mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 12:46 off top - jak mu się nudzi to może niech podciągnie te języki do C2 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:28 Nie spotkałem w polskich korpo osób mówiących C2. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:15 O to ciekawe, nawet osoby, ktore mieszkala za granica przez wiele lat? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:59 simply_z napisała: > O to ciekawe, nawet osoby, ktore mieszkala za granica przez wiele lat? Oczywiście. Zwróć uwagę, że poziom C2 to poziom filologa. Wiele osób w Polsce nie mówi po polsku na tym poziomie. Analogicznie jest z angielskim i każdym innym językiem. W moim otoczeniu jest jedna osoba naprawdę na tym poziomie (nie mówię o zdaniu certyfikatu, ale rzeczywiście o byciu na poziome C2) - skończona filologia angielska, wiele lat za granicą plus ogólne oczytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:32 Mój syn miał potwierdzony certyfikatem poziom C1+ z angielskiego. Śmiem twierdzić, że obecnie ma spokojnie C2. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:32 A miał ten poziom w klasie maturalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:28 Serio? Oh man. A ja tak i to wiele lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:51 Po co? Po polsku większość Polaków nie mówi na poziomie C2, chyba że są Bralczykiem. Taki poziom znajomości języka w większości przypadków nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 dla funu - skoro i tak mu się nudzi Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:02 Ciekawe że żadna światowa uczelnia nie chce dac mu etatu skoro to taki gigant i przyciaga tysiące euro. Taka kura znosząca zlote jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:02 p.s. niedopracowana ta historia Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:07 tym gorzej to świadczy o tej osobie Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:29 Jak to twoj chłopak to przykro mi ale cię buja.. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:04 To dobre pytanie. Pewnie też 10000 aplikacji na jedno stanowisko. Nawet na jakieś stanowiska administracyjne jes po 650 kandydatów. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:06 bez kozery powiem milionpięćsetstodziewięćset. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:16 Ale ja poważnie piszę. Raz nawet ten znajomy pokazał mi emaila od hr i rzeczywiście było 650 kandydatów na jedno stanowisko administracyjne w sektorze prawnym, praca hybrydowa, wynagrodzenie na poziomie 1500 e (było to we Francji). Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:50 To w końcu dostał mail od HR czy nikt się nie odzywa? Uspójnij tę bajkę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:09 Zasadność twierdzenia, że jak na stanowiska administracyjne jest 650 kandydatów, to na etaty dla naukowców (wybitnych specjalistów w dziedzinie) będzie 10 000 budzi niejakie moje zastrzeżenia... Ale niechże ci będzie. Jest na świecie jak wiadomo zdecydowanie więcej wybitnych naukowców niż sekretarek. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:20 Z reguły ponad 300 na etat. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:21 hmmm...to ci jeszcze brakuje 9 700 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:21 Z reguły to tych specjalistów którzy aktualnie szukają roboty to jest może 10 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:25 Tak. Zwłaszcza poprzez linkedin. Po 150 kandydatów średnio Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:30 Hehehe jaki fajny wątek. Taki bajkowy, 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:13 borsuczycaaa... pierwszy kandydat na wątek roku 25! Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:29 Proponuje robic podsumowania watku miesiaca. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:49 mocca25 napisała: > borsuczycaaa... pierwszy kandydat na wątek roku 25! Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:30 W Polsce praca lezy na ulicy. Wystarczy sie schylić. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:33 Ta osoba się nie chce sychlać, to chyba poniżej jej godności. Geniusze śwwiatowego formatu sie nie schylają, na nich oferta pracy ma spłynąć z nieba, wylądować u stóp i błagać, żeby raczył na nią spojrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:43 Ogromna ilość aplikacji temu przeczy. Praca leży na ulicy ale fizyczna. Nie każdy ma zdrowie do pracy fizycznej bo mogło ono zostać nadszarpnięte np. nowotworem, problemami rodzinnymi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:45 Zresztą tu nie chodzi o sam aspekt finansowy tylko o stosunek wobec osób zdolnych. Gdyby choćby były jakieś feedbacki możnaby puścić płazem brak ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 16:45 A skoro nie można puścić płazem to co planujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:52 To może niech zostanie influencerem jak Wojtek Sawicki? Ma przewagę bo Wojtek własciwie nic nie umie, a ten mógłby jakies ciekawostki o patentach opowiadać. Wojtek samym rehabilitantom płaci 20 tysięcy miesięcznie, no ja tyle nie zarabiam nawet jakbym same nocki brała przez cały miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:58 Myślę że ta osoba byłaby zadowolona z wynagrodzenia w okolicach 10 kafli i byłby spokój, ale w Polsce takiej pracy nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:59 Wybitny specjalista prawnik 10k nie wyciągnie? Czy były w tej bajce świastaki? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:01 Mediana zarobków rzecznika patentowego na styczeń zeszłego roku to było ponad 11 tysięcy...tak tylko nadmieniam Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:19 daniela34 napisała: > Mediana zarobków rzecznika patentowego na styczeń zeszłego roku to było ponad 1 > 1 tysięcy...tak tylko nadmieniam To taki marynarz co pływa barką? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:21 Tak. Po wzburzonym morzu prawa własności intelektualnej. Taki rzecznik stoi u steru tej małej łupinki i prowadzi ją bezpiecznie do portu pod nazwą Patent. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:33 Jesu to ja nie jestem wybitnym naukowcem a wyciągam prawie ze…. Niech chłop sie w szkole zatrudni. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:00 Patrz, a Wojtek Sawicki zarabia... Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 A nas to obchodzi. Nie ciekawią mnie jacyś obcy ludzie tylko ten konkretny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:07 Ale jaki konkretny. Niech siada do instagrama i jazda, poza tym ma kasę to może sobie jakiegoś comunity managera na początek zatrudnić. Nie mów, że taki geniusz nie zdobędzie publiczności a potem nie sprzeda im super interesującego ebooka. Czy pisać też nie może ze względu na stan zdrowia? Bo Wojtek nie może, ale - uwaga - zarabia 10 tysi. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:47 Was? Kim ten przyszły noblista jest dla ciebie? I błagam powiedz, że to nie narzeczony... Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:15 Niech zejdzie na ziemię, absolwenci studiów bez doświadczenia zarabiają ok. 1/3 tego. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:32 3500, tyle jest teraz minimalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:33 Nikt po dobrych studiach się nie zgodzi na takie wynagrodzenie w metropolii. Nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:38 No to nie ma obowiązku pracy przecież. A prawo to nie są żadne elitarne studia już od dawna. Nawet na praktyki studenckie do mnie nie przyjmują osób bez doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:43 Dla was to wszystko nie jest elitarne itd. Ciekawe gdzie wy wszyscy pracujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:47 ee? ja nie pracuje w niczym elitarnym ale na milosc boska, za cos trzeba placic rachunki, jesc itd. twoj syn jeszcze tego nie ogarnal?odciac kurek i praca sie znajdzie. Btw moj kuzyn, pan podwojny magister jezdzi jako kurier, da sie? da sie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:50 Niektórzy nie mają zdrowia do pracy fizycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:34 Niech uczy w szkole. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:57 Ja w dużej kancelarii prawnej, biorę udział w rekrutacjach i wiem, jakie CV mają osoby ubiegające się o zatrudnienie i na jakie pensje mogą liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:55 Gdyby ta osoba ze trzy lata zatrudniła się w jakimś urzędzie, to by już łacznie zarobiła te 10 kafli na miesiąc, a zapewne więcej, miałaby trzy lata składek emerytalnych i trzy lata doświadczenia. Urzędy, szczególnie warszawskie, wciąż poszukują ludzi, bo im młody absolwent prawa popracuje ze 2-3 lata i zwiewa do np. Big 4. Do tego szukanie pracy w służbie cywilnej to jest kwestia wejścia na jedną stronę, z samorządami więcej roboty, bo trzeba każdy oddzielnie, ale to też jest kwestia przygotowania sobie narzędzi do usprawnienia pracy. Można sobie chcieć zarabiać 10 kafli, ale po kilku latach to juz się powinno zweryfikować oczekiwania i zastanowić, czy lepiej mieć mniej, ale realizować inne cele (zbieranie na emeryturę, ubezpieczenie) i zbierać doświadczenie zawodowe - czy mieć okrągłe zero. Skoro utrzymanie nie jest problemem, to co jest? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:25 bmtm napisał(a): > Ogromna ilość aplikacji temu przeczy. Praca leży na ulicy ale fizyczna. Nie każ > dy ma zdrowie do pracy fizycznej bo mogło ono zostać nadszarpnięte np. nowotwor > em, problemami rodzinnymi itp. Ja to wiem. Wyżej, to była ironia z mojej strony. I owszem, teraz sie aplikuje o pracę, ale dotyczy to prac fizycznych. I bym o tym nie wiedziala, gdyby ktos mi o nie powiedział. Co ciekawe, ludzie aplikują i miesiącami czekaja na odpowiedź a nawet dłużej. Tymczasem dana firma szuka rąk do pracy bo nie ma komu pracować a aplikujący w tej firmie o pracę, nadal czekaja na odpowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:47 anka_one_and_only napisał(a): > Ta osoba się nie chce sychlać, to chyba poniżej jej godności. Geniusze śwwiatow > ego formatu sie nie schylają, na nich oferta pracy ma spłynąć z nieba, wylądowa > ć u stóp i błagać, żeby raczył na nią spojrzeć. Mam takie samo wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 13:50 Ilość aplikacji temu przeczy. Wiadomości z pierwszej ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 Po 1000 cv bez odzewu warto się zastanowić, czy to naprawdę świat się nie zna na geniuszu prawa patentowego, czy on nie umie szukać pracy. I zacząć np od poprawy CV Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:03 Wnioskuję, że pacjent nie wie, co chce robić. Jeśli kończył/a prawo za granicą, to proponowałabym uderzyć właśnie w znajomość prawa kraju ukończenia studiów doktoranckich. Czyli kancelaria specjalizująca się we współpracy z obywatelami owego kraju lub korpo, które prowadzi działalność także w owym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:28 W Polsce nie wiem. Próbuj w komisji europejskiej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 14:55 pytanie co ta osoba chciała robić? po co bym doktorat? odnośnie korpo języki i prawne podstawy na plus, doktorat to dla mnie najczęściej red flag (osoba nie chciała się zmierzyć z rynkiem pracy, więc uciekła w doktorat, plus wybujałe ego) do korpo- zdecudować się w jaki obszar startować, poprawić cv, żeby opowiadało spojna historię, założyć profil na linkedin i wysyłać najlepiej do dużych międzynarodowych firm, zaczac od pozycji junior, staż lub specjalista. polecam np. duże firmy farmaceutyczne Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:17 samanta1010 napisała: > języki i prawne podstawy na plus, doktorat to dla mnie najczęściej red flag (os > oba nie chciała się zmierzyć z rynkiem pracy, więc uciekła w doktorat, plus wyb > ujałe ego) Na serio tak się jeszcze mysli? Ty w Polsce pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:19 Tak myślą niestety wszędzie na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:26 Prostacka mentalność niechęci wobec osób wykształconych jest bardzo silna. Szkoda, że do procesów aplikacyjnych na stanowiska eksperckie nie daje się ekspertów tylko automaty albo panie z hr,. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 16:48 No ale inny niż Twój gigant światowy nie chce siedzieć w hr razem z paniami 26 latkami, więc co chcesz, kto ma biedaczka docenić. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:09 "Prostacka mentalność niechęci wobec osób wykształconych jest bardzo silna." - pięknie powiedziane. Jeśli synuś nauczył się od ciebie szacunku do osób, z którymi chce pracować, to podejrzewam, że zrobił cv na odwal się i czeka aż ktoś doceni jego boskie wykształcenie. Niech wyśle jeszcze 2000 cv, może mu się w końcu poszczęści. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:56 Ale panie z hr mają pracę, a osobnik z tematu wątku - nie ma. Widać panie z hr mają lepsze kompetencje w szukaniu i znajdowaniu pracy Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 23:01 mika_p napisała: > Ale panie z hr mają pracę, a osobnik z tematu wątku - nie ma. Widać panie z hr > mają lepsze kompetencje w szukaniu i znajdowaniu pracy > Zważywszy pozazawodowe metody szukania pracy (ukrywanie wykształcenia/roku urodzenia), rynek pracy wygląda jednak dość dziwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 23:13 Roku urodzenia w cv się po prostu nie podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 16:25 Nie, nie wszędzie. Mam doktorat. Ale tez normalnie pracowałam w trakcie robienia. Znam sporo osób z doktoratami i nikt nie ma takiego problemu jak ten złoty chłopiec...ale te osoby chciały pracować Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:22 Poza Polską mało kto pracuje w trakcie doktoratu w innym sektorze niż akademicki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:30 Ale doktoratu dzisiaj nie robi się 10 lat. Poza doktoratem pan sobie bimbał i bimba dalej Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:18 Znam przypadki, ktore pracuja w czyms innym, glownie z tego wzgledu, ze kasa na doktoranckich jest marna. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 23:02 A co to cudowne dziecko robiło na studiach? Balowało? Siedziało w domu na 4 literach? Bo sorry, ale wtedy zdobywa się pierwsze doświadczenie i wpisy do cv. Nawet robiąc coś w ramach darmowej pomocy prawnej - są takie przy wydziałach prawa, Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:34 Wiesz co, o bohaterze wątku się nie wypowiadam, ale ten wpis mną ruszył - kilkanascie lat temu mi ciotka po nocach nie mogła spać, bo kuzyn, który dopiero co złapał pana boga za nogi w korpo chodził i krytykował decyzję innego kuzyna o wyjeździe na zagraniczny doktorat. Doktorat na najlepszej w dziedzinie uczelni w Europie, stypendium, wikt i opierunek. Ale korpo ekspert wiedział swoje. Różne ciotki i sąsiadki były bardzo zaskoczone, jak doktor jeszcze przed obroną znalazł pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:52 lodomeria napisała: > samanta1010 napisała: > > > > języki i prawne podstawy na plus, doktorat to dla mnie najczęściej red fl > ag (os > > oba nie chciała się zmierzyć z rynkiem pracy, więc uciekła w doktorat, pl > us wyb > > ujałe ego) > > Na serio tak się jeszcze mysli? Ty w Polsce pracujesz? pracuje w Polsce w korpo (dusza sprzedana, kasa się zgadza), w rekrutacjach ludzie z doktoratami wypadają słabo, oczywiście diabeł tkwi w szczegółach doktoraty techniczne, medyczne to inna sprawa. w poście odnosiłam się tylko do korpo Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:11 Ja się zgadzam z samantą plus dodam jeszcze do red flagów kilka ukończonych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:03 Może są jakieś programy stypendialne dla utalentowanyc, wschodzących seniorów? Z ubezpieczeniem? Ktoś coś? Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:29 Ja bym się nie śmiał. Jeżeli ktoś nie ma wsparcia rodzinnego, do tego problemy zdrowotne i taką sytuację na rynku pracy to niestety może w akcie desperacji zrobić sobie coś złego. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:34 jeżeli ta osoba się leczy to powinna być w stałym kontakcie z lekarzem prowadzącym Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:31 mocca25 napisała: > Może są jakieś programy stypendialne dla utalentowanyc, wschodzących seniorów? > Z ubezpieczeniem? Ktoś coś? Zasiłek dla bezrobotnych? Tam sami utalentowani, dla których nie ma pracy „z ich wykształceniem”. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:23 Nie nazwałbym tej osoby wschodzącym seniorem. Potencjał w dalszym ciągu ma olbrzymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:31 Jest pewnie koło 30, bez doświadczenia zawodowego, bez podstawowego ogarnięcia życiowego, niezaradny, bez umiejętności poszukiwanych na rynku pracy, rzeczywiście wschodząca gwiazda na rynku prawniczym, a nie wschodzący senior😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:40 znacząco po trzydziestce. Koło 30tki by nawet dyskusji nie było bo i z jakiej paki. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:07 Z takiej, że ludzie, nawet robiący doktoraty, w tym wieku mają jakieś doświadczenie zawodowe, bo szykują się na wejście na rynek pracy i wiedzą, że bycie tylko świeżym absolwentem to za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:38 Znaczy piszesz o sobie, jesteś facetem przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:50 bmtm napisał(a): > Potencjał w dalszym ciągu ma olbrzymi. “Życiorys” Gdy robiąc swe wieczorne siusiu Na nocnik jeszcze pupką siadał O krok był już od geniuszu Bardzo się dobrze zapowiadał A kiedy wyrósł na studenta I wągry nad książkami zjadał Miał już niezbite argumenta Że się najlepiej zapowiadał Potem w kawiarniach-czy prywatnie O wszystkich jak najgorzej gadał I zawsze zdanie miał ostatnie Bo tak się dobrze zapowiadał Posiwiał, zmarszczył się, zestarzał I zęby wszystkie już postradał A jeszcze wszystkim się odgrażał Jeszcze się dobrze zapowiadał I wreszcie śmiercią starczą umarł I wtedy naród cały biadał Że taka chluba, że taka duma Że się tak dobrze zapowiadał Świętopełk Karpiński Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 15:16 U nas w sklepie ciągle szukają pracownikow, polecam, super ludzie, fajna praca a towarzystwo to już w ogóle 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 16:17 Niestety ale tak wygląda szukanie pracy. W tym artykule jest więcej wskazówek co zrobić kobieta.wp.pl/szukaja-pracy-miesiacami-popelniaja-ten-sam-blad-7099066278247072a Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 17:27 tanebo0001 napisał: > Niestety ale tak wygląda szukanie pracy. W tym artykule jest więcej wskazówek co zrobić Wszystko to już padło w tym wątku - słowa klucze, automatyczne przeszukiwanie, relacje, polecenia, LinkedIn… Tyle, że autorka na każdą radę ma kolejną wymówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:04 Podsumowując. Prawo UW; doktorat z zakresu prawa patentowego (?) w uczelni top 20 świata; tysiące cytowań we wszelakiego rodzaju artykułach. Setki jak nie tysiące wysłanych CV i lipa. Otóż studiując i robiąc doktorat nie żyje się w próżni. Tworzy się siatkę kontaktów (zwłaszcza przy okazji doktoratów); łapie się doświadczenie (bo stypendia doktorskie na ogół do midasowych nie należą a żyć trzeba) albo w sektorze prywatnym albo naukowym. Prawo patentowe (i generalnie prawo własności przemysłowej) to jest specjalizacja będąca żyłą złota. Żeby z dobrą znajomością tej tematyki nie dostać nawet oferty pracy w odpowiedzi na wysłane CV to znaczy, że gdzieś w tym CV są "red flags" które powodują, że potencjalny pracodawca to CV od razu wali do kosza. Albo autor CV zdążył sobie w środowisku wyrobić markę która mówi "trzymać sie od gościa z daleka". Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:08 No i wszystko ładnie, ale żeby nie dostać nawet prostej pracy administracyjnej w tym sektorze to już zupełnie niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:47 Do prostej pracy administracyjnej nie zatrudnia się doktora z językami i nie wiem czym jeszcze, bo albo będzie siedział sfrustrowany, że pracuje poniżej kwalifikacji albo zakłada się, że będzie tą pracę traktował tylko jako coś na przeczekanie. Bierze się studenta czy absolwenta, który to samo zrobi za mniej i nie będzie gwiazdorzył. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:52 Do prostej pracy administracyjnej nie bierze się doktora z trzema językami. Nawet jeżeli to doktor z Wyższej Szkoły Gotowania na gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:15 Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 10:26 bmtm napisał(a): > No i wszystko ładnie, ale żeby nie dostać nawet prostej pracy administracyjnej > w tym sektorze to już zupełnie niezrozumiałe. bo CV musi opowiadać spójną historię, super studia, 3 języki, doktoraty i aplikacja na proste stanowisko, tu nie ma logiki. jezeli w cv nie ma informacji dlaczego aplikuje na proste stanowisko tez bym odrzuciła. trzeba w tym przypadku przygotowac indywidualne cv pod kazda oferta pracy Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 10:55 Spójne historie to nie jest specjalność autora. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:23 Ja to w ogóle przyznam się, że dziwię się, że człowiek z takim dorobkiem nie jest w stanie dostać pracy "po znajomości". Nie ma jakiś znajomych w branży? Nie spotyka się z ludźmi na tych konferencjach/wykładach? Przecież to jest jego bańka właśnie, gdzie ludzie się polecają i wiedzą, gdzie się zwalnia stanowisko i kogoś szukają. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 18:50 Może tam go też nie chcą. Skoro wszędzie wg niego "nie da się" to zapewne ci znajomi znają go jako "pana- nie-da-się". Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:19 Albo faktycznie pan jest mocno aspoleczny, co przeklada sie na brak kontaktow. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 20:56 Jeśli mocno aspołeczny, to jako żigolo też nie zrobi kariery Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:35 Leża i kwicza. Każdy samiec alfa jest aspołeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:38 To już Makuszyński pisał o pewnym znajomym rzeźbiarzu mruku który mówił do modelek “rozbierz się panna” i “ubierz się pani” i każda miała z nim dziecko… Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:54 Mruk to nie znaczy aspołeczny Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:59 Tak sobie to tłumaczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 21:34 Józek? To tyyyy?? Bo dynamika tego wątku jest jak w wątkach Józka o szukaniu dziewczyny. I powiem wam, że to się tak samo skończy 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 22:44 NIeeeeeeeeee. Józka to po jednej nutce się tu rozpoznaje Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 06:28 No i zawsze podkreśla tę swoją pracę w korpo i że mu się nie chce nic robić. Gdzie tam by się 3 języków nauczył. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 07:01 Marudzi w tym samym trybie. "niedaaaasieeeee" "nie odpisujoooooooo" "nie ma takiej opcji!" "chcem ale nie mogem" Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 07:08 Raczej "teraz to już nie chcem, bo sto lat temu miałem pryszcze" Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 07:15 No ten sam tryb! Ten sam! Nie ma też rodziny, jest sam, nikt go nie kocha i nikt nie uwielbia jego intelektu. No śmierdzi Józkiem na kilometr, tylko ten doktorat ich różni. Ale to zaginiony brat bliźniak Józefa, ani chybi. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 09:56 Tyle, ze Jozek podobno pracuje... Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 12:54 No autor tak samo szuka pracy jak Józef dziewczyny 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 08.01.25, 23:00 Na pewno zna biegle trzy języki obce? A jakie ma doświadczenie w ich użyciu? Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 09.01.25, 21:16 Zacny wątasek, nie ma co. Dla rzeczonego Supermana mam propozycję: niech startuje na prezydenta. Kwalifikacje ma równie znakomite, jak obecnie panujący, a językowo to nawet jeszcze lepsze. I kontrkandydatów nie za wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 23.01.25, 23:09 Szukanie pracy w 2025 to ŻENADA Odpowiedz Link Zgłoś
skarlet.gdzie.jest Re: Jak znaleźć pracę w Polsce? 10.07.26, 15:49 A doświadczenie zawodowe? Odpowiedz Link Zgłoś