Dodaj do ulubionych

Kanarki i inne

16.09.24, 06:29
Ematka dobrze mi doradziła rok temu z Sardenią (26-28 stopni było), wiec wracam z tematem.

Gdzie na wakacje na plażę na dwa ostatnie tygodnie października ? Max 3 godziny lotu. Myślałam o Kanarach, ale gdzie jest najcieplej ?

Z góry kłaniam się za doradę miłą.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Kanarki i inne 16.09.24, 07:36
      A skąd lecisz? Bo na Kanary nie dolecisz w 3h.
      • nellamari Re: Kanarki i inne 16.09.24, 08:40
        Wylot z Paryża. Masz rację, nie zauważyłam ze będzie krócej. Celowałem tez w Kretę, ale ceny na koniec października jak w szycie sezonu, masakra.

Ktoś coś ?
        • dekoderka Re: Kanarki i inne 16.09.24, 08:51
          Z Paryża lot to 4.15--4.30 godz. Koniec października po już po sezonie na Krecie, krótkie dni, wzburzone morze, zachmurzenie i deszcz.
        • marta.graca Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:19
          W Grecji może już być chłodno na koniec października, zwłaszcza na wyspach, gdzie zwykle mocno wieje ( nigdzie mnie tak nie wypizgało, jak na Rodos w październiku). Może Egipt lub południe Włoch- Sycylia, Kalabria, Kampania?
          • melikles Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:26
            Przecież południowe Włochy mają podobny klimat co greckie wyspy, a jeszcze bardziej deszczowy.
            • marta.graca Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:30
              Chyba sobie żartujesz.
              • melikles Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:38
                Oczywiście. Zwizualizuj sobie basen Morza Śródziemnego. Im bardziej na zachód, tym większe wpływy wilgotnego powietrza znad Atlantyku. W ostatnich dniach lało we Włoszech, Chorwacji i Hiszpanii. od Grecji na wschód było sucho. Prowansja jesienią i zimą jest znacznie chłodniejsza, wilgotniejsza i bardziej deszczowa niż np. Cypr.

www.windy.com/pl/-Satelita-satellite?satellite,41.393,31.553,5
                • marta.graca Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:44
                  Ostatnie dni to jednak była anomalia, niż genueński nie występuje zawsze. W zeszłym roku na Sycylii ludzie jeszcze pod koniec października kąpali się w morzu.
                  • melikles Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:58
                    " The proximity of the western Mediterranean to the Atlantic Ocean gives its climate a maritime flavour, with higher rainfall and milder temperatures throughout the year. The eastern Mediterranean lies closer to the truly continental influences of central Europe and Asia. Its climate is drier, and temperatures are hotter in summer and colder in winter than in the west. Annual rainfall is typically around 750 mm in Rome, but only around 400 mm in Athens."

academic.oup.com/book/42004/chapter-abstract/355537161?redirectedFrom=fulltext
                    • marta.graca Re: Kanarki i inne 16.09.24, 10:10
                      Nijak się to teoretyczne info ma do rzeczywistości.
                      • melikles Re: Kanarki i inne 16.09.24, 10:18
                        Ależ ma. Na riwierze tureckiej w Antalyi albo w w Izraelu w Tel Avivie temperatura zimą nie spada praktycznie poniżej 15C, a rolnicy uprawiają banany.

windy.app/textbook/temperature-changes-in-the-mediterranean-sea.html
                        • marta.graca Re: Kanarki i inne 16.09.24, 10:34
                          A ja coś pisałam o Turcji czy Izraelu?
                          • homohominilupus Re: Kanarki i inne 17.09.24, 15:10
                            Nie musiałaś, i tak masz klasyczny mansplaining a że nie na temat, to nic nie szkodzi.
                • anka_one_and_only Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:44
                  Rajner tylko pilnuj IP bo w watku o all inclusive juz ci wpis usuneli za pisanie jako dekoderka i melikles z jednego adresu.
                  • melikles Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:54
                    Bywalec, dlaczego siedzisz na forum za pieniądze pracodawcy?
                    • anka_one_and_only Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:58
                      Jestes glupi jak but, nie jestem bywalcem pacanie bezrobotny i nie musze udawac kobiety w przeciwienstwie do ciebie.
                      • melikles Re: Kanarki i inne 16.09.24, 09:58
                        Ty też jesteś głupi jak but. I udajesz kobietę.
          • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 06:12
            Kiedy tam bylaś w pazdzierniku ? Bo Rodos tez mnie interesuje.( ja byłam sto lat temu, ale w lipcu i konkretnie sie spaliłam)

Poza UE odpada bo mam dwulatka na stanie, wiec w razie W chcę moc szybko wrócić na ojczyzny łono.
            • marta.graca Re: Kanarki i inne 17.09.24, 07:28
              W 2016. Bardzo przyjemna temperatura, ok. 25-27 stopni.
              • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 13:55
                E, to wiało czy nie wiało, bo już mnie wystraszyłaś smile
                • marta.graca Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:12
                  Wiało, ale mimo wiatru było ciepło. Właśnie taka pogoda w sam raz.
                  • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:15
                    A no to może jednak Rodos, dzięki smile
            • dekoderka Re: Kanarki i inne 17.09.24, 07:41
              A czym się różni szybki powrót z Rodos od powrotu z Turcji?

nellamari napisała:

>
              > Poza UE odpada bo mam dwulatka na stanie, wiec w razie W chcę moc szybko wrócić
              > na ojczyzny łono.
              • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 13:56
                Grecja i Turcja różnią się dyplomami lekarskimi. Podpowiem - te greckie są europejskie, równoważne innym w UE.
                • dekoderka Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:04
                  Tzn. w Turcji nie leczą lekarze, tylko jakieś podróbki?
                  • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:17
                    Możesz zawsze sprawdzić na swoim dzieciaku - idź w ciemno do lekarza w Turcji, a potem w Grecji i opowiedz nam o wrażeniach.
                    • marta.graca Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:21
                      Moja koleżanka była u lekarza w Turcji w trakcie urlopu. Poza tym, że był trochę zabawny, nie miała uwag do jego kompetencji, a przepisane leki jej pomogły.
                      • dekoderka Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:25
                        Niemożliwe, przecież miał dyplom nierównoważny z tym w UE. Strach wobec tego iść do amerykańskiego lekarza, japońskiego lekarza albo chilijskiego lekarza (forumowa mysiulek pewnie napisze jaki to horror). A już lekarze z takiej Kanady to pewna śmierć na wejściu.
                        • mysiulek08 Re: Kanarki i inne 17.09.24, 20:27
                          forumowa mysiulek pewnie napisze jaki to horror
                          kiedy wlasnie nie napisze tongue_out
                          artro kolana mialam zrobione mistrzowsko (ortopeda szkolil sie w usa i w europie wink)
                          fakt, stope mi jeden konowal spartolil ale to sie moglo przytrafic wszedzie, ale nie wiem czy w EU dostalabym za te fuszerke odszkodowanie a tu dostalam
                          za to druga operacja stopy, coz smiem watpic (po konsulatacja np w PL) czy gdziekolwiek w EU ktos zrobilby to lepiej

takze ten tongue_out
                      • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:48
                        Ale to totolotek.

Jednak dyplom uznawalny w UE od ręki to pewne zabezpieczenie i jakaś tam gwarancja, że to nie znachor.
                        • marta.graca Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:53
                          Nie wiem, dlaczego lekarz z GB, USA, itd. miałby być uznawany za znachora. Co byś zrobiła, gdybyś się rozchorowała na wakacjach w Tajlandii czy RPA? Czekała chora na powrót?
                          • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 16:02
                            GB i USA to żaden problem, zwłaszcza ze lekarze komunikują się po angielsku.

W Tajlandii czy RPA nic ponieważ się tam nie wybieram z małymi dziećmi.

A ponieważ bardzo dużo podróżowałam zawodowo po różnych krajach, to wiem jak bardzo standardy leczenia mogą się różnić.
                            • marta.graca Re: Kanarki i inne 17.09.24, 16:07
                              Przecież sama napisałaś, że lekarze spoza UE zawsze mogą być znachorami i nie masz gwarancji co do ich umiejętności.
                              • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 16:12
                                Udam, ze nie widzę złej woli i rozwinę myśl bardziej czytelnie : w Polsce pójdę w ciemno w razie W do jakiegokolwiek chirurga dziecięcego czy internisty, w Tajlandii , Turcji czy RPA już nie. Ty oczywiście możesz uznawać ze dyplom lekarza jest taki sam na całym świecie i nie ma żadnych, ale to żadnych różnic między uczelniami w centralnej Europie i w centralnej Afryce na przykład.
                                • marta.graca Re: Kanarki i inne 17.09.24, 18:12
                                  A co np. z lekarzami z Ukrainy w Polsce? Zastanawiam się co byś zrobiła na miejscu mojej koleżanki, kiedy zachorowała w Turcji? Czekała, aż wylądujesz w szpitalu, czy poszła do lekarza, który jest dostępny?
                                  • nellamari Re: Kanarki i inne 17.09.24, 18:35
                                    Lekarze z Ukrainy czy skądkolwiek indziej w UE to co innego, bo przeszli przez weryfikację i przez kryteria Izby Lekarskiej w danym kraju / województwie czy tam regionie, żeby moc praktykować. Mowa o tych, co przeszli, bo nie wszystkim się to udaje.

Zależy na co zachorowała, ale z doświadczenia kierowałabym się do większego ośrodka i dużego miasta.

• mysiulek08 Re: Kanarki i inne 17.09.24, 20:35
                                  hmm
                                  konsultowalam poprawkowa operacje stopy w PL, ponoc w najlepszej klinice do tego celu, coz, dobrze, ze sie nie zdecydowalam, mialo byc chyba 16tyg w gipsie i totalnego uzmienienia
                                  a na miejscu (ok w stolicy), po operacji (skomplikowanej, 5h trwala, material kostny, plytki, sruby arthexa) tylko specjalny but i zalecenie przez 8 tyg nie opierania sie o stope, wiec z ta 'wiara w ciemno, np w PL to bym nie przesadzala)

owszem, gdyby w gre wchodzila planowana operacja z chirurgi miekkiej, to bym pewnie do PL poleciala ale tylko po to zeby kolega mnie operowal tongue_out
                                  • nellamari Re: Kanarki i inne 18.09.24, 06:49
                                    Chodzi o rachunek prawdopodobieństwa.

Ja już zaliczyłam podejrzany zastrzyk u „lekarza” w Wietnamie jak mnie wysypało paskudnie ( była złota tabliczka, że doctor ? była) i składanie kostki po „niegroźnym” upadku ze skutera na Filipinach ( była tabliczka, że clinic ? Była). Z konsekwencjami bujałam się długo, a blizny mam nadal. O tym jak traktuje się pacjenta i przede wszystkim jaki jest stosunek do odczuwania bólu litościwie nie wspomnę, ale legendarne zamknij mordę, nie trzeba było nog rozkładać z porodowek lat 90-tych może się schować. Oczywiście jak ktoś siedzi w ALL przy basenie, a nie podróżuje po kraju, to ma dostęp do innych hotelowych lekarzy. Świadomość określa byt.

W konsekwencji własnych małych dzieci wolę nie wystawiać na takie atrakcje.
                                • midge_m Re: Kanarki i inne 18.09.24, 07:05
                                  nellamari napisała:

> Udam, ze nie widzę złej woli i rozwinę myśl bardziej czytelnie : w Polsce pójdę
                                  > w ciemno w razie W do jakiegokolwiek chirurga dziecięcego czy internisty, w Ta
                                  > jlandii , Turcji czy RPA już nie. Ty oczywiście możesz uznawać ze dyplom lekarz
                                  > a jest taki sam na całym świecie i nie ma żadnych, ale to żadnych różnic między
                                  > uczelniami w centralnej Europie i w centralnej Afryce na przykład.

Turcja ma akurat bardzo dobrze rozwinięty system zdrowia. Tajlandia ma pewnie ośrodki zdrowotne na poziomie amerykańskim/europejskim. Odpłatne oczywiście.
                        • dekoderka Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:55
                          Czego gwarancja?
    • jkl13 Re: Kanarki i inne 17.09.24, 14:45
      A musi być wyspa? Jeśli tak, to może Malta albo Sycylia. A jak nie, to Andaluzja, jeśli jeszcze nie byłaś. Można spokojnie plażować i kąpać się w morzu, a jak się znudzi, to jest mnóstwo miejsc do zwiedzania.
    • taje Re: Kanarki i inne 17.09.24, 18:28
      Na Kanarach najbardziej lubię Lanzarote, ale jeśli chcesz plażę to Fuerteventura albo Gran Canaria (wydmy w Maspalomas). Ciepło powinno być wszędzie (ale unikałabym północy Teneryfy bo tam częściej pada). Właśnie wróciłam z Lanzarote, 26-29 stopni, lot z Luksemburga 4 godziny, z Paryża może być nawet trochę mniej. Bardzo też lubię Maderę, ale tam w ogóle nie ma plaż i będzie trochę chłodniej choć w październiku powinno być powyżej 20 st.
    • dorotakwiatkowska13 Re: Kanarki i inne 17.09.24, 19:06
      Może Cypr? Woda w morzu będzie jeszcze ciepła, a w ciągu dnia temperatura 25-26 stopni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka