Dodaj do ulubionych

Wynik mammografii-Birads 0

12.12.24, 19:40
Dziewczyny, może Wy miałyście podobny przypadek…
Odebrałam dziś wyniki profilaktycznej mammografii i szczerze mówiąc, jestem trochę spanikowana.
W opisie mam zdanie: „w piersi prawej w miejscu-zabrodawkowo guzek o średnicy 7 mm, skala birads 0” i skierowanie na dalszą diagnostykę.
Mammografia była zrobiona profilaktycznie, mam 45 lat, więc skorzystałam z zaproszenia na badania. W piersi nic nie wyczuwam, a ostatnie badanie piersi tzn. USG miałam rok temu i wszystko było ok.
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 19:56
      Miałam. W identycznych okolicznościach. Poszłam na usg okazało się, że mam sporo torbieli w jednej piersi, nic złego się nie dzieje. Jedna jest spora i ona została po mammografi opisana jako guzek do dalszej oceny.
      • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 20:02
        Myślałam, że mammografia nie pokazuje żadnych torbieli, a to właśnie USG je pokazuje 😧
        • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 08:33
          Bo nie pokazuje, chyba że wypełnione krwią np.
        • kamin Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 20:30
          W miejscu, które w mammografi opisano jako guzek, dwa niezalezne od siebie usg pokazały wyłącznie torbiel. Więc chyba uchwyciła tę torbiel.
      • zyciemniekocha2000 Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 20:48
        Dzis mialam mammografia i bede czekac na wynik ( 52 lata ) Mojej Mamie ok 50 wyszedl guzek , lata temu wiec szczegolow nie pamietam.Zrobila biopsje cienkoiglowa, stres i czekanie ale wszystko w porzadku.Obecnia mama ma 77 lat zyje w zdrowiu .Rob dalla diagnostyke i staraj sie myslec pozytywie
        • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 21:01
          Dziękuję ☺️
    • zona_glusia Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 20:05
      Dobrze rozumiem panikę. Trzeba zrobić dalszą diagnostykę po prostu.
      • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 20:41
        Wiadomo, że się wybieram dalej. Szukam tylko Forumek, które miały podobny przypadek i jaki był ostateczny finał
        • zona_glusia Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 21:47
          U mnie był pozytywny. Zmiana była niegroźna.
          • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 22:11
            😊
            • infinitypool Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:46
              U mnie: w mnie wyszlo tylko dzieki usg. guzek niewyczuwalny, w mamografii napisali ze mikrozwapnienia, bylam12 mies po ostatnim usg. Niestety byl nowotwor zlosliwy.
              • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 22:34
                A mialas porównanie z wcześniejszą mammografia? Zmiany w mikrozwapnieniach tez są podejrzane (niestety, oszaleć można przez to, co mogą kryć babskie cycki sad).
                • infinitypool Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 23:42
                  Nie mialam bp byla to moja pierwsza mommografia... wczesniej tylko usg
    • ameliya_85 Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 20:43
      rozumiem stres i przytulam mocno ale to nic jeszcze nie znaczy - mi wyszedl birads 5 na mamografii ktory po biopsji okazal sie stanem przedrakowym. Pewnie teraz bedziesz miala biopsje?
      • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 21:01
        Na razie w zaleceniach mam USG, a potem zobaczymy. Najgorzej, że teraz czas świąteczny, pewnie z terminem będzie cienko. Póki co, w przyszłym tygodniu pójdę na USG z pakietu medycznego, tak na szybko, a potem umówię się do szpitala na onkologię, bo tam mi wstępnie sugerowano się wybrać.
        • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 08:34
          Przy Birads 0?!
      • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 08:33
        Ale przy Birads 0 nie robi się przecież biopsji? Miałaś usunięty ten stan przedrakowy? To był pewnie carcinoma in situ?
        • ameliya_85 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:41
          tak usuneli mi (birads 5 mialam) i jak piszesz wyszedl ductal carcinoma in situ (DCIS)
          • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:57
            Uff, ale szybko drania "dorwałaś".
            • ameliya_85 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 10:36
              tak mialam ogromne szczescie bo o mamografii nawet nie myslalam ... mialam 36 lat i sama wyczulam guzek (co przy DCIS jest chyba bardzo rzadkie - z tego co czytalam to zazwyczaj nie jest on wyczuwalny a wychodzi 'przypadkowo' w trakcie kontrolii u ginekologa)
              • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 11:34
                Ale fart! A z drugiej strony pech, że to jedynie cysta nie była.
    • terazkasia Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 22:23
      Tak, miałam, na mammografii wyszło coś podobnego jak u Ciebie, poszłam na USG (w szpitalu, USG na oddziale onko), wyszło wszystko ok.
      • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 12.12.24, 22:34
        Dziękuję 😊 a u Ciebie co to była za zmiana ?
    • swiecaca Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:03
      niedawno miałam taką samą sytuację: forum.gazeta.pl/forum/w,567,178291805,178291805,zmiana_w_piersi.html
      byłam na pogłębionej diagnostyce, zrobili mi dodatkową mammo i usg, stwierdzili że to najprawdopodobniej węzły chłonne. do kontroli, bez biopsji.
      • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:11
        Fajnie smile.
    • wena-suela Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:24
      Ja tak miałam, tzn. nie było w opisie guzka, tylko inne "coś". Po kolejnej, celowanej mammo i usg dalej nie było jasne co to takiego. Dostałam skierowanie na biopsje gruboigłową (od cienkoigłowych się ponoć odchodzi). Po długim ociąganiu się zrobiłam tę biopsję i wynik był prawidłowy. Mimo tego, onkolożka, powodowana troską i "wieloletnim doświadczeniem" skierowała mnie na biopsję mammotomiczną. Nie zrobiłam jej. Tyle, że mnie nerwy nie zżerały ani nie zżerają.
      • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 09:27
        Tak naprawdę to właśnie ta biopsja mammotoniczna ma sens i powinna być zrobiona od razu.
        • wena-suela Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 10:55
          Być może. Ale ja nie usłyszałam żadnego sensownego uzasadnienia. Od razu, czyli zamiast gruboigłowej? W takim razie, po co są robione te igłowe?
          • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 11:33
            Też nie wiem, skoro ta próżniowa jest bardziej miarodajna. Ja bym bazowała na Twoim miejscu na tym, że lekarka powołała się na swoje doświadczenie. Chyba że jej nie ufasz, to zmień lekarza.
            • wena-suela Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 12:05
              Nie mam powodu aby jej ufać albo nie ufać. Dziwi mnie, że lekarze nie "ufają" wynikowi biopsji, który miał rozwiać wątpliwości. Lekarkę widziałam pierwszy raz na usg, a drugi przy biopsji. Oprócz doświadczenia, chciałabym żeby lekarz opierała się na wynikach zleconych badań.
              • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 12:21
                Trochę to bez sensu fakt. Ale są też zmiany, że mimo dobrej biopsji zaleca się operację. Biopsja służy po to, by de facto przygotować się na rozmiar i typ cięcia.
                • infinitypool Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 12:51
                  Ja myslalam ze biopsja jest w pierwszej linii po to aby w ogole okreslic czy jest aktywnosc Komorek nowotworowych a nie zeby "przygotowac sie na typ cięcia"
                  • wena-suela Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 13:16
                    Też tak myślałamsmile W mojej biopsji wyszła prawidłowa tkanka. Jaki typ cięcia? I czy jest w takim razie biopsja mammotomiczna jak nie cięciem (wyrwaniem) tkanki?
                    • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 13:25
                      Każda biopsja to wyrwanie tkanki. Najlepsza jest biopsja próżniowa. Inaczej się tnie, jak zmiana być może nie złośliwa, a inaczej jak fatalne receptory przecież.
                      • infinitypool Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 15:04
                        Ale skad ty wiesz jak sie tnie? Jestes lekarzem? Asystujesz przy operacjach?
                        • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 19:10
                          A to jakaś wiedza wybitnie tajemna? O tzw. cięciu z marginesem np. nie słyszałaś? Koleżance np. zalecili po biopsji mastektomie z odtworzeniem piersi. Innej znajomej po biopsji z wynikiem negatywnym, ale wysokiej proliferacji jedynie wycięcie zmiany.
                  • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 13:27
                    Bo to zależy, co wyjdzie, ile masz lat. Jak Ci wyjdzie łagodny niby brodawczak, ale z wysoką proliferacją to inna bajka niż włókniak np.
                    • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 13:30
                      Biopsja to tylko wycinek. Może być że ominie złe komórki. Dlatego ja bym na miejscu forumki powyżej dokończyła diagnostykę. Lepiej dmuchać na zimne.
                      • wena-suela Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 14:51
                        Właśnie. Kult strachu. Badać do upadłego. Jak można ominąć złe komórki robiąc biopsje gruboigłową w 4 miejscach pod usg?
                        • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 15:19
                          Można. Chyba że zmiana była tak mała, że podczas biopsji usunięto ją w całości. Ale to powinna była Ci lekarka wyjaśnić, nie ja. A lekarka ma wątpliwości. Nie chcesz, nie dokanńczaj diagnostyki, obyś miała rację.
                          • wena-suela Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 15:36
                            Przecież badano wyrwany wycinek. Tkanka bez zmian. Niczego nie usunięto. Dokończeniem diagnostyki miała być biopsja właśnie, więc uważam, że ją zakończyłam.
                            • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 15:40
                              Żadnych zmian (domyślam się, że o cechach złośliwości) w wyrwanym kawałku. A co z resztą?
                            • arabelax Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 19:28
                              mnie takie osoby jak Ty zawsze zaskakują. wiadomo każdy jest inny, ale nie wyobrażam sobie nie dokończyć i nie zrobić tej mammotomicznej.
                              • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 20:18
                                Ja też się dziwię. I jeszcze argumentacja, że to taka masakra dla piersi. Dwa, trzy dni siniak, sam zabieg bezbolesny.
                                • arabelax Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 20:20
                                  oczywiście, żaden dramat i żadna masakra, a pozniej glowa spokojna i wszystko jasne.
                        • rabarbara123 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 20:56
                          Można, u mnie tak było. Pierwsza biopsja, 4 wkłucia, zero komórek rakowych, druga biopsja (dzięki czujności onkologa zauważono, ze zmiana rośnie i zlecono kolejna biopsję na cito) 8 wkłuć i rak we wszystkich ośmiu.
                          • infinitypool Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 21:25
                            A jaki byl odstep czasu pomiedzy biopsja z 4 wkluciami a biopsja z 8 wkluciami?
                            • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 21:35
                              Jeśli typ tkanki przy pierwszej biopsji nie był analizowany przez lebiegę i została rozpoznana wysoką proliferacja, to zmiana powinna zostać raczej usunięta i tak mimo niezłośliwości.
                            • rabarbara123 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 21:59
                              2,5 miesiąca.
                            • rabarbara123 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 22:03
                              infinitypool napisał(a):

> A jaki byl odstep czasu pomiedzy biopsja z 4 wkluciami a biopsja z 8 wkluciami?

2,5 miesiąca. Po 2 miesiącach od pierwszej biopsji miałam usg u tego samego lekarza, który robił pierwszą biopsję (onkolog na to nalegał), który zauważył, ze zmiana urosła. Potem już wszystko potoczyło się szybko.
        • nena20 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 21:14
          Nie zgodzę się do końca. Miałam uwaga trzy takie biopsje. Zmiany odrosły dokładnie w tym samym miejscu a lekarze twierdzą że to nic groźnego. Nie jest to prawda , po prostu nie wiedzą co ze mną dalej robić. Kiedyś jeden chirurg onkolog odradził usuwanie włókniaka że względu na blizny a w konsekwencji niejasny obraz USG. Teraz powinnam latać co pół roku na USG. Niestety na NFZ to nie takie proste.
          • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 21:19
            Nawet nie wiem, co napisać. Masz włókniaka, który się powiększa czy jest stabilny?
            • nena20 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 22:15
              Włókniak stabilny od 15 lat. Lekarz odradził usuwanie , zaufałam i ok. Jakieś 4 lata temu pojawiły mi się zmiany lito-torbielowe dali 4a. Zrobiłam te biopsje próżniowe i wszystko odrosło albo nie zostało usunięte już sama nie wiem. Żaden z lekarzy radiologów do końca nie wie co tam jest, wpisują zmiany po biopsji próżniowej.
              • ankanka3 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 22:31
                Mam trochę podobnie - usuwałam ponad 10 lat temu gruczolakowłókniaka. Metodą tradycyjną co prawda, nie przez biopsję próżniową. W miejscu po guzku urosła kolejna zmiana. Radiolodzy zawsze się nad tym głowią, co to w ogóle jest, że dziwne, pytają, czy na pewno guz był usunięty w całości. Z biopsji gruboigłowej wyszło, że to bardzo mocne zwłóknienia. Też biegam na usg, bo onkolog odradził usuwanie. Stwierdził, że to jak usuwanie blizny - w tym miejscu utworzy się kolejna i będę tak usuwać bez końca. Swoją drogą - w mammografii też w mi wyszło Birads 0.
              • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 22:31
                No to pewnie tak jest, w przeciwnym razie wysłaliby Cie na rezonans.
    • esperantza Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 15:53
      Mnie przy pierwszej w życiu mammografii wyszło coś. Szczęśliwie tam gdzie robiłam zdjęcie lekarz ogląda od razu i od ręki dostaje się opis więc zawezwano mnie z korytarza i zrobiono kolejne zdjęcia celowane. Najgorsze pół godziny czekanie. Wyszedł „artefakt”.

A teraz mam jakieś cudo na jajniku, ech…
      • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 16:12
        Będzie dobrze, bo się badasz i w najgorszym wypadku zmiana jest wczesna. Bylebyś dostała termin jeszcze przed świętami.
    • nena20 Re: Wynik mammografii-Birads 0 13.12.24, 21:10
      Też miałam. USG . Biopsja i wyszło ok. Masz 0 bo coś znaleźli ale nie wiadomo co.
    • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 18:14
      Jestem po badaniu i wszystko jest OK 👌 przedwczoraj zadzwoniła Pani z bydgoskiej onkologii i zaproponowała mi termin właśnie na dziś ( wcześniej wpisali mnie na koniec lutego ). Wyszłam z diagnozą Birads 2, w USG nie widać żadnych podejrzanych zmian. Święta będą piękne ☃️
      • zerlinda Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 18:24
        Super!
      • malia Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 18:29
        To fajna wiadomosc🙂 . Ja dostałam dzisiaj taka samą, miałam pierwsza mammografię po operacji
        • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 19:01
          To była też moja pierwsza w życiu mammografia, dziś się radiolog śmiała, że od razu z bonusem 🫣 dobrze, że tak szybko udało mi się zamknąć temat, bo stres jest ogromny
          • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 20:19
            Bo w zasadzie mammografie powinno się robić od razu z USG. Wtedy byś w ramach tego samego terminu miała 2 (tylko dodam, ze o 2 radiolodzy często nawet pacjentkom nie mówią, tylko ze ok. Po co znać w ogóle te nomenklaturę, która dla kogoś spoza "branży" może być totalnie myląca).
      • primula.alpicola Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 19:03
        Super!!
      • zona_glusia Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 19:28
        Wspaniała wiadomość! smile
      • arabelax Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 19:41
        to piekna wiadomość 🥳
        • anajustina Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 20:20
          Zgadzam się, super. Dobrze, ze termin był już teraz.
    • justyna.pie Re: Wynik mammografii-Birads 0 18.12.24, 22:08
      Dzięki dziewczyny 😊
      Termin to totalny fuks, ktoś zrezygnował z wizyty i miła Pani z rejestracji zadzwoniła akurat do mnie. Chyba tak miało być 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka