bulzemba 07.11.24, 15:32 Czy aktualnie panuje trend by studenci już pracowali? Chodzi mi o studia dzienne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 15:55 Z tego co obserwuję wśród znajomych corki to tak Na ogół tak od 3-4 roku już w zawodzie Odpowiedz Link Zgłoś
twinkletwinkle Re: Studia i praca 07.11.24, 16:00 W moim odczuciu i z obserwacji owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: Studia i praca 07.11.24, 16:16 córka pracuje od pierwszego roku, na pół etatu Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Studia i praca 07.11.24, 16:26 No edziecko już od lat nastoletnich z powodzeniem godzi życie towarzyskie, niszowe hobby, sport, pracę oraz naukę (oczywiście z wybitnymi wynikami). Dzięki temu tuz po ukończeniu wymagających studiów ma gotówkę na własne mieszkanie i może przebierać w ofertach pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Studia i praca 07.11.24, 16:48 Jeśli studiują socjologię, bibliotekoznastwo, czy też turystykę, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 16:56 Na PW akurat czyli przyszli inżynierowie. Na SGH to nawet przyjeżdżają z prosto pracy; garnitur, garsonka, dla szpanu w ręku gazety ekonomiczne w papierze Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Studia i praca 07.11.24, 18:43 U nas taki buc lazil w garniaku juz od 1 roku, potem jakos zniknal z uczelni biedaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Studia i praca 07.11.24, 18:49 simply_z napisała: > U nas taki buc lazil w garniaku juz od 1 roku, potem jakos zniknal z uczelni bi > edaczek. > Kariere zaczął robić, to już nie musiał studiować. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Studia i praca 07.11.24, 17:14 Nie chce mi sie wdawać w szczegóły, ale tak, of kors, jak byli na pierwszym roku (PŁ) to pracowali na UoP, ale niepełny etat, a na czas sesji brali urlop, resztę załatwiali sobie dobrze dobranym grafikiem, często to była np 12godzinna zmiana w weekend. Chcący szuka sposobu... Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Studia i praca 07.11.24, 19:00 > prosto pracy; garnitur, garsonka, garnitur i garsonka piszesz z lat 90? Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Studia i praca 07.11.24, 22:01 A Ty nie masz kalendarza? Piszę z 2024 roku Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Studia i praca 07.11.24, 16:58 Tak, owszem. Dlatego w wątku o utrzymaniu studentów nie mogę zbyt wiele napisać, gdyż moja młodzież, ale też jej znajomi- wszyscy pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:03 Maja możliwość, to pracują. Nie mają to nie pracują. Mój syn pracuje, córka nie pracowała. Inne studia. Pomijam wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:07 Ale tu chyba zależy jakie studia oraz jaka praca. Córka na medycynie nie ma szans, zeby jeszcze pracowała w jakiejś pracy na stałą umowę o pracę. Dorabia sobie na boku dając korepetycje, do tego bierze jakieś zlecenia na uniwersytecie za które ma płacone , ale to nie jest nic na stałe, jedynie dorywcze. Syn jest na pierwszym roku ekonomii i właściwie oprócz weekendów nie ma też za bardzo czasu . On ma szczęście, bo pracuje u nas w restauracji, ale my jako jego rodzice jesteśmy w stanie dostosować jego godziny pracy do godzin na studiach, a to jest naprawdę zmienne , bo plan zajęć się zmienia z tygodnia na tydzień , więc nie sądzę aby jakikolwiek pracodawca był gotowy na taki układ. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:44 Tak moja córka dorabiała na studiach licencjackich u mnie czy moich rodziców - weekendy czy dni wolne od zajęć albo wieczory. Ale mogła właśnie dlatego, że dostosowaliśmy się do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:01 leyla76 napisała: > Ale tu chyba zależy jakie studia oraz jaka praca. > Córka na medycynie nie ma szans, zeby jeszcze pracowała w jakiejś pracy na stał > ą umowę o pracę. Dorabia sobie na boku dając korepetycje, do tego bierze jakieś > zlecenia na uniwersytecie za które ma płacone , ale to nie jest nic na stałe, > jedynie dorywcze. > > Syn jest na pierwszym roku ekonomii i właściwie oprócz weekendów nie ma też za > bardzo czasu . On ma szczęście, bo pracuje u nas w restauracji, ale my jako jeg > o rodzice jesteśmy w stanie dostosować jego godziny pracy do godzin na studiach > , a to jest naprawdę zmienne , bo plan zajęć się zmienia z tygodnia na tydzień > , więc nie sądzę aby jakikolwiek pracodawca był gotowy na taki układ. Właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Studia i praca 07.11.24, 17:08 W mojej bance dorabia się już w szkole średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:28 )) no tak, moja córa dojeżdzała 100km do pracy (1 dzien w tygodniu) przez całą klasę maturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Studia i praca 07.11.24, 18:50 myszu13 napisała: > )) no tak, moja córa dojeżdzała 100km do pracy (1 dzien w tygodniu) przez cał > ą klasę maturalną. Bez kozery powiem: pińcet!!! Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: Studia i praca 07.11.24, 22:11 Możesz się zdziwić, ale praca w instytucie naukowym była bonusem za olimpiadę w 3 klasie LO. Pracowała w środku tygodnia, za zgodą szkoły. Więcej się tam nauczyła niz w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Studia i praca 07.11.24, 17:34 Córka na licencjacie dziennym dorabiała sobie na uz. Na magisterkę uparła się pójść na zaoczne, żeby iść do pracy na poważnie i zbierać doświadczenie. Od października pracuje i studiuje. Namawialiśmy ją na dzienne - ale twierdziła, że wtedy będzie ciężej jej wejść na rynek, bo będzie dwa lata do tyłu jeśli chodzi o doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Studia i praca 07.11.24, 19:05 U starszego gro po licencjacie poszło do pracy, a II stopnia robili zaocznie. W tym czasie leciał już im termin do uprawnień , więc byli do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Studia i praca 07.11.24, 19:42 Teraz? Juz od 10 lat na 1-2 roku pracuja. Sama pracowalam dopiero na 5. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Studia i praca 07.11.24, 19:59 To nie kwestia trendu tylko studiów. Na ciężkim kierunku nie ma szans żeby pracować, bo nawet w soboty i niedziele trzeba zakuwać, ewentualnie w końcu odpocząć. Pracują ci, którzy muszą, ale odbywa się to kosztem ocen czyli umiejętności. No i chyba nikt nie chciałby niedouczonego lekarza czy inżyniera od budowy mostów. Pracują studenci byle jakich kierunków (głównie gastronomia), którzy pochodzą z gorzej sytuowanych rodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:13 Moi znajomi na medycynie od jakiegoś 4 roku pracowali w pogotowiu ratunkowym - i nie, nie dlatego że musieli. Zdobywali doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Studia i praca 08.11.24, 08:45 Co robił student medycyny w pogotowiu? I jakie doświadczenie zdobywa tam np. przyszły alergolog czy dermatolog (który i tak przed pracą musi odbyć staż i zrobić specjalizację)? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Studia i praca 08.11.24, 09:06 Byli sanitariuszami. To były lata 90. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Studia i praca 07.11.24, 20:18 To dlaczego większość ematek twierdzi że ich edzieci pracują już od liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Studia i praca 08.11.24, 08:39 Nie wiem.corka w liceum nie miała czasu na pracowanie. Szkoła, treningi, hobby. Wolna byla niedziela, jak nie było zawodów. No i po 19 każdego dnia. Nie wiem kiedybpracowac. Pewnie za chwilę się dowiem😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Studia i praca 08.11.24, 08:54 Córka pracowała w maturalnej klasie. Przy tym oczywiście nauka i życie socjalne, koncerty. Po prostu przyzwyczaiła się do tego, że ma swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Studia i praca 08.11.24, 09:15 "Pracują studenci byle jakich kierunków (głównie gastronomia), którzy pochodzą z gorzej sytuowanych rodzin." Żartujesz chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Studia i praca 08.11.24, 09:10 moj syn to godzi - chce pracowac i daje radę, lubi miec swoja kase stac go na potrzebny sprzet, przyjemnosci i podroze w doroslym zyciu tez jest wiele obowiazkow umiejetnosc pospinania i organizacji jest bardzo dobra zaczal pracowac juz w technikum - i to tez byla niezla lekcja zycia, Odpowiedz Link Zgłoś