Dodaj do ulubionych

Super biszkopt mi wyszedł

15.09.24, 13:14
Dzielę się przepisem, chociaż pewnie niektórzy powiedzą, phi, też mi nowość, od zawsze tak robię. Ja pierwszy raz w życiu, bo moja mama nigdy nie dawała oleju do biszkoptu, a wzorowałam się na niej.
Otóż żółtka uciera się mikserem z cukrem i olejem, 1 łyżka oleju na 1 żółtko. Białka ubija się osobno na puszystą masę, a potem porcjami miesza delikatnie jedno z drugim łopatką (nie mikserem). Na koniec przesiana mąka z proszkiem do pieczenia.
Biszkopt wyszedł cudo. Wysoki, równy, lekko wilgotny. Polecam.
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 13:34
      To nie biszkopt, ale ciasto ucierane wink
      • primula.alpicola Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 14:45
        Na MW i KS nazywają to po prostu biszkopt z olejem.
        Autorko, co dalej z tym wypiekiem, krem, owoce?
        • mama-ola Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 15:47
          Tak. Biszkopt nasączony kawą, krem czekoladowy, biszkopt nasączony sokiem malinowym, fruzelina z malin, bita śmietana.
          Nie moja kompozycja smile Syn wrócił, tydzień go nie było, stęskniłam się i zaproponowałam, że zrobię, co sobie zamarzy. No to zamarzył.
          I już tortu nie ma... Pochłonięty.
          • kocynder Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 17:19
            I to jest najważniejsze, p0al licho czy to biszkopt, ucierane czy cokolwiek. Ważne, że chciałaś umilić dzień, że wyszło pyszne i wszystko się udało. smile
            • mama-ola Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 18:12
              Dzięki smile O, tak, pyszne było.
      • mama-ola Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 15:48
        chatgris01 napisała:

> To nie biszkopt, ale ciasto ucierane wink
        >
        Wygląda i smakuje jak biszkopt smile
        • chatgris01 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 15:51
          Biszkopty są suche.

Z pewnością jest smaczne, ja się odniosłam tylko do terminologii/technologii tongue_out
    • scarlett74 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 13:49
      ej, to chyba nie biszkopt.raz dwa trzy mieszasz i gotowe? Ja paręnaście min ubijam, cacakam sie , a i tak wychodzi jak mu sie podobahttp://emots.yetihehe.com/1/nonono.gif No i do biszkopt jest bez oleju... To jakieś inne ciasto
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 13:53
      Jak z olejem, to już nie jest biszkopt.
      Owszem może być super, można z tego tort zrobić, ale to nie biszkopt.
      • turzyca Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 14:32
        >Jak z olejem, to już nie jest biszkopt.

Zupełnie z ciekawości bez czepiania się: to jak nazywa się takie ciasto robione dokładnie tą samą techniką co biszkopt (nie jak w pierwszym poście), ale z dodatkiem oleju.
        • chatgris01 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 14:37
          Piaskowe? (BTW, to też odmiana ucieranego).
        • elinborg Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 14:49
          Biszkopt genueński. Ale on jest z masłem i jest go mniej.
          Ja ostatnio każde ciasto ucierane robię metodą- ubić jajka z cukrem- dodać rozpuszczone masło (więcej niż kilka łyżek, jak to w ucieranym) i mąkę. Nic mi się wreszcie nie warzy, robi się szybko i sprawnie.
    • turzyca Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 14:36
      >od zawsze tak robię. Ja pierwszy raz w życiu, bo moja mama nigdy nie dawała oleju do biszkoptu

To mogę być ja 😉 bo moja dodawała oleju, gdy piekła z owocami, takie ciasto lepiej sobie radzi z wilgotnością owoców.

Swoją drogą można je zrobić tak samo jak normalny biszkopt, dodając olej porcjami razem z żółtkami, nie trzeba oddzielnie ucierać żółtek z cukrem i olejem.
      • elinborg Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 14:53
        W ogóle, jeśli tylko ma się dobry mikser/robot nie trzeba oddzielać białek od żółtek. Razem ubić na puch, z cukrem, wmieszać mąkę i koniec.
        • chatgris01 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 15:35
          Potwierdzam, od zawsze tak robię biszkopt (z przepisu mojej Mam). Ale bez oleju (za to mąka pół na pół pszenna z ziemniaczaną).
          • mysiulek08 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 17:15
            od czasow robota planetarnego nie oddzielalam ale ostatnio robilam blat na spod i ubilam bialka z drobnym cukrem (nie pudrem) na bezowa piane i dodawalam po jednym zoltku, i 1 lyzke oleju, potem zmienilam rozge w robocie na mieszadlo silikonowe i dodalam maka, wyszedl duzo pulchniejszy niz taki z calych ubitych jajek
        • mama-ola Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 15:50
          elinborg napisała:

> W ogóle, jeśli tylko ma się dobry mikser/robot nie trzeba oddzielać białek od ż
          > ółtek. Razem ubić na puch, z cukrem, wmieszać mąkę i koniec.

Też tak robię zazwyczaj, nie rozdzielam jaj. Ale teraz, ze względu na ten olej, rozdzieliłam.
    • mysiulek08 Re: Super biszkopt mi wyszedł 15.09.24, 17:11
      1 lyzka oleju na 1 zolto i proszek do pieczenia i to utarte z cukrem to predzej ucieranie, lekkie ale jednak ucieranie

owszem robi sie biszkopt z dodatkiem oleju, szczegolnie na cienkie blaty czy rolady ale to jest 1 lyzka na np 4 jajka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka