Dodaj do ulubionych

Sezon rowerowy czas zacząć

04.03.25, 19:33
Kto już wyciągnął rower? A może jeździcie cały rok? My trochę jeździliśmy zimna ale dziś oficjalnie zaczęliśmy sezon. Dużo przyjemniej jeździć jak świeci słońce, chociaż wiatr był dziś przeokrutny. Mieliśmy w planach 50-60 km ale zmniejszyliśmy do 40 bo pod wiatr było ciężko wracać
Obserwuj wątek
    • chromatic Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 19:34
      Zapomniałam zapytać. Macie w planach jakieś fajne wycieczki rowerowe w tym roku? Szukam poleceń z całej Polski, takich tras na 2-3 dni.
      • gru.u Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:17
        Z takich tras to planuję pętlę w Bieszczadach i dla odmiany kompletnie druga strona kraju czyli nad morzem pojeździć. Fajne 2-3 dyniowe trasy możesz na green Velo łapać
      • myelegans1 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:25
        chromatic napisała:

> Zapomniałam zapytać. Macie w planach jakieś fajne wycieczki rowerowe w tym roku
        > ? Szukam poleceń z całej Polski, takich tras na 2-3 dni.

w czerwcu trase Krakow-Lublin, podzielilismy na tydzien, zeby sie bardzo nie spieszyc
      • brydzia1969 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 19:41
        Na na 2-3 dni polecam:
        - Mierzeję Wiślaną. Przepiękne widoki, trasa przy brzegu morza. Można połączyć z wyspa Sobieszewską,
        - Puszczę Knyszynską - okolice Supraśla, Kraina Otwartych Okiennic, Skit w Ordynkach. 2- 3 dni spokojnie wystarczą,
        - Roztocze, baza noclegowa Zwierzyniec,
        -Dolina Baryczy koło Wrocławia,
        - Mazurska Trasa Rowerowa - ale to tak 4 dni potrzeba
        - Number One ' trasa R 10 ale to min 5 dni.
      • joana.mz Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 19:53
        chciałabym pojeżdzić wybrzeżem Bałtyku, jeszcze nie mam planu i będzie to mój pierwszy wypad rowerowy
    • afro.ninja Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 19:35
      Jeżdżę caly czas z dzieckiem do szkoły. Na zakupy sobie podjadę.
    • bezmiesny_jez Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 19:36
      Jeżdżę cały rok, przecież zima to teraz nie zima.
      • simply_z Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:39
        W tym tez?
        • bezmiesny_jez Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 21:26
          Tak, w tym też. Ile łącznie było śniegu, przez tydzień? 10 dni?
          • hanusinamama Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 21:31
            U mnie były 3 dni takiego nisegu, ze się dało (ale bez szału) jeździć na sankach i tyle
          • simply_z Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 10:20
            Ale..przeciez pisalas, ze lezysz polamana, juz jest lepiej?
            • zaneta_z_neta Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 11:28
              simply_z napisała:

> Ale..przeciez pisalas, ze lezysz polamana, juz jest lepiej?
              >

Intuicja mi po podpowiada że znowu ci się coś pomylilo hehe
            • bezmiesny_jez Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 13:59
              >Ale..przeciez pisalas, ze lezysz polamana, juz jest lepiej?

Ja? Nigdy nie złamałam nawet palca big_grin Nawet paznokcie mam ostatnio w doskonałym stanie.
    • atoness Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:01
      Jeżdżę cały rok. Planów mamy dużo, ale na 2-3 dni tylko Międzygórze - Wrocław. A może i dalej.
    • primula.alpicola Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:16
      Oj nie, jeszcze za zimno
      • hrasier_2 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 20:00
        primula.alpicola napisała:

> Oj nie, jeszcze za zimno
        Za zimno. Przeca nawet nie było śniegu😊
    • gru.u Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:19
      Teoretycznie cały rok ale zależy od pogody. W tym roku najgorszy czas zbiegł mi się z rekonwalescencją więc na rower wróciłam teraz. Na razie jedna leniwa przejażdżka weekendowa i w zeszłym tygodniu machnęłam spontaniczne 30 km nad Wisłą, jak był w miarę ciepły i słoneczny dzień
    • hrasier_2 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:27
      Obudziłaś się ze snu zimowego. Kręcimy nawet jak jest mróz lub trochę śniegu. Do boju kobieto.
    • hanusinamama Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:31
      Ostatnio są takie zimy, ze sezon trwa cały rok
    • stasi1 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 20:36
      W zasadzie jeżdże cały rok ale tej zimy moja pani lekarz zabroniła tego. Dzisiaj po chleb pojechałem nim, ale tych 40 km to przynajmniej 5 lat nie jechałem
    • mikams75 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 21:25
      jezdze caly rok ale bardzoej transportowo, wycieczkowo czekam na prawdziwa wiosne.
    • arabelax Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 21:59
      jezdze cały rok. wszędzie jezdze rowerem. jak pieszo coś, to na pasach staje na ścieżce rowerowej z przyzwyczajenia🙂
    • tiffany_obolala Re: Sezon rowerowy czas zacząć 04.03.25, 22:44
      Polecam nadmorskie trasy, green vélo i vélo Dunajec i jej przedłużenia.
      • brydzia1969 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 19:45
        Velo Dunajec to piękna trasa, ale dla mnie było ciężko. Za dużo podjazdów i zjazdów.Ale ja to już starsza Pani. Nadmorskie polecam bardzo, jak i green velo.
    • witamina_d_3 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 10:18
      Na zime przerzucam sie na plywanie i bieganie, ale juz powoli wracam. Tras nie polece bo jezdze raczej gorsko, jak zwiedzanie to jednodniowe kilkadziesiat kilometrow z zarciem w plecaku i na noc do domu, sakwy zdecydowanie nie dla mnie.
      • lewababa Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 14:47
        Planujemy rozpocząć w weekend ,skoro prognozy takie zachęcające
        BTW zastanawiam się nad zabezpieczaniem rowerów .Kupilismy właśnie elektryki ( wymiana starych dobrych Whelerow,które użytkowaliśmy od 1999 roku !).Dotyczas jakoś nie bałam się zostawić pod marketem roweru przypiętego na kłódkę i pójść na zakupy ( zakładałam ,że na stary rower nikt się nie połasi ).Ale teraz mam zagwozdkę bo rower nie dość ,że nówka to i kosztował sporo …Poszielcie się patentami na zabezpieczanie rowerów -może są jakieś ,które warto rozważyć ?
        Z góry napiszę , że nie zamierzam mieć roweru i trząść się nad nim ale szkoda by było go stracić ,bo zakładam ,że elektryk to łakomy kąsek.
        • witamina_d_3 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 14:55
          No coz, ja po prostu zostawilam sobie stary rower do jezdzenia do pracy i sprawunkow. Jak zlodzieje upatrza dobry rower i zechca go ukrasc to ukradna razem z latarnia i drzewkiem.
          Rower-rower zostawiam wylacznie pod nadzorem, jesli jade w towarzystwie.
          • lewababa Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 15:02
            No właśnie tez to rozważam 😏ale pomyslałam ,że to dziwaczenie byłoby ….😉
            • witamina_d_3 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 05.03.25, 19:50
              Nie, nie. Czytałam/słychałam o kradzieżach z samochodów podczas zawodów, kiedy zawodnik poszedł po numer startowy, o lokalizowaniu dobrych rowerów na Stravie u tych nieuważnych, którzy za dużo publikują danych geolokalizacyjnych, o piwnicach i garażach to nie wspomnę. Najtragiczniej było w pandemii, teraz się nieco uspokoiło, ale ja się nie narażam. Starego grata jak ukradną to przeboleję, ale nawet jego zapinam pod sklepem za zapięcie, zwykłe, z decathlona.
    • srubokretka Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 14:17
      Jezdzimy caly rok, ale w tym tylko kilka razy. W nowym miejscu mamy mniej sciezek rowerowych niestety.
    • heca007 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 14:48
      Ja dopiero dziś. I ubrałam się za grubo na ten rower tongue_out Niepotrzebnie założyłam pełne rękawiczki. Wróciłam mokra jak mysz. Tym bardziej, że większość trasy zrobiłam w słońcu.
      Zimą nie jeżdżę. Chyba, że jest powyżej 5 stopni i sucho. No i ja robię zawrotne 8,5km po płaskim wink Nie więcej ze względu na kolano- ono ma się ruszać a nie być obciążone.
    • piataziuta Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 19:58
      W jeździe na rowerze nie przeszkadza temperatura, tylko wiatr.
      Przy minus osiem, bez wiatru, jedzie się komfortowo. Przy minus dwa i siedemnaście węzłów w porywach jest słabo.
    • hrasier_2 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 20:05
      Oddałem do serwisu. Co roku daję i mam spokój. Ceny różne. Ile sklepów rowerowych tyle cen. Wyrzucam dwuletnie opony i nowe. Cenrtowanie, czyszczenie łańcucha, klocki hamulcowe, przegląd i jazda. Do odbioru w sobotę. Pogoda cudna.
      • witamina_d_3 Re: Sezon rowerowy czas zacząć 06.03.25, 20:16
        Czyscisz lancuch raz na rok? Nie wiem czy pytac ile kilometrow robisz rocznie i w jakich warunkach czy jednak sie boje odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka