Dodaj do ulubionych

Chciałbyś się być tym dzieckiem?

11.01.25, 16:28
To już chyba mój ostatni wątek.
Jesteście jedynaczką. Dziadkowie ze strony ojca jedynaka mają dom, 2 mieszkania i 1 działkę. Ze strony matki mają dom, dwie działki ( do podziału z jedną ciotką). Po rodzicach dwa mieszkania.
Tyle z nieruchomości. Są jeszcze oszczędności . Łącznie licząc bliżej miliona niż tysięcy ( gotówka, akcje, obligacje).
Generalnie, można być rentierem i nic nie robić.
Temat dla uwagi 😉
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:30
      Rentierem mając milion….? A w której rzeczywistości?
      • kamin Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:34
        A policzyłaś dochód ze sprzedaży lub wynajmu nieruchomości?
        • thank_you Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:43
          Przeczytałam, że to wszystko ŁĄCZNIE jest warte milion. wink
          • madame_edith Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 00:15
            To by musialy byc domki w ogródkach działkowych i to też zdezelowane.
          • bei Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 00:47
            Ja zrozumiałam, że oszczędności to milion, poza tymi nieruchomościami.
      • maleficent6 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:34
        Lepiej napisz czy chciałbyś się czy nie chciałbyś się 🤔
        • thank_you Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 11:20
          Nie chciałabym się być, trudny do odczytania kod, mogłabym być niezrozumiana a i rentierstwo takie bardziej „in spe”. wink
      • pursuedbyabear Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:36
        Dziunia, milion to sporo kasy.
        • thank_you Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:44
          Dziunia? Zapomniałaś innych ulubionych określeń w stosunku do mnie? To pewnie dlatego, że paluszki ci ścierpły, jak biegniesz do teatru, taka nonszalancka, jak zawsze od niechcenia. 😂
          • pursuedbyabear Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:48
            Nie mam pojęcia, o czym banglasz.
            • thank_you Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:14
              To w Starym „banglają”? Nie dziw, żeś taka prymitywna. Ciao.
        • bezmiesny_jez Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:56
          Sporo, ale żeby być rentierem...? W moim mieście tyle z palcem w nosie wydasz na mieszkanie. Jedno.
          • imponderabilia20 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 09:59
            Milion to chyba tylko same oszczednosci.

A dla mnie dziwne byłoby raczej, gdyby rodzice/dziadkowie mając takie zasoby - nie dzieliliby się nimi już za życia z potomkami.
            • marta.graca Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 10:05
              A z jakiej racji rodzice mieliby się dzielić, zakładając, że dorosłe dziecko jest zdolne do pracy? Moi rodzice mają takie zasoby, ale ja pracuję i zarabiam, miałabym do nich iść po kieszonkowe, czy prosić, by mi zrobili zakupy?
        • hanusinamama Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 21:01
          Tak sporo ale nie zeby być rentierem...
    • kozica111 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:34
      Chciałabym miec fajnych dziadków, żeby mnie kochali, tyle.
    • cegehana Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:38
      Ale ci rodzice i dziadkowie już nie żyją i mam ten majątek czy dopiero in spe?
    • arabelax Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:41
      to oby szybko umierali i im nic nie odwaliło z przepisaniem na schronisko 😅
    • freja08 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:46
      Jak to się mówi - nie dziel skóry na niedźwiedziu. Dzisiaj wszyscy zdrowi, jutro babcia od strony matki może dostać udaru, dziadek Alzheimera, ojciec z matką się rozwieść, matka wpadnie w alkoholizm i przepije mieszkanie, a ojciec ożeni się z wdową z dziećmi, zrobią kolejne i tyle będzie z majątku.
      • stephanie.plum Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 20:04
        🤣
    • 71tosia Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 16:50
      Ale przecież rodzice i dziadkowie żyją, ich majątek jest przede wszystkich ich zabezpieczeniem na starość. Jesteś pewna ze to będzie twoj majątek?Moga przecież jeszcze cie zaskoczyć i wszystko przehulać smile
      • marta.graca Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:49
        Albo wylądować w domu opieki i majątek pójdzie na ich utrzymanie.
    • tol8 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:04
      To jakby o mnie.
      Cztery domy, sześć mieszkań i sporo na koncie.
      • simply_z Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:47
        Jasne jasne. Już cię tu znamy.
        • marta.graca Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:50
          To z tego papieru toaletowego się uzbierało.
          • husky_cat Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:56
            I z 500+ , teraz 800😂
      • kropkaa Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 20:56
        Komunalnych w bloku?
    • imponderabilia20 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:16
      A skąd je mają?
      • mnietamnicnieboli1 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:39
        Od bezdomnego.
    • mnietamnicnieboli1 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:54
      Już tłumaczę mój post.
      Jak widać pokolenia pracowały na majątek ( dla niektórych nic nieznaczący, dla innych kupa kasy).
      Taki jeden, któremu udało się być tym najsilniejszym plemnikiem bierze całość ( owszem, ewentualne choroby można pokryć z jednej nieruchomości lub lokaty, ale nie ukrywajmy - długo to nie potrwa bo dziadkowie są po 80 tce). Zostaje jeszcze dużo .
      • afro.ninja Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 17:59
        No, znam takich ludzi i co? Czy bym się z nimi zamieniła, zależy od sytuacji. Z niektórymi tak, ale z niektórymi nie. Taki majątek nie robi na mnie wrażenia, bo znam ludzi bogatszych, których dzieci o wiele więcej odziedziczą.
      • nick_z_desperacji2 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:06
        Sugerujesz, że dziecko powinno kontynuować rodzinną tradycję bogacenia się, żeby przekazać spadek? Pieniądze są po to, żeby z nich korzystać, co nie oznacza złotych kibli i spłukania się na hazardzie. Dziecko własne dzieci mieć będzie albo nie, jak przekaże mniej niż samo dostało, a w zamian da fajne dzieciństwo z rodzicem obok, a nie non stop w pracy, to też się nic nie stanie.
      • bezmiesny_jez Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:58
        >Jak widać pokolenia pracowały na majątek

W Polsce? Pokolenia? Najpierw zaborca, potem wojna, potem komuna. Co najwyżej jedno pokolenie zdążyło dorobić się majątku.
      • berdebul Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 19:38
        W mojej rodzinie dobicie do 100 to nie jest wyczyn, więc 20 lat dziadkowie, kolejne X lat ich dzieci i w sumie ten ostatni plemnik zostsn3 rentierem w okolicach 70.
      • hanusinamama Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 21:02
        Moja jedna babka umarła na 6 miesiecy przed 100. Wiec ci dziadkowie moga jeszcze pożyć. Babcia moze przepisac majątek na RM...dziadek na młodą nową żonę...
    • nick_z_desperacji2 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:03
      Na razie to dziecko nie ma nic. Ale hipotetycznie, gdybym miała na koncie tyle, żeby spokojnie żyć i mieć na zachcianki typu wyjazdy za granicę, to nie miałabym absolutnie żadnego problemu w znalezieniu sobie zajęć ciekawszych niż praca. W zasadzie praca wchodziłaby w grę w dwóch przypadkach: naukowa i bycie lekarzem, jeśli to marzenie z dzieciństwa. I to też tylko do momentu, kiedy sprawiałoby to przyjemność, a nie było przykrym obowiązkiem.
    • zerlinda Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:28
      No ale zanim to dziecko odziedziczy te majątki to może być różnie? Może ojciec mieć jeszcze inne dzieci, nawet kilkoro, dziadkowie mogą wpłacić na kościół albo burdel, dziadek może zostać wdowcem i też jeszcze się ożenić. No przecież, póki wszyscy żyją i nic dziecko nie odziedziczyło, to co tu spekulować?
    • roks30 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:32
      Jakbym już to odziedziczyła to tak😜
      • bezmiesny_jez Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:58
        Znaczy chciałabyś stracić rodziców?
    • kamin Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:37
      Nie mam nic przeciwko dziedziczeniu majątku ALE... wypowiadałam się już w wątku o jedynakach. Chciałabym mieć rodzeństwo i liczniejszą rodzinę niż mam. Milionami chyba dałabym radę się podzielić.
    • ga-ti Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:54
      No cóż, fajnie 🙂 czasem się tak życie układa.
      Nie biczowałabym się i przyjęła spadek, no bo co zrobić innego? 😉

• bezmiesny_jez Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 18:59
      >Jesteście jedynaczką.

Po co to pluralis maiestatis?

Nie, nie chciałabym.
    • lajtova Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 19:15
      Ale o co chodzi w tym watku?
    • nena20 Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 20:31
      Myślę całkiem fajna opcja. Szkoda że to nie ja🤪
    • pepsi.only Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 20:36
      A co mi po tym skoro wszyscy żyją. Mam być milionerką bez milionów?! Acha. No to mogę być- nic nie tracę, chociaz nic też nie zyskuję.
      • hanusinamama Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 21:04
        Dziadkowie maja 80...a autor już czuje się milionerem. NIe wiem co chce zrobić z rodzicami bo oni pierwsi chyba dziedziczą...
        • pepsi.only Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 21:41
          Ano właśnie. Dziadkowie mogą żyć jeszcze naście lat. Są jeszcze rodzice. Może być też sporządzony testament. A nawet trzy.
          Moze mu coś skapnie, a może nie.
    • hanusinamama Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 21:39
      Czyli czekaj: na dzień dzisiejszy te nieruchomosci posiadają zyjący dziadkowie...po nich dziedziczą ich dzieci (rodzice tego jedynaka)...i kiedyś tam ten jedynak coś odziedziczy.
      Faktycznie ci dziadkowie z domem i mieszkaniami mogą być rentierami...
    • kropkaa Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 11.01.25, 22:51
      Przysłowie dla uwagi: nie dziel skóry na niedźwiedziu.
    • madame_edith Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 10:11
      No tak szczerze to wolę mieć moich kochających i biednych rodziców jak najdłużej niż czekać aż umrą, żeby się wzbogacić.
    • iwles Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 10:21

Planujesz rodzinny obiad z zupą z muchomorów?
    • smoczy_plomien Re: Chciałbyś się być tym dzieckiem? 12.01.25, 10:55
      Czy w tym wątku chodzi o zalety bycia jedynakiem czy życia w bogatej rodzinie? Jeśli chcesz być rentierem w tej sytuacji, to musisz wymyślić, jak szybko wykończyć całą rodzinkę. W przeciwnym wypadku widzę, że rodzice mają znacznie mniej niż dziadkowie i nie widzę powodu, dla którego sami nie chcieliby być rentierami po śmierci dziadków. Musisz zatem wymyślić co będziesz robić do swojej 60-tki/70-tki, kiedy oboje rodzice umrą i odziedziczysz wreszcie cały ten spadek.

A tak w ogóle to ocenianie tylko przez pryzmat kasy, czy chciałoby się kimś być, trąci kompleksami na tym punkcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka