Dodaj do ulubionych

Dla zainteresowanych najbliższym e8

18.12.24, 12:46
Ciekawostka. MEN zastanawia się nad wydłużeniem czasu pisania egzaminów dla wszystkich dzieci. Rozporządzenie ma obowiązywać już podczas najbliższego e8.

strefaedukacji.pl/zmiany-w-egzaminie-osmoklasisty-men-chce-ukrocic-zdobywanie-zaswiadczen-lekarskich-dla-wydluzenia-czasu-pisania-egzaminu/ar/c5p2-27098645
Obserwuj wątek
    • ritana Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 16:00
      W sumie może słusznie, bo u mojej córki cała klasa miała dostosowania i wydłużony czas pisania, czy to w oparciu o opinie czy zaświadczenia lekarskie.
      A czy na e8 będzie dodatkowy przedmiot czy odeszli od tego?
      • ania_z_zielonymii Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 16:23
        Odeszli. Cały czas są 3 egzaminy (polski, matma, ang). Tyle, że to ma być pierwszy rocznik po covid bez ułatwień (więcej lektur, trudniejsze zadania).
      • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 16:28
        A realnie wiadomo ile osób tego wydłużenia potrzebowało? Z sali mojego syna nikt, w skali szkoły nie wiem.
        • ritana Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 17:53
          W klasie córki szkoła bardzo mocno naciskała żeby wszyscy mieli i w efekcie wszyscy się dostosowali choć wielu było przeciwnych. Jak to w liczbach wygląda nie mam pojęcia.
          • taki-sobie-nick Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 19:07
            ritana napisał(a):

> W klasie córki szkoła bardzo mocno naciskała żeby wszyscy mieli

A właściwie dlaczego?
        • malia Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 18:47
          Bardzo dużo osób korzystało z wydłużonego czasu, pomiędzy 1/3 a 1/2
          • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:07
            No właśnie ciekawa jestem jak to się rozkłada tak ogólnie.
    • memphis90 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 19:06
      W sumie bardzo dobrze… Cały czas miałam dylemat czy pchać w wydłużenie czasu na „chorobę przewlekłą” (ma hashimoto, a skoro można „na alergię”, to czemu nie na hashi?) i czuć się jak oszust, czy odpuścić i czuć się jak rodzic mający dziecko w d..pie…
      • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:09
        Jakby realnie tego dziecko potrzebowało to ja tam bym pchała i żadnych skrupolow nie miała. Moja nie potrzebuje, probne tylko ją w tym utwierdziły bo też się zastanawiałam czy brać od specjisty jak będzie na wizycie.
    • taki-sobie-nick Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 19:13
      Ad absurdum: dajcie bombelkom ze trzy godziny na każdy przedmiot.
    • karollo26 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 19:40
      Średnio rozgarnięte dziecko nie miało problemu z czasem na e8. U nas w szkole pojedyncze osoby miały wydłużony czas - ale to faktycznie takie mocno zaburzone. Nikt nie miał dzieci w d.... tylko nie było to problemem. Jak ktoś nie umie to czas mu nie pomoże.
      • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:12
        Wydłużony czas mają wszystkie dysy to raczej niezbyt mocne zaburzenie....
        • taki-sobie-nick Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:18
          A co ma piernik...? Karollo pisze o klasie swojego bombelka, tam widać były silniej zaburzone.
          • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:24
            Raczej o szkole z tego co widzę.
            • taki-sobie-nick Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:25
              No to zamień sobie "klasie" na "szkole".
              • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:28
                W przeciętnej klasie przynajmnuej 2-3 osoby mają dysy. Klas w roczniku mojego syna było 7. To jednak sporo osób w większości niezbyt jednak zaburzonych. Tu tylko kilka i sami mocno zaburzeni...
                • taki-sobie-nick Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:46
                  slonko1335 napisała:

> W przeciętnej klasie przynajmnuej 2-3 osoby mają dysy. Klas w roczniku mojego s
                  > yna było 7. To jednak sporo osób w większości niezbyt jednak zaburzonych. Tu t
                  > ylko kilka i sami mocno zaburzeni...

To kłóć się z Karollo.
                • karollo26 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 20:55
                  Dla mnie te dysy to właśnie zaburzone. Nikt na alergię czy hasimoto u nas nie wydłużał. Ale widzę że ludzi ostro a tym egzaminem grzeje.
                  • slonko1335 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 18.12.24, 21:32
                    Dys to silne zaburzenie? Neuronuetypowi to chyba w tym układzie powinni w getcie siedzieć....
    • panirobak82 Re: Dla zainteresowanych najbliższym e8 19.12.24, 19:50
      No i dobrze, każdy powinien pisać tyle ile potrzebuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka