Dodaj do ulubionych

Podróże służbowe - finansowanie.

26.05.25, 08:47
Jestem bardzo ciekawa jak wygląda kwestia podróży służbowych (jeśli je macie) w waszych firmach.

W mojej poprzedniej firmie, przeloty/przejazdy i hotel były finansowane z osobistej, imiennej karty firmowej, która należało po zakończeniu podróży spłacić jak najszybciej z własnych pieniędzy, a po rozliczeniu się czyli po wysłaniu wszelkiego typu faktur, biletów itd pracodawca zwracał pieniądze na konto. Czasami trwało to kilka dni, czasami tydzień albo więcej.

W firmie w której pracuję od roku wszelkie wydatki jako pracownicy pokrywamy z własnej kieszeni a po powrocie i rozliczeniu dostajemy dość szybki zwrot.

Zarówno jeden jak drugi sposób budzi mój niesmak. Tyle że w poprzedniej firmie która była słynna z tego że nie płaciła kokosów ale była stabilna, można było chociaż poczekac ze spłata tej nieszczęsnej karty firmowej np do wypłaty. Nie musiałam nic przepłacać z konta oszczędnościowego żeby te kartę spłacić jeśli nie chciałam. Teraz muszę a chodzi o podróż do innego kraju i nie są to małe kwoty bo pracodawca sugeruje też silnie np drogi hotel i że najlepiej byłoby jakby wszyscy pracownicy nocowali w tym samym miejscu bo integracja itp.

Jak było i jest u was?
Obserwuj wątek
    • bezmiesny_jez Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 08:55
      Bilety czy hotele są opłacone wcześniej przez firmę, wydatki na miejscu kartą służbową, oczywiście trzeba potem przekazać faktury księgowości. Nie ma potrzeby płacenia prywatnymi pieniędzmi, to jakiś kosmos przecież. Nie zgodziłabym się - i co mi zrobią? Wyrzucą, za to, że nie mam na koncie 1000 euro do zamrożenia? Sąd pracy ich rozsmaruje jak ciepłe masełko.
    • freja08 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 08:57
      Mąż byl niedawno służbowo za granicą. Hotel i przelot był z góry opłacony przez pracodawcę, wyżywienie też było częściowo zapewnione, a za dwa posiłki które mąż opłacił we własnym zakresie oraz taksówki otrzymał zwrot po powrocie. Nie wyobrażam sobie płacić za hotel z własnych środków i czekać na rozliczenie.
    • marecky81 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 08:58
      Nie spotkałem się jeszcze z takim dziwactwem jak karta firmowa spłacana z własnych pieniędzy. Limity wydatków delegacyjnych reguluje rozporządzenie ministra pracy z 2022 r. Ew. spłacanie z własnych pieniędzy następuje dopiero jeśli się te limity przekroczy, a i to nie zawsze, bo w uzasadnionych przepadkach można wydać więcej.
      • palacinka2020 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:29
        Mysle, ze autorka watku troche przesadzila w opisie. Napisala, ze karte sluzbowa trzeba splacic "jak najszybciej" i rownoczesnie, ze pracodawca zwraca wydatki w ciagu tygodnia. Nie wierze, ze bank nie moze poczekac 7 dni na splate karty.
        Sluzbowe karty sa zazwyczaj kredytowe, na splate jest 30-60 dni. Jesli ktos w tym czasie nie rozliczy wydatkow to tak, pewnie musi splacac z wlasnych.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:42
          Mam dokładnie tak jak napisałaś. Służbowa karta kredytowa, którą spłaca się z własnego konta, ale… karta ma 54 dni grace period, a w tym czasie pracodawca przelewa zwrot wydatków.
        • eliksir_czarodziejski Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:43
          palacinka2020 napisa�a:

> Mysle, ze autorka watku troche przesadzila w opisie. Napisala, ze karte sluzbow
          > a trzeba splacic "jak najszybciej" i rownoczesnie, ze pracodawca zwraca wydatki
          > w ciagu tygodnia. Nie wierze, ze bank nie moze poczekac 7 dni na splate karty.
          >
          > Sluzbowe karty sa zazwyczaj kredytowe, na splate jest 30-60 dni. Jesli ktos w t
          > ym czasie nie rozliczy wydatkow to tak, pewnie musi splacac z wlasnych.

Tzn z tego co pamiętam to był nacisk od TL żeby kartę spłacić w miarę możliwości jak najszybciej. Podobno chodziło o jakieś odsetki ale nikt nie podawał konkretnych np do kiedy można spłacić, ja też rzeczywiście nie pytałam.
          • palacinka2020 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 11:29
            I serio nikt nie spytal co znaczy "jak najszybciej"?? Odsetki za niesplacenie karty kredytowej to sie placi po 2 miesiacach.
    • slonko1335 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 08:58
      W zależności od tego jak woli pracownika albo zwrot albo zaliczka i rozliczenie zaliczki.
      • slonko1335 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 08:58
        ewentualnie opcja opłacenia wcześniej przez pracodawcę ale u nas to raczej rzadko
        • marecky81 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:02
          Wcześniejsza płatność za hotel na podstawie faktury proforma jest bardzo częsta. To samo jeśli chodzi o bilety kolejowe albo lotnicze.
          • slonko1335 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:15
            no nie u nas to bardzo rzadkie akurat
    • bywalec.hoteli Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:05
      służbowa karta kredytowa
    • szarmszejk123 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:08
      Takie rzeczy jak hotel i bilety są zawsze opłacone z góry, jakiś posiłek w tym zwykle też.
    • sueellen Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:10
      Tak samo. I zawsze mówiłam , że sorry ale nie mam pieniędzy. I mi dyrektor płacił ze swojej karty filmowej za hotel / przelot. Ja płaciłam co najwyżej za posiłki i potem robiłam claim.
    • magamaja Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:16
      Poprzedni pracodawca - podróż i hotel ze śniadaniem opłacone przez niego, na resztę posiłków i inne wydatki była dieta konkretnej wysokości wypłacana po rozliczeniu podróży.
      Aktualnie (B2B) - ja wykładam ze swoich pieniędzy, dostaję zwrot na podstawie faktury, co totalnie mi się nie opłaciło przy zagranicznej podróży, gdzie chyba hotel i część taksówek nie miała europejskiego NIPu, więc musiałam ten VAT zapłacić z własnej kieszeni, już nigdzie za granicę nie mam zamiaru jeździć służbowo wink
      Jako ciekawostka: kiedy pracowałam jakiś czas w szkole, jedno z uczniów miało przez dłuższą chorobę indywidualny tryb nauczania w domu. Dziewczyna mieszkała w jakieś wiosce pod miastem, gdzie pracowałam (tyle, jeśli chodzi o rejonizacją), wtedy nie jeździłam samochodem, więc musiałam się tam dostać PKSem, który jeździł raz na 2 godziny, zajmowało mi to kupę czasu, dostawałam za to 1 nadgodzinę, a kiedy przyszłam po zwrot za autobus, to mnie praktycznie wyśmiano.
    • olpa7 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:19
      Wszystko z góry opłacone przez pracodawcę. Noclegi i loty/pociągi rezerwowała nam jakaś firma. Rozliczenie mnie nie interesowało.
      Ewentualnie płaciłam sama za taksówki i potem rozliczałam z paragonu bo nie miałam karty firmowej (mało jeździłam).

Partner ma dużo delegacji więc ma kartę służbową. Hotele rezerwuje mu firma, za resztę płaci karta i tylko przekazuje paragony.

• palacinka2020 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:26
      Place, po rozliczeniu firma zwraca w ciagu 2 dni, bardzo szybko. Moge placic wlasna karta albo sluzbowa. Mnie jest wygodniej placic osobista.

Kredytowa karta sluzbowa dziala tak, ze nia place, potem musze rozliczyc, ale zwracaja na moje osobiste konto (a nie konto karty) i wtedy musze zrobic przelew. Pewnie da sie to jakos automatycznie ustawic, ale dla mnie to zawracanie glowy. "Zamrozenie" kilkuset euro na kilka dni to zaden problem.

Ale mamy wybor, jesli ktos woli placic sluzbowa to moze.
    • pursuedbyabear Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:35
      Nigdy nie płaciłam z własnych pieniędzy, zresztą byłyby to ogromne koszty. Miałam firmową kartę kredytową z dużym limitem. Musiałam tylko skwapliwie pilnować zbierania faktur.
      Nigdy bym się nie zgodziła na pokrywanie niezbędnych wydatków w podróży służbowej z własnego konta.
    • damartyn Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 09:35
      Karta służbowa na wszystko.
    • login.na.raz Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:03
      Firma opłaca hotel, ja pokrywalalam koszt transportu i taksówek na miejscu, potem mi tę kwotę oddawano. Sądzę, że gdybym nie miała na to, by pokryć na początek koszty transportu z własnej kieszeni, to firma by coś załatwiła.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:22
      Karta służbowa z dużym limitem na te płatności i usługi związane z podróżą, których nie jest w stanie zarezerwować wcześniej i opłacić korporacyjny zespół travel managementu. Trzeba wtedy zbierać faktury za te dodatkowe wydatki, przesłać do firmy i następuje zwrot w szybkim czasie
    • mayaalex Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:30
      zazwyczaj podroz oplaca z gory pracodawca (chyba, ze sie upre i chce podrozowac innym srodkiem transportu/trasa/liniami lotniczymi niz te, oferowane przez pracodawce, wtedy place sama i dostaje zwrot), za hotel place sama i dostaje zwrot plus dostaje diety na kazdy wyjazd sluzbowy (rozliczam wszystko po wyjezdzie ale przed wyjazdem dostaje zaliczke ktora jest plus minus rowna kwocie za diety).
      moge tez miec sluzbowa karte kredytowa, wtedy podroz i hotel oplacane sa z niej wlasnie wiec sie nimi nie przejmuje, rozliczam diety.
    • asia_i_p1 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:30
      Ostatnio moje wyjazdy służbowe to wycieczki z klasami do Wrocławia do muzeów/ na wydarzenia edukacyjne, najczęściej jeździmy szynobusem, bo ceny autokarów są abstrakcyjne. Wejścia do muzeów mam za darmo, koszty biletów płacę sama sobie i często jeszcze nauczycielce, która jedzie jako druga. Szkoła uważa, że na to powinni się zrzucić uczniowie (bo zawsze tak było), ja uważam, że to już nie te czasy, ale równocześnie akceptuję podejście tej drugiej pilnującej, że nie będzie dokładać do swojej pracy, no i na to w sumie wychodzi. To jest temat do zmodernizowania w szkołach, bo to ciągle się dzieje na bardzo nieokreślonych zasadach - szkoła bardzo zachęca do organizowania wycieczek, ale zakłada, że powinno sie to odbywać dla niej całkowicie bezkosztowo.
      • asia_i_p1 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:34
        Aha - z bardziej hardcorowych przejść mam za sobą finansowanie z własnej kieszeni całej wycieczki klasowej Pieniądze były zebrane i zostawione dla bezpieczeństwa w sejfie szkolnym, to którego klucze miała tylko pani księgowa, a ta wzięła urlop, o czym mnie nikt nie powiadomił - na szczęście pierwsza rata była już wpłacona, a wycieczka była tylko z jednym noclegiem i jakoś wyszarpałam z kasy domowej, ile było trzeba. No i na początku wymiany Erasmus finansowałam wszystkie polskie koszty pierwszego spotkania nauczycielskiego, bo co prawda kasa już wpłynęła do powiatu, ale powiat się do tego nie przyznał, powiedział dyrektorce, że jeszcze tych pieniędzy nie mają. Oczywiście w obu wypadkach odzyskałam pieniądze.
    • ritual2019 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:35
      Partner placi z prywtnych pieniedzy, potem skanuje rachunki i dostaje zwrot. Zaden problem.
      • sueellen Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 20:25
        ritual2019 napisał(a):

> Partner placi z prywtnych pieniedzy, potem skanuje rachunki i dostaje zwrot. Z
        > aden problem.

Ja się nigdy na to nie zgodziłam. Zawsze mówię że nie mam i nie zapłacę. To w interesie pracodawcy jest by mnie wysłać na business trip, a nie moim.
    • princy-mincy Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:39
      W poprzedniej firmie- zadatek na wydatki sluzbowe (dawne czasy, nie wszedzie mozna bylo placic karta). Czyli po powrocie z wyjazdu, trzeba bylo rozliczyc faktury i nastepowal zwrot srodkow- uzupelnienie do pelnej kwoty zadatku. Potem obnizyli zadatek ale dodali za to sluzbowe karty kredytowe.

W obecnej firmie tylko karta kredytowa.

Nigdy nie placilam wlasnymi pieniedzmi za wyjazdy sluzbowe.
      • princy-mincy Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 10:39
        Aa, bilety na samolot czy pociag sa oplacane przez firme zamawiajaca, ja nie place z karty kredytowej.
        Hotele roznie, czasem jak wyzej, czasem z karty kredytowej.
      • ib_k Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 12:09
        Zaliczka nie zadatek
    • szafireczek Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 12:38
      Płaci firma. Delegacja jest wystawiana w systemie - tam trzeba podać m.in. cel, agendę i różne inne takie - jak delegacja przejdzie całą ścieżkę i jest zatwierdzona to dostaję info, reszta poza mną - zajmują się tym odpowiednie działy - dostaje zwrotne info z nr rezerwacji, bilety - wszystko jest uzależnione od celu podróży, miejsca, długości lotu - już sam system automatycznie generuje hotel pierwszego wyboru, linie, klasę podróży, można też to zmienić w niestandardowej ścieżce. Mam też służbową kartę płatniczą - jej rozliczanie - niezależnie od kategorii wydatku służbowego - reguluje umowa podpisana z pracodawcą - tam są warunki, tryb, zasady - rozliczenie jest co miesiąc - dołączyć trzeba tylko opisane dowody księgowe, a czasem oświadczeniesmile Nawet zasady płacenia napiwków są uregulowane - śmiejemy się, że żal tylko, że logo firmy się na nich nie wyświetla - zawsze to nośnik marketingowysmile
    • norra.a Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 13:02
      Hotele i loty opłaca z góry pracodawca, do tego dostaję dietę, która ma starczyć na wyżywienie i starcza nawet na 2 posiłki w restauracji.
      Płacę z własnej kieszeni tylko za taxi/autobus/paliwo, parking - wysyłam rachunki do firmy i zwracają tak do tygodnia.
    • clk Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 13:03
      Mam kartę służbową - z której się rozlicznam w wewnętrzny systemie do tego przeznaczonym. Karta jest moją imienna- podpiętą do konta firmowego.
      Do głowy by mi nie przyszło używanie własnych prywatnych pieniędzy i potem zwroty.
      Kilka razy się zdarzyło - zapomniałam się, zapłaciłam własną kartą za pierdoly . Inna sytuacja.
    • simply_z Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 13:14
      U mnie jest tak, tzn. bylo, bo teraz zbiednieli i nie wydaja na nasze podroze, ze firma oplaca przeloty, hotel oraz sniadania, ktore sa oplacane z karty sluzbowej. Jesli chodzi o lunche i inne posilki, sa w naszym wlasnym zakresie i pozniej zwracaja nam diety ale glownie sa to te diety za hotel i taksowki. Uwazam to za absurd, bo w poprzedniej firmie, pokrywano nam w calosci pozostale posilki.
      • czerwonylucjan Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 18:54
        Po to jest dieta wypracana za kazda dobe ( regulowana prawem) aby sobie te posilki kupila..
      • czerwonylucjan Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 18:56
        Placa Ci za hotel a potem wyplacaja diete za hotel? To nie firma zbiedniala tylko ty nie rozumiesz chyba za co i czym jest dieta..
    • mocca25 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 13:17
      Mogę zapłacić prywatnie i prosić o zwrot (ok 3 dni) lub wziąć zaliczkę i potem się rozliczyć. Praktykuje różnie.
    • kaki11 Re: Podróże służbowe - finansowanie. 26.05.25, 14:16
      U nas hotele i przelot czy przejazd, jakaś część wyżywienia są opłacane wcześniej przez firmę. Wydatki na miejscu typu jakaś taxi, autobus, jedzenie są zależnie od tego kto jedzie albo płacone kartą służbową albo płacone osobiście a później zwracane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka