Dodaj do ulubionych

Bilety lotnicze

23.01.25, 21:06
Ile wcześniej kupić bilety? Jak wy robicie?
Chcę kupić na maj, ale np. dziś są ponad tysiąc droższe dla czterech osób niż kilka dni temu. Spóźniłam się i już cena będzie tylko wyższa czy sprawdzać codziennie?
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:06
      Sprawdzac.
    • kk345 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:09
      Sprawdzać jako gość w trybie incognito.
    • lajtova Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:11
      Ale przecież nigdzie nie lecisz tylko zadajesz setki pytan.
      • wiosennedni5 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:19
        Spadaj lajtova
      • pepsi.only Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 09:10
        🤩
    • smoczy_plomien Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:12
      Sprawdzaj w trybie incognito lub na różnych przeglądarkach. Odpytywanie w kółko tego samego terminu może spowodować wzrost jego ceny.
      • imponderabilia20 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 15:26
        smoczy_plomien napisała:

> Sprawdzaj w trybie incognito lub na różnych przeglądarkach. Odpytywanie w kółko
        > tego samego terminu może spowodować wzrost jego ceny.

Ale jeśli inni też będą sprawdzać to i tak wzrośnie...czy wzrośnie tylko dla wiosennedni?
        • trampki-w-kwiatki Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 19:57
          Wzrośnie tylko dla niej. Najlepiej sprawdzać mając włączony vpn
    • gryzelda71 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:12
      Na koniec maja kupiłam w listopadzie. Założyłam sobie ile chcę wydać. Sprawdzałam jakoś czas, cena byla okej i są bilety. Nie sprawdzam od tej chwili. Nie chce widzieć, że mogłam przepłacić hehe.
      • kanna Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:19
        Spokój i czas - które zyskałaś - też mają swoją cenę.
        • gryzelda71 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:24
          Dokladnie.
        • lajtova Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:57
          Nie do konca spokój.
          Zawsze mogą zmienić godziny lotu albo go anulować.
          A jeszcze może się załapać na overbooking.
          • gryzelda71 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:02
            Najspokojniej, to nigdzie nie wyjeżdżać.
            • lajtova Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:37
              W sumie tak. Ale niestety jest to coś gdzie bardzo mało od nas zależy a bardzo dużo od podmiotów zewnętrznych.
              W tej chwili mam rezerwacje na 3 loty. Jak na razie problem pojawił sie z jednym. Jest już rozwiązany.
          • riki_i Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:15
            lajtova napisał(a):

> Nie do konca spokój.
            > Zawsze mogą zmienić godziny lotu albo go anulować.
            > A jeszcze może się załapać na overbooking.

Dokładnie. A potem na anulowanie hotelu (hoteli?) jest za późno i dany człowiek traci kupę szmalu na lot rejsowy - i to w optymistycznym wariancie, że do danego miejsca w ogóle takowe loty są przewidziane. Bo jeśli mówimy o wakacyjnej destynacji gdzie latają tylko sezonowo tani przewoźnicy, to cały urlop może pójść w diabły, albo powrót z tego urlopu stać się koszmarem.
            • gryzelda71 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 09:31
              Co robic, co robić? Jak obejść to bez ryzyka. Opowiadajcie .....
    • ichi51e Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:25
      Wyczyść ciastka to będziesz mieć taką jak poprzednio. In więcej klikasz tym bardziej ci ceną rosnie
      • lajtova Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 21:58
        Oczywiście, że to bzdura rozpowszechniana na zasadzie "ej stary mówię ci tak jest"
        • ichi51e Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:39
          No to nie czyść co mnie to obchodzi? U mnie działa!
          • lajtova Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:53
            Nie działa. Wydaje ci się.
            • ichi51e Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 09:04
              Ale ja naprawdę latam często i to działa uncertain do Polski średnio latam 2 razy w miesiącu i nie dość że to działa na samoloty to jeszcze na koleje polskie również…
              • gryzelda71 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 09:32
                Nie latam tak czesto jak ty, ale nie zauważyłam tego co piszesz. Ceny sie zmieniają, ale nie, że rosną bo sprawdzam raz dziennie.
              • bezmiesny_jez Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 10:10
                >jeszcze na koleje polskie również…

big_grin

O ile ceny lotów sobie skaczą i mogą mieć określoną pulę tańszych biletów, to polskie koleje mają stałe ceny biletów, które zależą od rodzaju pociągu, godziny podróży i tego, ile wcześniej kupisz bilet. Nie rozumiesz, czym są cookies i ci się wydaje, że masz jakiś patent.
                • kanna Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 22:58
                  Bilety na pociąg warto kupować zaraz po otworzeniu sprzedaży - wtedy jest największa pula tańszych. Choć na niektórych trasach, np. Warszawa -Hel, żadnych tańszych biletów nie ma. Choć wchodzą inne promocje (Typu taniej z bliskimi)
      • engine8t Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 01:44
        ichi51e napisała:

> Wyczyść ciastka to będziesz mieć taką jak poprzednio. In więcej klikasz tym bar
        > dziej ci ceną rosnie
        >

Jak zwykle bzdury z fejsbooka
        thriftytraveler.com/guides/searching-incognito-for-flights/
    • anorektycznazdzira Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:00
      Zależy dokąd i na jakie linie
      • wiosennedni5 Re: Bilety lotnicze 25.01.25, 13:43
        Do Chanii Grecja
        • anorektycznazdzira Re: Bilety lotnicze 25.01.25, 14:53
          a to różnie, tak min 3 miesiące "z góry" bym szukała,
          jeszcze zależy jak bardzo jesteś związana terminem. Jak bardzo i widzisz dobrą cenę, to brać.
          Dalsze trasy to ok. pół roku wcześniej, zeszłe wakacje miałam bardzo daleko dystansowe i o skomplikowanej trasie i bardzo dobre warunki udało mi się zarezerwować jeszcze w styczniu.
    • mamkaantka Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:03
      Nikt ci nie jest w stanie odpowiedzieć na takie pytanie.
      Ja obserwuje minimum rok wcześniej kierunek który mnie interesuje. Analizuję skąd i jakimi liniami zrobić to najkorzystniej Kiedy kupuję? Różnie! Po obserwacjach wiem jakie są widełki cenowe i czekam aż cena będzie najlepsza, a czasem wcale nie czekam tylko kupuję natychmiast jak jest wrzucą jeśli cena jest dobra. Niektóre linie właśnie na początku mają najlepsze ceny jak EasyJet Oczywiście warto być elastycznym i sprawdzać różne terminy i różne lotniska Kupowanie tanich biletów wcale nie jest takie proste!
    • beata985 Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:25
      A skąd dokąd lecisz....?
      Czasami warto sprawdzić z przesiadkami.
      • lajtova Re: Bilety lotnicze 23.01.25, 22:35
        Nigdzie nie leci.
    • bmtm Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 02:14
      2,5 tygodnia.
    • pepsi.only Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 09:18
      Na maj zazwyczaj decyduję się w marcu, (czasem w lutym) .
      Nie sprawdzam codziennie tylko jest decyzja, że lecę, patrze po ile sa bilety- ok cena mi pasuje bo to dobra cena - to nie zastanawiam sie ani minuty tylko od razu kupuje.

Albo loty kupuję w ostatniej chwili.

To samo z hotelami. Ok 8 tyg. wcześniej.
      Albo w ostatej chwili.
    • aqua48 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 09:29
      Kupuję bilety wtedy kiedy cena jest dla mnie do zaakceptowania. Czasami na następny rok prawie zaraz po powrocie z jakiegoś ulubionego miejsca smile
    • palacinka2020 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 13:13
      Ok 3 miesiace przed lotem zazwyczaj sa najtansze. Choc oczywiscie nie zawsze, to taka usredniona zasada.
      • astomi25 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 13:48
        Na ferie i inne terminy oblegane sie niestety nie sprawdza. Juz sie nacielam.
        Sa albo drozsze,albo zostaja bilety typu tam - wylot o 22 ,z powrotem o 5.30
        • krwawy.lolo Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 19:14
          Fakt. Do lotniska w Stuttgarcie mam niby trzydzieści parę kilometrów. Ale dostać się z wioski, w której pomieszkuję jest ciężko. Pierwsza kolejka odchodzi o 4:30, a jak się spóźni, albo w ogóle wypadnie to następna jest za pół godziny. Sama podróż do lotniska trwa ok. godziny. Tak więc loty przed ósmą rano wymagają albo taksówki (uber mnie nie chce), albo kolegi, albo hotelu w pobliżu lotniska w przeddzień. Hotel jest tańszy od taksówki.
      • kurt.wallander Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 20:40
        palacinka2020 napisała:

> Ok 3 miesiace przed lotem zazwyczaj sa najtansze. Choc oczywiscie nie zawsze, t
        > o taka usredniona zasada.

A myslisz, że ta zasada dotyczy tez lotów latem? Zastanawiam się, czy na koniec lipca - sierpień kupic bilety w marcu, czy jednak czekać do kwietnia?
    • mikams75 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 15:30
      Jak na poczatek maja to zapewne taniej juz nie bedzie.
    • peli81 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 18:54
      Zrob sobie test i wybierz kilka tras w konkretnhych terminach i ustaw alerty. Zobacz- to jedna z moch tras. w zaleznosci od czasu - powyzej 60 dni i wczoraj od 1200 do 5500 zl dokladnie te daty i miejsce
      • peli81 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 18:55
        *a to cena za 3 osoby
    • awf-33 Re: Bilety lotnicze 24.01.25, 20:41
      W grudniu kupowałam na styczeń. 70 zł
      Ten sam kierunek i te same linie w maju - 600 zł.
      • peli81 Re: Bilety lotnicze 25.01.25, 17:01
        ale to nie o to chodzi, bo to normalne. Tu chodzi o ten sama date. Im blizej teminu tym ceny bardziej rosna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka