Dodaj do ulubionych

♥️ czy 👍?

07.12.24, 17:52
Używacie kciuka czy serca w komunikacji służbowej nieformalnej?
Czy kciuk Was obraża?
Właśnie czytam, że „pokolenie Z uważa znak kciuka
za pasywno-agresywny, a nawet niegrzeczny. Używanie ich w pracy jest dla młodych pracowników niepokojące.”

Jak Wasze latorośle z tego pokolenia?
Strach w ogóle cokolwiek postawić, moja koleżanka coś mówi o kropce nienawiści, którą ktoś jej gdzieś postawił… co to za cudaki?

Obserwuj wątek
    • simply_z Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:10
      Mam głęboko w odwłoku, co pokolenie Z czy tam Ź uważa za poprawne/niepoprawne, pasywno-agresywne itd.
    • krwawy.lolo Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:14
      Używam staroegipskich hieroglifów, takich jak smile.
    • aagnes Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:15
      Nie wiem na ten temat nic, ale dowiedziałam się że nie można pisać Ok tylko okej, ok jest takie na odwal się, taka buzka smile też jest niewskazana, ale już nie pamiętam dlaczego
      • alfa36 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:49
        Taka buźka zdaniem domowego nastolatka to znak nienawiści czy jakoś tak. Ja już używam tylko tej😁, innych to się boję 😂
    • borsuczyca.klusek Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:15
      W komunikacji służbowej nie używam żadnych emotikon, ale i tym kciuku słyszałam, że jest zbyt ofensywny
      • beneficia Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:22
        Ale niby dlaczego? Przecież to wyraża akceptację?
        Dlaczego ma być ofensywny czy tam pasywno-agresywny?
        • borsuczyca.klusek Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:29
          Nie wiem, mnie nie pytaj 🤷
    • a74-7 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:22
      Ten moze byc ciutke ofensywny , ale to bylo dzielo sztuki w przestrzeni publicznej big_grin
      https://artlogic-res.cloudinary.com/w_1200,h_800,c_limit,f_webp,fl_lossy,q_auto:good/ws-stephenfriedman/usr/images/news/main_image/items/2f/2f87906f593e4216917b0d818b2fd8c3/1.jpg
      • nangaparbat3 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:08
        👍
    • szarsz Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:29
      Używam. Ale słyszałam, że zwykły kciuk czy zwykla buźka są ofensywne. Na szczęście u mnie nie ma aż tak młodych ludzi w pracy, żeby to robiło różnicę
      • nowel1 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 12:40
        szarsz napisała:

> Używam. Ale słyszałam, że zwykły kciuk czy zwykla buźka są ofensywne.

Po polsku to słowo brzmi "obraźliwe".
        Takie kalki naprawdę bywają mylące.
    • b.bujak Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:35
      nawet chciałam założyć wątek z podobnym tematem....
      jak ludzie urodzeni w poprzednim stuleciu radzą sobie ze współczesnym pismem obrazkowym?

bo wygląda na to, że ja sobie zupełnie nie radzę i w związku z tym raczej unikam (a tym bardziej służbowo) w obawie przed wysłaniem przekazu innego, niż chciałabym wysłać....

syn mnie próbuje edukować w tym obrazkowym języku, ale ogólnie słabo mi idzie wink

jak mi wysłał fotkę z wakacji ze spoconymi plecami, to odesłałam jakąś taką emotkę, którą zinterpretowałam jako wpływ wysokiej temperatury otoczenia.... a syn mnie uświadomił, że ona oznacza innego rodzaju rozgrzanie smile bardziej w znaczeniu atrakcyjności fizycznej czy nawet erotycznej wink
      ale on już przyzwyczajony do moich gaf smile bo właściwie tylko pisząc do niego pozwalam się sięgnąć po te rzadziej używane i mniej mi znane
    • taje Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:36
      A co to jest komunikacja służbowa nieformalna?
      • szarsz Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:14
        Np ustalenia z bliskim współpracownikiem
        • taje Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:18
          Serduszek raczej nie widuję. Prędzej kciuk albo uśmiechnięta buźka.
      • cottonrose Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:10
        taje napisała:

> A co to jest komunikacja służbowa nieformalna?
        >

-Dasz rade na jutro to zestawienie?
        -owujalas? To jest roboty na tysiaclecia
        -nie placz, nie musisz rzezbic w gooownie od poczatku, tylko podrasuj raport za poprzedni okres o dane za listopad. Listopad byl shitowy to i malo danych
        - no to spoko, skoncze pazy i podesle. Cyferki dla boardu beda wtedy na czas.
        • andace Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:49
          U mnie w pracy by coś takiego nie przeszło, nie wyobrażam sobie takiej pogawędki z nikim. Zdarza się czasem na spotkaniu dostaje lub wysyłam do najbliższej koleżanki „WTF 😳”, ale to jest najbardziej nieformalna wiadomość jaka się nam zdarza (i to tylko z tą jedną osobą).
        • taje Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:05
          I to wszystko na mailu pracowym czy nawet komunikatorze??
          • sueellen Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:18
            taje napisała:

> I to wszystko na mailu pracowym czy nawet komunikatorze??
            >
            U mnie na kumunikatorze tak się rozmawia. W mailach nie. Maile są oficjalne.
          • cottonrose Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:35
            taje napisała:

> I to wszystko na mailu pracowym czy nawet komunikatorze??
            >
            Oprocz informacji, ze raport bedzie zrobiony po pazach, to reszta jest jak najbardziej sluzbowa informacja, nawet dokumentujaca zaangazowanie i kreatywnosc pracownikow...

• taje Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 18:13
              "Owujałaś, rzeźbić w goownie, shitowy" - nigdy tego rodzaju pisemnej komunikacji nie doświadczyłam w pracy, a w różnych miejscach pracowałam. Dla mnie to brzmi wulgarnie i niestosownie nawet prywatnie 🤷‍♀️ Można pisać krótko i bezpośrednio, a bez wulgaryzmów. Szczerze mówiąc to wolę staroświecką kurwę niż owujanie...

Ustnie, owszem, przekleństwa w pracy czasami latały, ale wtedy, kiedy jeszcze pracowałam w Polsce. Teraz (nie w Polsce) przekleństw praktycznie w ogóle nie słyszę.
              • andace Re: ♥️ czy 👍? 09.12.24, 08:34
                taje napisała:

> "Owujałaś, rzeźbić w goownie, shitowy" - nigdy tego rodzaju pisemnej komunikacj
                > i nie doświadczyłam w pracy, a w różnych miejscach pracowałam. Dla mnie to brzm
                > i wulgarnie i niestosownie nawet prywatnie 🤷‍♀️ Można pisać krótko i bezpośred
                > nio, a bez wulgaryzmów. Szczerze mówiąc to wolę staroświecką kurwę niż owujanie
                > ...
                >
                > Ustnie, owszem, przekleństwa w pracy czasami latały, ale wtedy, kiedy jeszcze p
                > racowałam w Polsce. Teraz (nie w Polsce) przekleństw praktycznie w ogóle nie sł
                > yszę.
                >
                To tak jak u mnie, nawet jak pracowałam w Polsce, to nigdy takich wiadomości nie pisałam ani nie dostawałam, nawet z przyjaciółką bym tak nie korespondowała, jedynie zdarzają się właśnie „staroświeckie” kxrwy.
                Maile nawet wewnętrzne są zawsze formalne, korespondencja w Teams jest trochę formalna, ale nadal bez wulgaryzmów i niestosownych tekstów.
        • sueellen Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:17
          cottonrose napisała:

> taje napisała:
          >
          > > A co to jest komunikacja służbowa nieformalna?
          > >
          >
          > -Dasz rade na jutro to zestawienie?
          > -owujalas? To jest roboty na tysiaclecia
          > -nie placz, nie musisz rzezbic w gooownie od poczatku, tylko podrasuj raport za
          > poprzedni okres o dane za listopad. Listopad byl shitowy to i malo danych
          > - no to spoko, skoncze pazy i podesle. Cyferki dla boardu beda wtedy na czas.

No to ja odpowiadam love ju bardzo, jesteś super ekstra odjazdowa i jak już wyśle mi raport na cito pisze pochwalke do szefa. Następnym razem zrobi mi ten raport jeszcze szybciej i bez marudzenia 😅
          • cottonrose Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:37
            To sie nazywa people management skills smile
          • cottonrose Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:43
            Panie Dyrektorze,
            W zalaczeniu przesylam "zajebisty-tytula raportu-werja 30 list 2024" wykonany przez pania Helene, ktora rozumiejac pilna potrzebe przedstawienia raportu na spotkaniu zarzadu wykazala sie umiejetnosciami zarzadzania zasobami i czasem i w niezwykle krotkim czasie dolozyla staran aby raport byl gotowy na czas.
            Z powazaniem
            • cottonrose Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:44
              Lub podobny belkot.
              Gdybym podobnie sformulowane prosby/informacje dostawala mailem to polowe czasu roboty zajeloby mi zrozumienie co ma byc zrobione....
    • nick_z_desperacji2 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 18:53
      Używam emotek tylko w sytuacjach nieformalnych. A jak widzę jakieś wpisy instytucji czy firm, w których połowa tekstu to piktogramy, to czuję nie tyle dreszcz, co atak drgawkowy żenady.
    • koronka2012 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:04
      Nie używam emotikonów korespondencji służbowej, to nie miejsce na obrazki.
      Mogę wstawić jeśli pisze do kolegi z pracy prywatnie
      • panna_lila Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 10:29
        Mnie się zdąża wysyłać SMS-y, gdzie potwierdzam koleżance z pracy, że mam od niej informację i że to jest dla mnie ok właśnie za pomocą kciuka
    • primula.alpicola Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:06
      Oczywiście, młodzi uważają 👍, 🙃, kropkę na końcu wypowiedzi za nieuprzejme.
      • taje Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:07
        Dlaczego oczywiście?
        • primula.alpicola Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:28
          No, dla mnie to oczywiste, bo mi to młodzież mówi. A i tak wiecznie się czuję opóźniona, no taki ritard dosłownie, bo bez przerwy pojawiają się jakieś nowe zasady!
          • taje Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:31
            A mówią, dlaczego to jest niby nieuprzejme?
            • primula.alpicola Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:41
              Nie mówią🤷‍♀️
      • piataziuta Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 10:36
        Wiem o co chodzi z kropką - niańczyłam kiedyś sporo młodszą koleżankę, która mi to "uświadomiła".

Emotikon pewnie może być enigmatyczny.

Ale o co jest złego w lajku???
        • taje Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 13:43
          piataziuta napisała:

> Wiem o co chodzi z kropką - niańczyłam kiedyś sporo młodszą koleżankę, która mi
          > to "uświadomiła".
          >

I o co chodzi z kropką? Podziel się pls.
          • szarsz Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 13:50
            Chodzi o dobitne zakończenie wypowiedzi. Młodzi nie piszą dłuższych wypowiedzi w jednej wiadomości tylko tną ja na krótkie kawałeczki.
            To coś jak capslock dawno temu.
          • piataziuta Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 20:57
            > I o co chodzi z kropką? Podziel się pls.

Kropka to taka dominanta kończąca rozmowę. Jak stawiasz kropkę, to ślesz informację X, plus informację, że kończysz komunikowanie w tej dziedzinie.
            To taka "kur...a".

"Dobrze." = " dobrze, kur...wa"
            "Tak." = tak, kur..wa, tylko się już odpyerdol"'

Dla porównania:

"Dobrze" - jest miękką akceptacją
            a "Tak" jest neutralnym potwierdzeniem big_grin

• kocynder Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 21:26
              Yyy... Wmurowało mnie. Jakaś opóźniona w rozwoju chyba jestem, bo mnie interpunkcji uczono w ubiegłym stuleciu...
              A ... to trzy "panie nieobyczajne"?
              • taje Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 21:37
                Ja chyba wiem, o co chodzi Ziucie. Kropka to taki topór wbity w ziemię dla większej ekspresji.

Szukając analogii - jest różnica miedzy napisaniem "ok" a "ok...". Ok z trzema kropkami poddaje w wątpliwość ok, to jakby powiedzieć skoro tak mówisz niech tak będzie. Skoro trzy kropki coś znaczą pewnie i jedna też może nabrać innego znaczenia niż to wynikające z zasad tradycyjnej ortografii.

No i wszystko pięknie, tylko ja wokół siebie tego w ogóle nie widzę. Może to zjawisko występuje tylko w języku polskim? (ja na co dzień akurat funkcjonuję w innym).
      • abria Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 12:02
        kropkę na końcu wypowiedzi za nieuprzejme

To oczywiste: ich edukacja jest słaba i oni to podświadomie wiedzą, a znaki interpunkcyjne wzbudzają w nich przerażenie i zaniepokojenie bo nie wiedza jak ich używać (i co oznaczają).

Zatem to żadne takie, że "młodzi uważają (...) kropkę na końcu wypowiedzi za nieuprzejme", tylko oni są przerażenie takimi znakami, jak każdy analfabeta.
        • cottonrose Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:14
          Nie, to raczej tak:
          - Przygotuj na poniedzialek raport sprzedazy, prosze.

-OK

-OK.

i to drugie "OK" mowi, zrobie ale z najwyzsza niechecia

• dreg13 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:21
            To drugie ok nie mówi nic. Przypieprza się ten, który chce się przypieprzyć.
            To się nazywa paranoja.
          • abria Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:53
            skrótowce w języku polskim zapisuje się bez kropek, więc nie piszemy "OK." jeżeli tylko ono występuje w wypowiedzi
            • taje Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:58
              Samo ok z kropką wygląda dziwnie, ale żeby z tego powodu się obrażać?

Pytałam moich nastolatków i żaden z nich nie słyszał o kropce nienawiści. Starszy tylko powiedział, że kropka w SMS-ach czy na Teamsach jest niepotrzebna, ale nikt z tego powodu się nie obraża.
              • chromatic Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 23:02
                Bo kropka nienawiści jest stara. Moim zdaniem prędzej wiedzą o co chodzi 30-latkowie niż nastolatkowie.
    • nenia1 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:09
      jak ktoś jest obrażalski to go wszystko obraża, sama nie używam, co najwyżej dodaję czasem po zdaniu uśmiech o taki smile
      Zdarza mi się, że dostaję kciuk w górę od klientów, na ogół od panów. Serduszka od pań, ale to te klientki z którymi się znamy latami. Nie obrażam się, to miłe.
    • mama-ola Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:19
      Używam wyłącznie buźki, o takiej smile
      Inne znaki są mi zbędne.
    • em_em71 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:37
      W komunikacji służbowej używam wyłącznie słów i interpunkcji.
      Moja domowa młodzież twierdzi, że emotki to przeżytek używany wyłcznie przez ramoli. Mnie się zdarza wstawić buźkę, kciuka czy serduszko w wiadomościach prywatnych, natomiast unikam obrazków zamiast słów, bardzo nie lubię.
    • kachaa17 Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 19:58
      Używam ale z koleżankami na Teamsach. Z klientami nie.
    • pepsi.only Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 20:03
      W służbowej? Żadnych takich nie używam.

No chyba, że klient sam zacznie... no to bywa, że postawię jakiś uśmiech, czy coś, co pasuje mi do korespondencji- liść, kwiatek, po strzał w 10, pioruny,
      no różnie....
    • princesswhitewolf Re: ♥️ czy 👍? 07.12.24, 20:06
      Nie. Jest to powszechne w UK w kazdym wieku podobnie jak slowo OK. W Outlooku masz nawet w " Reactions" jako opcje
    • zla.m Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 10:48
      Używam wszystkiego w ustaleniach i rozmowach z współpracownikami, z memami włącznie. Traktujemy to jak żart w rozmowie, na luzie. Z "zaprzyjaźnionym" klientem czasem coś potwierdzimy uśmiechem czy kciukiem, nie zauważyłam żeby to kogoś bolało. A ci przedstawiciele pokolenia Z, z którymi współpracuje (nawiasem mówiąc - pracowici, nie roszczeniowi i bardzo poukładani) raczej wiedzą, że kciuk w górę jest potwierdzeniem. Może w rozmowach z rówieśnikami tego nie używają i żartują sobie z mojego i innych dinozaurów z roboty opóźnienia, ale na zdrowie im.
      • gymbeam Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 10:59
        Opóźnienia? A może to ich nienadgonienia?
        Dlaczego "dinozaury" stawiają siebie od razu w pozycji tych gorszych, bo to młodzież ma rację?
        To się już robi absurdalne.
        Tzn. wiadomo, że każdy młody uważa, że to świat należy do niego, a każdy pracownik, że byłby o wiele lepszym pracodawcą, ale to, że oni tak uważają, nie oznacza wcale, że jest to nagle jakaś prawda lub wzorzec.
        • balladyna Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 11:58
          Mam podobne odczucia. Nie widzę żadnego racjonalnego powodu, dla którego kciuk, uśmiechnięta buźka czy kropka na końcu zdania miałaby być obraźliwa. I w związku z tym nie mam najmniejszego zamiaru dostosowywać się do tych pomysłów.
          • gymbeam Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 12:46
            Ja dochodzę do wniosku, że nie było chyba mniej tolerancyjnego i nienawistnego pokolenia, niż to od kropek i kciuków. Za jedno złe słowo potrafiliby zamordować. Wystarczy popatrzeć na tę falę nienawiści od "kochających" w stosunku do Bralczyka. Za słowo, jedno słowo, które on, stary człowiek, uważa za normalne, oblali go takim szambem, jakiego nie są w stanie wystosować do najgorszych morderców. Nie za czyn, za słowo. Wyobrażacie sobie być obiektem takiej zmasowanej nienawiści? Tylko za to, że nie jest postępowy i i słowo, jakiego się nauczył, uważa za normalne.
            Ci sami młodzi ludzie jednocześnie nie mają problemów w chodzeniu na koncerty o takim nagłośnieniu, że zabija całe życie dookoła i doprowadza do traumy zwierząt oraz w rozjeżdżaniu hulajnogami elektrycznymi ludzi na chodnikach. Tu już problemów nie ma i przeciwko temu nie protestują.
            • kocynder Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 21:34
              Wiesz, jeśli idzie o prof. Bralczyka, to sęk w tym, że użył słowa nacechowanego negatywnie. W ten sposób należałoby uznać za "normalne" używanie słowa "pedał" w kontekście osób homoseksualnych. No, nie jestem postępowa, za mojej młodości tak się mówiło, to uj, będę tak mówić! No i mogę, tylko wyjdę na chamkę... Językoznawca, jakim prof. Bralczyk jest powinien wiedzieć, że język żywy jest zmienny, i coś, co było ok za "jego" czasów, obecnie ok nie jest. I nie mówić. Albo powiedzieć inaczej, na zasadzie "Mnie uczono tak i jakoś nie umiem przekonać się do innej formy". A nie z pozycji wszechwiedzącego używać słów o zabarwieniu pejoratywnym wobec istot dla wielu bliższych niż współplemieńcy.
            • b.bujak Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 22:21
              gymbeam napisała:

> Ja dochodzę do wniosku, że nie było chyba mniej tolerancyjnego i nienawistnego
              > pokolenia, niż to od kropek i kciuków.

chyba muszę się zgodzić, dużo w nich negatywnych emocji...
              wystarczy po prostu zrozumieć, że język się zmienia - ten obecnie używany jest po prostu odmienny od tego, którego używało pokolenie rodziców - niewłaściwe użycie emotki czy kropki w zmienionym znaczeniu jest po prostu błędem językowym, w większości przypadków niezamierzonym... nigdy w życiu nie ogarniały mnie jakieś negatywne emocje ani fochy, kiedy ktoś robił błędy językowe, szczególnie jeśli dany język jest dla tej osoby nowy albo rzadko używany
              • balladyna Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 22:35
                @b.bujak
                Ale o jakim niewłaściwym użyciu emotki mówisz? Kto decyduje, że użycie kciuka (kciuka, a nie środkowego palca przecież) jest niewłaściwe? To, że młodzi sobie tak wymyślili, tak piszą, nie znaczy, że reszta ma się temu bezwolnie poddawać. I jeszcze wmawiać ludziom, żebłędy robią? No bez przesady.
          • nangaparbat3 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:13
            A dlaczego środkowy palec miałby być obraźliwy? A jest. Bez żadnego racjonalnego powodu. Bo taka jest umowa. Tyle że te umowy się zmieniają, wtedy mamy zamieszanie.
            • balladyna Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 15:11
              To oczywiste, że wszystkie te gesty, kropki, emotki są umowne. Tylko umowa ma to do siebie, że zgadzają się na nią wszystkie strony. A tu nagle ktoś ot tak, bez powodu i potrzeby jednostronnie zmienia zasady, a później krytykuje tych, którzy nie zamierzają się dostosowywać. Jak będą chcieli zmienić znaczenie środkowego palca na gest pozdrowienia, to aczniesz używać? Bo ja nie, na głowę nie upadłam. Wystarczy mi, że muszę się dostosowywać do zmieniającej się z powodu nieuków ortografii - też rzecz umowna.
              • gymbeam Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 15:54
                A najwięcej pianę biją dorosłe osoby, które usłyszą coś tam od nastolatków lub przeczytają w necie i wydaje im się, że będą takie wiecznie młode, jeśli się do młodych dostosowywać będą. Młodzi zdanie szybko zmieniają, przeskakują z tematu na temat i niekoniecznie się do własnych wczorajszych zasad stosują (bo jest dzisiaj), za to za trzymać się ich będą takie ematki. Bo wtedy im się wydaje, że łapią wieczną młodość. Tak samo jak z młodzieżowym słowem roku - jak dociera do starych, to już nie jest młodzieżowe. Młodzieżowe jest przez chwilę, a u starych trzyma się całymi latami ("bo tak mówi młodzież").
    • chromatic Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 11:03
      Kropka nienawiści to ma już z 10 lat. Moja mama używa nagminnie. Pisze : Ok.
      Cudo big_grin
      Jako że pracuje obecnie w młodym zespole to kciuki bywają ale faktycznie raczej się serduszkuje.
      • gymbeam Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 11:10
        Czyli mama jest gorsza, tak? Stosuje kropkę, bo tak ją wychowano, takie zdobyła wykształcenie, ale powinna się koniecznie zmienić, żeby nadążać, bo inaczej to wstyd?
        Czy to przypadkiem nie jest ageizm?
        • chromatic Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 11:22
          Nie, moja mama nie ma kija w tyłku i często się śmiejemy z nią z tej kropki nienawiści.
          • gymbeam Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 11:30
            Zawsze warto się pośmiać z młodych durnych, że nawet kropka potrafi ich obrażać.
            • chromatic Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:02
              To Twoje wyobrażenie.
    • beataj1 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 12:02
      Od kiedy poczytałam o problemie z odwłoka w kwestii Witam oraz o kropce nienawiści mam gdzieś takie problemy.
      Żyje mi się lepiej.
      • kamin Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:34
        Widzę jednak różnicę. Witam na początku maila, listu itp jest "oficjalnym" błędem zawartym i opisanym szeroko w słownikach. I mnie wybitnie zgrzyta na poziomie emocji, jest zimne i odpychające, odbieram je jako niechęć ze strony nadawcy.
        Kropka na końcu zdania jest jak najbardziej prawidłowa pod względem poprawnosci językowej.
        • beataj1 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:39
          Tylko ze językoznawcy już zaczynam się lamac z uwagi na uzus.

Mogą marudzi do wypeku, ludzie zagłosowali klawiaturami.

Jeszcze parę lat i histeryzujący zasadnisie, którzy nie odpowiadają na maile zaczynające się od witam będą sobie mogli swoje oburzenie wsadzić w buty.
          Jezyk jest dla ludzi a nie dla jezykoznawcow.
          Witam zostaje, bo tak wolą użytkownicy.

A kropkęa na końcu zdania jest używana za wrogą. I pojawia się pytanie co ważniejsze zasady czy odczucia - Ttwoje, moje, młodszych odbiorców.
          • kamin Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 15:06
            No językoznawcy się łamią. Ja nizmiennie mam poczucie, że jakiś buc napisał. Wiem, że wiele osób o tym nie wie, że to błąd i starają się zacząć neutralnie wiadomość. Chociaż jak widzę od wychowawczyni syna wiadomość zaczynającą się od "witam" to jednak w duszy mi rodzi się warkot (chociaż ją lubię i cenię).
            A kropki na końcu zdania jednak większość ematek stawia. I nie znam nikogo, kto by tego nie robił.
          • nenia1 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 16:41
            kurcze dalej już nie można być niż ja od purystów językowych. Ale wroga kropka na końcu zdania nawet mnie rozwala big_grin To jest odchył w drugą stronę. A znak wykrzyknika - wszak zawiera kropkę - też jest wrogi, mniej wrogi, wcale nie jest wrogi, czy jest wrogi tylko z kropką?
          • taje Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 17:12
            Nikt z znanych mi osób (włączając w to młody narybek w pracy i moich domowych jeszcze młodszych nastolatków) nie uznaje kropki za wrogą. Ba, większość nawet nie słyszała o tym koncepcie…
    • gris_gris Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 12:04
      Właśnie czytałam na anglojęzycznym forum dokładnie taki sam wątek smile Też o kropkach. I słowa slangowe są identyczne jak te, które były tu kiedyś wymieniane na forum, czyli one wszystkie są z angielskiego i z SM. Wiem, że to żadne odkrycie, ale rozbawiło mnie to.
    • lauren6 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:16
      Używam. Mamy zasadę, że jeśli ktoś napisał ogłoszenie parafialne na Teamsach to inni dają kciuka, że przeczytali. Innych emotikonów też używamy.
    • rb_111222333 Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:17
      Używam tych znaków w rozmowach na teamsach ze współpracownikami. Język ewoluujeewouluje, ten obrazkowy jak widać też. Ciekawe, w którą stronę to pójdzie, może jak słowo "murzyn" zniknie z salonów jako politycznie niepoprawne
    • andace Re: ♥️ czy 👍? 08.12.24, 14:31
      U mnie w pracy kilka do góry używamy często w korespondencji w Teams, oznacza ok czyli widziałam i potwierdzam. Serduszko używane jest jako „dziękuję” gdy podkreślam że informacja jest miła (nie wiem jak to sformułować, ale ja piszę do kolezanki ze coś jest zrobione, ona odpisuje dziękuję i wtedy należy pozostawić serduszko (zamiast pisać bardzo proszę czy coś takiego).
      Co najmniej połowa mojego działu jest młodsza ode mnie, do tego zazwyczaj mamy minimum 3 stażystów, różnicy w korespondencji nie widzę.
      Czasami musimy tylko uświadamiać niektórych stażystów, ze w korespondencji zewnętrznej odpowiedź „OK” i pierwsza litera imienia jako podpis jest za bardzo nieformalna i czy mogą odpowiadać całymi zdaniami i podopisywać się imieniem i nazwiskiem 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka