17.05.25, 21:26
Nigdy nie wyszly mi idealne. W internecie, co przepis to inne proporcje. Podziecie się proszę swoimi przepisami.
Obserwuj wątek
    • aandzia43 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:30
      Mój żelazny przepis to 3-2-3. Trzy jajka, dwie szklanki mąki i trzy szklanki płynu (mleko z wodą pół na pół).
      • anajustina Re: Nalesniki 18.05.25, 08:36
        Po co aż trzy jajka?!
        • marta.graca Re: Nalesniki 18.05.25, 18:42
          Ja robię z 4. Cztery jajka, dwie szklanki mleka, dwie mąki.
    • pyza-wedrowniczka Re: Nalesniki 17.05.25, 21:37
      U mnie szklanka mąki + 1 jajko + szklanka mleka + łyżka oleju.
      Smażę na mocno rozgrzanej patelni, na której prawie nie ma tłuszczu (tylko delikatnie posmarowana)
      • akseinga1975 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:40
        Bez wody?
        • pyza-wedrowniczka Re: Nalesniki 17.05.25, 21:47
          Bez.
          • anajustina Re: Nalesniki 18.05.25, 08:37
            Nie są gumiaste?
      • turbinkamalinka Re: Nalesniki 17.05.25, 22:19
        pyza-wedrowniczka napisała:

> U mnie szklanka mąki + 1 jajko + szklanka mleka + łyżka oleju.
        > Smażę na mocno rozgrzanej patelni, na której prawie nie ma tłuszczu (tylko deli
        > katnie posmarowana)

U mnie podobnie. Tylko bez oleju.
      • volta2 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:36
        u mnie niemal identycznie, ale z wodą jednak. żeby się lepiej lało
    • princesswhitewolf Re: Nalesniki 17.05.25, 21:40
      Zrob na maslance albo na mleku ale dodaj masla
      • akseinga1975 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:47
        Ale jakie proporcje składników?
        • akseinga1975 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:49
          A w większości przepisów woda i najlepiej gazowana.
          • akseinga1975 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:53
            A macie patelnie do naleśników czy takie uniwersalne?
            • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:55
              coz, dopiero po latach doszlam do tego, ze zeliwna patelnia (zeliwo z czarna emalia) jest najlepsza
            • princesswhitewolf Re: Nalesniki 17.05.25, 22:46
              Ja używam tytanowej
            • szarsz Re: Nalesniki 17.05.25, 23:08
              Mam stalowe
            • alina460 Re: Nalesniki 18.05.25, 07:35
              Ja mam teflonową, nalesnikową z Ikea.
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:56
            zadna woda, mleko, maslo, maka, jajka
    • lilia-anna Re: Nalesniki 17.05.25, 21:49
      Szklanka maki, szklanka mleka, 3/4 szklanki wody, 2 jajka, 3 łyżki oleju, szczypta soli. Smażę na suchej patelni. Zawsze wychodzą smile Zamiast oleju może być masło. Woda może być gazowana.
      • limelight7 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:48
        Tak samo, ale smaruję patelnię odrobiną oleju przed każdym naleśnikiem, nie daje do środka.
    • iwles Re: Nalesniki 17.05.25, 21:52

Pytanie podstawowe: co dla ciebie znaczy "idealne"?
    • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:53
      najlepsze nalesniki pod sloncem smile dodaje jeszcze czubata lyzke roztopionego masla i smaze na zeliwnej patelni, smarowanej klarowanym maslem
      w zyciu mi lepsze nie wyszly, cienkie, elastyczne, idealne
      • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:16
        jak by sie komus nie chcialo przebijac przez wideo:
        250g mąki pszennej
        3 jajka
        60g drobnego cukru
        400ml mleka
        5g soli - pomijam, dodaje czubata lyzke stopionego solonego masla
        • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:18
          a i wazne jest by ciasto 'odpoczelo' przed smazeniem
        • panna_lila Re: Nalesniki 18.05.25, 06:21
          O z cukrem?
          To one są już na słodko
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 07:20
            nie ma musu uzyc calej ilosci, z reguly sypie 3 plaskie lyzki stolowe (lyzka na jajko) jesli maja byc z nadzieniem wytrawnym to dodaje cukru symbolicznie, ale bywa, ze dodaje wlasnie te 60g
        • abasia0 Re: Nalesniki 18.05.25, 06:52
          Czyli żadnej wody a więcej jajek; ok. chętnie wypróbuję 🙂
          Do tej pory korzystam z przepisu od " Ania gotuje ".
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 07:22
            tak, zadnej wody, robilam tez z mlekiem roslinym, wyszly ale nie byly idealne
          • mayolijka Re: Nalesniki 18.05.25, 18:49
            Ja też robię z Anią gotuje i dla mnie są właśnie idealne.
        • wapaha Re: Nalesniki 18.05.25, 07:55
          Robię podobnie trochę-dokładnych proporcji nie podam
          3 jajka
          cukier/erytrytol/
          szczypta soli
          ok 300ml wody
          ok 300 ml mleka
          ok 3 szkl mąki
          trochę oleju

masa ma mieć pożądaną konsystencję więc po prostu dosypuję tyle mąki by było dobrze, smażę na suchych patelniach ( robię na 2-3 palniki)
          po zrobieniu masy zostawiam na kilka-kilkanaście minut zanim zacznę smazyć
        • madame_edith Re: Nalesniki 18.05.25, 09:08
          Filmiku nie znałam, ale na oko dokładnie takie proporcje stosuję i naleśniki wychodzą mi super, u nikogo nie jadłam lepszych 😀
    • ritual2019 Re: Nalesniki 17.05.25, 21:57
      100g maki
      2 jaja
      300ml mleka
      Szczypta soli
      1 lyzka stolowa oleju np slonecznikowego

Udaja sie bez problemu

• akseinga1975 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:10
        Spodziewałam się wiekszej zgodności przepisów. Pozostaje mi testowanie.
      • mania805 Re: Nalesniki 18.05.25, 06:11
        Z tego samego przepisu robię tylko z reguły x 3 lub 4. Idealne, cieniutkie, elastyczne. I do sera na słodko i do krokietów. Testowałam wiele innych przepisów, ale to nie było to.
        • ritual2019 Re: Nalesniki 18.05.25, 08:01
          Ja robie x2 lub 3 w zaleznosci od ilosci osob. Sa perfekcyjne.
    • arthwen Re: Nalesniki 17.05.25, 22:08
      Ja robię na oko wink Mąki objętościowo troszkę mniej niż mleka, jajka, dodaję do ciasta trochę oleju, za to smażę potem na suchej patelni.
    • jkl13 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:26
      3 szklanki mąki
      2 szklanki mleka
      2 szklanki wody (zwykła, kranówka)
      2 jajka
      1 łyżka oleju
      0,5 łyżeczki soki
      Smażyć na suchej patelni (olej w cieście wystarczy, aby nie przywarły, a naleśniki nie będą tłuste)
      • jkl13 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:27
        Soli, nie soki
    • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 22:35
      1 jajko, szklanka mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, szklanka mąki.
      Gdy używam mąki pełnoziarnistej lub żytniej to wtedy musi być 2 szklanki płynów (czyli zazwyczaj 1,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody gazowanej).
      Patelnia do naleśników, tylko spryskana olejem.
      Nie jestem doświadczoną kucharką ale naleśniki mi zawsze wychodzą.
      • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:50
        Andace, nie wiem czy wiesz, ale mam garnczek do ryzu tongue_out byly do wyboru dwa kolory, niebieski i ... czerwony tongue_out wybralam niebieski wink jestem absolutnie zachwycona, a najbardziej wspoldomownik, codziennie w nim swoja owsianke pichci tongue_out
        • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 23:02
          Brakowało tu Ciebie 😘 mówiłam że garnek do ryżu nie tylko uroczy ale i potrzebny 😉

W przyszłym tygodniu mam pierwsze spotkanie z architektką żeby zacząć projektować mieszkanie w Warszawie i zaczynam zastanawiać się nad kolorem garnków do nowej kuchni 🤔🫣 kusi mnie bordo ze złotymi gałkami, żeby zacząć zawczasu kolekcjonować na wyprzedażach 😉
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:04
            jak tylko sie stal u mnie dostepny i mial cene promocyjna to od razu nabylam smile
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:06
            znaczy rhone? kupilam imbryczek i podkladke w tym kolorze, imbryczke zwrocilam, to bordz za mocno w braz wchodzi
            • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 23:21
              Tak, rhone. Oj to niedobrze, brąz absolutnie mi nie pasuje.
              • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 02:12
                to nie konca braz ale tez nie do konca soczysty burgund, tylko taki wlasnie 'zbrazowiony', kup cos na probe i zobacz na wlasne oczy 🙂 moze tez byc tak, ze kamionka czy silikon maja inny odcien/ton niz emalia
                • trampkoss1 Re: Nalesniki 18.05.25, 16:10
                  Ja bym poszła w thyme (złote gałki 😍) albo artichaut. Super też jest ocean ale mało z tego jest modeli.
                  P.S. czy już pisałam że Balti dish jest genialny i nie wiem jak żyłam bez niego 😍
                  • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 16:16
                    nieeee, tymianek i ocean sa takie ... bezplciowe, nudne, cos jak klasyczny vulcan/plomienny albo beza
                    karczoch tak, soczysty jest 🙂 albo ciemnazielen (nie pomne nazwy- jakas bozonarodzeniowa edycja)

bezczelnie zazdraszczam baltidisza 😎
                    • trampkoss1 Re: Nalesniki 18.05.25, 16:22
                      Mam w kolorze ocean trochę zastawy kamionkowej, w zestawieniu z zastawą płomienną wygląda ekstra. Ale racja, kolory na kamionce wychodzą trochę inne, niż na żeliwnych garach.
                    • trampkoss1 Re: Nalesniki 18.05.25, 16:27
                      Moim największym lecreusetowym marzeniem jest Han Solo w karbonicie.
                      Sama koncepcja tego garnka jest dla mnie idealnym dowcipem i nieodmiennie wywołuje uśmiech (pisze to zagorzały fan gwiezdnych wojen😆).
                      Niestety jest niedostępny, a jak się pojawia na eBay, to w takich cenach, że uh
                      • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 16:32
                        Nie widziałam tego, ale faktycznie koncepcja garnka jest odjechana.
                        Takich perełek na pewno nie będzie w sobotę ale mają być produkty niedostępne w sklepach czy regularnej sprzedaży.
                      • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:43
                        to juz kolekcjonerstwo 🤣
                        • trampkoss1 Re: Nalesniki 18.05.25, 18:41
                          Tak ! 🤣
                      • princesswhitewolf Re: Nalesniki 19.05.25, 16:43
                        Jezus!
                    • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 16:41
                      Pytanie za 100 punków: co to jest? Przeglądam nowości na stronie i znalazłam coś takiego i opis nic nie wyjaśnia
                      www.lecreuset.pl/pl_PL/p/zestaw-4-magnetycznych-podstawek-drewnianych/WW1052.html
                      • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:55
                        no podstawka z magnesem zebys je zawsze miala w porzadnym slupku tongue_out

stosuje sie pod zeliwny zlom, jak chcesz podac na stol zeby gar stal stabilnie i sie nie przesuwal jak nabierasz potrawe, silikonowe sa jednak troche przasne tongue_out w kuchni ok ale przy ladnym stole i zastawie troche zgrzytaja, te mniejsze do imbryczka, malych kamionkowych kokotek itp

ja kupilam noname, podobna do tej
                        • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 18:34
                          Jak zobaczyłam zdjęcie to uznałam że podstawka pod gary ale jak przeczytałam opis to się zgubiłam.
                          Nie wiem czy widziałaś ale LC ma nową kolekcję czarnych żeliwnych naczyń na grilla, do ognia czy pieców. Są różne fajne małe naczynia i nawet naczynie do pizzy.
                          • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 18:37
                            u mnie jeszcze nie ma, zreszta nie wiadamo czy bedzie
                            ale jesli to czyste zeliwo bez pokrywy to mnie nie interesuje
                            • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 18:38
                              *powloki
                              • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 18:42
                                Emaliowane ale powłoka musi być inna bo temperatura pieczenia w ognisku czy profesjonalnym piecu do pizzy jest jednak wyższa niz w standardowym piekarniku
                                www.lecreuset.pl/pl_PL/p/zeliwna-okragla-patelnia-do-pizzy/CI0272.html
                                • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 19:31
                                  jak na razie nie mam potrzeb na takie gotowanie tongue_out
                                  • akseinga1975 Re: Nalesniki 18.05.25, 20:01
                                    Jeszcze raz dziękuję za wszystkie przepisy. Ostatecznie nalesniki robila corka wg proporcji szklanka mleka, szklanka wody, 2 jajka, maka na oko.
                                    Wyszly dobre, ale jeszcze nie mój ideał. Kolejnym razem spróbujemy z roztopionym masłem.
                                    • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 20:19
                                      i bez wody smile
                                      • akseinga1975 Re: Nalesniki 18.05.25, 20:25
                                        O tak, muszę też bez wody bo to nowość dla mnie.
                                        • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 20:30
                                          i pamietaj o 'lezakowaniu' ciasta, tak mniej wiecej przez 40min/ godzine, czasami po tym czasie trzeba dolac mleka
                                          • akseinga1975 Re: Nalesniki 18.05.25, 20:47
                                            Dzięki😗
                  • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 16:22
                    Thyme fajny, ale z tego co widzę też jest mały wybór. Artichaut dla mnie za zielony. Ocean też super ale musiałbym dokupić złote gałki 😉
                    Widziałam emalię rhone na żywo i nie miał brązowych podtonow, ale nie był to soczysty burgund tylko taki stonowany.
                    Do planowanego stylu kuchni myślę ze pasowałby mi meringue, rhone, thyme i chambray lub kombinacje tych kolorów (np meringue z rhone lub thyme).

Dopisuje do listy zakupów na sobotnią wyprzedaż Balti dish 😉
                    • trampkoss1 Re: Nalesniki 18.05.25, 16:31
                      To ja mam jeszcze pytanie o ten gar do ryżu, jak to wygląda w praktyce? Ile tego ryżu tam wejdzie i przede wszystkim, dlaczego jest lepszy z tego garnka niż ze zwykłego (muszą samej sobie dostarczyć argumentów za)
                      • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 16:35
                        Nam wchodzą bez problemu 2 szklanki suchego ryżu, nie próbowałam więcej bo gotowałam maksymalnie dla 4 osób.
                        Stosując przepis ze strony LE creuset ryz za każdym razem wychodzi idealny, nie trzeba tak pilnować. A zajmuje dużo mniej miejsca niż maszyna do gotowania ryżu.

No i jest mały i uroczy 😉
                      • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:40
                        mniej wiecej tak samo jak 'dogotowanie' pod kocem tongue_out tylko szybciej, ryz wychodzi idealnie sypki - uzywam tylko jasminowego i metoda babciowa czasami wychodzila ciapa tongue_out, tu glowne skrzypce gra ta pierwsza kamionkowa pokrywka
                        goruje zwykle 2 filizanki czyli jakies 200ml, starcza na 3 osoby, robilam tez risotto ze smardzami, moja ukochana nostalgiczna pieczonke, kapusniak dla dwoch osob i przymierzam sie do upieczenia panettone tongue_out
                    • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:42
                      zeby przesylki nie byly takie drogie to bym sie usmiechnela o balti sad i wyjatkowo w rhone
                    • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:57
                      Widziałam emalię rhone na żywo i nie miał brązowych podtonow, ale nie był to soczysty burgund tylko taki stonowany.

jak pisalam, przy kamionce moze byc inny ton koloru ale tak, nie jest soczysty burgund, dla mnie jednak troche zbrazowiony
          • thank_you Re: Nalesniki 18.05.25, 16:50
            A Unilloy? Też ładne, ale nie widziałam nigdzie na żywo.
            Zdradziłam LC na rzecz moich WMF, ech gdyby nie miały tego paskudnego, czerwonego silikonu to byłyby naprawdę atrakcyjne wizualnie, a tak to ledwo je toleruję, ale gotowanie w nich jest przyjemnością.
            • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:44
              oo, Thank_you, milo Cie widziec 😘
              • thank_you Re: Nalesniki 19.05.25, 08:37
                I Ciebie, mysiulku, jak zawsze. smile
            • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 18:36
              Unilloy mi się podoba, ale zanim zaczęłam kolekcjonować LC mąż zrobił research i LC jest zdecydowanie lepsze.
              • thank_you Re: Nalesniki 19.05.25, 08:37
                Uff, to dobrze. big_grin
            • wapaha Re: Nalesniki 18.05.25, 19:13
              thank_you napisała:

> A Unilloy? Też ładne, ale nie widziałam nigdzie na żywo.
              > Zdradziłam LC na rzecz moich WMF, ech gdyby nie miały tego paskudnego, czerwone
              > go silikonu to byłyby naprawdę atrakcyjne wizualnie, a tak to ledwo je toleruję
              > , ale gotowanie w nich jest przyjemnością.

ufff
              żyjesz
              gdzieś ty babo kuwa była ?? suspicious wszystko ok ??
              • thank_you Re: Nalesniki 19.05.25, 08:36
                Obiecuję, ze wieczorem machnę Ci prv, ustawiam sobie przypomnienie w telefonie, żeby nie być gołosłowną. tongue_out
                • wapaha Re: Nalesniki 19.05.25, 09:02
                  thank_you napisała:

> Obiecuję, ze wieczorem machnę Ci prv, ustawiam sobie przypomnienie w telefonie,
                  > żeby nie być gołosłowną. tongue_out

suspicious
                  • thank_you Re: Nalesniki 19.05.25, 15:07
                    I nie jestem, poszło!
    • pepsi.only Re: Nalesniki 17.05.25, 22:37
      Co to znaczy idealne naleśniki?
      Ja robię np z dużą ilością jajek, i na mleku.
      Jak widzę w przepisach 1- 2 jajka, to nie uważam, żeby wyszły idealne skoro ja daję 6-8jajek big_grin , do tego mąki no tak ok 1szklanki. A mleka tyle, by osiągnąć konsystencję dobrą/wygodną/ do swobodnego rozlania.
      Przy czy na słodko, do powideł musza być grubsze, więc daję ciutke mniej mleka, a do krokietów, daję więcej mleka, albo nawet nie mleko a wodę.
      • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 22:40
        8 jajek na szklankę mąki to dla mnie omlet a nie naleśnik.
        • pepsi.only Re: Nalesniki 17.05.25, 22:49
          Omlet - jeśli nie dolewałabym mleka!
          I naleśniki miksuję wrzucając wszystko razem, raz ciach, zabełtane, smażę. Omlet jednak miksuję jajka na bardzo puszysto. I jak dodaję mąkę, to delikatnie łyżką, i nie mieszam już mikserem a dużą rózga szpatułką.

Dziś nie, za późno na robienie ciasta naleśnikowego. Ale jutro postaram się wszystko dokładnie odmierzyć wtedy napiszę ile tego mleka leję (lub wody) na te 6-8jaj. smile
          • danaide2.0 Re: Nalesniki 18.05.25, 07:50
            Omlet bez mleka? Czego to ludzie nie wymyślą?,,,
            • anajustina Re: Nalesniki 18.05.25, 08:40
              Omlet to raczej bez mąki według Francuzów.
              • akseinga1975 Re: Nalesniki 18.05.25, 08:42
                Jak mnogość przepisów. Dzięki za wszystkie. Dzisiaj pierwsza próba.
              • princesswhitewolf Re: Nalesniki 19.05.25, 16:44
                A z maka to souffle zowia
      • ga-ti Re: Nalesniki 17.05.25, 22:43
        8 jajek na szklankę mąki? To jak ja dla rodzinki robię z 3 szklanek mąki to musiałabym dać 24 jajka? Łoł!
        • pepsi.only Re: Nalesniki 17.05.25, 22:50
          Nie mam aż tak dużej miski, żeby zrobić z 24 jajek big_grin
        • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 22:57
          Też czasem robię potrójną porcję i nie wyobrażam sobie użyć tylu jajek.
      • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 22:44
        dla mnie idealne, to cienkie, elastyczne czyli takie co to sie nie 'przelamia' przy skladaniu tongue_out grubych nie lubimy, jesli maja byc do wytrwanego nadzienia to cukru daje symbolicznie, ciasto w konsystencji swiezej smietany, takie zeby latwo 'waleczek' prowadzic choc bez problemu moj zlom podnosze i rozlewam ciasto klasycznie

przez lata wychodzily roznie, przepisy z woda zwykla/gazowana, z 1 jajkiem i dwoma szklankami maki i zawsze bylo 'cos' nie tak, albo 'zbyt kruche' i sie rozwalaly albo twarde, albo za grube a jak cienkie to pekaly itp itd
        dopiero teraz osiagnelam ideal - dla mnie smile
        • pepsi.only Re: Nalesniki 17.05.25, 22:53
          Ano włąśnie smile takie lekko chrupiące do powideł, czy do serka waniliowego i owoców są właśnie świetne.
          Do zawijania np krokietów po prostu odstawiam do ostygnięcia, ale pod talerzem. Wtedy robią się miękkie, i na pewno nie przełamują mi się.
          • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 22:56
            Moje są miękkie a nie chrupiące, lekko chrupiące są dopiero jak je odgrzewam.
        • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 22:55
          Robisz francuskie naleśniki, moje są ciut grubsze bo nadziewam je białym serem, takie delikatne by się porwały.
          Cukru zawsze daje symbolicznie, oczywiście szczyptę soli, czasem dodaje wanilię a zimą odrobinę przyprawy do piernika - na tyle żeby nie było jej czuć ale żeby przy odgrzewaniu był zapach korzenny.

W sobotę mąż idzie na pierwszą w Holandii Le Creuset Factory-To-Table Private Sale 2025, udało mi się zarezerwować wejściówkę.
          Robię właśnie listę zakupów bo przeceny mają być do -60% i będą produktu niedostępne w sklepach 😱
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:02
            te ze zdjecia sa wlasnie z bialym serem smile nic a nie sie nie porwaly a drzewiej tak bywalo, robilam ostatnio ze szpinakiem i feta i tez cale byly

to ostatnie zakupy - ta siatka przeciwtluszczowa jest super, polecam, solniczke musialam, no musialam miec tongue_out
            teraz tylko czaje sie na kokote 16cm i chyba bede spelniona wink

foremek sobie dokup!
            • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 23:07
              O! Siatkę wrzucę na listę. Ten garnek z dłuższą rączką też mi się podoba i rozważam jeszcze kamionkową misę z dzióbkiem i uchem, taka na ciasto naleśnikowe
              Jest też pojemnik na karmę dla zwierząt z łopatką, myślałam żeby kupić na mąkę 🫣🫣 i ewentualnie pojemnik na czosnek.
              • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:49
                siatke koniecznie ! te wszystkie czy to ikeowskie czy inne sa przy krusetowej po prostu, hmm badziewne, potrzebowalam cos co wytrzyma wiecej niz kilka myc w zmywarce i bedzie na tyle ciezkie i pasujace do patelni wok, w ktorej smaze frytki, zeby Czarna Cholera oleju nie chleptala 😺, ta ma silikonowy kolnierz i swietnie sie 'blokuje'
                rondelek z raczka mial byc 16 cm - do tej owsianki wlasnie a doszedl 18cm, bo niby 16 cm nie wystepuje (chyba tylko w czilu 😎), mam 18 z drewniana raczka, nie do mycia w zmywarce i ten z patelenka ale zostawilam, bo jest wyzszy

podstawowa make to trzymam w worze 20kg w szafce 🤣

mam tez ochote na ten 'dzbanek' i podstawe do tortu ale jakos mnie kamionka do konca nie przekonuje, oczyma wyobrazni widze rozbite skorupy ....

a wlasnie, nie wiesz moze czy mozna kupic te kamionkowa pokrywke do ryzowego garnczka? przeciez ja to sie zbije to sie zaplacze 🥹

przy okazji nowej kuchni, co powiesz na taki piekarnik

www.teka.com/global/product/maestropizza-hlb-85-infinity-g1_111000056/
                chyba mam goraczke 🤣
                • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:50
                  zle fote odczytalam 😛 widzialam podstawe do tortu 🤣
                  • andace Re: Nalesniki 18.05.25, 00:05
                    Mi chwilę zajęło zanim ogarnęłam co to, myślałam że może taka dziwna podstawka pod łyżki 😂

Piekarnika jeszcze nie szukałam, kupiłabym ponownie Ilve ale nie ten budżet 🙄
                    Tekę zapiszę bo wygląda ciekawie i cena bardzo dobra, dziękuję za polecajkę
                    • mysiulek08 Re: Nalesniki 18.05.25, 00:09
                      szukalam kamienia do pizzy - lezy sobie caly czas w piekarniku, dobrze robi wypiekom- bo przy konfitowaniu pomidorow oliwa go zalala i wyszukiwarka sklepu na haslo 'pizza' wyplula mi ten piekarnik, na moje nieszczescie 😝 na karte sklepowa jest spora znizka, wiec sie zastanawiam czy nie wymienic obecnego 🤦‍♀️
        • andace Re: Nalesniki 17.05.25, 23:26
          U mnie to raczej jest ser z naleśnikami, więc naleśniki muszą być ciut grubsze. A w sezonie to jest ser z owocami, skyrem i odrobiną naleśnika 😉🤣
          • mysiulek08 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:51
            ale w moich tez jest sporo sera
          • iwles Re: Nalesniki 18.05.25, 01:53

A kysz!
            Spadajcie mi z tym wątkiem sprzed oczu.
            Juz mi ślinka cieknie, a nie mam zamiaru jutro robić, bo obiad mam gotowy. Chociaż...zaczynam się łamać.
            😉
    • ivaz Re: Nalesniki 17.05.25, 22:40
      Ja robię w tehermomix i dla mnie są idealne, pewnie dlatego że dodaje masło
    • ga-ti Re: Nalesniki 17.05.25, 22:49
      Hm, jak robię dziecku na śniadanie to daję 1 jajko i trochę mąki, że 2-3 łyżki, łyżkę cukru na oko wody i mleka.
      Jak robię dla rodziny to 3-4 jajka 3 szklanki mąki, szklanka cukru (jeśli na słodko, jak wytrawne to daje sól, pieprz, paprykę, jakieś zioła, czy natke), łyżka oleju, mleko i woda pół na pół, ale leję na oko, po trochu, by konsystencja była odpowiednią. Smażę na patelni posmarowanej olejem, zależy od patelni, jak mam gorszą to co kilka naleśników powtarzam smarowanie.
    • pupu111 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:01
      Ja robię na oko, i najbardziej mi smakuja takie z małą iloscią mąki, mocno lejące się ciasto, tyle ze im bardziej płynne ciasto tym trudniej smazyc, patelnia musi byc mocno rozgrzana przed. Daję makę, jajko, mleko, trochę cukru i utarte jabłko albo banana
    • bene_gesserit Re: Nalesniki 17.05.25, 23:04
      Ciasto na naleśniki zawsze odstawiam na co najmniej parę godzin, żeby zgęstniało. Dodaje masło, ale palone, takie naleśniki mają bogatszy smak
    • nena20 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:07
      Na oko. Ale sporo jajek. Na jedno jajko około 2 łyżki mąki. Do tego mleko, woda gazowana i olej. Lubię cieniutkie więc ciasto bardziej lejące.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Nalesniki 17.05.25, 23:28
      Proszę, na 0.5l mleka dajesz 3 jajka ;P
      Reszta jak wszędzie
    • volta2 Re: Nalesniki 17.05.25, 23:41
      1:1:1
      jedno jajko, jedna szklanka mleka i mąki. do tego na oko wody, i łyżka oleju do środka. i na oko śmietanki, wychodzą idealne.
      oczywiście nic się nie dzieje, jak za duzo wody czy śmietany się chluśnie, albo mleka czy mąki troszkę zabraknie. to bardzo pojemny przepis.
      no ale 8 jaj na szklankę mąki bym jednak nie dała.
    • butkasuflera Re: Nalesniki 17.05.25, 23:49
      szklanka mleka, 2 jajka, szczypta soli, 7 łyżek mąki, 2 łyżki cukru - najpierw jajka z mlekiem miksuję, potem resztę, trochę postoi, jak się nie rozpływa po patelni, to rozrzedzam odrobinę, smaże na mocno rozgrzanej patelni z kropelką oleju rozsmarowaną po powierzchni,
      wytrawnych nie praktykuję, wiec się nie wypowiem
    • tojaba Re: Nalesniki 18.05.25, 06:38
      Ja zawsze robię „na oko” ale ostatnio odwiedziło mnie sporo 5 koleżanek i zmusiły do robienia naleśników. Wzięłam litr mleka, pół kilo mąki i 3 jaja. I sól. Ciasto po dokładnym zmiksowaniu musi chwilę odpocząć. Patelnię rozgrzewam na 7 indukcji. Wyszły jak zwykle super.
    • alina460 Re: Nalesniki 18.05.25, 07:38
      Bo to zależy, jakie chcesz mieć te naleśniki. Czy suche i sztywne, czy pulchne, czy cienkie czy niekoniecznie. Ja na przykład wolę grubsze naleśniki i puszyste. Problem w tym, że w przepisach nie piszą, jakie te naleśniki wyjdą. Ja to bym chciała dobry przepisach na pulchne, niezbyt cienkie naleśniki. Nie wiem, jaka jest różnica w 1 czy 3 jajkach, z wodą czy bez, dodawac olej czy nie itd.
      • danaide2.0 Re: Nalesniki 18.05.25, 08:03
        Dawno nie robiłam naleśników na krokiety, ale tam dolewałam wodę i olej, smażyłam na suchej (może dodałam łyżkę do pierwszego, a potem musiały już sobie radzić) i te są cienkie, niełamliwe, nieprzypieczone. Trzymam się przepisu z kwestii smaku, tylko wodę na koniec zdarza mi się dolewać na oko, jeśli uznam, że za mało mi się leje.

Ale sama wyszłam ze szkoły naleśników raczej grubych, ciężkich, tłustych. Po latach zmodyfikowałam przepis na tyle, że wyrzuciłam sodę (tak, u mnie w domu dodawano), cukier zamieniłam na chlup syropu klonowego (wolno, nie wolno), oczywiście dorzucam sól, ale nie dolewam wody ani oleju, skoro będzie na patelni... Jajek daję raz dwa, raz trzy, przy moich proporcjach i waszych przepisach powinnam pewnie jeszcze więcej. Inna sprawa, że one się przypiekają, jak lubię i niekiedy łamią, dla mnie nie problem, ale dziecko czasem protestuje. Więc może więcej jajek? I zawsze zaczynam od mieszania wody z mąką, żeby mieć ładną, bezgrudkową konsystencję śmietany, ale widzę, że to też nie norma.
      • anajustina Re: Nalesniki 18.05.25, 09:02
        To może proszek do pieczenia dodaj.
      • bene_gesserit Re: Nalesniki 18.05.25, 09:14
        alina460 napisała
        > a to bym chciała dobry przepisach na pulchne, niezbyt cienkie naleśniki.

Żaden sekret. Wystarczy lać więcej ciasta na patelnię, wyjdą grubsze
        • anajustina Re: Nalesniki 18.05.25, 09:20
          I surowe w środku.
          • princesswhitewolf Re: Nalesniki 18.05.25, 10:01
            Nie. Nizsza temperatura przy pieczeniu i pokrywka
            • danaide2.0 Re: Nalesniki 18.05.25, 10:09
              Dobra patelnia też ma znaczenie.
              • princesswhitewolf Re: Nalesniki 19.05.25, 11:21
                Prawda
          • bene_gesserit Re: Nalesniki 19.05.25, 11:55
            Yhyyy. Jeśli będą miały półtora cm grubości, to na pewno.
            Konia z rzędwm tej, która utworzy zakalec w naleśniki, który ma kilka milimetrów grubości, to by była wyższa szkoła jazdy
            • anajustina Re: Nalesniki 19.05.25, 12:46
              Tu jest mowa o grubszych....
              • bene_gesserit Re: Nalesniki 19.05.25, 16:49
                Czyli jak grubych? Naleśnik z potencjalnym zakalcem musiałby mieć ponad centymetr grubosci
                • andace Re: Nalesniki 19.05.25, 17:13
                  Holenderskie naleśniki są takie grube, np robione są np z zatopionymi w cieście krążkami jabłek, nie mają centymetra grubości ale pół na pewno i też nie zdarzyło mi się żeby wyszedł zakalec.
            • princesswhitewolf Re: Nalesniki 19.05.25, 13:44
              Bene tu chyba mowa o tzw American Pancakes a te maja z 5-7 mm grubosci. Ale ze ciasto jest lekkie, a nie geste w dodatku z proszkiem do pieczenia to nie maja zakalcow
              • bene_gesserit Re: Nalesniki 19.05.25, 16:49
                Po polsku to nie są naleśniki, tylko placki przeciez
                • andace Re: Nalesniki 19.05.25, 17:08
                  Dokładnie, placki lub racuchy.
                • ritual2019 Re: Nalesniki 19.05.25, 17:12
                  bene_gesserit napisa�a:

> Po polsku to nie są naleśniki, tylko placki przeciez
                  >

Dla mnie to zawsze byly i sa amerykanskie nalesniki.
    • alexis1121 Re: Nalesniki 18.05.25, 08:27
      Łączę się z tobą w bólu, mi też crepy nie wychodzą 😅 Przestałam robić i przerzuciłam się na pancakes.

• mariola233 Re: Nalesniki 18.05.25, 09:02
      Proszę napisać z którego przepisu panai skorzystała i czy wyszły, pozdrawiam pięknie 🌷🌹🌻🌺⚘️
    • princesswhitewolf Re: Nalesniki 18.05.25, 10:06
      Jesli znasz angielski to filmik Epicuriusa jest niezastapiony. youtu.be/T4VCQQzebzU?si=1Fc56DT4PDkP6jwt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka