Dodaj do ulubionych

Studia i praca

07.11.24, 15:32
Czy aktualnie panuje trend by studenci już pracowali? Chodzi mi o studia dzienne.
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 15:55
      Z tego co obserwuję wśród znajomych corki to tak Na ogół tak od 3-4 roku już w zawodzie
    • twinkletwinkle Re: Studia i praca 07.11.24, 16:00
      W moim odczuciu i z obserwacji owszem.
      • myszu13 Re: Studia i praca 07.11.24, 16:16
        córka pracuje od pierwszego roku, na pół etatu
    • imponderabilia20 Re: Studia i praca 07.11.24, 16:26
      No edziecko już od lat nastoletnich z powodzeniem godzi życie towarzyskie, niszowe hobby, sport, pracę oraz naukę (oczywiście z wybitnymi wynikami). Dzięki temu tuz po ukończeniu wymagających studiów ma gotówkę na własne mieszkanie i może przebierać w ofertach pracy.
    • 1matka-polka Re: Studia i praca 07.11.24, 16:48
      Jeśli studiują socjologię, bibliotekoznastwo, czy też turystykę, to tak.
      • feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 16:56
        Na PW akurat czyli przyszli inżynierowie. Na SGH to nawet przyjeżdżają z prosto pracy; garnitur, garsonka, dla szpanu w ręku gazety ekonomiczne w papierzesmile
        • gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:00
          Ci z pierwszego roku of kors.....
          • feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 17:04
            Napisałam wyżej 3-4 rok
            • gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:06
              Umknęło. Sorki.
            • simply_z Re: Studia i praca 07.11.24, 18:43
              U nas taki buc lazil w garniaku juz od 1 roku, potem jakos zniknal z uczelni biedaczek.
              • 1matka-polka Re: Studia i praca 07.11.24, 18:49
                simply_z napisała:

> U nas taki buc lazil w garniaku juz od 1 roku, potem jakos zniknal z uczelni bi
                > edaczek.
                >

Kariere zaczął robić, to już nie musiał studiować.
          • pepsi.only Re: Studia i praca 07.11.24, 17:14
            Nie chce mi sie wdawać w szczegóły, ale tak,
            of kors, jak byli na pierwszym roku (PŁ) to pracowali na UoP, ale niepełny etat, a na czas sesji brali urlop, resztę załatwiali sobie dobrze dobranym grafikiem, często to była np 12godzinna zmiana w weekend.

Chcący szuka sposobu...
            • gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:36
              Miasto?
              • pepsi.only Re: Studia i praca 07.11.24, 18:41
                PŁ, Łódź
                • gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 18:56
                  Dzięki.
        • leosia-wspaniala Re: Studia i praca 07.11.24, 19:00
          > prosto pracy; garnitur, garsonka,

garnitur i garsonka big_grin piszesz z lat 90?
          • feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 22:01
            A Ty nie masz kalendarza? Piszę z 2024 roku
            • leosia-wspaniala Re: Studia i praca 08.11.24, 08:41
              mam i dlatego pytam
      • pepsi.only Re: Studia i praca 07.11.24, 16:59
        Ta jasne, oczywiście...
        🥴🥴🥴
    • pepsi.only Re: Studia i praca 07.11.24, 16:58
      Tak, owszem.
      Dlatego w wątku o utrzymaniu studentów nie mogę zbyt wiele napisać, gdyż moja młodzież, ale też jej znajomi- wszyscy pracują.
    • gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:03
      Maja możliwość, to pracują. Nie mają to nie pracują. Mój syn pracuje, córka nie pracowała. Inne studia.
      Pomijam wakacje.
    • leyla76 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:07
      Ale tu chyba zależy jakie studia oraz jaka praca.
      Córka na medycynie nie ma szans, zeby jeszcze pracowała w jakiejś pracy na stałą umowę o pracę. Dorabia sobie na boku dając korepetycje, do tego bierze jakieś zlecenia na uniwersytecie za które ma płacone , ale to nie jest nic na stałe, jedynie dorywcze.

Syn jest na pierwszym roku ekonomii i właściwie oprócz weekendów nie ma też za bardzo czasu . On ma szczęście, bo pracuje u nas w restauracji, ale my jako jego rodzice jesteśmy w stanie dostosować jego godziny pracy do godzin na studiach, a to jest naprawdę zmienne , bo plan zajęć się zmienia z tygodnia na tydzień , więc nie sądzę aby jakikolwiek pracodawca był gotowy na taki układ.
      • arwena_111 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:44
        Tak moja córka dorabiała na studiach licencjackich u mnie czy moich rodziców - weekendy czy dni wolne od zajęć albo wieczory. Ale mogła właśnie dlatego, że dostosowaliśmy się do niej.
      • moni_485 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:01
        leyla76 napisała:

> Ale tu chyba zależy jakie studia oraz jaka praca.
        > Córka na medycynie nie ma szans, zeby jeszcze pracowała w jakiejś pracy na stał
        > ą umowę o pracę. Dorabia sobie na boku dając korepetycje, do tego bierze jakieś
        > zlecenia na uniwersytecie za które ma płacone , ale to nie jest nic na stałe,
        > jedynie dorywcze.
        >
        > Syn jest na pierwszym roku ekonomii i właściwie oprócz weekendów nie ma też za
        > bardzo czasu . On ma szczęście, bo pracuje u nas w restauracji, ale my jako jeg
        > o rodzice jesteśmy w stanie dostosować jego godziny pracy do godzin na studiach
        > , a to jest naprawdę zmienne , bo plan zajęć się zmienia z tygodnia na tydzień
        > , więc nie sądzę aby jakikolwiek pracodawca był gotowy na taki układ.

Właśnie.
    • kropkacom Re: Studia i praca 07.11.24, 17:08
      W mojej bance dorabia się już w szkole średniej.
      • myszu13 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:28
        smile)) no tak, moja córa dojeżdzała 100km do pracy (1 dzien w tygodniu) przez całą klasę maturalną.
        • 1matka-polka Re: Studia i praca 07.11.24, 18:50
          myszu13 napisała:

> smile)) no tak, moja córa dojeżdzała 100km do pracy (1 dzien w tygodniu) przez cał
          > ą klasę maturalną.

Bez kozery powiem: pińcet!!!
          • myszu13 Re: Studia i praca 07.11.24, 22:11
            Możesz się zdziwić, ale praca w instytucie naukowym była bonusem za olimpiadę w 3 klasie LO. Pracowała w środku tygodnia, za zgodą szkoły. Więcej się tam nauczyła niz w szkole.
    • arwena_111 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:34
      Córka na licencjacie dziennym dorabiała sobie na uz. Na magisterkę uparła się pójść na zaoczne, żeby iść do pracy na poważnie i zbierać doświadczenie. Od października pracuje i studiuje. Namawialiśmy ją na dzienne - ale twierdziła, że wtedy będzie ciężej jej wejść na rynek, bo będzie dwa lata do tyłu jeśli chodzi o doświadczenie.
    • mag-la-swag Re: Studia i praca 07.11.24, 18:53
      Tak.
    • scarlett74 Re: Studia i praca 07.11.24, 19:05
      U starszego gro po licencjacie poszło do pracy, a II stopnia robili zaocznie. W tym czasie leciał już im termin do uprawnień , więc byli do przodu.
    • palacinka2020 Re: Studia i praca 07.11.24, 19:42
      Teraz? Juz od 10 lat na 1-2 roku pracuja. Sama pracowalam dopiero na 5.
    • moni_485 Re: Studia i praca 07.11.24, 19:59
      To nie kwestia trendu tylko studiów. Na ciężkim kierunku nie ma szans żeby pracować, bo nawet w soboty i niedziele trzeba zakuwać, ewentualnie w końcu odpocząć. Pracują ci, którzy muszą, ale odbywa się to kosztem ocen czyli umiejętności. No i chyba nikt nie chciałby niedouczonego lekarza czy inżyniera od budowy mostów. Pracują studenci byle jakich kierunków (głównie gastronomia), którzy pochodzą z gorzej sytuowanych rodzin.
      • gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:05
        Bzdurka.
      • arwena_111 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:13
        Moi znajomi na medycynie od jakiegoś 4 roku pracowali w pogotowiu ratunkowym - i nie, nie dlatego że musieli. Zdobywali doświadczenie.
        • leosia-wspaniala Re: Studia i praca 08.11.24, 08:45
          Co robił student medycyny w pogotowiu? I jakie doświadczenie zdobywa tam np. przyszły alergolog czy dermatolog (który i tak przed pracą musi odbyć staż i zrobić specjalizację)?
          • arwena_111 Re: Studia i praca 08.11.24, 09:06
            Byli sanitariuszami. To były lata 90.
      • imponderabilia20 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:18
        To dlaczego większość ematek twierdzi że ich edzieci pracują już od liceum?
        • gryzelda71 Re: Studia i praca 08.11.24, 08:39
          Nie wiem.corka w liceum nie miała czasu na pracowanie. Szkoła, treningi, hobby. Wolna byla niedziela, jak nie było zawodów. No i po 19 każdego dnia. Nie wiem kiedybpracowac. Pewnie za chwilę się dowiem😀
          • kropkacom Re: Studia i praca 08.11.24, 08:54
            Córka pracowała w maturalnej klasie. Przy tym oczywiście nauka i życie socjalne, koncerty. Po prostu przyzwyczaiła się do tego, że ma swoje pieniądze.
      • szara.myszka.555 Re: Studia i praca 08.11.24, 09:15
        "Pracują studenci byle jakich kierunków (głównie gastronomia), którzy pochodzą z gorzej sytuowanych rodzin."

Żartujesz chyba.
    • kotejka Re: Studia i praca 08.11.24, 09:10
      moj syn to godzi - chce pracowac i daje radę, lubi miec swoja kase
      stac go na potrzebny sprzet, przyjemnosci i podroze
      w doroslym zyciu tez jest wiele obowiazkow
      umiejetnosc pospinania i organizacji jest bardzo dobra
      zaczal pracowac juz w technikum - i to tez byla niezla lekcja zycia,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka