rozdrabniać i ryzykować zdrowie dla durni Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:26 Wstrzymaj konie, bo póki co nikt dla nich niczego nie ryzykował. Po to był ten wątek m.in, żeby się nie ruszali z miejsca. Ocenianie mnie jako histeryczkę mam głęboko w dupie. Póki co, a żyję lat 51, jeszcze się nie zdarzyło, żeby te moje "histerie" nie miały uzasadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:39 pade napisała: > Ocenianie mnie jako histeryczkę mam głęboko w dupie. Póki co, a żyję lat 51, je > szcze się nie zdarzyło, żeby te moje "histerie" nie miały uzasadnienia. > Pade, olej to. C'mon, przeciez nie bedziesz sie tlumaczyc z tytulu watku! Ludziom tyle rzeczy potrafi przeszkadzac, ze glowa mala - jesli ktos ma problem z "PILNE!!!!" no to jego problem, nie Twoj! Good luck dla corki & boyfriend - dostali extra time na dorosniecie w kilka godzin - czasem inaczej sie nie da. Take good care Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: PILNE!!! 15.09.24, 16:04 Wątek na ematce zamiast słuchanie służb będących na miejscu? Chryste panie. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: PILNE!!! 15.09.24, 16:38 Wątek miał raczej na celu obniżenie swojego poziomu lęku, bo co może zrobić matka dorosłej kobiety na odległość. W dodatku kobiety, która nie słuchała wcześniej dobrych rad matki. Współczuję sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:17 is-laura napisała: > Wątek miał raczej na celu obniżenie swojego poziomu lęku, wylacznie > bo co może zrobić mat > ka dorosłej kobiety na odległość. W dodatku kobiety, która nie słuchała wcześni > ej dobrych rad matki. Bo co moga powiedziec o przejezdnosci forumki nie bedace na miejscu ? nawet jak ktora dostala info, to w tak dynamicznej sytuacji info moze sie zdezaktualizowac doslownie w pare minut. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:19 No niestety. Ja wyjeżdżałam w piątek z Lądku, w którym lało i był lekko podniesiony stan Białej Lądeckiej. To, co widzę teraz na zdjęciach tych z zalaniem i tych pokazujących zniszczenia po fali to łzy i szok 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 16:39 berdebul napisała: > Wątek na ematce zamiast słuchanie służb będących na miejscu? Chryste panie. Jeszcze te służby muszą być na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:30 berdebul napisała: > Wątek na ematce zamiast słuchanie służb będących na miejscu? Chryste panie. Hey, not sure if you've noticed ... watek zalozyla nie stuck w Ladku mloda kobieta tylko jej matka, ktora sie zwyczajnie, po ludzku martwi & potrzebuje "bratnich dusz", ktore dadza sygnal, ze "everything will be fine". Zadne tam Chryste Panie tylko be nice & kind. Nic ponadto! Woda opadnie, corka wroci do domu, Pade odetchnie - wtedy bedzie czas na "meaningful reflections" ale poki co - good vibes & zeby wszystko sie szybko, dobrze skonczylo Life. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:35 100/100 {nie umiem wstawić ikonki "|klaszcze w łapki"} Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:50 nenia1 napisała: > lauren6 napisała: > > > > > Dla pade to stresująca sytuacja, ale umówmy się, że chcącemu nie dzieje s > ię krz > > ywda. Dziewczyna z własnej woli znalazła się na terenach zalewowych w cza > sie ZA > > POWIEDZIANEJ powodzi, o której trąbiono OD KILKU DNI. Skoro wybrała tam s > iedzie > > ć to niech siedzi i słucha służb. > > > > Zakładanie histerycznego > > uwielbiam to seksistowskie przypisywanie kobietom histerii, gdy okazują niepokó > j czy zdenerwowanie. Powinna > być twarda jak prawdziwy facet, co nie? W punkt nenia Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 [...] 15.09.24, 15:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:36 Tak jest, zakładajmy wątki wyłącznie o serniczkach, zmywarkach i ciuchach na jesień. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:53 niczego innego się po Tobie nie spodziewałam Lauren to jest zadziwiające, że nie znosisz mnie już tyle lat i od tylu lat, korzystasz z każdej okazji, by dowalić w sumie to ci współczuję Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: PILNE!!! 15.09.24, 16:24 Pade, jesteś mi zupełnie obojętna. To, że często nie zgadzam się z tym co piszesz nie oznacza, że odczuwam wobec ciebie jakiekolwiek uczucia negatywne. Twoja córka zachowała się kompletnie bezmyślnie. Jedyna rada w tym momencie to siedzieć na miejscu w tym Lądku i słuchać służb. Gdyby moja córka znalazła się w takiej sytuacji to pewnie doradziłabym jej zgłosić jako wolontariuszka do pomocy. Podejrzewam, że pomoc młodej, sprawnej osoby może się tam bardzo przydać. Z pewnością nie doradzałabym się udać w podróż jedyną przejezdną drogą, żeby utrudniać pracę służbom. Jeżeli nie podoba Ci się określenie histeryczka to mogę je wycofać i zmienić na egoistkę. W tym wypadku niedaleko pada jabłko od jabłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
pade [...] 15.09.24, 16:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:21 Kolejna „tffarda i nieemocjonalna”? Przecież to nie córka pisze, tylko zamartwiająca się matka. Dajcie spokój, bo to robi się żenujące. Zwłaszcza że w bzdurnych wątkach jakoś trudno zauważyć tę zimną krew u naszych największych twardzielek. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:10 Nie wiem jak reszta ale ja osobiście nie czepiam się o sam fakt założenia wątku, tylko o strasznie głupi w obecnej sytuacji, wywołujący niepotrzebny niepokój i sensację tytuł. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:18 chicarica napisała: > Nie wiem jak reszta ale ja osobiście nie czepiam się o sam fakt założenia wątku > , tylko o strasznie głupi w obecnej sytuacji, wywołujący niepotrzebny niepokój > i sensację tytuł. > Może napisz otwarcie, czy ty w ogóle jesteś w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:46 Ja się jakoś od razu domyślilam po tytule że może mieć coś wspólnego z powodzią i wcale mnie ten caps lock nie ubódł. Powódź zasługuje na caps lock, a to tylko forum i to o pierdołach, po to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: PILNE!!! 15.09.24, 21:33 Ale to serio była pilna potrzeba wątkodajki. Realne zagrożenie życia córki, gdy postanowiła ruszyć w drogę. Nie pojmuje jak na tym forum można tego się czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:13 chicarica napisała: > Nie wiem jak reszta ale ja osobiście nie czepiam się o sam fakt założenia wątku > , tylko o strasznie głupi w obecnej sytuacji, wywołujący niepotrzebny niepokój > i sensację tytuł. > I tylko ty bijesz o to pianę przez pół dnia. Zauważyłaś, że nikomu oprócz ciebie nic ten tytuł nie zrobił? Twoje szeryfowanie jest głupie i nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:30 Wyjaśniam tylko, bo było tu stękanie że ojezu jezu, nawet sobie wąteczku nie można założyć jak człowiek zdenerwowany. Mnie też ten tytuł niewiele zrobił. Ale nadal uważam że to właśnie tytuł jest głupi i nie na miejscu, a nie to co ja piszę. Oczywiście można się ze mną nie zgodzić, myślę że jakoś ten fakt przeżyję i ja, i ten co się nie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:19 chicarica napisała: > Wyjaśniam tylko, bo było tu stękanie że ojezu jezu, nawet sobie wąteczku nie mo > żna założyć jak człowiek zdenerwowany. > Mnie też ten tytuł niewiele zrobił. Ale nadal uważam że to właśnie tytuł jest g > łupi i nie na miejscu, a nie to co ja piszę. Oczywiście można się ze mną nie zg > odzić, myślę że jakoś ten fakt przeżyję i ja, i ten co się nie zgadza > Aha. Ale to ty napisałaś o lambadziarze, która nie wróciła do domu na czas, prawda? Post poleciał, więc nie zacytuję dokładnie, samo określenie mocno mi utkwiło w pamięci. Może nie odwracaj teraz kota ogonem, bo to niesmaczne? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:47 Oczywiście. Ponieważ w ten sposób chciałam pokazać że tytuł jest kompletnie nieadekwatny do wagi sprawy. Pilne teraz to jest że jest alarm dla Wrocławia. Oby się nie spełniło najgorsze. Proponuję tam skierować ciepłe myśli i energię. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:00 chicarica napisała: > Oczywiście. Ponieważ w ten sposób chciałam pokazać że tytuł jest kompletnie nie > adekwatny do wagi sprawy. > > Pilne teraz to jest że jest alarm dla Wrocławia. Oby się nie spełniło najgorsze > . Proponuję tam skierować ciepłe myśli i energię. > Byl cholernie adekwatny wobec tego, co działo sie w Lądku. Tam było naprawdę bardzo niebezpiecznie. I wiesz co? Obserwowalam relacje moich dzieci na informacje onpowodzi. Jeszcze 3 dni temu pukali sie w głowy na moje obawy i heheszkowali. Dziś juz heheszków nie ma, grzecznie sluchali o tym, że na miasto wychodzą z kompletem leków i bieluzna na zmianę, traktując plecak jako potencjalnie ewakuacyjny. Młodość inaczej patrzy na zagrożenia a to pokolenie nie zna i nie pamieta takiej powodzi. I nie ma wyobraźni, jak taka piwódź wygląda i dlaczego my, ktorzy przezylismy powódź, mamy takie obawy przed wielką wodą. Naprawdę nie ma co się pastwic ani nad kobietą ani nad córką bo pastwienie naprawdę ani tu potrzebne, ani do niczego nie prowadzi poza spuszczeniem emocji z kopiącego (mozna to tez zrobić idąc np na spacer i to jest lepszy sposob na odreagowanie wlasnych lękówbi frustracji). Grunt, że nic nikomu sie nie stało i wszyscy są bezpieczni. I tego sie trzymajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:13 Nie wiem jak reszta, bo z posiekania wątku domyślam się, że połowę mam tu zablokowaną ale ja się nad autorką wątku zupełnie nie pastwię. Natomiast każda instrukcja awaryjna zaczyna się od słów: zachować spokój. Nikt chyba nie zachęca do heheszków. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:53 chicarica napisała: > Oczywiście. Ponieważ w ten sposób chciałam pokazać że tytuł jest kompletnie nie > adekwatny do wagi sprawy. Tyle, że nie masz racji. Już tłumaczyłam, ale chyba nie zrozumiałaś. Potrzebowałam PILNIE informacji czy jest jeszcze jakaś przejezdna droga z Lądka do Czech. Sytuacja była bardzo dynamiczna, nie mogłam czekać na informacje godzinami. Po kilku godzinach to tam nie było części miasta. Masz w ogóle świadomość co im mogło grozić gdyby pojechali? Byłaś kiedyś w Kotlinie Kłodzkiej? > > Pilne teraz to jest że jest alarm dla Wrocławia. Oby się nie spełniło najgorsze > . Proponuję tam skierować ciepłe myśli i energię. > A dziękuję, dziękuję. No to teraz wyobraź sobie: ona tam, odcięta od świata, ja tu, zastanawiająca się, czy zaleje mi dom, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:59 pade napisała: > Potrzebowa > łam PILNIE informacji czy jest jeszcze jakaś przejezdna droga z Lądka do Czech. > Sytuacja była bardzo dynamiczna, nie mogłam czekać na informacje godzinami. Po > kilku godzinach to tam nie było części miasta. Nie odzywalam sie w watku, ale teraz, gdy wiadomo, ze mlodzi bezpieczni, napisze ci - sytuacja byla tak dynamiczna, ze droga przejezdna w chwili, gdy ktoras z nas otrzymalaby taka wiadomosc mogla byc calkiem juz nieprzejezdna w chwili przekazywania tej wiadomosci tobie, lub przez ciebie corce. naprawde najlepsze, co w takiej sytuacji mozna doradzic, to sluchanie zalecen/polecen sluzb bedacych na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 16.09.24, 09:03 Wiem to doskonale i dokładnie tak zrobiłam. O czym pisałam tu wiele razy. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 16.09.24, 10:32 Rozumiem. I współczuję. Tak, owszem, mam świadomość. Napisałam tu chyba zresztą że porady typu pojechać i w razie czego zawrócić to bardzo głupi pomysł. To nie jest dobry moment na tę dyskusję, ale to są dwie sprawy: 1. Dostaje się lepszą i szybszą pomoc, gdy napisze się konkretnie, w tytule, o co chodzi. Tytuł: "pilne - przejezdność dróg na terenach zalewanych" spowoduje, że osoby które coś wiedzą w temacie, zwrócą uwagę, wejdą, odpowiedzą. Waga sprawy DLA CIEBIE jest ogromna, nie zaprzeczam, natomiast moja opinia jest taka, że w ten sposób sformułowane tytuły można sobie wrzucać w wiadomościach które są ważne i pilne dla ogółu. W pozostałych - sprecyzować o co chodzi. Czasy mamy takie, że oświadczenia publiczne wydaje się na facebooku, a ważne dla kraju sprawy ogłasza na twitterze. To naprawdę ważne jak się pisze. 2. Alarmując w taki sposób powodujesz, że to co ważne i pilne dla wszystkich, umyka w natłoku takiego bombardowania "pilnym". Nie ma żadnej różnicy pomiędzy "Pilne! Moja córka utknęła w powodzi w Lądku!" a "Pilne! Kupa Wojewódzki wydał oświadczenie na temat swojego życia płciowego!" bo obie wieści lądują na portalu czy forum z tytułem "Pilne!" i niczym więcej. Wiadomo, że nikt nie dostaje zawału z powodu tytułu postu na forum, ale to jest styl pisania, który nie pomaga w ważnych sprawach. I w ten sposób dochodzimy do sytuacji, w której nie wiemy co stoi za tym "Pilne!" więc olewamy, bo to pewnie znów jakieś duperele. ------------- Teraz uwaga, niezainteresowani nie czytać bo to jest wątek poboczny, żeby potem nie było stękania że ja tu nie na temat i w ogóle nie o tym, gdy ludzie toną. ------------- Taki przykład, czysto osobisty. Mam w robocie sytuację, że ludzie, którzy mieli w zwyczaju pisać do mnie "Pilne, zadzwoń do mnie" są po prostu brzydko mówiąc olewani, bo tyle razy oddzwaniałam i okazywało się że to nie było zbyt pilne ani ważne, że teraz to jak im urwie nogi i ręce i nosem wystukają na telefonie "Pilne", to nie doczekają się oddzwonienia za szybko bo uznam, że znów zawracają d. Serio, pisząc krótko w tytule o co chodzi, dostaniesz lepszą pomoc. To jest żelazna zasada komunikacji, biznesowej i prywatnej, pisać konkretnie, bardzo mnie dziwi że ematki, wąskie specjalistki, rekinki biznesu i korpożycia, niezwykle efektywne w swoich działaniach, tego nie rozumieją. Jak mi Zdzisio pisze przykładowo: "Pilne pytanie o raport A, zdzwońmy się" to dzwonię do niego już z raportem przed nosem i rozmawiamy konkretnie, a nie dopiero otwieramy i szukamy potrzebnych dokumentów. Tak tylko poddaję pod rozwagę na luzie. I tak, wiem, ja tu się rozpisuję, a tam ludzie toną i dobytek im zalewa. Dlatego mówię, nie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: PILNE!!! 17.09.24, 10:51 Pade, jak już napisałam: w kwestii Kotliny Kłodzkiej nie pomogę, chwała wszystkim Bogom, że młodzi podjęli rozsądną decyzję i sie3dzieli na tyłkach a nie wyruszyli w drogę "bo jakby co to może zawrócą". Jedna uwaga, na przyszłość. Warto w tytule dodać czego to "PILNE" dotyczy. Bo wiesz, nie wszystkie mieszkamy (albo mamy bliskich) na terenach powodziowych, równie dobrze "pilne" może być poszukiwanie dobrego neurologa w województwie pomorskim, trzęsienie ziemi na Santorini gdzie akurat bawi któraś z dziewczyn, czy jak uratować zważony krem do tortu na 80 urodziny teściowej. I jeszcze raz - trzymaj się, na pewno wszystko będzie dobrze. A pracą młodych się nie przejmuj - to tylko praca i znajdą inną, może nawet lepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: PILNE!!! 17.09.24, 11:25 Ludzie, litości, ile razy jeszcze przyczepicie się do takiej pierdoły jak tytuł? Matka w strachu o dziecko ma prawo do głupich tytułów, niegramatycznych zdań i zadawania pytań nie tu, gdzie trzeba. Bez względu na to ile to dziecko ma lat. W tego typu wątkach jak się nie ma do powiedzenia nic konstruktywnego albo wspierającego to należy się zwyczajnie zamknąć. Naprawdę trzeba to komukolwiek tłumaczyć? Pade i inne dziewczyny z zalewanych terenów lub mające tam bliskich, trzymajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 17.09.24, 12:18 Trzeba być wyjątkowo 3,14erd🤔lnietym, żeby przerazonej matce zarzucać tytuł z dudy i pouczac w tym zakresie. Myślałam, ze nic mnie nie zdziwi, ale poxiom ŻYCIOWEGO odklejenia niektórych gwiazd zawsze mnie zachwyca. Odklejone zapraszam do mnie do Wrocka. Lubie sluchac dobrych rad. Jak będzie zalewac Wrocek to bedzie mogla jedna z drigą sie wykazać. Modlcie się, żeby Racibórz wytrzymał bo ze sprawnie działajacym Raciborzem bedzie tutaj grubo. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: PILNE!!! 17.09.24, 12:25 yenna_m napisała: > Odklejone zapraszam do mnie do Wrocka. Lubie sluchac dobrych rad. Jak będzie za > lewac Wrocek to bedzie mogla jedna z drigą sie wykazać. > taaaa....już pewnie jadą... Mocne w gębie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 17.09.24, 12:37 nenia1 napisała: > yenna_m napisała: > > > > Odklejone zapraszam do mnie do Wrocka. Lubie sluchac dobrych rad. Jak będ > zie za > > lewac Wrocek to bedzie mogla jedna z drigą sie wykazać. > > > taaaa....już pewnie jadą... Mocne w gębie na forum. Ja tam zapraszam. Mam dodatkowe 2 dwuosobowe lózka. Poheheszkujemy sobie. A dobre rady zawsze w cenie 🤪😎 Przyjmę WSZYSTKIE. Oczywiscie stacjonalnie 😎🤪 Jak już woda będzie wchodzic do Wrocka. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: PILNE!!! 17.09.24, 12:45 yenna_m napisała: > Trzeba być wyjątkowo 3,14erd🤔lnietym, żeby przerazonej matce zarzucać tytuł z > dudy i pouczac w tym zakresie. MaDkom wolno wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:24 No ale na ile ci wywował ten niepokój czy sensację? Na tyle ile trwa przeczytanie pierwszego zdania. Myślę, że tyle niepokoju czy sensacji jesteśmy w stanie ogarnąć . Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:09 chicarica napisała: > Nie wiem jak reszta ale ja osobiście nie czepiam się o sam fakt założenia wątku > , tylko o strasznie głupi w obecnej sytuacji, wywołujący niepotrzebny niepokój > i sensację tytuł. > I stąd te „myślenie macicą”, oczywiście traktowane jak obelga? I bezmyślna lambadziara? Pisane do matki osoby, która znajduje się na terenie największych powodzi, z którą kontakt jest taki sobie i która się boi? Naprawdę dobrze się kryjesz ze swoim zrównoważeniem i brakiem histerii. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 16.09.24, 10:34 W odpowiedzi na "nie masz dzieci to się nie wypowiadaj." Resztę pominę, bo powiem szczerze, nie chce mi się nawet komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: PILNE!!! 16.09.24, 12:44 chicarica napisała: > W odpowiedzi na "nie masz dzieci to się nie wypowiadaj." > Resztę pominę, bo powiem szczerze, nie chce mi się nawet komentować. > jest różnica między "nie wymądrzaj" a "nie wypowiadaj". Wypowiadać może się każdy to publiczne forum, natomiast najwyraźniej brakuje ci empatii, którą niektórzy rozwijają czasem poprzez podobne doświadczenia - a tego też ci brakuje. No nie rozumiesz po prostu, albo cię silnie drażni, reakcja matki na sytuację zagrożenia w jakiej znalazło się jej dziecko. Oczywiście można tą sytuację umniejszać, jak niektórzy w tym wątku, ale stan klęski żywiołowej i zdjęcia z zalanych miejsc ,w tym z Lądka Zdroju, mówią jakby same za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 16.09.24, 13:59 Jak już napisałam, mam masę współczucia dla ludzkiego nieszczęścia, zero - dla głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: PILNE!!! 16.09.24, 14:04 chicarica napisała: > Jak już napisałam, mam masę współczucia dla ludzkiego nieszczęścia, zero - dla > głupoty. > Musisz się więc bardzo surowo traktować. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: PILNE!!! 17.09.24, 10:31 Przecież miała rację, napisała zbyt surowo, ale co to było jak nie głupota tej panienki? Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: PILNE!!! 17.09.24, 10:50 Ale opieprzyła w niewybredny sposób nie panienkę, tylko jej zestresowaną mamę. Naprawdę tak trudno to pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: PILNE!!! 17.09.24, 20:42 szpil1 napisała: > Przecież miała rację, napisała zbyt surowo, ale co to było jak nie głupota tej > panienki? "Głupota panienki" dla mnie brzmi nieco inaczej niż "głupia lambadziara", ale może to ja tak mam? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: PILNE!!! 16.09.24, 09:25 Żadnego niepokoju we mnie ten tytuł nie wywołał. Ot pomyślałam, że ktoś ma pytanie, na które potrzebuje szybkiej odpowiedzi. To mogłoby być pytanie czy odcedzać rosół. A sprawa w danym momencie była pilna, bo młoda mogłaby faktycznie wsiąść w auto i zacząć się przedzierać do Czech. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: PILNE!!! 16.09.24, 09:52 Dokładnie. Poza tym w takiej sytuacji każda matka ma prawo wpaść w panikę i nawet nie przyszłoby mi do głowy czepiać się tytułu wątku gdy ktoś jest w nerwach i stresie. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:07 chicarica napisała: > Mam za to mózg. Nie umieszczony w macicy. > A także częścią mojej PRACY jest działanie w sytuacjach alarmowych. Do czego je > stem przeszkolona. > Dlatego apeluję, by słuchać poleceń służb, a także NIE WZNIECAĆ ALARMU TAM GDZI > E JEST TO KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNE. > To nie jest sytuacja z kategorii "pilne" z trzema wykrzyknikami. > Jak wszyscy będą tak robić, to kiedyś to co naprawdę pilne im umknie. Idź być mądra gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:23 Gdzie indziej już byłam, teraz jestem tutaj. I będę. Zawsze możesz wygasić, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:28 Poradzić nie poradzę, ale może lepiej, żeby młoda siedziała na tyłku i słuchała poleceń sztabu kryzysowego/ratowników, niż próbowała na własną rękę? Trzymam kciuki, żeby się dobrze skończyło dla młodej! Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:28 Pade, drogi nie znam, na pocieszenie dodam, że moja kuzynka utknęła na koloniach w 1997 w Lądku, co w każdym razie siedzieli na tyłku, nikomu nic się nie stało, prócz tego że dzieciaki się potężnie wynudziły. Odpowiedz Link Zgłoś
wylacznie_grawitacja Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:30 Pomóc nie umiem, ale trzymam kciuki za młodą i za Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:36 ja też nie mam empatii dla głupoty, ale mogłabyś mieć dla mnie nie masz pojęcia co ja jeszcze przed chwilą przeżywałam Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:02 Dlatego mówię, bez paniki. Nic aż takiego złego się córce nie dzieje, a najlepiej żeby nie robiła w tej chwili głupich ruchów. Tak z serca to współczuję. I życzę żeby to się dobrze zakończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:17 Ale działoby się, gdyby jednak wyjechali. Ponieważ kontakt z nią mam urywany, a ostatnie info przed napisaniem wątku brzmiało "jedziemy" to moja wyobraźnia błyskawicznie podpowiedziała mi, co ich może czekać po drodze. Ja w przeciwieństwie do córki jestem ostrożna i "zmieścisz się śmiało" jest mi totalnie obce. A co siedzi w głowie tych kurczę niedorosłych to ja nie wiem. W każdym razie do jutra mam spokój, bo jutro, lub pojutrze znowu będą próbowali się wydostać. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:38 Trzymam kciuki za Młodą. Zaparz meliskę i odpocznij należy Ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa [...] 15.09.24, 12:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:20 Na co czekała córka, skoro były alerty od kilku dni? Że deszcze przejdą bokiem? Litości. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:01 Na twoje światłe uwagi czekała. One są w przeciwieństwie do pogody stuprocentowo przewidywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:07 asia_i_p napisała: > Na twoje światłe uwagi czekała. One są w przeciwieństwie do pogody stuprocentow > o przewidywalne. > celnie asiu Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:55 Idź wieszać motylki, zamiast w cięte riposty się bawić. Nie broń schowania dziewczątka, bo nie da się go obronić. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:46 No to też mówiłam. Przewidywalność stuprocentowa. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:22 Pade- wiadomo, że matka o dziecko zawsze się boi i panikuje więc cię doskonale rozumiem. Dziewczyny już wszystko napisały, córka już wie co robić i jest bezpieczna. Będzie dobrze i weź coś na uspokojenie, będzie ci dużo łatwiej. Przytulam😘😘 Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:49 Teraz w tv pokazują Lądek, wygląda to kiepsko, bardzo wartko woda płynie przez miasto. Lepiej nie ruszać się z bezpiecznego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziestolatka80 Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:36 Jestem w szoku, że nawet w takim wątku pojawiły się złośliwe komentarze. Niektórzy naprawdę nie potrafią sobie odpuścić 😵💫 Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:53 Kto mądry ten odnajdzie sobie w tym wątku mądre rady. Takie jak używanie radia. Mam jeszcze jedną: w sytuacji kryzysowej jak nie ma prądu, słabo z zasięgiem i baterią, to warto umówić się na kontakt/ włączanie telefonu np. o pełnej godzinie co dwie czy trzy godziny. Telefon zużywa najwięcej baterii na ciągłe szukanie stacji, a w ten sposób można zaoszczędzić baterie i nerwy na „ojezu nie odpowiada”. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:14 Nie wiem czy sprawa się już wyjaśniła, ale może poszukaj nazwy miejscowości po czeskiej stronie blisko Lądka, wrzuć wyszukiwanie na FB żeby były czeskie znaki i często są grupy jak u nas np spotted I ludzie wymieniają się informacjami i zdjęciami. Ja wczoraj np byłam na grupie Frýdlant nad Ostravicí i widziałam filmiki wrzucone z zalanymi drogami. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:36 Pade, Kafana- kciuki, by córka i mama wróciły gdy będzie już bezpieczna droga powrotu, i kciuki za Was, by emocje pozwoliły w nocy spać. Pade, gdy córcia wróci to ja wiem, że tylko przytulisz, i poprosisz, by wszystko opowiedziała. Doskonale rozumiem jakich emocji doświadczyłaś i co jeszcze czujesz. Po prostu, dzieci muszą popełniać swoje błędy, po to, by nauczyć się czerpać z cudzych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:38 midge_m napisał(a): > Pade, trzymam mocno kciuki za córkę! Dzięki. Jestem wykończona. Nie dość, że nie wiem jak ją stamtąd wydostaniemy, to jeszcze u nas ma być nieciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:57 Wierzymy- taki stres wykańcza. Jutro zobaczycie co i jak, miejmy nadzieję, że będzie dobrze. A póki co trzymaj się ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:07 I ja trzymam. Domyślam się, jaki to dla Ciebie stres. Będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:48 Dziękuję Tobie i wszystkim wspierającym Dzięki dziewczyny, naprawdę pomogłyście mi przetrwać ten dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: PILNE!!! 15.09.24, 23:05 "miasto jest całkowicie zrujnowane i odcięte od świata", ale główna fala już przeszła. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31307048,tak-wyglada-ladek-zdroj-po-fali-wody-zrujnowany-i-odciety.html Odpowiedz Link Zgłoś
pavia Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:01 Gdyby ktoś chciał się włączyć do pomocy powodzianom- uruchomiono zbiórki na Siepomaga i Caritas. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:07 pavia napisała: > Gdyby ktoś chciał się włączyć do pomocy powodzianom- uruchomiono zbiórki na Sie > pomaga i Caritas. Jest watek - maybe moglby byc "na chwile" przyszpilony na gorze - easier to find Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:45 Trzymajcie się ciepło. Młodzieńcza brawura (wczoraj), normalna sprawa, statystycznie- dorosły rozsądek dziś, bdb. Grunt, że bezpieczni. A chłopak jak odejdzie z pracy gdzie brak szacunku dla ludzi, to tylko się cieszyć. Córka w pracy na pewno urlopem na żądanie załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:17 Przeczytałam wątek. Córka jest co prawda w parszywym miejscu czasoprzestrzeni, ale wygląda na to że jest bezpieczna. Trzymaj się Pade, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:28 Poczytałam całość, dobrze, że córka siadła na dudzie i nie kombinuje. Czekać, wypatrywać służb, nie denerwować się. Wydostanie się w końcu, to może oczywiście potrwać kilka dni, ale jest młoda i da radę przetrwać, zwłaszcza jeśli jest ze swoim (jak mniemam) ukochanym chłopakiem. Wiem, że łatwo się pisze, ale zajmij się gromadzeniem zapasów dla siebie na wszelki wypadek, żebyś nie została na lodzie z powodu stresu o córkę. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: PILNE!!! 16.09.24, 01:15 Trzymaj się Pade! Doskonale rozumiem, co dzisiaj przeżyłaś. Dobrze, że córka i jej chłopak zdecydowali się nie wyjeżdżać, żadna praca nie jest warta takiego ryzyka. Dawaj znać! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:23 Sądzę, że ten wątek powinien wylądować na oślej. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 16.09.24, 08:40 alpepe napisała: > Sądzę, że ten wątek powinien wylądować na oślej. > I niech ląduje. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: PILNE!!! 16.09.24, 09:44 Pade, trzymam kciuki. Chicarica - polecam urlop dla poratowania zdrowia. "Pilne!!!" totalnie się już zdewaluowało, nawet ekipy sportowe pilnie!!! jadą na mundial - za parę miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: PILNE!!! 16.09.24, 10:27 Rozmawiałam z mamą. Im nic nie jest nasz dom na górce. Ale BRAKUJE wody, nie ma na miejscu żadnych służb, nikt im nie pomaga. Na własna rękę próbują wywozić ludzi. Droga przez Czechy przejezdna. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 16.09.24, 13:03 kafana napisała: > Rozmawiałam z mamą. Im nic nie jest nasz dom na górce. Ale BRAKUJE wody, nie ma > na miejscu żadnych służb, nikt im nie pomaga. > Na własna rękę próbują wywozić ludzi. Droga przez Czechy przejezdna. Tak. Piszę wszędzie gdzie się da, nie mają w ogóle wody. W tvn mówili, że policjantów w nocy było dwóch, przez co masę sklepów zostało okradzionych a towar sprzedawano potem po zbójeckich cenach. Wiem, ze całkiem sporo ludzi próbuje tam dojechać z pomocą. Służb nie było wcale, nie wiem jak jest w tej chwili, masa ulic nieprzejezdna bo nie ma kto usunąć drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
katarrynka Re: PILNE!!! 16.09.24, 14:10 Pade śledzę wątek od wczoraj, nie wiem czy masz kontakt z córką, pojawiły się pierwsze informacje o przejezdnych drogach, ale to pewnie nieaktualne już po tym jak pękł zbiornik na Nysie Kłodzkiej i jest sieć komórkowa w urzędzie miasta oraz w Kinoteatrze A teraz my się trzymajmy sucho w naszym Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 16.09.24, 14:12 katarrynka napisał(a): > Pade śledzę wątek od wczoraj, nie wiem czy masz kontakt z córką, pojawiły się p > ierwsze informacje o przejezdnych drogach, ale to pewnie nieaktualne już po tym > jak pękł zbiornik na Nysie Kłodzkiej i jest sieć komórkowa w urzędzie miasta o > raz w Kinoteatrze > A teraz my się trzymajmy sucho w naszym Wrocławiu. Tak, śledzę wszystko na bieżąco, nie już nie wyjadą, przez tamę, która puściła. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: PILNE!!! 16.09.24, 14:14 Pade, widzialas symulacje wylewu rzek?nie wiem dokładne w którym miejscu mieszkasz ale osiedle na litere "Z" ma kilka słabych punktów. Ja dopiero dzis na chwile na forum bo od 3 dni ogarnialismy najpierw pomoc dla kolezanki ze Stronia-maskara, zostala z domem pelnym szlamu, woda przeszla przez caly dom...a potem kuzynke zalało ale sa bezpieczni. Mam nadzieje, ze Twoja córka równiez, nie mam czasu czytac Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: PILNE!!! 16.09.24, 14:14 Tu masz: www.tuwroclaw.com/wiadomosci,miejsca-we-wroclawiu-zagrozone-powodzia-gdzie-moga-wylac-rzeki,wia5-3266-75687.html Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: PILNE!!! 16.09.24, 16:17 Nie jest łatwo, zwłaszcza że prawdopodobnie zrozumieć w pełni może tylko ten, kto przeżył taki żywioł. Trzymaj się Pade! W obliczu zagrożenia w człowieku uruchamiają się nadzwyczajne siły. Mam nadzieję, że może jeszcze nie dzisiaj, nie jutro, ale w końcu zrobi się bezpiecznie. Wytrwałości ❣💚 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 16.09.24, 23:17 Tak na koniec, piszę tutaj, bo wątek pewnej osoby mam wygaszony (o wolontariuszach). Pada tam między innymi stwierdzenie, że w Faktach w relacji z Lądka jest coś o tym, jakoby potrzebne były ręce do pracy - w sensie ręce wolontariuszy. Otóż oglądam właśnie relację z 21.30, z napisem Relacja z odciętego miasta, wypowiada się tam pan, który mówi, że owszem potrzebny jest, ale ciężki sprzęt i pomoc rządu! A wolontariuszy nie chcą, bo się trzeba będzie nimi opiekować! Dokładnie takie słowa wypowiada! (można sobie sprawdzić). Czyli co głuchy nie dosłyszy to sobie zmyśli. Dobra, zapominam o tamtym wątku. I cały czas sobie powtarzam, że jest masa dobrych ludzi, całe mnóstwo, takich jak pan, który zobaczył mój rozpaczliwy post na jakiejś grupie i dzwonił do mnie, że mam przekazać jego numer młodym, on ich pokieruje, jeśli zdecydują się jechać, jak ematki, które mnie nie znoszą, ale nie dolewają oliwy do ognia, jak ematki, które wspierają i dodają otuchy, jak Yenna, która mnie cały czas doinformowuje i wspiera. Dziękuję Wam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 16.09.24, 23:30 Trzymaj się. Naprawdę sobie z tym poradzimy. A tak w ogole to obie jestescie bardzo dzielne. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: PILNE!!! 17.09.24, 18:52 Jest mnóstwo dobrych i empatycznych ludzi, forum to nie jest cała rzeczywistość, wręcz przeciwnie, jest tu nadpodaż ludzi dość osobliwych, by nie powiedzieć dziwacznych. No ale gdzie jak nie w internecie mogą jakoś tam funkcjonować? Ściskam wirtualnie ciebie i córkę, i wszystkich którzy są/znaleźli się na zalanych terenach. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 17.09.24, 19:18 Dziękuję bardzo. Teraz dom trzeba zabezpieczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: PILNE!!! 16.09.24, 23:34 Weszłam w ten wątek dopiero dziś i oczywiście emama nie zawodzi- to chyba jedyne forum gdzie w takim wątku ktoś się przyczepi do tytułu 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś