Dodaj do ulubionych

Poznań z dziećmi

23.01.25, 22:39
Ostatnie z największych polskich miast, którego nie zwiedziliśmy. Podpowiedzcie proszę, co tam można ciekawego zobaczyć, bo wygląda to jakoś nieciekawie i nie wiem, czy nie zrezygnować. Chcemy jechać na ok. 3 dni w lutym. Dzieci lat 8 i 11, ciekawe świata, więc fajne muzeum im nie straszne.

Mam na liście:
- rynek, koziołki, spacer po Ostrowie Tumskim
- muzeum rogala
- termy
i dalej zaczynają się schody, chyba głównie dlatego, że strony nie opisują precyzyjnie, co można w danym miejscu zobaczyć. Napiszcie, czy warto:
- zwiedzanie zamku cesarskiego z questem - lubimy geocaching, więc quest brzmi atrakcyjnie, ale co jest w samym zamku?
- muzeum archeologiczne - znalazłam gdzieś komentarz, że jest dostosowane do dzieci, ale na www muzeum nie ma nic, nawet opisy wystaw nie precyzują, co jest wystawiane, tylko jakieś fabularne opisy historyczne
- muzeum pyry - brzmi nieciekawie, ale ma bdb opinie na google
- brama Poznania - w ogóle nie rozumiem, co to jest i jak to działa
- palmiarnia - warto?
- ogród botaniczny UAM - warto?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 22:49
      Pociągi parowe parowozowniawolsztyn.pl/?page_id=2141
    • slonko1335 Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 22:52
      Niewidzialna uliczka jestv super. Palmiarnia się moim mega podobała.muzeum pyry również. Ostatnio śledziłam 2 godziny w starym zoo gdzie cztery 17-19 latki rozwiązywały zadania dla dzieci i walczyły o lizakawink. Moi bardzo lubią poznan. Mamy blisko więc co jakiś czas robimy sobie wypad choćby do teatru czy jakaś wystawę. Aa jakieś muzeum iluzji ponic fajne ale nie byłam bo córka była sama z kumpelą.
      • slonko1335 Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 22:53
        Spędziłam....chociaż w sumie trochę też śledziłamwink
        • slonko1335 Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 22:57
          No i.muzeum uzbrojenia masz na Cytadeli
      • taki-sobie-nick Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:01
        slonko1335 napisała:

> Niewidzialna uliczka jest super.

Przyznam, że jakoś nie lubię tego typu "atrakcji".
      • pani.asma Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 16:51
        O tak to zoo jest szokująco fajne
    • lajtova Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 22:53
      Poznań jest najnudniejszy z polskich dużych miast.
      Taka wieś z tramwajem.
      • makurokurosek Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:02
        Mimo , że bardzo lubię to miasto i mnie dosłownie przyciągało to muszę się z tobą zgodzić
      • princesswhitewolf Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 19:22
        Nudne to prawda ale na pewno nie wies.
    • kk345 Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:01
      >- ogród botaniczny UAM - warto?
      Na pewno nie w lutym

>- muzeum pyry - brzmi nieciekawie, ale ma bdb opinie na google
      warto

>- palmiarnia - warto?
      warto

>- brama Poznania - w ogóle nie rozumiem, co to jest i jak to działa
      Ja też nie. Nadęte i nieco nudne, wg mnie bardziej Nawrocki, niż Trzaskowski smile

W katedrze Złota Kaplica, starszemu może coś mówić Mieszko I i Bolesław Chrobry.
      • smoczy_plomien Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:05
        dzięki!
    • taki-sobie-nick Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:03
      brama Poznania - w ogóle nie rozumiem, co to jest i jak to działa

To takie pojęcie, a nie brama. Chyba chodzi o początki Poznania i Ostrów Tumski.
      • taki-sobie-nick Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:07
        *początki historii Poznania
      • smoczy_plomien Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:08
        Rozumiem, że nie jest to fizycznie brama, bo wyszukałam zdjęcia wink Ale dalej nie wiem, jak z tego korzystać. Jakbym miała zgadywać, to bym obstawiała, że to jest coś w rodzaju centrum kultury, ale nie wiem, czy to jest wystawa, czy tam są warsztaty, a może tam są organizowane jakieś spacery...
        • taki-sobie-nick Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:11
          smoczy_plomien napisała:

> Rozumiem, że nie jest to fizycznie brama, bo wyszukałam zdjęcia wink Ale dalej ni
          > e wiem, jak z tego korzystać. Jakbym miała zgadywać, to bym obstawiała, że to j
          > est coś w rodzaju centrum kultury, ale nie wiem, czy to jest wystawa, czy tam s
          > ą warsztaty, a może tam są organizowane jakieś spacery...

Litości! To są takie zajęcia, które się powtarzają.
          • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:38
            To nie są zajęcia, to interaktywna wystawa i tyle. Warsztaty bywają organizowane.
        • kk345 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 08:47
          To takie interaktywne niby muzeum w starych murach obronnych, ale skoro znudziło mnie, dorosła, to dzieci tym bardziej odpadną. No nie zachwyca.
        • livia.kalina Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 17:51
          Brama Po0znania to muzeum. Ładne, atrakcyjne ale silnie zindoktrynowane. Mój tata, kiedy go tam zabrałam, to w połowie stwierdził, ze już tej kościelnej propagandy nie zdzierży i wyszliśmywink
          • hrasier_2 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 18:34
            livia.kalina napisała:

> Brama Po0znania to muzeum. Ładne, atrakcyjne ale silnie zindoktrynowane. Mój ta
            > ta, kiedy go tam zabrałam, to w połowie stwierdził, ze już tej kościelnej propa
            > gandy nie zdzierży i wyszliśmywink
            >
            Hehe. Pozdrowienia dla taty. Umiecie obydwoje łączyć ciągle doktrynę religijną do wszystkich historii.
            • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 19:12
              Ale ma rację - jest mocno kościółkowo (szczególnie pod koniec w sali witrażu, która jest piękna wizualnie, ale znaczeniowo… już jakby mniej), co nie zmienia faktu, że dużą część (makieta grodu, makieta katedry, dawne stoje) ogląda się z przyjemnością.
              • hrasier_2 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 19:22
                Ja tak nie odbieram, bo kościelne historie, mają długie tradycje. W sumie to bym musiał do każdego muzeum i zamków nie zaglądać. No bez przesady.
                • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 19:26
                  Sala witrażu dot działań kościoła w okresie stanu wojennego, jak kościół obalił komunę, wyboru papieża JPII itd. Ale jak pisałam - makieta fajna, rozwój osadnictwa fajny, katedra fajna. Nie żałuje, że byłam i będę polecać turystom, ale też raczej nie pójdę ponownie.
                • livia.kalina Re: Poznań z dziećmi 25.01.25, 11:27
                  Przecież nawet tam nie byłeś, w ogóle nie wiesz o czym piszesz ale oczywiście wiesz lepiej. Nigdy nie nachodzi Cię refleksja, jaki ty jesteś zwyczajnie głupi i jak bardzo masz przeprany mózg?
    • hrasier_2 Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:04
      Stroje kąpielowe i Termy Maltańskie. Oraz z dzieciakami Nowe i stare zoo.
    • makurokurosek Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:10
      Jeżeli na stanieasz chłopców to poleć muzeum wojskowe na woli.
      Poza tym muzeum motoryzacji i archeologiczne.
      Ogród botaniczny o tej porze roku jest nieciekawy.
      Palmiarnia jeżeli nie przeszkadza Ci temperatura to jak najbardziej warto.
      Miłym miejscem na odpoczynek i wypicie goracej czekolady jest Caco republika przy starym rynku
    • pupu111 Re: Poznań z dziećmi 23.01.25, 23:10
      Ja nie znosze muzeów wiec sie na ich temat nie wypowiem, na dobrym poziomie były zawsze wystawy w Muzeum Narodowym. Na Starym Rynku jest wreszcie nowa nawierzchnia, więc mozna jak najbardziej isc, koziołki się trykają tylko o 12 i bodajze 15, bo często stoja wycieczki i siegłupio gapia, a potem nic. Ostatnio często były awarie koziołków. Zaraz obok rynku jest Fara, przepiekny kosciół, i wzgórze Przemysła z wiezą widokową.
      Warto w miescie zobaczyc ulicę Fredry, Półwiejską, pochodzic po Jezycach (duzo sklepów i knajpek).
      Do palmiarni zdecydowanie warto isc, ogród botaniczny o tej porze roku to zdecydowanie wątpię.
      • kk345 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 08:49
        Nie wpadłoby mi do głowy polecać komuś Półwiejską...
        • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:40
          A dlaczego nie…? Ulica spacerowa ze sklepikami, można podejść do Browaru.
        • hrasier_2 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 18:36
          No tobie nie. Ale pupu111 ma inne spojrzenie na świat i historię.
      • danaide2.0 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:50
        Przypominam tylko, że w zbiorach MN jest jedyny w Polsce, niewielki, niepozorny, ale jednak Monet, rąbnięty "z miłości" w 2000 roku i odzyskany po 9 latach.
        gloswielkopolski.pl/skok-stulecia-w-poznaniu-z-muzeum-zniknal-obraz-moneta-wart-miliony-dolarow-od-80-lat-opowiadamy-wielkopolske-odc-46/ar/c1p2-27153543

W Poznaniu znajduje się też synagoga, którą naziści przerobili na pływalnię i funkcjonowała tak całą komunę i ciut ciut. Obecnie wejść nie można, jest w opłakanym stanie, ale to niedaleko rynku - ciekawa lekcja historii.

No i Kórnik w sumie niedaleczko, ale otwarcie 1 marca.
        • danaide2.0 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:52
          Poza tym - ematki, co z wami?!!!

Kamienica przy Roosevelta 5, oczywiście big_grin
          • angazetka Re: Poznań z dziećmi 25.01.25, 21:08
            Dzieci lat 8 i 11, jeszcze za małe wink
        • feniks_z_popiolu Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 10:18
          mnp.art.pl/muzeum-instrumentow-muzycznych

Też jedyne w Polsce smile
        • kk345 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 15:30
          danaide2.0 napisała:

> Przypominam tylko, że w zbiorach MN jest jedyny w Polsce, niewielki, niepozorny
          > , ale jednak Monet, rąbnięty "z miłości" w 2000 roku i odzyskany po 9 latach.
          > gloswielkopolski.pl/skok-stulecia-w-poznaniu-z-muzeum-zniknal-obraz-moneta-wart-miliony-dolarow-od-80-lat-opowiadamy-wielkopolske-odc-46/ar/c1p2-27153543
          >
          > W Poznaniu znajduje się też synagoga, którą naziści przerobili na pływalnię i f
          > unkcjonowała tak całą komunę i ciut ciut. Obecnie wejść nie można, jest w opłak
          > anym stanie, ale to niedaleko rynku - ciekawa lekcja historii.
          >
          > No i Kórnik w sumie niedaleczko, ale otwarcie 1 marca.

Co z tego zainteresuje dzieci?
          • danaide2.0 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 17:38
            Nie wiem, jak twoje, ale moje - wszystko to, co mu ciekawie przedstawię.
    • curry1 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:28
      a ja jeszcze polecę Puszczykowo z muzeum Arkadego Fiedlera (30 min autem od Poznania). Moim dzieciom bardzo się podobało, choć zaznaczam, że to muzeum starego typu smile Można pogadać z dziećmi o kolonializmie i o tym co kiedyś przywoziło się z podróży. I dlaczego teraz tego się nie robi.
    • mayaalex Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:32
      Brama Poznania jest bardzo fajna, do zobaczenia razem z Ostrowem i katedra. To jest takie muzeum/centrum interaktywne, opowiadajace historie Poznania (i Polski przy okazji). Moje dzieci wychowywane poza Polska i w sumie nie znajace szczegolow polskiej historii byly zadowolone (bardziej na nizszych poziomach, im wyzej wchodzisz, tym pozniejszej historii wystawa dotyczy i widzialam, ze niektore rzeczy ich przerastaly - ale wlasnie wg mnie ze wzgledu na nieznajomosc pewnych szczegolow, bardziej oczywistych dla polskich dzieci). Jest tez mila kawiarnia z widokiem i taras widokowy. Jak my bylismy to nie bylo tlumow i bardzo dobrze sie zwiedzalo.
      Moj syn jest fanem modeli i makiet wiec obejrzelismy tez makiete przy Starym Rynku:
      www.makieta.poznan.pl/polski/cennik_dp_pl.html
      Strona internetowa jest bardzo przasna, sama makieta ciekawa - dla osmiolatkow na pewno, jedenastolatki tez jeszcze mysle moga byc zadowolone. No i makieta jest tuz przy Starym Rynku wiec nie wymaga dodatkowego dojazdu.
      Mozesz dzieci zabrac do aquaparku na Malcie albo na narty na sztucznym stoku (plus tory saneczkowe), tez na Malcie, jesli bedziecie mieli ochote na bardziej aktywne spedzanie czasu - to chyba jest u Ciebie punkt ‘termy’.
      Ogrod botaniczny raczej nie teraz, chyba ze akurat beda jakies pokazy swiatla.
      • kk345 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:46
        A propos światła to Lumina park jest fajny
      • smoczy_plomien Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 23:43
        Widziałam, że makieta w cenie wstępu 35zł za osobę za jedną makietę wink No ale młodsza jest fanką makiet, więc pójdziemy.
    • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 09:36
      IMO:
      dzień: 1 spacer po Rynku, Koziołki, Muzeum Rogala, potem do Polwiejskiej i spacerek aż do Starego Browaru, jeśli będziecie mieć siłę, to dalej od Browaru dalej spacer do Zamku Cesarskiego (w środku ładny, można zobaczyć, ale nie jest to muzeum z eksponatami do zwiedzania), Centrum Szyfrów Enigma- fajne, pod Operę i wracamy na Rynek; jedzenie macie wówczas na Rynku albo w Browarze
      Dzień 2 - jeśli lubicie to narty na Malcie (sztuczny stok), spacer wokół jeziora Maltańskiego, Termy; niestety większość atrakcji Malty czynna jest latem, nie zimą, więc odpada Zoo i kolejka Maltanka
      Dzień 3: Ostrów Tumski, Genius Loci, Katedra, Ichot/Brama Poznania - to jest interaktywna wystawa/muzeum poświęcone po części Poznaniowi, z dużą domieszką rozwoju chrześcijaństwa i KK; ja widziałam raz i wystarczy, ale na zimową aurę wydaje mi się, że będzie ok, wrażenia są ogólnie fajne.

Inne - Palmiarnia - jeśli nie macie i nie byliście, to tak, jeśli znacie takie przybytki - to szkoda zachodu. Muzeum Archeo - takie lokalne, regionalne, bez szału. Botaniczny zima - wydaje mi się, że nie.
      • pupu111 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 14:54
        Jezioro Maltanskie ma w tej chwili ma spuszczona wode jakby co. Ale to moze tez wygladac ciekawie.
    • conena Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 11:51
      osobiście uważam, że najfajniejsze muzeum w Poznaniu to muzeum Enigmy, ale dla ośmioletniego dziecka może się nie sprawdzić.
      Muzeum Pyry i Rogala są bardzo fajne, dzieciaki lubią.

w Bramie Poznania można interaktywnie zwiedzać aktualne wystawy, a następnie iść coś smacznego zjeść, bo tam pełno fajnych knajpek wokół, a także słynny wielki mural, jeden z pierwszych w Poznaniu.

sprawdź sobie co ciekawego dzieje się w scenie na piętrze dni kiedy będziecie. podobnie sprawdziłabym zamek, dla dzieci jest tam sporo fajnych wydarzeń, często teatralnych lub kinowych. sam zamek do zwiedzania - dla mnie nuda.
      • livia.kalina Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 17:52
        Z muzeów tez bym poleciła Enigmę.
        • smoczy_plomien Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 23:37
          Widziałam, ale myślę, że dla moich dzieci jeszcze zbyt abstrakcyjne, zarówno co do istoty, jak i otoczki.
    • ta_jedna_karen Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 15:47
      Nie polecam miasta Poznań, tam gdzieś słoikuje Bywalec. Chociaż może będziecie mieć szczęście i w czasie waszych odwiedzin Bywalec będzie akurat zwiedzał słowackie wybrzeże i się nie natkniecie.
      • livia.kalina Re: Poznań z dziećmi 25.01.25, 11:29
        On siedzi na blokowisku na Winogradach. W atrakcyjnych miejscach nie bywa bo jest na to za głupi a poza tym go nie stać.
    • imponderabilia20 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 16:16
      Śródka

idźcie na rogale

Ale szczerze - mnie Poznań nie zachwycił ...
    • lauren6 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 16:20
      > palmiarnia - warto?

Warto. Tylko przygotuj drobne do automatu z karmą dla ryb
    • pani.asma Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 16:46
      Masakra co to za wychowanie zaściankowe od kiedy dzieciom się obrzydza muzea sad

jne muzeum im nie straszne.
    • pani.asma Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 16:49
      Rozumiem że to jakieś dziwne dzieci zahukane ale nam się bardzo podobały warsztaty z pieczenia Rogali Ale koniecznie o tej godzinie kiedy stukają się Koziołki są naprzeciwko i można z góry koziołki oglądać
      • raczek47 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 18:51
        Spektakl w Teatrze Muzycznym. Są świetne.
        • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 19:03
          Tylko można trafić na dyskotekę z wrzeszczącym dj’em i skaczącym tuż nad głową tłumem imprezowiczów… I sala maciupka, bez układu amfiteatralnego, więc dzieciom zasłaniają dorośli siedzący przed nimi (szatnia wydaje poduszki pod tyłek dla tych w ostatnich rzędach, żeby cokolwiek widzieli)…
        • smoczy_plomien Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 23:40
          Przejrzałam większość poznańskich teatrów i niestety albo nic ciekawego, albo termin nie ten. Z przyjemnością poszlibyśmy na Piękną i Bestię, ale nie grają w lutym. Za to premierę ma Avenue Q i tu bym chętnie sama poszła, no ale nie ma co zrobić z przychówkiem wink
          • memphis90 Re: Poznań z dziećmi 25.01.25, 10:40
            O! Nie wiedziałam, będę się musiała rozejrzeć za biletami.
      • imponderabilia20 Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 19:14
        Te koziołki trykają
    • smoczy_plomien Re: Poznań z dziećmi 24.01.25, 23:41
      Dzięki za wszystkie podpowiedzi! Już mi się sporo rozjaśniło, teraz w weekend muszę usiąść do planera i wszystko ułożyć.
    • forsythia Re: Poznań z dziećmi 25.01.25, 21:03
      Dla chlopcow w wieku Twoich synow goraco polecam Muzeum Uzbrojenia na Cytadeli. Moim nastolatkom bardzo sie tam podobalo. Tylko wezcie parasole, jesli bedzie padac, bo duza czesc ekspozycji jest na zewnatrz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka