eilian 18.12.24, 20:26 od jakiegoś czasu brzydko się maże i co z tym zrobić? Tylko jedna. Dodatkowo wygląda jakby w środku była zabrudzona od metalu. Jak ematka nie poradzi, to będę chyba musiała iść do dermatologa, ale z taką pierdołą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: dziurka w uchu 18.12.24, 20:44 Oktanisept i czyścić. Można i tribiotic. Obserwować. Jak nie przejdzie, to do lekarza. Pierdoła, nie pierdoła, stan zapalny może zacząć się od byle czego Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: dziurka w uchu 18.12.24, 21:29 Jak użyje maści z antybiotykiem, to ewentualny antybiogram nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: dziurka w uchu 18.12.24, 21:32 Sugerujesz, że zleca jej antybiogram na dziurkę w uchu? Ahaaa Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: dziurka w uchu 18.12.24, 21:42 Kolor zabrudzenia metalem to często pałeczka ropy błękitnej, a na nią robi się wymaz bo dziadostwo trudno wybić. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: dziurka w uchu 18.12.24, 21:48 Na pewno masz rację i takie są rekomendacje diagnostyki, W praktyce jednak jak żyje nikt nigdy nie zlecił mi antybiogramu, ani zadnemu z moich trójki dzieci A leczono nas nie raz antybiotykiem Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: dziurka w uchu 19.12.24, 00:22 Mam robiony przed każdym podaniem antybiotyku, tak jak crp i test grypa/rsv/covid. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: dziurka w uchu 19.12.24, 00:28 berdebul napisała: > Mam robiony przed każdym podaniem antybiotyku, tak jak crp i test grypa/rsv/cov > id. Na NFZ?😀 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: dziurka w uchu 18.12.24, 22:06 berdebul napisała: > Kolor zabrudzenia metalem to często pałeczka ropy błękitnej, a na nią robi się > wymaz bo dziadostwo trudno wybić. Albo któryś kolczyk brudzi i wywołuje stan zapalny. To raczej bardziej prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: dziurka w uchu 18.12.24, 21:33 A woda utleniona na zmianę z octaniseptem? Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: dziurka w uchu 18.12.24, 23:37 Czyściłam rivanolem i masc z antybiotykiem, ale bez skutku Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: dziurka w uchu 19.12.24, 08:36 eilian napisała: > Czyściłam rivanolem i masc z antybiotykiem, ale bez skutku No to nie rozumiem pytania. Skoro masz stan zapalny, a domowe leczenie nie pomaga, to jednak czas na lekarza Możesz jeszcze szałwia poplukać Odpowiedz Link Zgłoś