margaretta80 25.04.25, 10:07 Czy mogę wyrobić wieczorem ciasto drożdżowe i zostawić przez noc na blacie do wyrośnięcia? Nic się z nim nie stanie przez tyle godzin? Może ktoś już próbował tak robić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:11 Na blacie to nie, wstaw do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:14 Wyrośnie w lodówce? Zależy mi, żeby rano było gotowe do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:16 Jasne, że wyrośnie. Tyle, że będzie rosło wolniej, dzięki czemu po całej nocy nie będzie przerośnięte i do wywalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:13 Ja mam przepis, w którym wszystko się wrzuca do miski i zostawia na noc ( bez wyrabiania), a rano tylko wsypuje się mąkę, miesza zwykłą łyżką i jest gotowe ciasto na drożdżówkę. Jak chcesz to mogę podrzucić Ci ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:15 Bardzo chętnie. Nada się też na rogale drożdżowe? Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:52 Ważna uwaga: jak będzie zostawiać to na noc, to zawiń to dokładnie, a najlepiej wsadź w poszewkę od poduszki, żeby tam nie dochodziło powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:53 Jeszcze raz - bo zdjęcie słabe Drożdżówka, co robi się sama ETAP PIERWSZY- WIECZÓR Do naczynia wsypujemy składniki w takiej kolejności jak zaraz podam, tak by były rozłożone/rozsypane równo w misce. 1.Drożdże 5 dag (pół kostki) rozkruszyć 2.Pół szklanki oleju-rozlać 3.Szklanka mleka 4.Szklanka cukru 5.Szczypta soli 6.Jajka 3 szt-nie roztrzepujemy widelcem Przygotowujemy wszytko wieczorem, wsypujemy te składniki do miski i NIE MIESZAMY, NIE MIESZAMY, NIE MIESZAMY przykrywamy lnianą ściereczką i idziemy spać. Uwaga – rano będziesz potrzebować jeszcze 0.5 kg mąki, rodzynki i składniki na kruszonkę (przepis na końcu) ETAP DRUGI-RANO Rano wstajemy odkrywamy ściereczkę i w misce powinniśmy zobaczyć takie bużyny, bąble. Teraz dopiero lekko mieszamy i stopniowo dodajemy po troszku 0,5 kg mąki( ja daje Szymanowską) oraz sparzone wcześniej rodzynki. Mieszamy, ciasto będzie miało konsystencję papkowatą, nie lejącą się ani bardzo gęstą. Przykrywamy ponownie ściereczką lnianą i odstawiamy na około godzinkę do wyrośnięcia Jak już wyrośnie przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, oraz posypujemy kruszonką (przepis niżej). Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem ok. 40 minut (trzeba pilnować) w temperaturze 180 stopni. Kruszonka: 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, pół kostki zimnego masła, pokrojonego w mniejsze kawałki. Ucieramy palcami wszytko razem, tak jak na zacierkę, aby powstały grudki. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:54 To nie jest mój przepis tylko zaczerpnięty z Internetu od jakiejś Pani. Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:58 Nie ufam żadnemu przepisowi który masło zastąpione olejem i margaryną. Olej do ciasta drożdżowego? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 12:57 Od pewnego czasu robię ciasto drożdżowe z masłem roślinnym, nikt nie zauważył różnicy. A "postne" ciasto drożdżowe od zawsze było z olejem. Spróbuj kiedyś. Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 13:26 Ja tam lubię jak ciasto drożdżowe jest lekkie, pachnące masłem, wanilią i cytrynami (zawsze dodaję otartą skórkę z cytryny), i tak charakterystycznie się listkuje przy rozrywaniu (to się da osiągnąć tylko wtedy, jak ciasto się wyrabia). Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 19:05 Ciasto na rogaliki musi być plastyczne i nie kleić się do rąk. Ja takie bez wyrabiania kiedyś robiłam i było zjadliwe, choć nie tak dobre jak normalnie wyrobione ciasto. Natomiast zupełnie konsystencja nie nadawała się do rogalików. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 12:01 gajmal napisała: > Ja mam przepis, w którym wszystko się wrzuca do miski i zostawia na noc ( bez w > yrabiania), a rano tylko wsypuje się mąkę, miesza zwykłą łyżką i jest gotowe ci > asto na drożdżówkę. Jak chcesz to mogę podrzucić Ci ten przepis. Ciasto bez wyrabiania nie jest pulchne, ja by tego pzrepsu nie brała. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:15 Na blacie to nie, ale w lodówce spoko. Wyjmij godzine wcześniej żeby się trochę ogrzało. Odpowiedz Link Zgłoś
margaretta80 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:16 Ale wkładasz do lodówki przed wyrośnięciem czy rośnie w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:17 Wyrabiam, zostawiam pół godziny na blacie i do lodówki. I rośnie w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 10:15 Za dlugo, przerośnie będzie niedobre. Zrob i zostaw w lodowce. Nawet jest taki przepis. pysznosci.pl/sprawdzony-przepis-na-ciasto-drozdzowe-z-lodowki-wychodzi-za-kazdym-razem,6928532786206849a Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:26 Dodam - weź do tej lodówki miskę naprawdę szczelnie zamykaną. Kiedyś nie doceniłam siły wyrastania w lodówce i rano miałam do sprzątania pół lodówki, bo ciasto wylazło z miski i rozpełzło się dookoła. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:32 Albo po prostu bardzo dużą:p taka że cztery razy większa od ilości ciasta :p Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 19:55 cztery razy to jeszcze za mało, żeby spać spokojnie. Przynajmniej po moim doświadczeniu, więc zostanę przy hermetycznym zamknięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Ciasto drożdżowe 25.04.25, 11:57 ja zostawiam w llodówce i godzinę przed pieczeniem wyciągam(jest wyrośnięte a wyciągam żeby się ociepliło. Wydaje mi się,że w ciepłym miejscu zostawione na noc przerośnie. Lubię robić bułki drożdżowe z mąki orkiszowej z powidłami malinowymi albo z jabłkiem, rodzina się zajada. Odpowiedz Link Zgłoś