Dodaj do ulubionych

Komunie, komunie

26.05.25, 07:27
Przeanalizowałam pobieżnie nagłówki na google.

Spada liczba: chrztów, ślubów, święceń, uczestników mszy.
Bez zmian: liczba osób przystępujących do komunii na mszy
Rośnie liczba: przystępujących do pierwszej komunii i bierzmowania.

Wnioski (zapewne nieuprawnione):
- i jak ma się temu Kościołowi pogorszyć, skoro katolicy trzymają się mocno?
- o co chodzi z tymi komuniami/bierzmowaniami? Taki sposób na doinwestowanie dziecka przez rodzinę, na sprawienie przyjemności babci? Zasadniczo po komunii następuje wzmożony odpływ dzieci z lekcji religii, rodzice przestają dociskać śrubę (przynajmniej w stolicy). Jak wtedy rosną KK te bierzmowania już nie wnikam, Warszawa przecież nie jest reprezentatywna.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Komunie, komunie 26.05.25, 07:31
      Sprawdziłam kiedyś liczbę urodzeń żywych i liczbę chrztów w Polsce, były niemalże identyczne. Teraz nie chce mi się szukać danych, kto nie wierzy, znajdzie sobie.
      • mama-ola Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:35
        w 2023 r.
        urodzenia żywe - 272 tys.
        chrzty - 267 tys.

Takie to "spada". Guzik spada. Ludzie są na co dzień niewierzący, ale chrzty, komunie i śluby kościelne mają się świetnie.
        • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 13:22
          Ale to są chrzty wszystkie, nieważne, czy noworodków, czy dorosłych (ok, tych jest chyba w Polsce śladowa liczba, więc powiedzmy, że można pominąć), ale też bez podziału na urodzonych w Polsce i urodzonych zagranicą - a tu już podobno procent jest znaczny - chrzczą w Polsce ludzie, którzy wyemigrowali, ale babcia i dziadek, więc chrzest musi być.
          • mama-ola Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:38
            > a tu już podobno procent jest znaczny

Nie sądzę, że znaczny, raczej statystycznie nieistotny.
            • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:52
              Nie jestem w stanie teraz odszukać tego na szybko, ale widziałam parę lat temu takie zestawienie i właśnie nie jest to pomijalna wartość (w przeciwieństwie do chrztów osób dorosłych).
              • mama-ola Re: Komunie, komunie 26.05.25, 15:39
                Innymi słowy: dzieci urodzone w Polsce nie są chrzczone, ale przyjeżdżają dzieci z zagranicy i się u nas chrzczą, dlatego liczba urodzeń żywych i liczba ochrzczonych są mniej więcej takie same?
                A to wszystko w znaczącym procencie?
                Chętnie zobaczę statystyki.
                Ja szukałam tylko statystyk do urodzeń żywych i do chrztów. Dla kilka ostatnich lat. I zawsze było podobnie, czyli blisko 100 procent. Dla 2023 roku jest to ponad 98 procent.
                Oczywiście wiem, że dorośli, że dzieci z zagranicy itd., ale mimo wszystko - 98 procent? W laicyzującym się społeczeństwie, którego tylko 35% chodzi co niedzielę do kościoła?
                Zdecydowanie świadczy to moim zdaniem o tym, co napisałam wyżej: Ludzie może i są na co dzień niewierzący, ale chrzty, komunie i śluby kościelne uważają za obowiązkowe.
                • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:21
                  Nie wiem skąd masz te dane, bo zdecydowanie nie są prawdziwe.
                  ISKK podaje, że procent chrztów w Polsce w stosunku do urodzeń w 2023 to 89,7%.
                  Cytuję z raportu: W 2023 roku sakrament chrztu udzielono 267,2 tys. osobom, czyli o 11,6 p. proc. mniejszej liczbie osób niż w roku poprzednim. Do I Komunii św. przystąpiło niespełna 325 tys. osób (spadek o 3,6 p. proc.). Sakrament bierzmowania przyjęło 294 tys. osób (spadek o 3,5 p. proc.). Sakrament małżeństwa został udzielony 77,2 tys. parom (spadek o 12,1 p. proc.).
                  W latach poprzednich wyglądało to tak: (obrazek)
                  • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:23
                    Tu masz procent w stosunku do urodzeń:
                    • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:25
                      ISKK nie prowadzi danych dotyczących zamieszkania rodziców, więc to nie tu widziałam to zestawienie dotyczące chrztów emigracji polskiej, trudno, nie musisz mi wierzyć na słowo, a nie wiem czy uda mi się do tego dotrzeć, bo nie pamiętam gdzie to widziałam.
                • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:37
                  Zdecydowanie świadczy to moim zdaniem o tym, co napisałam wyżej: Ludzie może i są na co dzień niewierzący, ale chrzty, komunie i śluby kościelne uważają za obowiązkowe.

Dokladnie, a Polacy na stale mieszkajacy w innych krajach to niewielki procent. To jak z wyborami, te glosy z zagranicy nie maja wplywu.
                  • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:43
                    Bo to element kulturowy a nie religijny dla nich. Kiedyś były postrzyżyny, inne rytuały przejścia a teraz zostaje te szczątkowe, zaczerpnięte z obrzędowości religijnej (która też czerpała z pierwotnych wzorów).
                    • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:00
                      stara_pingwinica napisała:

> Bo to element kulturowy a nie religijny dla nich.

Dla czesci, a dla czesci takze religijny.
                  • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:45
                    Głosów z zagranicy jest pół miliona. Więc sumarycznie wcale nie tak mało i ma to wpływ. Brak wpływu to głosy z innych kontynentów niż Europa, bo taka polonia amerykańska to chyba niecałe 50 tysięcy, zatem akurat to, to żadna różnica.
                    • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:53
                      arthwen napisał(a):

> Głosów z zagranicy jest pół miliona. Więc sumarycznie wcale nie tak mało i ma t
                      > o wpływ.

Jaki wplyw ma 500 tys glosow w stosunku do ponad 29mln? To tylko ok 2%?

Tak samo ilosc chrztow i komunii dzieci Polakow zyjacych za granicami to niewielki procent. Poprostu Polacy w Pl w ponad 80% chrzcza i posylaja do konunii swoje dzieci
                      • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:56
                        Akurat 2% może być decydujące.
                        • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:59

> Akurat 2% może być decydujące.

Watpie, wszak te 2% nie beda oddane tylko ma jednego kandydata.
                      • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:00
                        Po pierwsze, że 29 mln tylko 18,5mln. Przy tym 0,5mln to 2,7%, akurat tyle ile może być teraz przewagi, bo idzie o włos.
                        • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:06
                          arthwen napisał(a):

> Po pierwsze, że 29 mln tylko 18,5mln.

Przewodniczący PKW Sylwester Marciniak poinformował w piątek, że uprawnionych do głosowania w niedzielnych wyborach prezydenckich jest 28 mln 943 tys. 594 osoby.

• ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:08
                            Odejmujac od tego 500tys to nadal jest prawie 28mln Polakow w Polsce.
                            • arthwen Re: Komunie, komunie 28.05.25, 22:51
                              Ale głosowało 18,5 mln
                  • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:46
                    Dane podane przez mama-ola są nieprawdziwe. Wyżej wklejałam dane z ISKK.
        • laurielle Re: Komunie, komunie 27.05.25, 14:41
          mama-ola napisała:

> Ludzie są na co dzień niewierzący,
          > ale chrzty, komunie i śluby kościelne mają się świetnie.

ale jak samolot spada, to na głos się modlą
          wiadomosci.wp.pl/awaria-w-samolocie-z-gdanska-ludzie-plakali-modlili-sie-7161205129673696a
          Tak się po prostu przypadkiem złożyło, że żaden ateista nie leciał tym lotem.
          • eglantine Re: Komunie, komunie 27.05.25, 16:46
            Tak się po prostu przypadkiem złożyło, że byłaś na pokładzie i słyszałaś dokładnie każdego pasażera. big_grin
          • arthwen Re: Komunie, komunie 28.05.25, 22:54
            Jasne, bo ze zdania "ludzie płakali, modlili się" wynika, że z pewnością wszyscy, co do jednego.
            Statystycznie 2/3 Polaków jest wierząca, nawet jeśli 80% z tego tylko fasadowo i na papierze, więc nic dziwnego, że ktoś tam płakał czy się modlił.
    • lemonetka Re: Komunie, komunie 26.05.25, 07:52
      No cóż... Ja usłyszałam, że jak się nie chrzci dziecka to się je krzywdzi. Od trzydziestoletniej dziewczyny, która się uważa za wierzącą niepraktykującą. Ja też nie mam większych nadziei, że to się zmieni. Teraz wybory pokazały, że wajcha się przestawia w stronę kościółkowców, więc tym bardziej wiele się nie zmieni.
    • eglantine Re: Komunie, komunie 26.05.25, 08:36
      danaide2.0 napisa�a:

> Przeanalizowałam pobieżnie nagłówki na google.
      >
      > Spada liczba: chrztów, ślubów, święceń, uczestników mszy.
      > Bez zmian: liczba osób przystępujących do komunii na mszy

To by się wszystko zgadzało.

> Rośnie liczba: przystępujących do pierwszej komunii i bierzmowania.

Zarzuć, proszę, takim nagłówkiem, bo coś mi się wierzyć, nomen omen, nie chce.
      Z danych ISKK z ostatniego liczenia (2023) wynika, że i te liczby spadają w stosunku do lat ubiegłych, choć zaledwie o kilka procent. W najlepszym (najgorszym?) przypadku od kilku lat utrzymują się na dość stabilnym poziomie:
      iskk.pl/
      Wśród duchownych optymizmu brak:
      www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/ksiadz-o-bierzmowaniach-powinnismy-sie-cieszyc-ze-ktos-chce-przystepowac/tg2eyp6,2b83378a
      • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:37
        Myślę, że te bierzmowania tak trochę na jednym dechu z komuniami wymieniono, ale Kościół bardzo cieszył boom na komunie w 2023 i na to nagłówki są. Pandemia była, może to jakieś komunie z odroczenia?

Wiem, że to portal katolicki, ale mam tylko to. No i jakieś dane z jednej parafii (dowód anegdotyczny)

deon.pl/kosciol/liczba-chrztow-spada-ale-komunie-i-bierzmowania-rosna-co-mowia-statystyki-kosciola,3107066
        • eglantine Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:44
          No ale to są dane dla całego świata (deon). Globalnie tak może być.
          Założyłam, że piszemy o Polsce.
          Chociaż w zasadzie nie napisałaś tego w pierwszym poście.
          Ogólny trend jest taki, że Europa się laicyzuje, a przybywa katolików w Afryce i Azji.
          • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:54
            No nie napisałam, bo też dogłębnie zjawiska nie studiowałam.
            Pandemia w sumie światowa więc i w skali świata wzrost byłby uprawniony.

Smucące jest, że po tym, gdy naprawdę skandale z udziałem księży i zakonnic płyną szerokim strumieniem, w serialach też coraz częściej beka, nie ma znaczące odpływu wiernych. Jakby to jakieś problemy pierwszego świata wyłącznie były.
    • afro.ninja Re: Komunie, komunie 26.05.25, 08:43
      Bierzmowanie jest potrzebne do ślubu kościelnego.
      Moim zdaniem w przeważającej większości chrzest, komunia, to spotkania rodzinne, a rodzina to katolicy. Więc są to ważne uroczystości. Bierzmowania, to już nie, ale jak pisałam wyżej, łatwiej je zrobić w lo, niż w dorosłym życiu.
      • freja08 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 08:53
        afro.ninja napisa�a:

> Bierzmowania, to już nie, ale jak pisałam wyżej, łatwiej je zrobić w lo, niż w dorosłym życiu.

Znajomi robili w dorosłym życiu i była to kwestia uczestnictwa w 7 zajęciach przygotowujących. Cały proces zamknął się w dwóch miesiącach. Moje bierzmowanie to był okrągły rok chodzenia do kościoła na przygotowania, dodatkowo na różańce, roraty i rekolekcje oraz egzamin z modlitw i katechizmu. Wspominam to jako cos bardzo obciążającego, tym bardziej że wypadło w ostatnim roku gimnazjum, czyli miałam też na głowie egzaminy kończące szkołę. Bierzmowanie do niczego mi się nie przydało, w liceum nie chodziłam już na religię, jestem niewierząca, ślubu kościelnego nie brałam, dzieci mam nieochrzczone. Tak że w moim przypadku była to ogromna strata czasu.
        • zosia_1 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:00
          Tylko rok? Żarty. U nas przygotowania do bierzmowanua 2 lata. Moje dzieci powiedziały " nie ma mowy"
      • hosta_73 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 08:53
        Bierzmowanie jest potrzebne do ślubu kościelnego.

Nie jest potrzebne, ale księża mogą kręcić nosem.
        Znajoma rozmawiała z księdzem (po tym jak jej córka odmówiła przyjęcia bierzmowania), który potwierdził, że nie jest wymagane. Wieś w śląskim.
        • fortalesa Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:05
          Potwierdzam - bierzmowanie nie jest - to tylko (dobra?) wola proboszcza
          • ichi51e Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:19
            Jezu przecież nie idziesz z bierzmowaniem do proboszcza jak jesteś dorosłym człowiekiem tylko od razu sprawdzasz gdzie w twoim mieście jest kurs dla dorosłych. Bierzmuje biskup łatwiej jest tych dorosłych zgarnąć w jedno miejsce.
            • fortalesa Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:25
              Czytaj ze zrozumieniem - odnoszę się do faktu, że do ślubu kościelnego bierzmowanie nie jest potrzebne. Często jednak proboszczowie przy ślubie tego wymagają, chociaż formalnie nie powinni.
      • ichi51e Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:16
        Jest okazja do spotkania się - zgadzam się z tym. Jako ateista przyznam się że wolę chrzty i komunię niż ślub i pogrzeby.
      • junebug Re: Komunie, komunie 27.05.25, 16:36
        Bierzmowanie też, w większości, nie wiąże się z imprezą i prezentami, więc jest "mniej warte".
    • afro.ninja Re: Komunie, komunie 26.05.25, 08:44
      Bez chrztu nie przystąpisz do pierwszej komunii, więc to muszą być osoby ochrzczone.
      • ichi51e Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:21
        Tak ale można to zrobić za jednym zamachem też i są wśród wierzących takie trendy żeby chrzest komunię i bierzmowanie robić na raz.
        • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:29
          Oczywiscie, kilka razy byłam na takim kombo - dwoje, troje dorosłych przyjmowało Chrzest, Komunię i Bierzmowanie, uprzednio odbywszy spowiedź z całego życiasmile
          • mmoni Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:14
            A to chyba masz złe informacje, ponieważ 1. chrzest jest pierwszym sakramentem i bez niego nie można przyjąć żadnego innego 2. zmywa i on wszystkie grzechy łącznie z pierworodnym (dlatego Konstantyn cwanie zwlekał z przyjęciem chrztu aż do ostatnich chwil życia).
            • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:19
              Mam bardzo dobre informacje. W ciągu jednej liturgii najpierw był Chrzest (z nim wraz Bierzmowanie i tak generalnie ma to największy sens, początkowo Kościół tego nie oddzielał) a w kolejnej części liturgii Komunia. Swego czasu byłam na kilku takich liturgiach a osoby przyjmujące sakramenty znałam. I tak, dorosły owszem jako katechumen spowiada się, publicznie wyrzeka się zła i wyznaje wiarę.
              • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:33
                Tzn. masz rację ta spowiedź nie jest sakramentalna, to bardziej kierownictwo duchowe.
                Do spowiedzi może przystąpić ktoś kto dominuje konwersji z innego wyznania chrześcijańskiego i ma Chrzest wzajemnie uznawany, zatem przystępuje do kolejnych sakramentów katolickich.
            • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:40
              To że coś jest pierwsze oznacza, że musi nastąpić po czymś innym. Czasokresu nie podano.
              Chrzest - akt I, komunia - akt II. Tylko nie wiem, gdzie spowiedź upchać, bo podchodzący do chrztu przecież nie muszą się spowiadać wink
              • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:45
                Ale mogą a wręcz powinni mieć rozmowy duszpasterskie nawet takie przypominające spowiedź, odrzucić grzech i wyznać wiarę. Natomiast spowiedzi nie trzeba nigdzie upychać. Czas katechumenatu jest wystarczającym przygotowaniem. Raczej między chrztem a komunia na jednej liturgii nie zdążą ciężko nagrzeszyćwink
                • bulzemba Re: Komunie, komunie 27.05.25, 16:22
                  W spowiedzi chodzi przede wszystkim o przypomnienie baranowi że jest ofiarą
        • afro.ninja Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:11
          Często dzieci chcące biorą najpierw chrzest, bo chcą przystąpić z klasą do komunii.

• autumna Re: Komunie, komunie 26.05.25, 08:57
      Bez chrztu nie można przystąpić do pierwszej komunii i bierzmowania, więc te liczby nie mogą się rozjeżdżać w dwie różne strony w globalnym trendzie. Może ktoś wziął do analizy jakoś pojedynczy rok, gdzie akurat tak wyszło. Czy reformy w szkolnictwie miały wpływ na wiek przystępujących do komunii i bierzmowania, skoro dzieci mają religię w szkole? Bo może jakiś podwójny rocznik poszedł. Ewentualnie imigranci z ostatnich lat chrzcili dzieci u siebie, wiec tego nie ma w polskich statystykach, a komunię i bierzmowania mają już u nas.
      Patrząc choćby po gazeta.pl, autorzy artykułów zazwyczaj średnio umieją w nauki ścisłe, takie jak statystyka.
      • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:41
        Tak właśnie to wygląda. Jeden rok "świadczy" o trendzie!
    • bezmiesny_jez Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:02
      >Przeanalizowałam pobieżnie nagłówki na google.

To może następnym razem przeanalizuj twarde dane, a nie nagłówki na google?

>Rośnie liczba: przystępujących do pierwszej komunii i bierzmowania.

Mhm. I jednocześnie spada dzietność.
      • skumbrie Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:28
        >Rośnie liczba: przystępujących do pierwszej komunii i bierzmowania.

Mhm. I jednocześnie spada dzietność.

Tu akurat jedno drugiego nie wyklucza. Pomyśl odrobinę chociaż wink
    • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:03
      Moje dziecko do I Komunii i Bierzmowania przystąpiło z własnej chęci w wieku 15 lat (komunia bez uroczystości na zwykłej Mszy). Ja go w ogóle na religię nie zapisywałam, bez zapisu zaczęło chodzić jako 13- letnie.
      A drugie do Bierzmowania pójdzie niedługo jako 22- latek (póki co nie ma w planach ślubu).
      Sami chcieli, zorganizowali. Zaprosili mnie jako gościa.
      Ale ja zawsze byłam zwolenniczką przyjmowania sakramentów, jeżeli już to przez osoby świadome.
      • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:43
        To już trochę inaczej wygląda.
        Z drugiej strony, młodzi padają też często łupem sekt, więc takie zajrzenie za kulisy religii we wczesnym wieku może być pouczające.
    • ichi51e Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:14
      Żeby wziąć ślub kościelny musisz mieć sakramenty. Ludzie nie chcą sobie (dzieciom) odcinać tej drogi.
      • eglantine Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:16
        Nie, nie trzeba, można wziąć ślub jednostronny.
        • ichi51e Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:22
          Jasne big_grin
          • eglantine Re: Komunie, komunie 26.05.25, 10:46
            A co konkretnie cię tak rozbawiło, bez ironii pytam? Chodzi bardziej o mental rzeczonych rodziców czy niechęć księży do udzielania takich ślubów?
          • daniela34 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 10:50
            ichi51e napisa�a:

> Jasne big_grin

No jasne. Miałam taki w bliskiej rodzinie. Gdzie tu powód do śmiechu?
            • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 10:53
              Ale zdaje się, ochrzczony nie może wziąć jako strona niewierząca, nieochrzczony owszem.
              • rb_111222333 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:12
                Chyba może, mój kolega tak brał
              • daniela34 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:23
                stara_pingwinica napisa�a:

> Ale zdaje się, ochrzczony nie może wziąć jako strona niewierząca, nieochrzczony
                > owszem.

No nie. Może również po drugiej stronie (bo po jednej oczywiście katolik) występować osoba (podaję za katolickim portalem aleteia.org): "która formalnym aktem odstąpiła od Kościoła katolickiego; osoba, która wprawdzie nie odstąpiła od Kościoła formalnym aktem, ale deklaruje się jako niewierząca; osoba notorycznie niepraktykująca."

No i w naszym rodzinnym przypadku tak było. Osoba była ochrzczona, ale dalszych sakramentów już nie przyjęła, od lat nie praktykowała i deklarowała się jako niewierząca, ale jednocześnie nie dokonała formalnego aktu apostazji.
                • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:15
                  Ok. To uczciwe. Dawniej, gdy tym się interesowałam, było bardziej formalne podejście.
                  • daniela34 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:18
                    Tak, chyba rzeczywiście tak było. I uważam, że dobrze że tak to teraz jest, bo przymuszanie, by ochrzczony jako niemowlę (czyli kiedy nie miał nic do powiedzenia) człowiek, który od 30 lat jest poza kościołem albo dokonał apostazji, albo brał ślub "dwustronny" uważam za absurdalne.
              • majenkirr Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:19
                Ale zdaje się, ochrzczony nie może wziąć jako strona niewierząca, nieochrzczony owszem.

Moja corka byla ochrzczona, a miała ślub jednostronny (ona była ta niewierzącà stronà).
                • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:21
                  Tak, to zostało wyjaśnione, że już się pozmieniało w stosunku do czasów przed dwudziestu laty.
                  • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:47
                    Business is business.
                    Podobnie z chowaniem samobójców.
                  • baatexja Re: Komunie, komunie 26.05.25, 18:51
                    Nieprawda, brałam ślub 40 lat temu.
                    • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 20:09
                      No, widzisz, widocznie dochodziły jeszcze wytyczne biskupa a może proboszcza.
      • angazetka Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:19
        Jeśli dziecko będzie chciało, to sobie sakramenty uzupełni.
      • gru.u Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:32
        IE odcinają, bo jak kogoś najdzie wzmożenie religijne to przed ślubem się może ochrzcić
        • hrasier_2 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:40
          gru.u napisa�a:

> IE odcinają, bo jak kogoś najdzie wzmożenie religijne to przed ślubem się może
          > ochrzcić
          Tak to pojmujesz. Dlaczego rodzice krzywdzą swoje dzieci.
          • hosta_73 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 10:44
            Tak to pojmujesz. Dlaczego rodzice krzywdzą swoje dzieci.

Gdzie tu krzywda?
            • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 13:27
              Zapisanie do organizacji o charakterze mafijnym, wg tej organizacji bez możliwości wyjścia (apostazja wg KK nie przekreśla chrztu) to jest przecież krzywda wink
      • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:44
        Nie wiem, skąd klikasz, ale serio - wysyłasz siedmioletnie dziecko na religię mówiąc: to po to, żebyś mogła mieć ślub w kościółku w białej sukience / eleganckim fraku?

Ta droga nie jest odcięta i wszyscy o tym wiedzą.
    • lajtova Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:31
      Bez chrztu można przystąpić do pierwszej komunii.
      Na studiach koleżanka nieochrzczona dla zabawy sobie poszła na msze i zjadła kawałek ciała jezusa.
      To była jej pierwsza komunia.
      • pyza-wedrowniczka Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:36
        To nie była żadna komunia, jeśli nie wierzyła w to, że spożywa ciało Jezusa. W komunii nie chodzi o "zjedzenie opłatka", to tylko fizyczna forma, musi być jeszcze ta duchowa.
      • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:38
        🤦🏼‍♀️ To było jej pierwsze świętokradztwo z perspektywy wierzącego raczej lub zabawa cudza religią z perspektywy niewierzącego.
        • asia-loi Re: Komunie, komunie 27.05.25, 10:58

> 🤦🏼‍♀️ To było jej pierwsze świętokradztwo z perspektywy wierzącego raczej lub
          > zabawa cudza religią z perspektywy niewierzącego.

A który katolik przyjmujący komunię spełnia wszystkie warunki ważnej/dobrej spowiedzi? Zwłaszcza: zadośćuczynienie bliźniemu, mocne obiecanie poprawy, szczera spowiedź.
          Odpowiedź - żaden. Wyklepują tylko kilka zdrowasiek i ojcze nasz i git. Dalej robią to co robili.
          • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 27.05.25, 11:04
            Bez sensu dla mnie komentarz. Znasz wszystkich katolików i wszyscy są niewierzący i tylko odklepują? Gratuluję jasnowidzenia.
            To co uważasz nie ma nic wspólnego z tym co napisałam.
            Wyśmiewaniem cudzej religii jest udział w praktykach w celu zabawy, niezależnie jaka to religia jest.
            Mogę uznawać za bzdury przedmiot wiary ale nie ogarniam jak można wchodzić w ich obrzędy i je trolować. To jest antyspołeczna postawa.
      • angazetka Re: Komunie, komunie 26.05.25, 09:45
        Nie ma się czym chwalić.
      • imponderabilia20 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:25
        lajtova napisała:

> Bez chrztu można przystąpić do pierwszej komunii.
        > Na studiach koleżanka nieochrzczona dla zabawy sobie poszła na msze i zjadła ka
        > wałek ciała jezusa.
        > To była jej pierwsza komunia.
        >

Co za kretynka. Mam nadzieję, że sowicie się ubawiła?🤦
        • alpepe Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:04
          Nie większa niż ci, którzy wierzą, że wpieprzają prawdziwe ciało człowieka-Boga.
          • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:10
            Brak mi słów na takie coś.
            • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:45
              Może czekała aż ją piorun trzaśnie? Takie życie na krawędzi, niektórzy wszystkiego muszą spróbować.

Jeśli głośno się tym in situ nie pochwaliła to pół biedy, mogło się skończyć aresztowaniem za obrazę uczuć religijnych. W sumie chyba dla takich akcji te przepisy były uchwalone, a nie dla twórców kontrowersyjnych dzieł wystawianych w miejscach świeckich.
    • ariathedevil Re: Komunie, komunie 26.05.25, 11:01
      Nic się nei zmieni jeśli to się nie zmieni. Państwo powinno być świeckie jak w Czechach. Na ścianie wschodniej jedyne źródła informacji dla wielu to niestety ksiądz i republika.
      • angazetka Re: Komunie, komunie 26.05.25, 13:58
        Lepiej się czujesz po takim komentarzu?
        • ariathedevil Re: Komunie, komunie 26.05.25, 18:28
          No taka jest prawda, mam tam znajomych i rodzinę , jeżdzę często mam kłamać ? Co powie ksiądz jest swięte. Są do tego stopnia zdemoralizowani, że bronią pedofilów.
          • ariathedevil Re: Komunie, komunie 26.05.25, 18:33
            To tak nie działa angazetko, że jeśli będziesz chciała się tym ludziom przypodobac i ubolewać nad ich "ciezkim losem" , to oni wezmą to za przejaw dobrej woli. Piękne domki pobudowane, smochodziki pokupowane ...itd oni poczuli się panami,a wszyscy dookoła to frajerzy którzy jeszcze wchodzą im w tylki. Znajoma ostatnio śmiała się z byłej nauczycielki która od niej czegoś wymagała, że frajerka mieszka w przybudówce, a ona po zawodówce jest panią.
            • angazetka Re: Komunie, komunie 26.05.25, 19:41
              Jestem ze ściany wschodniej, mój mąż też. Naprawdę kreślisz bardzo jednowymiarowy obraz i wrzucasz kilkanaście milionów ludzi do jednego wora.
              • ariathedevil Re: Komunie, komunie 29.05.25, 08:13
                Nie napiszę,że wszyscy, ale większość. Zresztą widać po głosowaniu. Oni dostali hipergodność i czują się lepsi od tych nauczycielek i innych wykształciuchów jak pewną część społeczeństwa określał kaczor, bo oni mają samochody i domki, a nauczycielki mieszkają w przybudówkach i mają swój islam dzieki któremu czują się lepsi. A pochlebstwa rozumieją jako słabość i wielu z nich jest po prostu tym kościołem i republiką totalnie zdemoralizowana. Do tego stopnia, ze bronią pedofilów jak np. Skorodeckiego tego pedofilia który wykorzystywał prof. Obirka do tej pory tam za nim płaczą. Mam tam przyjaciół,rodzinę, często jeżdżę i to co słyszę od tych ludzi jest obrzydliwe.Np. taka sytuacja moja przyjaciólka która mieszkała tam przez 17 lat usłyszała od znajomej, że jej niepełnosprawny intelektualnie sąsiad który jest ministrantem skarzył się, że zasnął w kościele i wydawało mu się, że ksiądz coś z nim robił i boli go tyłek. Ta znajoma opowiadała to jako humoreskę, rechocząc przy tym ahaha d,,,a go bolała. Moja przyjaciółka zglosiła to na policję. Takich historii znam stamtąd mnóstwo.I tak takie historie i tacy ludzie zdarzają się w całej Polsce, ale tam jest ich więcej.
    • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 12:49
      Nikt nie pisze o prezentach?

Czy komunia to sposób na okazjonalne potwierdzenie statusu w rodzinie/świecie? Nie ukrywam, że naszło mnie z tym wątkiem po tym, jak ujrzałam skrawek info o siedmiu sukienkach przystępującej do komunii córeczki pewnej piosenkarki.
      • majenkirr Re: Komunie, komunie 26.05.25, 14:21
        danaide2.0 napisała:
        > Nikt nie pisze o prezentach?

Ja mialam nadzieje, że tu będzie o sukienkach😂
        • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:46
          I o butach! Jestem bardzo ciekawa, czy w komunijnej modzie obuwniczej zaszły jakieś zmiany, bo te, które kiedyś widywałam na allegro to takie pokraczki dla emerytek.
    • aankaa Re: Komunie, komunie 26.05.25, 15:46
      ludzie chrzczą dzieci "z rozpędu" i "bo co babcia/ciocia/..." powie. Idzie taki berbeć do przedszkola - na religię, bo paniom nie chce się zorganizować opieki dla pojedynczych dzieci. Szkoła - religii cd, wszyscy w klasie chodzą i perspektywa prezentów z okazji komunii. Dziewczynkom podoba się biały tydzień, bo kiecki, buty, wianek

i tyle tej religijności big_grin

aż do następnej okazji - ślub kościółkowy - tu dopiero można pokazać kiecę big_grin
      • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:35
        aankaa napisała:

> Idzie taki berbeć do przedszkola - na religię, bo paniom nie chce się zorganizować opieki
        > dla pojedynczych dzieci.

Jesli maja obowiazek to nie moga powiedziec ze im sie nie chce.

> aż do następnej okazji - ślub kościółkowy - tu dopiero można pokazać kiecę big_grin
        >
        A w niekoscielnym nie mozna?
        • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:04
          Niekościelny może być daleko, nie wszyscy zobaczą!
          • ritual2019 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 18:09
            danaide2.0 napisała:

> Niekościelny może być daleko, nie wszyscy zobaczą!

???
      • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:49
        Wszyscy na religię chodzą?
        Chyba tylko w jakichś wiejskich parafiach na ścianie wschodniej.
        Statystyki, i to ogólnopolskie, wyglądają tak:
        • arthwen Re: Komunie, komunie 26.05.25, 16:50
          Sumarycznie - a jak widać wyżej jest to mocno zawyżane przez przedszkola i szkoły podstawowe - na religię nie chodzi już ponad 1/5 uczniów.
          • danaide2.0 Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:06
            Poza tym odpływ następuje już w podstawówce po Pierwszej Komunii Św. (tak powinnam była pisać!) - chyba że uczciwie zliczają średnią z ośmiu lat. Średnia licealna bardzo wysoka - u mojego dziecka chodzi kilka osób, czyli 15% w porywach.
            • stara_pingwinica Re: Komunie, komunie 26.05.25, 17:47
              No, a u mojego w klasie chodzą prawie wszyscy, poza prawosławnymi.
    • spirit_of_africa Re: Komunie, komunie 27.05.25, 00:12
      Kurczę az trudno uwierzyć ze w statystykach nie spada. Patrzac wokoło byłam pewna, ze spada mocno. Jestem rocznikiem 82’ i za moich czasów z 4klas jednego rocznika w mije podstawówce tylko 3 dzieci nie chodziło na relę- jedno było SJ, a dwójka należała do KEA. Teraz na 2 klasy SP w roczniku mojej córki, 6dzieci nie chodzi na relę, (w tym moja córka), są nieochrzczone i nie przystąpią do komunii. Sporo znajomych w mojej bance nie wzięło ślubu kościelnego i nie ochrzcilo dzieci, podczas gdy w bance moich rodziców absolutnie wszystkie dzieci były chrzczone, a moi rodzice ze swoim ślubem cywilnym byli rzadkością. Natomiast co do komunii to byłam świadkiem kilku rozmów wahających się rodziców z pozostałymi i zawsze tłum krzyczał „ale sukienka, ale inne dzieci” i podejrzewam, ze sporym motywatorem może być strach przed wykluczeniem.
      • ritual2019 Re: Komunie, komunie 27.05.25, 11:14
        Natomiast co do komunii to byłam świadkiem kilku rozmów wahających się rodziców z pozostałymi i zawsze tłum krzyczał „ale sukienka, ale inne dzieci” i podejrzewam, ze sporym motywatorem może być strach przed wykluczeniem.

Oraz presja rodziny, dziadkowie tych komuniknych dzieci to osoby 60 plus a wiec wychowane w czasach kiedy rytualy religion byly bardzo istotne. Poza tym chodzi o dzieci, bardzo mlode ktore czesto moga zwyczajnie chciec uroczystosci jak wiekszosc ich rowiesnikow.
        Slubow bym do tego nie mieszala, bo to jednak dotyczy osob doroslych.
      • bulzemba Re: Komunie, komunie 27.05.25, 16:37
        Mnie straszono, że klasa będzie krzywo patrzeć na moją córkę bo posyłam ją do komunii blisko domu a nie szkoły. Wyśmiałam baby, że takie są wytyczne kk.

Tak. Posłałam dziecko do komunii.

Jest mi wstyd.

Młoda do bierzmowania nie poszła. Jej decyzja.
      • palacinka2020 Re: Komunie, komunie 29.05.25, 08:24
        Skad wy w ogole wiecie ile dzieci w klasie nie chodzi na religie?
        Moja nie potrafilaby tego zliczyc. Religia jest na koncu, czesc dzieci zostaje a czesc wychodzi.
        • arthwen Re: Komunie, komunie 30.05.25, 17:13
          Bo nie u wszystkich jest na końcu? Bo dzieciaki ze sobą rozmawiają?
          Teraz w LO nie znam prawie nikogo z kolegów z klasy dziecka, bo nawet jak się umawiają, to raczej na mieście, ale on wie kto chodzi na religię - mają akurat jedną przed lekcjami, drugą po.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka