jkl13 Re: Podróż życia 10.05.25, 21:50 Wielkie migracje zwierząt w Afryce, podobno najlepszy termin to luty i lipiec. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Podróż życia 10.05.25, 21:51 Rejs Mekongiem. Trochę chyba dłużej niż 7 dni i pewnie lot dłuższy niż 12 godzin, ale nie ma nic lepszego niż rejs rzeką. Widziałam chyba w Rainbow (albo w TUI), Wietnam, Kambodża, kończy się o ile pamiętam w Bangkoku. Plynwlabys prEz dżungle. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Podróż życia 10.05.25, 22:13 Szczególnie, jesli ktoś ma chorobę morską Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż życia 10.05.25, 22:47 Na rzece? To już chyba na sam widok wody trzeba dostawać mdłości. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Podróż życia 11.05.25, 07:39 Japonia bylaby swietna ale zima bedzie zimno. Tajlandia - Bangkok plus dzugla na polnocy plus plaze na zakonczenie? Laos? Kambodza? Wietnam? A jak chcesz w wersji spokojniejszej to Mauritius - jest cieplo, sa piekne plaze, przepiekna natura plus jest na tyle egzotycznie, ze jest ciekawie, ale wszystko jest bardzo ucywilizowane. Meksyk moze jeszcze? Jesli zima ale nie w same swieta to ceny nie sa takie zle, niestety na BN jest dosc drogo. Rejs po Nilu? Sri Lanka? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Podróż życia 11.05.25, 09:22 Mauritius to ciekawe kierunek podobnie jak Seszele i Madagaskar. Tylko dłuższa podróż, ale rozważam Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 10:31 O tak Seszele dobre na podróż życia Najpiękniejsze plaże jakie istnieją Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 10:33 Co będzie w tej Japonii robić że zmarznie ???? Wszystkie aktywności są wewnarz Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Podróż życia 11.05.25, 13:34 Wietnam i urodziny spędzone na rejsie na Halong Bay - są małe kameralne statki np 8-10 kabinowe, dość luksusowe ze świetnymjedzeniem - zrobiłabym wycieczkę Hanoi, Zatoka i Hoi An - hotele wokół miasteczka i można dojeżdżać na rowerach. Kambodża i zwiedzanie Ankor Wat - połączenie przyrody i budowli, niesamowite miejsce i można spędzić spokojnie 4 dni plus przelot balonem nad świątyniami. Wschód słońca nad Ankor Wat jest niesamowity. Dodatkowo Bardzo dobre jedzenie w Kambodży, można połączyć z pobytem na plaży lub w stolicy i będzie 10 dni. Bali nie, ale Jawa i świątynie i wulkany lub Flores stacjonarnie połączone z rejsem i noclegami na łodzi wokół Komodo (flores ma niesamowite wulkany, wodospady w których można się kąpać i nie jest jeszcze tak skomercjalizowane jak Bali). Ewentualnie Malezja, piękna przyroda i parki narodowe. Do Kambodży i Indonezji chętnie bym wróciła, do Tajlandii i na Bali za darmo bym już nie pojechała. Jak na krótko to rozważyłabym też Seszele, bo Wietnam czy Indonezja to najlepiej na minimum 3 tygodnie. Ewentualnie zastanowiłabym się co lubie czy co mnie interesuje i na co nie mam czasu i poszukałabym wyjazdu tematycznego - kurs baristy we Włoszech, sommeliera we Francji, lepienia garnków w Maroku, surfingu na Hawajach. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Podróż życia 11.05.25, 14:38 Bardzo kiepskie plaże, tłumy ludzi, ciężko znaleźć lokalne jedzenie, usiłują oszukać na każdym kroku - czy to na pralni czy wymianie walut, mafia w świątyniach. Byłam tydzień i to było o 5 dni za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż życia 11.05.25, 14:50 Kiedy byłaś? Ja byłem 15 lat temu w Candidasie. Plaże tam akurat rzeczywiście, niespecjalne. Ale reszta, z ludźmi, żarciem i świątyniami była ok. No i te + 36°C przy pełnej wilgotności powietrza. Bajka! Czułem się, jak u mamusi w wodach płodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Podróż życia 11.05.25, 15:05 Byłam chyba 10-11 lat temu, przejechałam większość wyspy - Ubud było całkiem ok, ale reszta dramat. Nie pamiętam dokładnie gdzie mieszkałam, ale przypłynęłam z Jawy i pierwsze noclegi były w okolicy gdzie przypłynęliśmy, potem Ubud, potem leciałam dalej na Flores. Po powrocie z Flores okolice Denpasar (fajny hotel gdzieś przy plaży) i spędziłam tam dłużej niż było planowane bo wybuchł wulkan na Jawie, a wylot powrotny do Europy miałam z Dżakarty. Jedyne na co nie mogę narzekać to hotele, w dobrych cenach był rewelacyjny standard. Na Flores turystyka dopiero raczkowała więc spałam w home stayach i cieszyłam się jak była ciepła woda. W tym roku na Flores i na rejsie była szwagierka z rodziną i byli zachwyceni, oglądałam zdjęcia i chętnie bym tam wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Podróż życia 11.05.25, 15:06 A co do żarcia to był problem z lokalnym balijskim jedzeniem, łatwiej było o argentyńskiego steka czy suszi niż coś lokalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż życia 11.05.25, 15:37 Szczerze mówiąc nie pamiętam, co tam żarłem. W każdym razie jakieś azjatyckie potrawy. Dobre było. Knajpy odwoziły taksówkami do hotelu "za darmo". Piwo pamiętam, Bintang w litrowych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż życia 11.05.25, 15:39 W ogóle Bali jest fajna też dlatego, że przeważa tam hinduizm, wobec dominującego w Indonezji islamu. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Podróż życia 11.05.25, 16:24 Żadnych darmowych przejazdów, lokalne taksówki liczyły czasem 3 razy ile powinny. Flores jest o tyle ciekawa że dominuje katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka3.0 Re: Podróż życia 11.05.25, 08:05 Na daleki wschód i niesamowite krajobrazy to raczej w 12 godzin i bez przesiadek się nie zmieścisz. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka3.0 Re: Podróż życia 11.05.25, 08:14 Moja podróż życia zaczynała się od 24 godz transportu (z domu na lotnisko, samolot, przesiadka, samolot, transfer), trwała 2 tyg, i od tamtej pory powtarzam ją co roku ( w zbliżone rejony tamtej części świata), bo się zakochałam w tamtejszej przyrodzie, jedzeniu, klimacie, ludziach i ogólnej atmosferze). Niestety, skutkiem ubocznym jest to, że inne miejsca są już dla mnie stracone: gdziekolwiek i z kimkolwiek poleciałam, byłam nieszczęśliwa, że to nie TAM Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Podróż życia 11.05.25, 09:49 Oman- jeszcze malo ludzi, krajobrazy piękne, no i lot 7 h na górę kraju, godzinę dłużej na dół. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 10:30 O tak Ja też mam na liście Ale autorka tam zginie więc nie Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Podróż życia 11.05.25, 13:03 Niby dlaczego miałabym tam zginąć? chyba że za wcześniejsze podróże do Izraela. ale kraje arabskie wykluczam. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 14:17 zginac w sznsie zgubic sie, poddac sie bez doswiadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Podróż życia 11.05.25, 19:54 może Norwegia? ale tam warto mieć swoje auto więc zobaczyć jak są promy (dalej niż tylko przez Bałtyk) żeby ograniczyć jazdę a być biernie wiezionym tak naprawdę piękne miejsca przyrodniczo mogą być wszędzie: słowacki raj, skalne miasta w Czechach - pod warunkiem, z resztą ten warunek dotyczy każdego miejsca na świecie - nie w lipcu i Sierpniu! Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Podróż życia 11.05.25, 20:51 Ona chce jechać zimą więc niestety większość tych miejsc odpada. Zima to chyba na północy jedynie wyjazd na oglądanie zorzy polarnej ma sens. A skalne miasta w Czechach też bardzo polecam, fajnie połączyć z pobytem w polskich Górach Stołowych i wejściem na Sklaniak i Błędne Skały. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Podróż życia 11.05.25, 22:51 To fajne miejsca ale...podroż życia do Czech..? Odpowiedz Link Zgłoś
sunflowerin Re: Podróż życia 11.05.25, 23:21 Nie chce zniechecac do Brazylii, bo nie bylam osobiscie, ale moja dobra kolezanka stamtad pochodzi i mowi, ze potrafi byc niebezpiecznie. Byla w tym roku i mowila ze celowo zabrala jakis bardzo stary telefon, bo nowy pewnie by jej zaraz ukradli. Zadnej bizuterii, kolczykow, lancuszka, obraczki, bo narazilaby sie na atak. Trudno mi bylo w to uwierzyc, ale komu nie wierzyc jak nie osobie ktora stamstad pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Podróż życia 11.05.25, 23:47 Zależy gdzie, podobno południe z Curitibą (Flores), Rio Grande do Sul są bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Podróż życia 15.05.26, 16:39 Ja to bym do Turcji pojechala-moje marzenie. Jest tam tyle ciekawych miejsc do zobaczenia, starożytne zabytki, piękne widoki. Tydzień to jednak krotki czas bo to olbrzymi kraj i duże odległości zeby zrobić objazdówkę. Ale można pojechac w jeden rejon. Są tam ponoc miejsca gdzie jest dosyć ciepło nawet zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
havena Re: Podróż życia 15.05.26, 17:08 Polecam Kolumbię! Fascynujący kraj, wspaniali, przyjaźni ludzie. Jeśli znasz hiszpański, nie będzie problemów z komunikacją. Kilkudniowa wyprawa do dżungli dostarczy wiele emocji i zaspokoi potrzebę kontaktu z naturą. Rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Podróż życia 15.05.26, 23:50 Niesamowite krajobrazy? Ja w lutym pierwszy raz ( a zwiedzam dosc dużo) byłam pod ogromnym wrażeniem całkowicie pustych, pięknych i szerokich plaż południowego Omanu. Na mnie chyba najwieksze wrazenie zrobił ten brak turystów, dosłownie zatykało mnie z wdzięczności, że mogę tego doświadczyć- nigdy wczesniej czegoś takiego nie mialam. No i leci sie tylko 7 h. Tylko nie wiadomo kiedy uda sie tam znowu polecieć... Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Podróż życia 15.05.26, 23:54 przepio napisała: > Niesamowite krajobrazy? O, nie wiedzialam ze już sie wpisałam w ten wątek rok temu, ale wtedy bylam na północy. Tam zdecydowanie więcej jest do zwiedzania, ale dopiero na dole kraju poczułam, że to jest chyba moja podróż życia Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Podróż życia 16.05.26, 05:52 bywalec.hoteli napisał: > Gdzie? Oman, Salalah Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Podróż życia 16.05.26, 12:20 przepio napisała: > bywalec.hoteli napisał: > > > Gdzie? > > Oman, Salalah Słyszałem dużo dobrego o Omanie Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Podróż życia 17.05.26, 11:10 Ja też (ale głównie od znajomych lubujących się w odpoczynku typu all-in ), niemniej w tym momencie nie poleciałabym. Może kiedyś, chociaż generalnie ten rejon świata mnie nie ciągnie specjalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Podróż życia 16.05.26, 00:15 Jeśli krajobrazy to Nowa Zelandia Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Podróż życia 16.05.26, 10:57 Ojjjj tak! Marzy mi się, ale najpierw muszę sobie móc pozwolić na min. 3 tyg wolnego a to na razie poza zasięgiem, ehhhh.. Odpowiedz Link Zgłoś
wpore Re: Podróż życia 16.05.26, 06:35 Dla mnie podróż mojego życia była na Spitzbergen, niezapomniane doświadczenie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Podróż życia 16.05.26, 11:00 O, ktoś wyciągnął mój wątek sprzed roku. Urodziny były, podróż życia jeszcze nie więc piszcie dalej i inspirujcie W międzyczasie byłam w Islandii i totalnie się zakochałam, na pewno wrócę. Trafia do mojej topki razem z Izraelem. Ale póki siły i kasa dopisują mogłabym się wyprawić gdzieś dalej. Byle było w miarę bezpiecznie bo stres na urlopie niewskazany. Niestety ze względu na pracę męża mam też ograniczenia terminowe , dłuższy urlop możliwy tylko w lecie lub w okresie BN- nowy rok. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Podróż życia 17.05.26, 10:53 Podróż życia- bez przesiadek - wybierz jedno ;p Odpowiedz Link Zgłoś