Dodaj do ulubionych

Duzy biust I dekolt

19.06.25, 09:31
Mam duzy biust, taki z miseczką H/I.
W zabudowanych bluskach, czy sukienkach wyglądam koszmarnie. Zresztą jak coś pasuje w biuście, na reszcie ciała wyglada jak worek. Dobranie ciuchów jest dla mnie sporym problem, mam 178 cm, noszę rozmiar 40/42. Na biust potrzebuję minimum 44-46.
Noszę ubrania z dekoltami, bo sie nie mieszczę z ciuchy zabudowane. Ale mam z tym trochę problem, bo czasem spotykam sie z nieprzyjemnymi komentarzami: po pierwsze nie wstydzę sie faktu posiadania piersi, mam je i staram się okiełznać, ale tej wielkości biust jest...widoczny. Czy to naprawdę grzech? Pokazać kawałek ciała? Stronię od wulgarności, i nie chce wstydzić się tego jak wyglądam, nie mniej, przykro mi jest jak "życzliwe" uwagi psują mi nastroj.
Jak biusciaste emamy ubierają swoje piersi?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 09:52
      A ile masz lat i od kiedy masz ten problem?
      • madziana123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 10:18
        Mam 50 lat. Menopauza powiększyła mi biust w ciągu roku z G na H/I.
        Zawsze mi sie wydawało, ze raczej z wiekiem zaschnę, a tu proszę!
    • pepsi.only Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 09:53
      A tak:
      Idą z koleżanką do dobrego sklepu, i przymierzają wszystko co jest w ich rozmiarze tongue_out
      a o ile sama przymierzająca jest w stanie określić w czym dobrze się czuje, również jeśli chodzi o wydatny biust, tak koleżanka pomaga okreslić, w czym biuściasta lepiej się prezentuje.

Wczoraj w sklepie w przymierzalni spędziłam ze 2 godziny z taką biuściastą, wybierała, przebierała, ja doradzałam- kasy jej poszło niemało, za to wyszła ze sklepu z uśmiechem, i na to lato obkupiona jest z naddatkiem smile
      • danaide2.0 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 10:13
        I tylko nazwy sklepu brak, bo nie wiem, gdzie te ciuchy na biuściaste.
        Inna sprawa, że nie bardzo muszę się tym przejmować.
        • pepsi.only Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 13:57
          Byłyśmy w Tatuum smile
    • hanusinamama Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 10:20
      Z pomieszczeniem biustu mam często problem ale to raczej dlatego, ze ubrania nie są szyte na większy biust. Noze 36/38, biust 70 E (wiec nie jest specjalnie duzy). Problem z koszulami, z kieckami, bo zwyczajnie ubrania nie są szyte na taki biust.
      Mam figure klepsydry i najlepiej wyglądam w taliowanych kieckach...co z tego jak talia w 95% z nich wypada ponad moja talią (taka kiecka ciązowa).
      Jak znajdę dobrą sukienkę koszulową to mi krawcowa przerabia..
    • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:04
      Jeżeli to nie trollo lolo, to kupuj po prostu większe, inaczej skrojone ubrania. Przecież moda jest teraz taka obszerna, gdzie ty po 50 tce chcesz dekolty nosić i po co? Zabudowane ciuchy, ala bawarska kelnerka, gdy cały świat chodzi w luźnym oversajzie zamotana tonami materiału?
      Z moim 75F/FF noszę zwykle OVERSAJZOWY rozmiar L, czasem sięgam nawet po XL i nie mam z tym problemu. Ty jesteś cała większa i wyższa, więc kupuj XL i większe, korzystaj, że moda jest jaka jest. Tylko nie w sklepach dla starych bab, gdzie w tym rozmiarze sprzedają albo worki w kwiatuszki, albo nieumiejętnie przeskalowane zaszewki, ala ciotka klotka. Nie masz sylwetki Audrey Hepburn, więc nie wciskaj się w ciuchy, dla inaczej zbudowanych kobiet.
      Ja ostatnio kupiłam taką koszulę w H&M, rozmiar L, co jest u nich 44-46 (kogo to obchodzi co jest na metce?). No duża jest, ale można założyć pod nią (zabudowany) top i nosić nie do końca zapiętą. Jak masz faktycznie na dole 40/42, to przy twoim wzroście jesteś szczupła i możesz tam pokazać, że nie jesteś cała wielka, nosząc umiarkowanie szerokie spodnie i spódnice.
      I zapomnij o sukienkach, bo te pękając w biuście, będą ci w biodrach robić małą karuzelę.
      • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:12
        A dlaczego po 50 ma nie nosić dekoltów? Zabudowane ciuchy u osób z dużym biustem wyglądają koszmarnie, tworzą wielką baryłę. Właśnie to pokazałaś na zdjęciu. A kołnierzyki już szczególnie - chyba, że właśnie przy sukience z dekoltem. Nie wiem, jaki Ty masz biust, ale ja miałam długo duży biust i mam dokładnie opanowane, jakie ciuchy do takiego pasują. I mam 52 lata i nadal noszę dekolty w V - z umiarem, nie takie do pępka, ale zdecydowanie wygląda to lepiej niż pod szyję.
        • zapomnialosiehehe1 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:20
          Bo noszenie dekoltow w tym wieku i z takimi "warunkami" , daje efekt matrony na balu lub bufetowej, na którą lypia okiem lokalne pijaczki w spelunie.
          Właśnie lepiej nosić przewiewne, luźne kroje, materiały len, wiskoza, jedwab.
          • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:37
            Widać nie znasz innych dekoltów niż do pępka.
            • memphis90 Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 09:17
              Dekolt do pępka ale w szpic to będzie zawsze dobrze wyglądał na biuscie.
          • lilia.z.doliny Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:46
            Bo noszenie dekoltow w tym wieku i z takimi "warunkami" , daje efekt matrony na balu lub bufetowej,
            Uot?!
      • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:13
        I jeszcze jedno - sukienki są jak najbardziej ok, tylko muszą być dobrze skrojone. Twoje rady są bardzo słabe.
      • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:22
        Mam cię wygaszoną gorzka, więc odpowiem tu. Dlaczego ma nie nosić po 50 tce dekoltów? Bo nie ma takiej potrzeby. Z jednej strony, to jest teraz niemodne, az drugiej szkoda by mi było skóry. Odkryty dekolt w tym wieku to zaproszenia do szkód słonecznych, czyli przebarwień i koralów. Wiele kobiet w tym wielu je już nawet ma, więc nie wyglądają takie poodkrywane wcale seksi.
        Wydaje mi się, że dojrzała kobieta nie zakłada też wątku, by się upewnić czy może nosić dekolty, bo przypuszczam, że ten spory biust ma całe życie i z tym pytaniem była już skonfrontowana, więc jak chce nosić, to niech se nosi. Policji ubraniowej na ulicy nie ma. Ale jak pyta, to możliwe, że chodzi jej o alternatywy i ja je podaję.
        A nosząc oversajs, a na dole rozmiar 40 przy wzroście 178 cm, nie jest się baryłą, tylko kobietą z dużym biustem w ubraniu oversajs.
        • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:31
          A i jeszcze jedno. Skoro zalecasz dziewczynie sukienki, to nigdy nie miałaś dużego biustu, więc bredzisz. Wszystkie sukienki w sklepach są skrojone na kobiety, które mają w biuście mniej niż w biodrach. Przy każdym rozmiarze. Sprawdź sobie tabele. Ja mam w biuście tyle samo co w biodrach, fazami nawet w biuście więcej i mam w szafie jedną sukienkę. Oversajsową. Taką karuzelę na plażę.
          Dobrze skrojoną sukienkę, czyli taką, która będzie pasować i na biust i na biodra, i nie będzie elastyczną pończochą, to będziesz przy takich warunkach miała, jak ją sobie sama uszyjesz. Nie obiecuj więc kobiecie jednorożców, bo to jest tylko frustrujące.
          • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:43
            Co ty opowiadasz? Dorobilam sie w szafie conajmniej 20 sukienek, jakas polowa z nich pochodzi z sieciowek typu H&M, Uniqlo i Muji oraz jedna sztuka z bonprixa i jedna z Peek&Cloppenburg. Zadna nie jest skrojna tak, zeby w biuscie miala mniej niz w biodrach. Druga polowa moich ubran pochodzi z dwoch polskich marek - OKEE i Justyna Oltarzewska.

Mam podobnej wielkosci biust, moze nawet wiekszy - 75J/80I zaleznie od modelu i uwazam, ze odkad nauczylam sie ubierac stosownie do sylwetki (klepsydra) to wygladam przeswietnie i nie moge sie na siebie napatrzec w lusterku.

W oversajzowych ciuchach z takim biustem wyglada sie jak klocek. Lubie czasem ale bez przesady, chce tez wygladac ladnie.
            • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:48
              black_halo napisała:

> Co ty opowiadasz? Dorobilam sie w szafie conajmniej 20 sukienek, jakas polowa z
              > nich pochodzi z sieciowek typu H&M, Uniqlo i Muji oraz jedna sztuka z bonprixa

To zmierz się i napisz mi ile masz w biuście, a ile w biodrach. Bo ty jesteś zdaje się wszędzie duża, a to jest różnica.
              Ja mam w biuście 98 cm, w biodrach 95 cm. Autorka ma też na dole mniej niż na górze. Nie jest sztuką kupić sukienkę, gdy ma się w biuście 100 cm, a w biodrach np. 110 cm, albo jeszcze więcej.

• black_halo Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:56
                112 biuscie, 98 w biodrach. Mieszcze sie w L/XL z H&M.
                • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:02
                  black_halo napisała:

> 112 biuscie, 98 w biodrach. Mieszcze sie w L/XL z H&M.

Ha. ha, ha. Ja rozmiar L z H&M noszę na 98cm. Nawet sportowe bralettki, które są wtedy mocno ciasne. Jakim cudem ty wpychasz tam swoje 112 cm nie chcę nawet wiedzieć.
                  • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:09
                    Nie powiedzialam, ze braletki nosze w rozmiarze L ale mam stanik sportowy XL, ktory nosze glownie na pilates i jest w sam raz. W L pewnie byloby za ciasno. Ale mam kilka sukienek L i XL i absolunie leza fajnie. Nie mam sklonnosci do masochizmu wiec nie nosze za ciasnych ubran.
                    • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:19
                      black_halo napisała:

>. Al
                      > e mam kilka sukienek L i XL i absolunie leza fajnie. Nie mam sklonnosci do maso
                      > chizmu wiec nie nosze za ciasnych ubran.

Bomba, ale dla mnie rozmiar L jest w H&M na dole za duży. Czasem kupię sobie takie portki z gumą w L i wtedy zawijam talię (czasem dwa razy), by nosić ją na biodrach. Mam nawet szorty w M, które są za szerokie. Co nie jest dziwne, bo M jest u nich w biodrach na 97, 5 - 103, 5 cm, a ja mam 95 cm.
                      Cuda, że ty rozwalasz całkiem ich tabelę i pasują ci sukienki w XL, które są na 110, 5 - 120, 5 cm w biodrach, a ty masz podobno tylko 98 cm. I jeszcze jesteś klepsydrą, więc powinnaś mieć talię, która na rozmiar XL ma u nich luz na 93 - 105 cm. Acha.....
                      • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 13:10
                        Tio bardzo proste, na 112 w biuscie, zaleznie od modelu biore L (98-107) albo XL (107-119) bo musze jakos zapiac a nie lubie jak mi sie rozchodzi. Pare centymetrow w biodrach wiecej nie ma zadnego znaczenia. M, ktore pasowalaby na biodra, nie zmiesci biustu.

Np. podobny model mam w rozmiarze XL.

www2.hm.com/en_us/productpage.1293989002.html

Niestety tak wlasnie jest jak sie ma wiekszy biust. Po prostu kupuje sie ubrania pasujace na biust a reszte ewentualnie u krawca mozna dopasowac.
                        • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:33
                          black_halo napisała:

> . Pare centym
                          > etrow w biodrach wiecej nie ma zadnego znaczenia.

Ale u mnie to "parę centymetrów" ma znaczenie, bo ja w takich sukienkach wyglądam jak mała karuzela na cienkich nóżkach. One NIE pasują, ani w talii, ani w biodrach. To jest mocno oversajs. I biorąc pod uwagę, że tu już tylko oversajzowa góra uznawana jest za baryłę i bukę, to ja w takiej sukience wyglądam jak podwójna buka. Sorry......
                          • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 11:38
                            Ja nie wiem jakie modele nosisz ale wiekszosc H&M modeli jest nienajgorzej uszyta, zwlaszcza sukienki koszulowe, ktore wygladaja badzo ladnie jak sa luzniejsze oraz sukienki z gumka na plecach, ktore pozwalaja wziasc mniejszy rozmiar i miec sukienke dopasowana na gorze luzna na dole. Na szczescie nie mam cienkich nozek ani nie nosze kiecek przed kolano.
                            • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 26.06.25, 22:34
                              black_halo napisała:

> Ja nie wiem jakie modele nosisz ale wiekszosc H&M modeli jest nienajgorzej uszy
                              > ta, zwlaszcza sukienki koszulowe, ktore wygladaja badzo ladnie

Rzeczy z H&M są całkiem dobrze uszyte, ale akurat nie koszulowe sukienki, w których ja wyglądam koszmarnie, bo albo ciągną mi na biuście (i wtedy także na plecach), albo wiszą jak wór na biodrach i w talii. Na szczęście nie muszę ich kupować.
                              Zresztą forum nie zdecydowało się na jeden front, bo dla jednych koszulowe kołnierzyki przy większym biuście były no go, ty znowu je polecasz. Umówmy się więc, że to co pasuje do dużego biustu zależy trochę od reszty ciała i tu może być więcej zmiennych.
          • angazetka Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:01
            Mam miseczkę G. Chodzę w sukienkach. Noszę dekolty i to lubię. Co to za brednie?
            • black_magic_women Re: Duzy biust I dekolt 26.06.25, 22:09
              angazetka napisała:

> Mam miseczkę G. Chodzę w sukienkach. Noszę dekolty i to lubię. Co to za brednie

65 ff, po 3 dzieci kp. Noszę sukienki, z hm też. Dekolty też, dopasowane też. Ołwersajzy najrzadziej, ale bywa, ze chce duże spodnie i bluzę, plus dużo biżuterii do tego.
              >
        • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:40
          I tak co odpowiem. Nie ma potrzeby>? Ale może jej się podobają. Poza tym mylisz się, miałam naprawdę duży biust i nosiłam i noszę sukienki. A uszycie sukienki nie jest zarezerwowane dla wybrańców. Ja cię nie wygaszam, bo mnie bawi to, jakim jesteś besserwisserem w każdym temacie.
        • gryzelda71 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:50
          Matko snejk, życie nie polega na chowaniu każdego kawałka skóry przed slońcem.
          Nawet szczupla osoba z dużym biustem w szerokiach koszulach wygląda na grubawa.
        • kurt.wallander Re: Duzy biust I dekolt 23.06.25, 23:40
          snakelilith napisała:

> Mam cię wygaszoną gorzka, więc odpowiem tu. Dlaczego ma nie nosić po 50 tce dek
          > oltów? Bo nie ma takiej potrzeby.

To akurat bzdurny argument. A kiedy jest "potrzeba"?

Z jednej strony, to jest teraz niemodne,

W nosie mam modne, niemodne. Wybieram to, w czym wyglądam/czuję się dobrze. Fajnie, jesli akurat modne jest to co lubię, ale nie będe ubierała się modnie, tylko dlatego, że to modne (a ja wyglądam w tym jak kupa).

I tak, wielu kobietom z większym biustem jest zdecydowanie lepiej w ubraniach z dekoltem (jego wielkośc może być różna), a szczególnie, jesli nie mają przy tym łabędziej szyi. Ja np. w sukienkach pod szyję, z kołnierzykami wyglądam właśnie jak kloc. Dekolt w V, nawet nie bardzo duży, zdecydowanie poprawia mi proporcje.

z d
          > rugiej szkoda by mi było skóry. Odkryty dekolt w tym wieku to zaproszenia do s
          > zkód słonecznych, czyli przebarwień i koralów.

Tu racja. Nie wiem, co to korale na szyi, znam tylko taką biżuterię wink Ale po prostu zsmaruję dekolt kremem SPF.

Wiele kobiet w tym wielu je już
          > nawet ma, więc nie wyglądają takie poodkrywane wcale seksi.

Ale wiesz, że te dekolty to nie są (a przynajmniej nie zawsze) po to, żeby było seksi, tylko, żeby wyglądać estetycznie.

> A nosząc oversajs, a na dole rozmiar 40 przy wzroście 178 cm, nie jest się bary
          > łą, tylko kobietą z dużym biustem w ubraniu oversajs.

Lubie oversajz, bo to jest wygodne, ale lepiej prezentuję się w bardziej dopasowanych do figury ubraniach. Szczególnie, że nie mam 178 cm, tylko prawie 20 cm mniej ....
          • kk345 Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 22:25
            >Z jednej strony, to jest teraz niemodne,

Patrząc na ciuchy i buty, jakie zawsze linkuje snejk można zwizualizować sobie styl niemieckiej emerytki. Spójne, ale bynajmniej nie modne.
            • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 26.06.25, 22:26
              kk345 napisała:

> Patrząc na ciuchy i buty, jakie zawsze linkuje snejk można zwizualizować sobie
              > styl niemieckiej emerytki. Spójne, ale bynajmniej nie modne.

Daj Boże, by ematka nosiła się jak zamożna niemiecka emerytka, a nie jak desperatka ze wschodniej ściany, której lustro zapomniało powiedzieć, że 30 lat skończyła bardzo dawno.
        • memphis90 Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 09:53
          >Dlaczego ma nie nosić po 50 tce dekoltów? >Bo nie ma takiej potrzeby.
          Ty nie masz potrzeby, ona ma 🤔

>Z jednej strony, to jest teraz niemodne,
          Nie każdy jest niewolnikiem mody…

>drugiej szkoda by mi było skóry.
          Tobie, jej nie.

>Odkryty dekolt w tym wieku to zaproszenia do >szkód słonecznych, czyli przebarwień i >koralów.
          Co to są koralówy na dekolcie??? 😱
          Dwa - czy ta argumentacja zmierza do narzucenia wszystkim czardorow? Bo czemu tylko dekolt? Nie boisz się tych koralów na twarzy czy dłoniach?

>Wiele kobiet w tym wielu je już nawet ma, >więc nie wyglądają takie poodkrywane wcale >seksi.
          Nie każdy ma potrzebę „wyglądania seksi” w oczach obcych ludzi…
          • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 26.06.25, 22:38
            memphis90 napisała:

> >Dlaczego ma nie nosić po 50 tce dekoltów? >Bo nie ma takiej potrzeby.
            > Ty nie masz potrzeby, ona ma 🤔

To niech nosi, przecież jej tego ciucha na ulicy z ciała ze zedrę. Ale ona pytała o zdanie na publicznym forum, dlatego napisałam moją opinię.
        • novembre Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 09:57
          Snake, skad w tobie taka potrzeba mowienia ludziom, jak maja zyc?
          • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 26.06.25, 22:36
            novembre napisała:

> Snake, skad w tobie taka potrzeba mowienia ludziom, jak maja zyc?

A skąd u ciebie potrzeba mówienia mi, co wolno mi pisać?
            • novembre Re: Duzy biust I dekolt 27.06.25, 10:48
              Nie mowie. Pytam.
              • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 27.06.25, 15:42
                novembre napisała:

> Nie mowie. Pytam.

A po ci ta wiedza? Martw się o swoje życiowe motywy.
      • hanusinamama Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:43
        Mało mnie interesuje jak chodzi cały świat. Z duzym biustem woversizie wygląda się jak Buka
        I co jest złego w dekolcie po 50? W golfach ma chodzic?
      • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:48
        Oversize przy tak dużym biuście robi efekt namiotu.
        • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:51
          szarmszejk123 napisał(a):

> Oversize przy tak dużym biuście robi efekt namiotu.

Nie robi. Ale jak wiem, że tu są przede wszystkim fanki ciuchów z młodszej siostry.
          • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:53
            Ja uważam, że robi. 🤷
            Jest sporo możliwości pomiędzy ciuchami młodszej siostry i worami po starszym bracie z nadwagą:p
            • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:59

> Ja uważam, że robi. 🤷
              > Jest sporo możliwości pomiędzy ciuchami młodszej siostry i worami po starszym
              > bracie z nadwagą:p

Ciuchy dopasowuje się do wymiaru. Jak mam w biuście 98 cm, to nie będę wciskać się w rozmiar 40, kiedy tabela np. z H&M pokazuje mi, że na tyle centymetrów przeznaczony jest u nich rozmiar 44. Kupię sobie dopasowaną bluzkę w tym rozmiarze, to nie będzie pasować w talii i w biodrach, bo tam w biodrach jest wtedy 103,5 cm, a ja mam 95cm.
              Dlatego kupuję rozmiary oversajsowe, bo one są krojone tak, by nosić je luźno. To nie to samo, co za duża bluzka.
              • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:05
                Ależ noś na zdrowie to, co chcesz.
                Nie jest to jednak jedyna opcja dla biusciastych i nie każdemu estetyka oversize'owych ubrań się w ogóle podoba a na dużym biuście szczególnie.
                • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:21
                  Oczywiście, że będę nosić, bo ja nikogo tu o zgodę nie pytam. Ale jeżeli wątek jest o tym, czy w wieku lat 50 plus można pokazywać jeszcze cycki i dlaczego tak, to ja odpadam, bo zrozumiałam temat inaczej.
                  • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:44
                    Ja zrozumiałam, że autorka chce wyglądać po prostu dobrze. Ani wywalać cyców na bar ani ich ukrywać.
                    Ja uważam, że w oversize nie będzie wyglądała dobrze, ty, że tak a ona sama zdecyduje, co o tym myśli :p
                    • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:48

> Ja zrozumiałam, że autorka chce wyglądać po prostu dobrze. Ani wywalać cyców na
                      > bar ani ich ukrywać.

A ja skłaniam się do teorii, że autorka jest trollem i chce podyskutować o podkreślaniu biustu po 50 tce.
                      • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:50
                        A tego wykluczyć, oczywiście, nie można wink
                        Nick mnie zupełnie nieznany.
              • danaide2.0 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:19
                Że też ty jeszcze w jakieś tabele wierzysz...

Właśnie kupiłam sobie używaną sukienkę COS. W biuście 66 cm. Rozmiar M.

Namiot totalny - miałam wątpliwości, ale dziecko mówi, że fajny.
              • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:28
                Bo 75F to nie jest jakis mega duzy biust, na milosc boska. Do tego masz szczupla budowe ciala. Ale autorka ma duzy biust, jesy wysoka i bedzie wygladac jak klocek na dwohc patykach bo dol 40 przy tym wzorscie to szczupla osoba.

Cale liceum mialam pokazny biust ale poniewaz nie bylo wtedy jeszcze ogolnie dostepnych i wzglednie tanich dla nastolatki ubran to chodzilam wlasnie w koszulach o 2-3 rozmiary za duzych. Jesli na przyklad rozmiar 46 byl dostepny bo w tamtych czasach raczej nie bylo to powszechne, chyba ze w sklepach puszysta pani.

Rozmiary oversajzowe sa zwykle prezentowane na chudych modelkach, ktore maja biust w rozmiarze max B-C i ktore dobrze wygladaja nawet w worku po kartoflach, Ten sam ciuch o 2 rozmiary wiekszy na osobie w rozmiarze 40-42 robi z niej bezksztaltnego klocka.
                • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:36
                  black_halo napisała:

> Bo 75F to nie jest jakis mega duzy biust, na milosc boska. Do tego masz szczupl
                  > a budowe ciala. Ale autorka ma duzy biust, jesy wysoka i bedzie wygladac jak kl
                  > ocek na dwohc patykach bo dol 40 przy tym wzorscie to szczupla osoba.

Duży biust to jest relacja dołu do góry, a nie jakiś rozmiar. Jak ktoś ma na górze równo, albo więcej niż na dole, ma duży biust, niezależenie od tego, czy ma 70E, 75F, czy 80H.
                  Jeżeli jednak ktoś przy sporym biuście ciągle ma więcej w doopie, to znajdzie łatwiej ubranie. To się size plus wtedy nazwa, a nie duży biust.

• szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:56
                    A, to teraz duży biust jest duży tylko jeśli dół jest odpowiednio mały?
                    • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:46

> A, to teraz duży biust jest duży tylko jeśli dół jest odpowiednio mały?

Bosz. Udajesz ignorantkę? Mowa jest przecież o ubraniach. Wszystkie tabele są tak skonstruowane, że kobiety mają mniejszy wymiar w biuście niż w biodrach. Do tego dopasowane są proporcje w ramionach, talii i wszelkie inne. Duży biust, to jest taki, który wypada z tych proporcji większym wymiarem i to niezależnie od noszonego rozmiaru. Na ciele 34 już 90 cm w biuście będzie sporym biustem. Ale na ciele w rozmiarze 44 biust by wyglądał na duży musi mieć odpowiednio większy. Dlatego wielkość jest relatywna. I jak masz w biuście 100, a w doopie 113, to łatwiej dopasujesz bluzkę i sukienkę, niż gdy masz w biuście 95, a w doopie 90.
                      • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:51
                        "Udajesz ignorantkę?"

Być może, a nawet na pewno, jeśli chodzi o mode, to nią jestem, nie muszę specjalnie udawać.

Za to ty często wyrażasz się niezbyt precyzyjnie wink
                        • snakelilith Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 16:06

>
                          > Za to ty często wyrażasz się niezbyt precyzyjnie wink

A co jest nieprecyzyjnego w wyrażeniu "więcej na górze niż na dole?". Po prostu, osoby, które mają wymiary, nawet gdy te są większe, ale pasujące do standardowej tabeli, nie rozumieją problemu kobiet, które w biuście mają więcej niż w biodrach, bo na takie kobiety zwykłe marki nie szyją. I nawet jak się zdarzy, że coś ma więcej miejsca w biuście, to zwykle cały ciuch jest większy i w przypadku sukienki się nie sprawdzi.
                          A to, że niektóre kobiety wolą bardziej przy ciele, nawet jak guziki eksplodują, albo nie dają się na biuście zapiąć, to też wiem, bo takie widuję. Dla mnie to gorsze, niż buka.
                          • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 16:17
                            "Duży biust to jest relacja dołu do góry, a nie jakiś rozmiar. "

To stwierdzenie jest nieprecyzyjne, gdyż odnosi się do biustu jako części ciała, nie do ubrań, a o ubrania ci chodzilo przecież.
                            A duży biust jest duży bez względu na to, czy doopa jest równie dużą, czy może mniejsza.
          • hanusinamama Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:30
            NOszę ubrania w odpowiednim dla siebie rozmarze. Nie noszę za małych...ale nie chodzę w namiotach bo i po co?
      • nini6 Re: Duzy biust I dekolt 27.06.25, 11:22
        snake świetny przykład kolejnej twojej wyppoiedzi: jak powiedzieć ze jesteś wredną menopauzalną żmiją, nie mówiąc, ze jesteś wredna menopauzalną żmiją big_grin big_grin big_grin

I ze swoim 75 F gunwo wiesz o problemach biusciastych kobiet, idz se kupic stanik w Intimissimi i nie wypowiadaj się na tematy o tórych nie masz pojęcia.
    • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:47
      Nos na zdrowie. Jak masz ladny i duzy biust to czemu masz go chowac? Bo ktos sie gorzej poczuje? Nie zapominaj o kremie przeciwslonecznym na dekolcie, masazach i dobrze dobranej bieliznie, w sumie tyle.

Ogolnie to bym polecila koszulowa bluzke z lejacego sie materialu i spodnice olowkowa. Mysle, ze bedziesz wygladala zjawiskowo.
    • brenda_bee Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:53
      Noszę r. 44-48, mam 173 cm i biust 80L- 80M więc dużo większy niż wątkodajka.
      I noszę spore, głębokie dekolty- bo lubię i mogę. Nawet jak ten biust wreszcie zmniejszę, to nie zamierzam zakładać golfów, ciuchów pod szyję- bo mam fajny dekolt nie rozumiem po co miałabym go zakrywać.
      Mam 51 lat
      • pitupitt Re: Duzy biust I dekolt 27.06.25, 12:14
        Jak ktoś lubi wygladać wulgarnie i mu to nie przeszkadza, to spoko...
        • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 27.06.25, 15:17
          Dlaczego uważasz, że dekolt=wulgarny wygląd? Trzeba chodzić jedynie w golfach?
    • migafka357 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 11:53
      Noszę dekolty, ale takie, żeby nie sięgały do biustu. Chyba że na imprezę, to wtedy większe. Bluzki noszę z lekko elastycznych materiałów, więc na biuście się dopasowują.
    • mizantropka_20 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:07
      Chodzę topless
    • danaide2.0 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:16
      Osobiście nie doradzę, ale swego czasu kura pokazywała swoje sukienki i wychodzi na to, że dobre są takie z dekoltami na zakładkę, dekolt wychodzi w V. Zawsze można dorzucić broszkę, agrafkę, doszyć napkę, by się nie rozłaziło.
    • pytajacakinga Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:22
      Jak to w zabudowanych bluzkach wygladasz koszmarnie? Ja mam duzy biust i w zabudowanych wygladam mega wystarczy dobry stanik i wygladasz lepiej niż z dekoldem.
      Pozatym te bzdury o komentarzach niby , ja czasem prawue naga chodze po ulicy I często beż stanika i jakoś nigdy nic nie usłyszałam.
      • homohominilupus Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 16:17
        pytajacakinga napisał(a):

> Jak to w zabudowanych bluzkach wygladasz koszmarnie? Ja mam duzy biust i w zabu
        > dowanych wygladam mega wystarczy dobry stanik i wygladasz lepiej niż z dekolde
        > m.
        > Pozatym te bzdury o komentarzach niby , ja czasem prawue naga chodze po ulicy I
        > często beż stanika i jakoś nigdy nic nie usłyszałam.

*dekoltem
    • abidja Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:26
      Przykro mi,ze spotykaja cie takie komentarze. Niektorzy zachowuja sie jak "ludzie" bo nie bede obrazac swin.
      To zawsze kobiece cialo jest "problemem", i inni dali sobie prawo komentowania, oceniania a niektorzy dotykania....
    • aankaa Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:34
      np tu: urkye.pl/pl/p/Kopertowy-olowek-begonie-Sukienka/936
    • madziana123 Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 12:44
      Czytam. .
      Aż się pomierzyłam: mam 103 w biodrach i 124 w biuscie
      I zgadzam sie: w oversizach wyglądam jak kolumbryna, buka czy co tam jeszcze. .
      Lubię swoje ciało, po latach szkolnych, kiedy kulilam sie bo byłam najwyższa i był to powód do szydzenia, doszłam do samoakceptacji. Dlatego przykro mi jest kiedy slyszę uwagi do wyglądu mojego ciała. Dbam o nie. I nie obnoszę sie z nagością, tylko tak cholernie ciężko jest znaleźć ciuchy dla siebie. Lubię kopertowe dekolty. Muszę mieć dodatek elastanu, zeby jakoś to leżało na piersiach..
      A moze polecicie sklepy w których ubieracie sie w komfortowe do noszenia ciuchy?
      I, uwaga, uwielbiam sukienki😁

• aagnes Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 11:46
        Mam podobny problem i nosze sie z zamiarem operacji zmniejszenia biustu, ktory wyglada dla mnie odrażająco. na razie radze sobie stanikami, ktorych dobór uwazam za natrudniejsza sprawe w zyciu, mam 3 dobre, o ktore dbam jak relikwie oraz odziezami amerykańskimi, ale ja sie ubieram w second handach, co dla wielu ludzi jest nie do przyjecia. Tak - dekolt w serek, z luzno ukladajacego sie materiału jest ok, czasem jak jest dobry fason to i w łódke może byc. o golfach mozna zapomniec, poza zimowymi wielkimi swetrami, ktore z zalozenia maja takie byc pozostale swetry wyrzuciłam i rozdałaam. dobre bluzki/sukienki to takie z luzymi spadającymi ramionami, nie obcislymi: duzy biust i tak dostatecznie deformuje sylwetke, ktora wydaje sie wielka zeby jeszcze sie opinać.
        w populrarnych sieciowkach "projektanci" nie przewidzieli kobiet z biustem, zreszta wystrarczy zobaczyc kto tam wchodzi i wychodzi, dziewczymy w rozmiarach max 38 bez biustu lub szczatkami, wiec tam nie ma czego szukać.
        • homohominilupus Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 14:52
          aagnes napisał:

>
          > w populrarnych sieciowkach "projektanci" nie przewidzieli kobiet z biustem, zre
          > szta wystrarczy zobaczyc kto tam wchodzi i wychodzi, dziewczymy w rozmiarach ma
          > x 38 bez biustu lub szczatkami, wiec tam nie ma czego szukać.
          >
          Współczuję problemu ale pozwolę sobie nadmienić ze każda kobieta ms biust, chyba że jest po mastektomii albo trans. Pisanie o kobietach z małym biustem ze go nie mają jest tak samo sympatyczne jak o twoich piersiach cyce, melony czy bufory. I parę innych miłych określeń.

Błogosławie moja miseczkę B/C, ciuchy dobieram bez problemu a w upały chodzę bez stanika 😎
          • aagnes Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 15:09
            To raczej zarzut do tzw projektantów odziezy damskiej tylko znazwy w sieciowkach.
            • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 15:31
              To po co te wtręty o szczątkowym biuście? Mało to sympatyczne.
          • memphis90 Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 10:05
            Osoby trans w terapii hormonalnej mają biust.
        • szarmszejk123 Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 14:57
          Rozumiem twoje rozżalenie, ale kierujesz je chyba nie tam, gdzie trzeba. To nie innych kobiet wina, że natura obdarzyła cię tak szczodrze ani to, że projektanci z sieciowek nie projektują ubrań na twoje wymiary.
        • memphis90 Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 10:06
          >dziewczymy w rozmiarach max 38 bez biustu >lub szczatkami, wiec tam nie ma czego >szukać.
          Ale dopier….ic innym trzeba, prawda…? 🤔
          • aagnes Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 10:58
            opanuj sie. w ogole nie o tym watek, w zasadzie nie ma watku zeby ktos kogos nie objechał
            • novembre Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 18:15
              A czego sie spodziewasz? to ematka, dwa - trzy posty i juz jatka big_grin
            • memphis90 Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 18:55
              Ja mam się opanować? 😂😂😂 Obrażasz osoby, które mają biust mniejszy niż Twój i po zwróceniu Ci uwagi jak bardzo to niestosowne, niepotrzebne i chamskie każesz się opanować komuś poza sobą samą…? 🤦‍♀️
              • homohominilupus Re: Duzy biust I dekolt 26.06.25, 22:12
                Wybacz jej. #zazdrości
      • tairo Re: Duzy biust I dekolt 27.06.25, 21:47
        Niestety z biuściastych marek ubraniowych ostało się tylko Urkye: urkye.pl/sukienki
        • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 28.06.25, 09:19
          Spieszę donieść, że ładne bluzki dla biusciastych ma też Justyna Oltarzewska i firma OKEE biusto przyjazne sukienki.
    • asfiksja Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:08
      Mam znajomą 50+, która jest duża z dużym biustem. Nosi te duże dekolty, bo też ktoś jej chyba powiedział, że z małym dekoltem źle wygląda - ja uważam inaczej, raz ją widziałam w zwykłym damskim t-shircie dobrej jakości i wyglądała super. OK, golfów do dużego biustu nie doradzam, ale pomiędzy golfem a ekspozycją rowka jest naprawdę dużo możliwości.
      • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:30
        Dokładnie tak. Nie wiem, czemu przeciwniczki dekoltu zafiksowały się na dużym głębokim dekolcie i eksponowaniu rowka między piesiami.
        • memphis90 Re: Duzy biust I dekolt 25.06.25, 10:08
          A kto się fiksuje na eksponowaniu rowka…? 😱
      • black_halo Re: Duzy biust I dekolt 28.06.25, 09:21
        Rowek robi się głównie u kobiet, które mają blisko osadzone piersi. Walczyłam z tym latami bo mi ktoś kiedyś powiedział, że rowek wygląda wulgarnie. Teraz jak ktoś komentuje to w myślach sobie mówię, że pewnie mi zazdrości duży cycków.
    • natalyaxx Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:52
      Mam miseczkę C, ale chciałabym nawet B, uważam, że mały biust.= młodszy i bardziej lekki look. Duże piersi w sporych dekoltach nie podobają mi się, bo widać ten rowek taki dłuuuugi i już wiadomo, że piersi wiszą bez bielizny, no mało estetyczne, ale nie powiedziałabym tego drugiej osobie, nos co chcesz i miej w nosie zdanie takich osób.
      • angazetka Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 14:56
        Kto z dużym biustem chodzi bez bielizny?
      • gorzka.gorycz Re: Duzy biust I dekolt 19.06.25, 15:29
        Dekolt wcale nie musi pokazywać rowka (co to za jakiś upór, że ten dekolt musi sięgać tak głęboko?), a poza tym od tego są biustonosze. Nic nie wisi. Chyba, że Ty masz takie doświadczenia ze swoim biustem.
    • majaa Re: Duzy biust I dekolt 24.06.25, 12:09
      Ależ dekolty są jak najbardziej OK, byle tylko nie za duże, żeby biust się z nich nie "wylewał". W zabudowanych bluzkach też będziesz wyglądać dobrze, jak odpowiednio dobierzesz fason i materiał. Z sukienkami faktycznie może być większy problem przy sporej różnicy między biustem a całą sylwetką. Wtedy warto dopasować taką rzecz u krawcowej. Są też teraz firmy, które szyją ubrania przeznaczone specjalnie na duże biusty, poszperaj w necie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka