Dodaj do ulubionych

Ciasto drożdżowe

25.04.25, 10:07
Czy mogę wyrobić wieczorem ciasto drożdżowe i zostawić przez noc na blacie do wyrośnięcia? Nic się z nim nie stanie przez tyle godzin? Może ktoś już próbował tak robić.
Obserwuj wątek
    • default Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:11
      Na blacie to nie, wstaw do lodówki.
      • margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:14
        Wyrośnie w lodówce? Zależy mi, żeby rano było gotowe do pieczenia.
        • szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:16
          Jasne, że wyrośnie. Tyle, że będzie rosło wolniej, dzięki czemu po całej nocy nie będzie przerośnięte i do wywalenia.
    • gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:13
      Ja mam przepis, w którym wszystko się wrzuca do miski i zostawia na noc ( bez wyrabiania), a rano tylko wsypuje się mąkę, miesza zwykłą łyżką i jest gotowe ciasto na drożdżówkę. Jak chcesz to mogę podrzucić Ci ten przepis.
      • margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:15
        Bardzo chętnie. Nada się też na rogale drożdżowe?
        • gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:52
          Ważna uwaga: jak będzie zostawiać to na noc, to zawiń to dokładnie, a najlepiej wsadź w poszewkę od poduszki, żeby tam nie dochodziło powietrze.
          • gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:53
            Jeszcze raz - bo zdjęcie słabe

Drożdżówka, co robi się sama

ETAP PIERWSZY- WIECZÓR
            Do naczynia wsypujemy składniki w takiej kolejności jak zaraz podam, tak by
            były rozłożone/rozsypane równo w misce.
            1.Drożdże 5 dag (pół kostki) rozkruszyć
            2.Pół szklanki oleju-rozlaćsmile
            3.Szklanka mleka
            4.Szklanka cukru
            5.Szczypta solismile
            6.Jajka 3 szt-nie roztrzepujemy widelcem
            Przygotowujemy wszytko wieczorem, wsypujemy te składniki do miski i NIE
            MIESZAMY, NIE MIESZAMY, NIE MIESZAMY przykrywamy lnianą
            ściereczką i idziemy spać.
            Uwaga – rano będziesz potrzebować jeszcze 0.5 kg mąki, rodzynki i składniki
            na kruszonkę (przepis na końcu)
            ETAP DRUGI-RANO
            Rano wstajemysmile odkrywamy ściereczkę i w misce powinniśmy zobaczyć takie
            bużyny, bąble.
            Teraz dopiero lekko mieszamy i stopniowo dodajemy po troszku 0,5 kg mąki( ja
            daje Szymanowską) oraz sparzone wcześniej rodzynki. Mieszamy, ciasto będzie
            miało konsystencję papkowatą, nie lejącą się ani bardzo gęstą. Przykrywamy
            ponownie ściereczką lnianą i odstawiamy na około godzinkę do wyrośnięciasmile
            Jak już wyrośnie przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej

mąką, oraz posypujemy kruszonką (przepis niżej). Pieczemy w piekarniku z
            termoobiegiem ok. 40 minut (trzeba pilnować) w temperaturze 180 stopni.
            Kruszonka: 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, pół kostki zimnego masła,
            pokrojonego w mniejsze kawałki. Ucieramy palcami wszytko razem, tak jak na
            zacierkę, aby powstały grudki.
            • gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:54
              To nie jest mój przepis tylko zaczerpnięty z Internetu od jakiejś Pani.
              • trampkoss1 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:58
                Nie ufam żadnemu przepisowi który masło zastąpione olejem i margaryną.
                Olej do ciasta drożdżowego? Dlaczego?
                • paszczakowna1 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 12:57
                  Od pewnego czasu robię ciasto drożdżowe z masłem roślinnym, nikt nie zauważył różnicy. A "postne" ciasto drożdżowe od zawsze było z olejem. Spróbuj kiedyś.
                  • trampkoss1 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 13:26
                    Ja tam lubię jak ciasto drożdżowe jest lekkie, pachnące masłem, wanilią i cytrynami (zawsze dodaję otartą skórkę z cytryny), i tak charakterystycznie się listkuje przy rozrywaniu (to się da osiągnąć tylko wtedy, jak ciasto się wyrabia).
        • madame_edith Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 19:05
          Ciasto na rogaliki musi być plastyczne i nie kleić się do rąk. Ja takie bez wyrabiania kiedyś robiłam i było zjadliwe, choć nie tak dobre jak normalnie wyrobione ciasto. Natomiast zupełnie konsystencja nie nadawała się do rogalików.
      • klaramara33 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 12:01
        gajmal napisała:

> Ja mam przepis, w którym wszystko się wrzuca do miski i zostawia na noc ( bez w
        > yrabiania), a rano tylko wsypuje się mąkę, miesza zwykłą łyżką i jest gotowe ci
        > asto na drożdżówkę. Jak chcesz to mogę podrzucić Ci ten przepis.
        Ciasto bez wyrabiania nie jest pulchne, ja by tego pzrepsu nie brała.
    • szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:15
      Na blacie to nie, ale w lodówce spoko. Wyjmij godzine wcześniej żeby się trochę ogrzało.
      • margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:16
        Ale wkładasz do lodówki przed wyrośnięciem czy rośnie w lodówce?
        • szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:17
          Wyrabiam, zostawiam pół godziny na blacie i do lodówki. I rośnie w lodówce.
          • margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:22
            Dzięki. Tak zrobię.
    • 3-mamuska Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:15
      Za dlugo, przerośnie będzie niedobre.
      Zrob i zostaw w lodowce.
      Nawet jest taki przepis.
      pysznosci.pl/sprawdzony-przepis-na-ciasto-drozdzowe-z-lodowki-wychodzi-za-kazdym-razem,6928532786206849a
    • alicia033 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:26
      Dodam - weź do tej lodówki miskę naprawdę szczelnie zamykaną. Kiedyś nie doceniłam siły wyrastania w lodówce i rano miałam do sprzątania pół lodówki, bo ciasto wylazło z miski i rozpełzło się dookoła.
      • szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:32
        Albo po prostu bardzo dużą:p taka że cztery razy większa od ilości ciasta :p
        • alicia033 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 19:55
          cztery razy to jeszcze za mało, żeby spać spokojniewink. Przynajmniej po moim doświadczeniu, więc zostanę przy hermetycznym zamknięciu.
    • klaramara33 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:57
      ja zostawiam w llodówce i godzinę przed pieczeniem wyciągam(jest wyrośnięte a wyciągam żeby się ociepliło. Wydaje mi się,że w ciepłym miejscu zostawione na noc przerośnie. Lubię robić bułki drożdżowe z mąki orkiszowej z powidłami malinowymi albo z jabłkiem, rodzina się zajada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka