Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰Duży robak

23.10.24, 12:05
Witam piękne panie, czy u was też jest plaga wtyków amerykańskich???okna nie można otworzyć bo się pchają do domu a i te śmierdzące biedronki też są, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego I spokojnego dnia, dzisiaj na obiad ugotowałam rodzince zupę kalafiorową i idę po 13 na mammografie 🌻🌺🌹⚘️🌷
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 12:30
      Myślałam, że w zupie ten robak 😭🤢

Na oknie to niech sobie chodzi 🙄
    • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 12:35
      Tak, u mnie też wtyki pchają się do domu na przezimowanie.
      Kapciem go.
      Nie ma obiadu, mam dynię, mam pieczarki- coś wymyślę!
      • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 15:16
        Wymyśliłam: ryż, kurczak w kawałkach, i gulasz dyniowy (gulasz genialny w smaku! a to taka moja improwizacja na temat)
        Do tego muffinki dyniowe. One akurat wyszły średnie, mało słodkie- zjemy, ale bez przyjemności wink chyba, że lukrem poleję, to wtedy tak, to może być wtedy pyszne big_grin
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:38
          Zrób lukier cynamonowy, na pewno będzie pyszne 😁
    • malaperspektywa Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 12:47
      Tak. U mnie też są te paskudy. Na szczęście mam siatki w oknach.
    • memphis90 Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 14:22
      U mnie tak wygląda grochowa 😂😂😂
    • majenkirr Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 15:06
      Stink bugs? One są calkowiecie niegroźne🥰
      • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 15:17
        Nie, nie, coś innego. To u nas to taka pluskwa, ale nie wiem jak to nazwać po angielsku.
        • geigo Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:35
          pepsi.only napisała:

> Nie, nie, coś innego. To u nas to taka pluskwa, ale nie wiem jak to nazwać po
          > angielsku.

I stink bugs, i wtyk amerykański (Leptoglossus occidentalis) to pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera). Stink bugs to tarczówkowate, Pentatomidae (BTW, niektóre nasze gatunki z tej rodziny, np. Rhaphigaster nebulosa, też chętnie wchodzą jesienią do domów), a wtyk należy do wtykowatych (Coreidae, po angielsku squash bugs/leaf-footed bugs).
          Natomiast angielska nazwa tego konkretnego wtyka to western conifer seed bug.

A co do śmierdzenia, to cecha bardzo wielu Heteroptera (w zasadzie wszystkie lądowe pluskwiaki z tego podrzędu posiadają gruczoły zapachowe, acz nie u wszystkich wydzielane zeń substancje mają tak samo silny aromat, są gatunki śmierdzące mniej i bardziej).
      • palczak.madagaskarski Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:07
        Raczej autorce chodzi faktycznie o biedronki, bo one mogą na zimę próbować wchodzić do mieszkań (i te nasze, i azjatyckie), chociaż nie wiem, czy one śmierdzą wink Wtyk amerykański owszem śmierdzi jak się go zdenerwuję, to tak.
        • lella_two Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:31
          Nie wiem, czy każda azjatycka biedronka odczuwalnie śmierdzi, ale jak sie je zbierze odkurzaczem, to trzeba od razu wyrzucić worek, bo po krótkim czasie zaczyna cuchnąć starą kapuchą.
        • geigo Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:46
          palczak.madagaskarski napisała:

> Raczej autorce chodzi faktycznie o biedronki, bo one mogą na zimę próbować wcho
          > dzić do mieszkań (i te nasze, i azjatyckie), chociaż nie wiem, czy one śmierdzą

Oczywiście, że hemolimfa* biedronek śmierdzi, ma taki charakterystycznie ostry zapach (wywoływany przez specyficzne dla Coccinellidae alkaloidy).

*dla entomolaików - to ta żółta substancja, którą wydzielają biedronki, gdy np. weźmie się je do ręki
          • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:53
            Śmierdzi, śmierdzi i to jak... Mam w domu wielką fankę biedronek, ile razy musiałam szorować jej ręce z tego smrodu to nie zlicze, ale jej to jakoś nie odstrasza 😐😐
    • koko8 Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 15:20
      Ogromna inwazja tych wtyków w tym roku. Łapię do słoika i wynoszę na zewnątrz, bo moje koty niestety lubią torturować wybrane okazy.
      Dobrego wyniku na mammo.
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 17:40
      Czemu ta kalafiorowa ma taki kolor? Pamiętałam ją jaśniejszą:p ta wygląda jak kapuśniak z koncentratem :p
    • krwawy.lolo [...] 23.10.24, 18:12
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • beata985 Re: Cześć piękne 🥰Duży robak 23.10.24, 18:25
      TAK...nawet miałam o tym wątek założyć...kilka sztuk na balkonie codziennie...obrzydlistwo....nie wiem jak dostają się do mieszkania,bo mam siatki w oknach....wczoraj taki sqrwiel wlecial mi do sypialni i wylądował nie wiedzieć gdzie...no szlag mnie trafia....
      Muszę wnieść z balkonu kilka roslin do domu i obawiam się, że znowu kilka z nich tam siedzi....fuuuuuj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka