filutek.von.glutek 14.05.25, 12:15 Ja wiem że ematkowe bombelki zdają wszystkie egzaminy na 100%, ale jaki przedział procentowy ematka określa jako „średni” (czytaj: z takim wynikiem nie ma się co pchać do topowego LO)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panirobak82 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:52 Średni wynik to 130-150 punktów jak dla mnie. Moja córka rok temu zdawała E8 i średnie dzieci takie wyniki miały. Dobre to 170+ Bardzo dobre 180+ Czy to się komuś podoba czy nie tak jest. Córka miała duże ciśnienie bo wybrała sobie topowe i cisnęła mocno, bardzo mocno. Mimo, że w tej szkole poziom jest kosmiczny (jak dla mnie) ona jest zadowolona, ma fajnych znajomych i nie zajeżdża się jakoś specjalnie. Wcześniej czytałam o tej szkole fatalne opinie, że to właśnie wyścig szczurów, że psychika siada itp. Nic takiego nie ma miejsca (przynajmniej j u mojej córki). Topka nie topka najważniejsze, żeby dziecko było zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 23:06 panirobak82 napisała: > Średni wynik to 130-150 punktów jak dla mnie. Moja córka rok temu zdawała E8 i > średnie dzieci takie wyniki miały. > Dobre to 170+ > Bardzo dobre 180+ Wyniki 150-170 gdzieś ci zniknęły Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 23:11 To są takie, że jak ma farta dostanie się do dobrego (nie top) zależy od progów. Dobre zaczynają się od 170 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 15.05.25, 11:48 do 150 to średni wynik, a od 170 dobry. To jaki jest ten pomiędzy? Bo ciągle nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Średni wynik E8 17.05.25, 14:09 Nie można mieć średniego wyniku z egzaminu powyżej 100. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 17.05.25, 14:16 Mowa o punktach rekrutacyjnych z egzaminu, ocen i innych punktowanych osiągnięć. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 17.05.25, 15:44 Bo jedni mówią o egzaminie (1 osobą) a inni o punktach rekrutacyjnych. Bez sensu jest jednak patrzeć tylko na egzaminy, bo co jeśli jest 100 punktów ale z ocen "tylko" 52. Natomiast mieć z ocen i paska oraz wolontariatu 82- 86 (czyli tyle ile da się wyciągnąć z 5-6) a z egzaminów 80, to 162-166 pktów rekrutacyjnych. Pod kreską jeśli chodzi o topy w Warszawie i top topów w innych dużych miastach, choć próbować można. Natomiast już ok 90 daje duże prawdopodobieństwo dostania się bez problemów do prawie wszystkich klas. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:24 Ale ty mowisz o wynikami z całej rekurtacji 170 to jest suma ocen plus wyniku E8. Ania piszę o wyniku z egzaminu 70-80%...tak zrozumiałam Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 12:38 Tzn pchac sie mozna, ale sprawa niemal na pewno przegrana i mam duze watpliwosci, czy jest sens pchac sredniakow, ktorzy nie lubia sie przemeczac, do topowych lo. Duze ryzyko, ze beda w ogonie klasy i poczucie wlasnej wartosci na tym ucierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 13:40 nie zawsze to jest prawda. Moje dziecko które było powiedzmy w ogonie w szkole podstawowej dostało się to jednego z najlepszych LO, aktualnie jest jedynym z najlepszych uczniów. Radzi sobie bez problemów i korków. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 17:56 Bo to zależy od tego, dlaczego było w ogonie. Ja mam dziecko zawsze z przeciętnymi wynikami w szkołach, które na poprawach pokazywało swoją wiedzę i moc intelektu. Nie udało się z takimi średnimi wynikami dostać do topki tylko do średniaka (a Twojemu jak się udało załapać?). Ale tam było ok i teraz śmiga lekkim twistem na studiach. Jednak takie średnie dziecko ocenowo, jeśli ma jednego konika i np. konkurs kuratoryjny oraz potencjał nieużywany dotąd, to podoła, jeśli ruszy motywacja. Natomiast dziecko z przeciętnymi zdolnościami ale wymęczonymi punktami może mieć ciężko. Suma sumarum trzeba patrzeć na potencjał intelektualny i cechy osobowościowe wespół Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 19:43 Moje dziecko super napisało matmę i angielski 96/100. Polski też w miarę, 61. Oceny w szkole ostatecznie nauczyciele wystawili nieco wyżej niż wynikało że średniej. w tym roku był pusty rocznik, nieco łatwiej było dostać się do dobrego liceum. O dziwo odnalazł się świetnie, oprócz polskiego ma b. dobre oceny. Szkoda gdyby chodził do słabszego liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 20:00 No, tak. Mój czasami szkoduje, że nie miał fajniejszego LO. Ze swojego nie ma żadnych ciekawych wspomnień. Wstydził się, startu w czterech olimpiadach i laurów. Wolałby być jednym z nastu laureatów w szkole niż jednym na parę lat. I bolało go, że nie ma z kim naukowo pogadać. No, ale punktów brakło, głównie z ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 12:54 ze średnim wynikiem nie dostanie się do topowego liceum więc bez sensu inaczej kombinować Odpowiedz Link Zgłoś
wrota.do.lasu Re: Średni wynik E8 14.05.25, 15:26 Tylko po co pchać się do topowego. Uczeń który chce się uczyć i przyłoży do rozszerzeń dostanie se wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 17:59 Jeszcze może chodzić o to, by ciekawie spędzić te kilka lat a nie w środowisku, gdzie zdzielają po głowie każdego, co się wychyli i gdzie wieje nudą. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Średni wynik E8 05.07.25, 14:05 O tym należy pomyśleć wcześniej, a nie w dniu odbierania wyników E8. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Średni wynik E8 14.05.25, 12:58 Sredni to chyba 60, może 70 procent?! Żeby się dostać do topowych, trzeba mieć naprawdę dużo punktów i super świadectwo. Piszę tu o drugiej dziesiątce. Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Średni wynik E8 14.05.25, 13:25 Ja wiem że to dowód anegdotyczny, ale 5 lat temu starszy syn dostał się w pierwszej rekrutacji do topowego LO w Łodzi ze świadectwem bez paska i tylko z punktami z wolontariatu. Wyniki z matematyki i polskiego w przedziale 70-80 %, ang powyżej 95%, łącznie miał chyba 143 pkt. LO z pierwszej dziesiątki, ale mocno ukierunkowane, z trochę niższymi progami niż inne topowe. Nie miał zagrożenia, skończył spokojnie, zdał maturę i jest na studiach. Po rekrutacji uzupełniającej próg był poniżej 140 pkt. W innym topowym liceum po rekrutacji uzupełniającej próg obniżył się do 98 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Średni wynik E8 14.05.25, 18:06 No to chyba inaczej rozumiemy pojecie topowe liceum... Oczywiscie zalezy to tez od profilu, ale dla mnie topowe licea zaczynają rekrutację od 160 - 170 pkt, a na oblegane profile nawet powyzej 170 (lub w ogóle jedtnie tytul laureata daje wstęp). Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Średni wynik E8 14.05.25, 18:12 Tak, dla mnie też te "topowe" zaczynają się od 160.... Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Średni wynik E8 14.05.25, 18:55 W latach 2021-23 pierwsza setka Perspektyw, w zeszłym roku spadło na 124. W Łodzi od lat w pierwszej 6, ale jak pisałam - mocno ukierunkowane, rozszerzenia wyłącznie ścisłe i jest trochę mniej chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 19:51 filutek.von.glutek napisał: > W latach 2021-23 pierwsza setka Perspektyw, w zeszłym roku spadło na 124. W Ło > dzi od lat w pierwszej 6, ale jak pisałam - mocno ukierunkowane, rozszerzenia w > yłącznie ścisłe i jest trochę mniej chętnych. LO mojej najmłodszej (sprawdziłam właśnie) jest w pierwszej setce w Polsce, a raczej nikt nie nazwałby go topowym. W Warszawie jest w pierwszej 40. No, ale Warszawa jest specyficzna (dużo szkół, dużo wysokopunktowanych szkół). Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:25 No właśnie - czyli ten top zależy chyba od specyfiki miejsca. Dla mnie pierwsza 10 w Łodzi to top, druga 10 to licea średnie, a reszta słabe. Przy czym progi w tej pierwszej dziesiątki są w przedziale od 140-145 pkt wzwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:13 W Warszawie do top 10 to chyba 170 pkt za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:18 Też mi się tak wydaje. Top 10, to progi pewnie od 175. Od 170 to tak od 20. do 10. miejsca w rankingu. W Warszawie licea od 140-145 to, nie wiem, piąta dziesiątka? Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:31 Staszic w zeszłym roku do matfizu (nie matex) miał próg ok. 176-177, podobnie Hoffmanowa i Poniatówka oraz Domeyko. Czacki chyba 186 (? - pisze z pamięci) Reszta szkół koło 174. Szkoły z drugiej warszawskiej 10 (a trzeciej ogólnopolskiej) - 174, 172, 170. Średnie szkoły - dawna mojego syna - bardziej 160 i sporo wolnych miejsc do drugiej tury rekrutacji (szósta czy siódma dziesiątka warszawska). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 23:12 stara_pingwinica napisała: > Staszic w zeszłym roku do matfizu (nie matex) miał próg ok. 176-177, podobnie H > offmanowa i Poniatówka oraz Domeyko. Czacki chyba 186 (? - pisze z pamięci) Res > zta szkół koło 174. Szkoły z drugiej warszawskiej 10 (a trzeciej ogólnopolskiej > ) - 174, 172, 170. Czyli tak jak typowałam. Średnie szkoły - dawna mojego syna - bardziej 160 i sporo wo > lnych miejsc do drugiej tury rekrutacji (szósta czy siódma dziesiątka warszawsk > a). Ale 6.-7. dziesiątka, to są raczej szkoły z niższymi progami, tak od 140 może. To szkoły typu Limanowski, Staff, Wyspiański, Lisa-Kuli. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 23:25 Sprawdziłam. Było 169, warszawska 7 dziesiątka, czwarta setka ogólnopolska. A te niskoprogowe (90-100 w ogóle są pozarankingowe Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 15.05.25, 11:51 Zdradzisz, która to szkoła? Bo mi nie pasuje próg do miejsca w rankingu Dla porównania LO mojej najmłodszej w 4. dziesiątce warszawskiej, a progi chyba niższe niż 169 (jak moja córka zaczynała, to jej klasie próg to było chyba ok. 160). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Średni wynik E8 15.05.25, 13:00 W 6 czy 7 dziesiątce warszawskiej było liceum mojego syna, a konkretnie jego klasa, do której był próg wejściowy średni trochę poniżej 170. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 15.05.25, 13:29 Czyli możliwe. Ciekawe, że takie wyoskie progi, a wyniki maturalne i olimpijskie jakby nieadekwatne.... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 15.05.25, 13:34 Próg mi się źle napisał. Dziewiątka wcisnęła zamiast 0. Było 160. (wcześniej dobrze pisałam).I sprawdziłam wybiórczo tylko mat-fiz, bo teraz widzę, że do innych klas bywało 123 (human), czy 150+ (biol-chem).. Liceum we Włochach. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Średni wynik E8 15.05.25, 21:34 Ze dwa lata temu można się było dostać do Batorego do klasy humanistycznej ze 165 punktami. Niespodzianki się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Średni wynik E8 16.05.25, 17:47 A tu akurat nie stał się żaden cud, że taki niski próg - po prostu 2 lata temu Batory otworzył humana ogólnego (wcześniej zawsze był dwujęzyczny) i stąd taki niski próg- po prostu nie było chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Średni wynik E8 14.05.25, 18:49 Dla mnie topowe licea to powyżej 170 punktów, z wieloma profilami po 180. 140 punktów to jest dla mnie dobre liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:25 NO to miał kupę szczęścia Teraz do klas biol-chem w LO w Łodzi z pierwszej dziesiątki minimum 170 Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Średni wynik E8 04.07.25, 12:12 Nieprawda. W zeszłym roku I LO miało do biolchemu próg powyżej 170 pkt. W XII było 143,50, w XIII 162,85, w XXI 169,20, w XXVI 148,95,. Nie wiem jak LO uniwersyteckie i politechniki. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Średni wynik E8 05.07.25, 16:45 filutek.von.glutek napisał: > Ja wiem że to dowód anegdotyczny, ale 5 lat temu starszy syn dostał się w pierw > szej rekrutacji do topowego LO w Łodzi ze świadectwem bez paska i tylko z punkt > ami z wolontariatu. Wyniki z matematyki i polskiego w przedziale 70-80 %, ang p > owyżej 95%, łącznie miał chyba 143 pkt. LO z pierwszej dziesiątki, ale mocno uk > ierunkowane, z trochę niższymi progami niż inne topowe. Nie miał zagrożenia, sk > ończył spokojnie, zdał maturę i jest na studiach. > Po rekrutacji uzupełniającej próg był poniżej 140 pkt. W innym topowym liceum p > o rekrutacji uzupełniającej próg obniżył się do 98 pkt. A możesz napisać, które to liceum w Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Średni wynik E8 05.07.25, 19:49 12 LO. Próg poniżej 100 był w jednej klasie w 1 LO. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Średni wynik E8 14.05.25, 13:11 W ubiegłym roku było tak: "Ze wstępnej informacji Centralnej Komisji Egzaminacyjnej o wynikach osiągniętych na egzaminie ósmoklasisty wynika, że uczniowie ósmych klas szkoły podstawowej z zadań z języka polskiego uzyskali średnio 61% punktów możliwych do otrzymania, a z matematyki – 52 %. Warto zaznaczyć, że prezentowane wyniki dotyczą uczniów, którzy są obywatelami Polski, którzy rozwiązywali zadania w arkuszach standardowych. Dodatkowo nie uwzględniono w nich wyników ósmoklasistów, którzy zdawali egzamin w terminie dodatkowym w czerwcu. Średnie wyniki egzaminu ósmoklasisty w 2024 roku to: język polski: 61 proc. matematyka: 52 proc. język angielski: 66 proc. język francuski: 88 proc. język hiszpański: 72 proc. język niemiecki: 53 proc. język rosyjski: 79 proc. język włoski: 47 proc." Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: Średni wynik E8 14.05.25, 13:14 Mnie chodzi bardziej o to co ematka uważa za średni wynik 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:26 Poziom nauki francuskiego mamy naprawdę wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:33 Jestem pod wrażeniem, bo francuski to trudny język. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:25 Przeciez to kwestia prywatnej nauki tego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Średni wynik E8 16.05.25, 01:51 Mało kto go zdaje jako język po prostu i w małej liczbie szkół jest w ogóle uczony. W związku z tym decydują się zdawać te dzieci, które język znają dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Średni wynik E8 14.05.25, 14:40 Dla mnie srednio to tak ok 60-70%. I tak, z takim wynikiem nie ma sie co pchac do topowego liceum, jesli oceny na swiadectwie tez sa srednie a wynik egzaminu odpowiada w przyblizeniu wiedzy dziecka. Chociaz np corka znajomych zdala ang na 60% tylko przypadkowo, bo akurat tego dnia czula sie fatalnie, wlacznie z wymiotami rano a na swiadectwie miala 6. Po prostu slaba dyspozycja dnia. I ona dostala sie do topowego liceum, bo poza tym jednym wynikiem z angielskiego pozostale byly zdane na ponad 90%. IMO, nie ma co sie pchac do topowego liceum, jesli dziecko nie przepada za nauka. Lepiej byc dobrym w srednim liceum niz w ogonie klasy topowego. Moja corka jest wlasnie w dobrym, srednim liceum i czuje sie tam wyjatkowo dobrze. Egzaminy zdala miedzy 70 a 90%. Nie widze jej w topowej szkole, to po prostu nie dla niej. Ona woli uczyc sie tylko tego, co ja interesuje, nie ma cisnienia na najwyzsze stopnie. Ma za to czas na zycie spoleczne (dla niej to bardzo wazne), rozwoj sportowy w wybranej dyscyplinie i nauke we wlasnym tempie a nie w wyscigu szczurow. W takiej szkole mialaby dosc po max jednym semestrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 19:57 princy-mincy napisała: Nie widze jej w topowej szkole, to po prost > u nie dla niej. Ona woli uczyc sie tylko tego, co ja interesuje, nie ma cisnien > ia na najwyzsze stopnie. Ma za to czas na zycie spoleczne (dla niej to bardzo w > azne), rozwoj sportowy w wybranej dyscyplinie i nauke we wlasnym tempie a nie w > wyscigu szczurow. W takiej szkole mialaby dosc po max jednym semestrze. Topowe szkoły są różne. Nieraz juz pisałam na forum o szkole najstarszej córki. 13. LO w Polsce, 6. w Warszawie, wg najnowszego rankingu Perspektyw to chyba top, prawda? Absolutnie nie było ciśnienia na stopnie, na wyniki, szkoła za to zachęcała do konkursów, umożliwiała uczniom udział w nich (nie tylko w olimpiadach liczących się w rankingu). Córka miała duzo wolnego czasu na zainteresowania, na życie towarzyskie. Jedna z najbardziej przyjaznych uczniom szkół w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 17.05.25, 21:21 n-ell napisała: > Brzmi świetnie, jaka to szkoła? Sorry, nie zauważyłam pytania. Tak, jak pisze migafka - Witkacy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:27 NO dobra ale to nadal szkołą dla chętnie uczacych się dzieci. Egzamin e8 trudny nie jest. Jak dzieciak nie osiągnie 70%, a oceny w szkole ma średnie to oczywiście, ze moze w LO coś się zmieni...moze albo i nie. Znam dzieciaki którym rodzice przestrzelili z LO. Bo w podstawówce dzieciak miał pasek ze wzgledu na osiągniecia sportowe i w LO zwyczajnie nie dał rady. PO co? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:45 Za osiągnięcia sportowe nie dostaje się paska. Mógł mieć natomiast dodatkowe punkty w rekrutacji aczkolwiek akurat za sport to szału ilościowego nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Średni wynik E8 29.05.25, 21:16 Nie, miała dziewczyna podciagane oceny. O ile z WFu rozumiem tak wyciaganie matmy czy polskiego bo szkolna medalista musi miec pasek tylko jej zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Średni wynik E8 14.05.25, 14:58 Poniżej 80%, przy Twoim założeniu, ale moim zdaniem inaczej jest w dużych miastach, a inaczej w mniejszych. Zresztą - to zależy od celu długoterminowego, np. jak dziecko marzy o medycynie to bez znaczenia, jakie będzie liceum, byle na jak najwyższym poziomie były przedmioty kluczowe. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Średni wynik E8 14.05.25, 17:43 Średni wynik jest na poziomie średniej krajowej. W przypadku topowych LO progi są na poziomie 170+, czyli wymagane jest zarówno wysoki wynik ze świadectwa jak i z egzaminów. Jeżeli ktoś nie ma punktów za konkursy i olimpiady to aby do tego wyniku dobić musi egzamin napisać na ponad 90%. Uwzględniając siatkę centylową wyniki na poziomie mniej więcej 85% z polskiego i angielskiego oraz 75% z matematyki uznawane są za wyniki bardzo dobre i zazwyczaj taki lub wyższy wynik osiąga maksymalnie 15% zdających . Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 18:13 Taki, który nie daje większych szans dostania się do topowego w Warszawie to srednio poniżej 85-90. Skoro te najwyżej oceniane szkoły mają próg wejścia 170+ to cztery szóstki z punktowanych przedmiotów, pasek i trzy egzaminy po 90 daje 169. Na granicy zatem. W innych miastach może jednak to wystarczyć, bo progi bywały w niektórych miejscowościach i po 158. Natomiast wszystko zależy jak ogólnie dzieciakom pójdzie egzamin. Jeśli ten polski był trudny, to i progi mogą spaść np. do 165 i wystarczy mieć cztery piątki i średnio 90 lub szóstki i średnia z 3 egzaminów ok. 86. Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Średni wynik E8 14.05.25, 19:39 3 lata temu kiedy córka zdawała do topowego liceum progi były min. 170 pkt. Ona miała z egzaminów 100, 100 i 98 %, do tego punkty za świadectwo i olimpiadę, zebrała 200 pkt i dostała się lekkim twistem. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 20:05 Są klasy z wieloma olimpijczykami i wtedy na niewiele miejsc progi są kosmiczne. Na jednym dniu otwartym dziewczyna mówiła, że u niej w klasie wszyscy mieli 200 pkt, tylko ona jedyna bez olimpiady 185 U mojego dziecka są olimpijczycy ale kilku i próg był 170+ (czyli sporo miejsc dla tych bez konkursów) Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Średni wynik E8 15.05.25, 12:04 nie mogła zebrac 200 punktów (to maksimum) majac 98% z jednego z egzaminów, zakładam ze nie zdawała do matexu ani IB , gdzie jest rektutacja jest rozszerzona o punkty za dodatkowe egzaminy dajace punkty , tylko do tych szkół Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 15.05.25, 13:37 200 punktów (czyli max) dostaje się za olimpiadę lub laureata kuratoryjnego. Podobnie na studiach na UW za olimpiadę jest 100 Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: Średni wynik E8 15.05.25, 14:14 z wpisu wynika, żę tu nie była mowa o olimpiadzi,. która daje priorytet w rekrutacji, czyli faktycznie 200 pkt, tylko o uzbieraniu 200 punktów, czyli w domysl ta " olimpiada" to był konkurs dajacy punkty w rekrutacji i nie da się nie piszac egzminów na 100%, uzbierac 200 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 15.05.25, 14:16 Hm, ja widzę info o olimpiadzie. I stąd wnioskuję, że dzięki niej dziewczyna "zebrała" 200 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 15.05.25, 14:21 I może Brenda nie wnikała jak to zbieranie wygląda. Dziewczynka mogłaby mieć z egzaminów i 20% a dzięki olimpiadzie ogólnopolskiej (finalista lub laureat) z przedmiotu egzaminacyjnego lub innego niż egzaminacyjny i tak otrzymać 200 pkt. Ale widać starała się uzbierać jak najwięcej, gdyby z olimpiadą nie pyklo. Tak rozumiem ten wpis. Tylko Brenda może rozstrzygnąć Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Średni wynik E8 15.05.25, 21:27 stara_pingwinica napisała: > I może Brenda nie wnikała jak to zbieranie wygląda. Dziewczynka mogłaby mieć z > egzaminów i 20% a dzięki olimpiadzie ogólnopolskiej (finalista lub laureat) z > przedmiotu egzaminacyjnego lub innego niż egzaminacyjny i tak otrzymać 200 pkt. > Ale widać starała się uzbierać jak najwięcej, gdyby z olimpiadą nie pyklo. Tak > rozumiem ten wpis. Tylko Brenda może rozstrzygnąć Po 3 latach to ja już tak nie do końca pamiętam🤪 Egzaminy to już napisałam, była laureatem olkmpiady, do tego punkty za świadectwo ( średnia 6,0 i pasek), wolontariat i się uzbierało. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 15.05.25, 21:42 Ale jak była laureatka to niezależnie od zbierania punktów dali jej 200 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Średni wynik E8 16.05.25, 01:56 Laureaci dostają maksymalną liczbę punktów, 200, niezależnie od wolontariatu, ocen na świadectwie czy ocen z egzaminu, tzn ogóle dziwne, że pisała egzamin, bo laureaci są zwolnieni z egzaminu (finaliści nie). Mogłaby mieć dwóje od góry do dołu a i tak miałaby 200 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 16.05.25, 04:05 Egzaminu nie pisze się tylko z przedmiotu, którego ten laureat dotyczy. Jeśli dziecko jest laureatem z chemii, to nie ma zmiłuj - polski, matmę i język musi napisać, choćby na 0. I dalej te 200 ma Mamy przykłady opisywane gdzieś wyżej - laureat z matmy i angielskiego musiał pojawić się na polskim i na tym kończył przygodę z egzaminami. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Średni wynik E8 16.05.25, 16:19 A, faktycznie, za moich czasów było się zwolnionym, teraz tylko częściowo. Ale owszem, znam sytuację, że laureaci przychodzili na egzamin i oddawali puste kartki, tylko dlatego, że musieli zaliczyć obecność na egzaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 16.05.25, 17:29 Bardziej logiczne byłoby zaliczyć całość albo liczyć jakoś te egzaminy. Dziwne też, że jakikolwiek laureat otwiera wszystkie drzwi i np. z olimpiadą z rosyjskiego przyjmą w matexie (choć zalecają informacyjnie rozwiązać test). Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Średni wynik E8 17.05.25, 22:12 Mnie to nie dziwi, bo konkursy są naprawdę trudne, wymagają nie tylko zainteresowania tematem, ale sporo ciężkiej pracy. Olimpijczyk sobie poradzi w każdej klasie, jeśli ma wystarczająco dużo samozaparcia (a jak został laureatem, to raczej ma ) Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Średni wynik E8 18.05.25, 09:57 O nie, olimpijczyk nie poradzi sobie w każdej klasie. Pamiętaj, że są olimpiady językowe - podchodzą do nich i wygrywają prawie zawsze uczniowie dwujęzyczni od urodzenia albo powracający z zagranicy. U mojej córki w topowym liceum widać to jak na dłoni - dwoje olimpijczyków językowych wybrało klasę z rozszerzoną matematyką. Jeden odpadł już po pół roku, bo sobie nie poradził, a drugi ledwo zdaje. Zależy, co taki olimpijczyk wybierze - jeśli zgodnie z olimpiadą, to sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 18.05.25, 10:11 Dokładnie. Trzeba zwracać uwagę na predyspozycje. Laureat olimpiady o losach żołnierza polskiego, niekoniecznie ma talent matematyczny (a w zasadzie tylko tacy ogarniają matex). Czasem może być, że da radę a czasem, że nie. Dlatego Staszic zaleca sprawdzić się na ich teście wstępnym. Poza tym, gdy jest cała klasa osób z olimpiadą z matematyki, to tempo będzie szybkie a zagadnienia z poziomu uniwersytetu. Być może, jeśli dzieciak wszechstronny to w dobrym zwykłym mat-fizie lub biol-chemie da radę. Ale nie przeceniałabym "geniuszu" olimpijczyków - ich wiedza i talent może być wyspowy. Najłatwiej powiedzieć - to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
mira_1979 Re: Średni wynik E8 29.05.25, 10:49 Laureaci bywają nie tylko z matmy i polskiego. Syn był podwójnym olimpijczykiem z informatyki (kuratoryjny i ogólnopolski) i jak najbardziej matmę zdawał. Natomiast nie miał liczonych punktów, miał po prostu gwaranję przyjęcia do dowolnej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
rabarbara123 Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:10 Otóż to, laureaci mają pierwszeństwo przyjęcia, ale nie dostają 200 pkt. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:40 Przeraża mnie to, co czytam. Szóstki na świadectwie z punktowanych przedmiotów, wolontariat i powyżej 90% na egzaminach, i to ma być *graniczny* wynik do topowego liceum? Szczerze współczuję polskim ósmoklasistom. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:53 Co Cie konkretnie przeraża? Przeciez próg tworzą sami 8 klasssci. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:55 Przerażają mnie wyśrubowane wymagania względem polskich ósmoklasistów. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:56 Ale oni sami ten próg podnoszą lub obnizaja. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:21 Dokładnie, sami sobie podnoszą i obniżają zależnie od wyników egzaminów. Jak dużo osób uzyskuje 100% z egzaminów i wszystkie chcą do jakiejś konkretnej szkoły, gdzie jest x miejsc, to przyjmują wszystkich od najwyższych do najniższych wyników. 5-6 teraz nie jest tak trudno zdobyć, co jest inne od sytuacji sprzed 15-30 lat. Czasem większa część klasy ma takie wyniki. Wolontariat to udział w różnych wydarzeniach szkolnych i pozaszkolnych - dziecko może np. po szkole pomagać w klubie sportowym. Najtrudniej jest z konkursami - tutaj wygranie mniejszych daje 1-3 punkty a dopiero dużych wojewódzkich i ogólnopolskich max. Dużo dzieci ma punktację w przedziale 120-160. Kiedyś (40-30 lat temu) też było trudno dostać się do najlepszych liceów. Szli tam sami "piątkowi" uczniowie i to 1-2 osoby w klasie, "czwórkowi" - kilka osób do pozostałych liceów i techników a reszta najczęściej do zawodówek. A i tak z mojego pokolenia mnóstwo osób wcześniej lub później skończyło studia. Teraz liczniejsza grupa chce trafić do najlepszej szkoły, choć każdy powinien dobrać do siebie - swoich możliwości i celów. Oby tylko rodzice się nakręcali. Patrząc jednak na inne rodziny, widzę, że większość w ogóle tematem siebie interesuje. A ci, którym zależy znajdą miejsca w fajnych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Średni wynik E8 15.05.25, 12:51 Dołóż do tego, że w polskich szkołach nie uczy się analizy, logicznego myślenia, tylko trzeba zaliczać duże partie materiału, fakty, daty i słowa, których koniecznie należy użyć na testach. Tak się marnuje potencjał wielu dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 21:55 Ale też nie ma obowiązku chodzić do topowego, jest masa innych szkół, całkiem fajnych też. Te topowe to przygotowanie do bdb szkół wyższych, dla osób, które startują w olimpiadach naukowych. Chodzi tam garstka dzieciaków, choć więcej uczniów (rodziców) aspiruje. Nie ma co współczuć, tylko określić sobie cele, bo wcale taka szkoła nie musi być z nim zbieżna Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:11 Czytając emamę, można dojść do wniosku, że wszystkie dzieci do topowych liceów aspirują. Żeby nie było, to dzieciom współczuję, nie mamom. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:22 Ematka nie jest w żaden sposób reprezentatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:22 Nie wszystkie, jestem pewna. Sama wyżej pisałam, że moja córka do topowego by nie pasowała, my z mężem żadnego ciśnienia na topkę nie mieliśmy. Takich rodziców jak ja jest wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:23 W miastach poza Warszawą progi do topowych są niższe (zazwyczaj, może poza Poznaniem i Krakowem). Warszawa jest specyficzna i co na to poradzić? Ja też bym chciała, żeby moja najmłodsza z ponad 165 punktami trafiła do topowego, bo miałaby tam większą szansę na dobrze uczących nauczycieli i może jakichś uczniów podzielających jej zainteresowania, ale jest jak jest. Trzeba było przetrwać. Szczęśliwie jest już na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 22:35 Tak, liceum to tylko etap. Jedno z moich dzieci miało 140 pkt a teraz realizuje się naukowo bez wcześniejszej "topki". Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 14.05.25, 23:16 Niby tak, tylko etap, ale milej byłoby, gdyby nie trzeba było sobie tłumaczyć przez 4 lata, że "co nas nie zabije, to nas wzmocni" ... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 14.05.25, 23:21 Dlatego warto poświęcić czas na znalezienie najlepszej dostępnej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 29.05.25, 18:28 Fredro. Podkreślę jednak, że to mojej córce ta szkoła nie pasowała, może inni są zadowoleni. No i w jej roczniku, myslę, że covidowa nauka zdalna przez całą pierwszą klasę zrobiła dużo złego. I bardzo kiepski wychowawca (juz tam nie pracuje). I na koniec, może gdybym nie miała porównania z innymi liceami warszawskimi, to mój odbiór nie byłby tak zdecydowanie zły. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Średni wynik E8 01.06.25, 15:01 Pamiętam, że Twoja córka chodziła do Frycza, czy masz może jakieś doświadczenie z wyjazdami przed zakończeniem , ale jeszcze w trakcie roku szkolnego? Jak tam patrzą na takie nieobecności? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 01.06.25, 23:49 ursgmo napisała: > Pamiętam, że Twoja córka chodziła do Frycza, czy masz może jakieś doświadczenie > z wyjazdami przed zakończeniem , ale jeszcze w trakcie roku szkolnego? Jak tam > patrzą na takie nieobecności? Raczej nieprzychylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Średni wynik E8 04.07.25, 12:39 Zdaje się, że moje dziecko było w tej samej szkole w tym samym czasie, a może i u tego samego wychowawcy. A przecież to liceum było wcześniej uznawane za dość przyjazne... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Średni wynik E8 04.07.25, 20:27 tiffany_obolala napisała: > Zdaje się, że moje dziecko było w tej samej szkole w tym samym czasie, a może i > u tego samego wychowawcy. A przecież to liceum było wcześniej uznawane za dość > przyjazne... Właśnie. Tymi opiniami się kierowałyśmy. W córki roczniku nie było dni otwartych (pandemia), bo może coś by nas zaniepokoiło. Tyle, że wybór szkół dla punktacji poniżej 170 punktów nie oszałamia, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Średni wynik E8 04.07.25, 12:20 Ale już nie przesadzaj- szkoły spoza ścisłej „topki” to nie są z definicji szkoły „co nas nie zabije…”, do których chodzą osoby pozbawione zainteresowań 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Średni wynik E8 15.05.25, 13:48 Są licea i licea. Mój syn ukończył fajne, wspierające, bardzo pro uczniowskie liceum, bodajże z 5, 6 czy 7 dziesiątki, gdzie próg wejściowy do jego klasy (najwyższy w szkolel) był właśnie poniżej 170 pkt. A i to wzrosło, bo gdy młody się rekrutował, to średni był bodajże (o ile dobrze pamiętam) 165. Punktów z matury młodemu wystarczyło na różne fajne kierunki studiów na Polibudzie, UW, WAT, UKSW. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Średni wynik E8 16.05.25, 01:41 "Czytając emamę, można dojść do wniosku, że wszystkie dzieci do topowych liceów aspirują. Żeby nie było, to dzieciom współczuję, nie mamom." Gdybyś dokładniej czytała to wiedziałabyś, że tylko garstka dzieciaków ematek chodzi do topowych szkół, większość chodzi do szkół ze średniej póki, a są też i takie które poszły do LO z progami na poziomie 70. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Średni wynik E8 16.05.25, 02:02 Myśmy na ten przykład się nie spodziewali, że dziecko się zdecyduje na taką ścisłą topkę. Rozważało w ogóle inne licea, też z góry rankingu, ale w okolicach drugiej połówki pierwszej dziesiątki, ale po dniach otwartych i po egzaminie (u nas akurat tak terminy były ułożone, że po otrzymaniu wyników z egzaminu można było jeszcze zmienić deklarację) zmieniło zdanie. Myśmy (w sensie rodzice, ja i mąż) nie namawiali, jedyne co padło, to że jeśli chce to oczywiście, może spróbować i tam. Dostało się z palcem w nosie, w pierwszej turze rekrutacji (zresztą do tego LO rekrutacji uzupełniającej w zasadzie nie ma) i jest bardzo zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Średni wynik E8 15.05.25, 12:21 O nie, moja nie startuje w olimpiadach i to na pewno się nie zmieni😀Jest w klasie z progiem 175 i te dzieciaki są nogrmlane, wychodzą, bawią się na koncertach, nie tylko w książkach. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_pingwinica Re: Średni wynik E8 01.06.25, 09:37 Mój syn tez nie startuje w olimpiadach i raczej nie będzie (robił to w SP ale cel był użytkowy) ale bierze udział w innych ciekawych przedsięwzięciach szkolnych i pozaszkolnych. Jednak w klasie jest część klasy startująca w olimpiadach/konkursach. Kolejna część to osoby koncertujące, biorące udział w mistrzostwach świata różnych dyscyplin. Nie wiem, czy klasowo spotykają się po lekcjach ale na terenie szkoły potrafią spotkać się na wspólne granie na instrumentach/szachy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Średni wynik E8 16.05.25, 17:53 Ale to akurat prawda. Mam córkę w topowym liceum, rekrutacja sprzed 3 lat. Egzaminy 92/100/100, bez olimpiady, wolontariat i pasek, za całość świadectwa było prawie 179 pkt z przecinkiem. Do tego napisała test kompetencji na 75% i wyszła na 197 pkt z przecinkiem łącznie. Były nerwy, czy się dostanie, bo wcześniej próg był mocno powyżej 193 pkt. Otworzyli dwie klasy o tym profilu i dzięki temu próg spadł do 180 pkt, więc niska jeszcze zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Średni wynik E8 05.07.25, 14:10 Ale czego? Naprawdę wbrew temu co tu niektórzy lansują pójście do liceum innego niż topowe nie oznacza życiowej tragedii, nurzania się przez cztery lata w patologii i wszelkich innych plag. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Średni wynik E8 05.07.25, 13:54 Nie określam tak. Ten wynik jest potrzebny do dostania się do szkoły sredniej. Tylko tyle i az tyle Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Średni wynik E8 05.07.25, 14:44 Średni wynik egzaminów był podany wczoraj: Język polski - 64 procent, Matematyka - 50 procent, Język angielski - 70 procent. Odpowiedz Link Zgłoś