Dodaj do ulubionych

Internet, stalkerzy, ile o sobie

18.08.25, 20:07
Pytanie do tych emam, które dużo publikują.
Nie boicie się, że dopadnie Was jakiś stalker, albo będziecie rozszyfrowane?
Szybki przykład, dzis wątek Szarm i zdjęcie dziecka, pies, widać całą okolice, plus zdjęcie z balkonu i masa info prywatnego.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:12
      Albo na przykład dowie się że nie tylko masz balkon ale masz na imię Kazimiera wink
      • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 10:15
        Nawet, jeśli mam na imię Kazimiera, to przecież akurat wybór imienia nie zależy od nas, jaki to powód do wstydu niby?
        • princesswhitewolf Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 13:38
          Przeciez on napisal to z sarkazmem
          • ta_jedna_karen Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 16:05
            Bywalec jest za głupi, żeby napisać coś z sarkazmem.
          • bywalec.hoteli Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 16:30
            na forum jest Kazimiera big_grin
    • agdzieztam Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:26
      Tak, ja wiem, że ty o czym innym, ale wezmę to po lekku. Gdyby nawet jakiś stalker ja dopadł, to ona jest taka przytomna, że by go rozbroila i załatwiła odmownie paroma miłym i logicznym argumentami nie do odparcia. Tak, wiem, że głupio skomentowałam, bo stalking to poważny problem i zagrożenie.
      • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 09:16
        Dzięki 😁😘
    • lajtova Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:41
      Nie. Nie boję się.
      • homohominilupus Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:48
        I zaraz sie okaże, ze lajtova to Alexis i Mariolka
        • lajtova Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:58
          No weź kuźwa...
        • szmytka1 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:16
          Proszę nie niszczyć Mariolki, ja się nie zgadzam!
          • majenkirr Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 13:31
            Ani Alexis!!
    • homohominilupus Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:50
      A, i jeszcze do autorki watku: myślisz, ze komus chciałoby się jechać aż do Belgii stalkować Szarm?
      • arabelax Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 20:55
        Myślę, że psycholi na świecie nie brakuje i też nie trzeba do Belgii jechac.
        Szarm to pierwszy lepszy przykład z dzis.
      • niemcyy Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 21:27
        Belgia nie leży za oceanem i podróż tam nie kosztuje milion monet ani nie trwa 3 miesiące.
      • chicarica Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 21:43
        Mnie kiedyś stalkował typ z Meksyku, miałam to gdzieś dopóki nie przysłał mi swoich fotek z mojego miasta.
        • black.emma Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 21:53
          O kurde! Współczuję. Jak to się skończyło? Dał sobie spokój?
        • chatgris01 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 21:54
          A to nie mógł być fotomontaż?
          • chicarica Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 10:48
            Nie był. Zbadałam temat przez wspólnych dalekich znajomych i typ wręcz mieszkał parę miesięcy w tym samym mieście.
            Jedyny plus to że zameldowana byłam w mieszkaniu w którym faktycznie nie mieszkałam więc mógł sobie szukać wiatru w polu. Pracę też akurat zmieniłam i w ogóle można było szukać wiatru w polu.
            • chicarica Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:11
              Kurła, sorry za onset of early dementia i powtórzenie wyrażenia "wiatru w polu", tłumaczy mnie tylko to że robię piętnaście rzeczy naraz i nawet nie sprawdziłam przed kliknięciem "Opublikuj"...
        • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 09:26
          Mnie byłoby trudno przysłać fotki, chyba, że na gazetową, która sprawdzam tylko, kiedy wiem, że ktoś mi coś tam wysłał, czyli średnio raz na kilka miesięcy:p
          Nie mam fejsa, naszej klasy, Instagrama, tik-toka czy czego tam jeszcze.
          • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 09:38
            O, ewentualnie na LinkedIn ktoś by mógł mi te fotki wysłać 😁
          • chicarica Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:12
            On znał niestety mojego maila. Inna sprawa że nigdy nie odpowiedziałam więc nawet nie wiedział czy dotarło.
            To był w ogóle taki dziwny stalker, bo przypominał sobie o moim istnieniu raz na parę lat. Ostatnio dostałam maila od niego gdzieś jeszcze w tym roku chyba.
            • swinka-morska Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:58
              Chica, tak mi się skojarzyło, że są specjalne programy do sprawdzania czy mail został odczytany (i nie mam na myśli wyskakującego okienka "Nadawca prosi o potwierdzenie odczytania") - takie jak są używane w marketingu internetowym do sprawdzania odbioru newsletterów itd. Wtedy taka info o otwarciu maila trafia do nadawcy w sposób niezauważalny dla odbiorcy.
              Więc nigdy nie można założyć, że druga strona nie dowie się czy mail został odczytany.
      • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 08:58
        Polaków w Belgii przecież pełno, mieszkają nawet w moim budynku, kto wie, czy już mnie ktoś nie rozszyfrował:p
        Ale jeszcze nie stalkuje 🤷
      • pitupitt Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:38
        A to trzeba osobiście stalkować?
        • memphis90 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 09:08
          O, to ja poprosze, żeby mnie postalkowac nieosobiście np wysyłaniem pizzy.
    • zerlinda Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 21:27
      Ja co prawda nie publikuje, ale gdyby, to nie, nie boję się, że jak pokaże balkon albo aligatora na łące za domem, to ktoś mnie znajdzie. Trzeba mieć chory umysł, żeby tak pomyśleć. Tak samo mnie śmieszy, że ktoś bardzo ukrywa np. imię córki czy papugi, bo jest tak oryginalne i wyjątkowe, że od razu cały świat ja rozszyfruje. Akurat.
      • kobietazpolnocy Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 22:00
        zerlinda napisała:

> Ja co prawda nie publikuje, ale gdyby, to nie, nie boję się, że jak pokaże balk
        > on albo aligatora na łące za domem, to ktoś mnie znajdzie. Trzeba mieć chory um
        > ysł, żeby tak pomyśleć. Tak samo mnie śmieszy, że ktoś bardzo ukrywa np. imię c
        > órki czy papugi, bo jest tak oryginalne i wyjątkowe, że od razu cały świat ja r
        > ozszyfruje. Akurat.

Stalking to jedna sprawa. Druga to przypisanie tutejszych zwierzeń o mężach, dzieciach i teściowych do konkretnej osoby z reala. Tu naprawdę dużo pada szczegółów z życia osób nie będących na forum i nawet nie wiedzących jak dużo o nich wie polskojęzyczny internet.
        A jak jeszcze doda się fotki domowego zwierzyńca, to ukrywanie imion dzieci przestaje mieć większe znaczenie.
        • 35wcieniu Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 22:09
          Zdarzyło mi się rozpoznać forumkę po fotce z domu, no bywa.
          Zakładam że jak ktoś pisze o sobie ze szczegółami i pokazuje rzeczy, po których można go zidentyfikować to nie zależy mu na anonimowości i tyle.
          Forumek, które nie ukrywają tożsamości albo ukrywają dość symbolicznie jest tu całkiem sporo, widzę w tym różne zagrożenia ale stalker wydaje mi się z nich wszystkich najmniej prawdopodobny.
          • kobietazpolnocy Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 22:22
            Po domu, po zwierzętach właśnie.
            Czasem po szczegółowych opisów różnych lokalizacji, zwłaszcza warszawskich, bo chyba stamtąd jest połowa forum.

A tu narzekania na mężów, opisywanie perypetii zdrowotnych dzieci, marudzenie na teściowych bądź własnych rodziców… Ta niedyskrecja jest dla mnie bardziej problematyczna niż stalking (choć i ten zdaje się był ).
            Ale już była na ten temat dyskusja kilka lat temu. Było wyśmiewanie i prychanie, ale ilość zdjęć drastycznie zmalała.
      • arabelax Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 22:39
        to jeśli mieszkasz w bloku, wyślij jutro 3 zdjęcia z balkonu z każdej strony, bo nie masz chorego umyslu smile
        • arabelax Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 22:50
          aa I jeszcze imiona dzieci
          • simply_z Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 23:17
            Przyklad uroczego forum alternatywnego, ktore analizowalo szczegoly z zycia niejednej forumki, w tym profile na fb, wyglad, prace, stan cywilny itd...troche jednak zaburza ten radosny i beztroski swiatek.
            • alicia033 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 09:33
              simply_z napisała:

> troche jednak zaburza ten radosny i beztroski swiatek.
              >

yhm, jakby i bez internetu ktoś nie wiedział, że ludzie uwielbiają obrabiać innym tyłki...
              • simply_z Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:13
                Yhy fakt ale w swej naiwnosci nie sadzilam, ze ktos moze tworzyc jakies osobne watki na innym forum.
                • alicia033 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 18:01
                  simply_z napisała:

> Yhy fakt ale w swej naiwnosci nie sadzilam, ze ktos moze tworzyc jakies osobne
                  > watki na innym forum.

No cóż, ja jestem starsza od węgla kamiennegowink, więc pamiętam niejedno forum ukryte, które wypączkowało z ematki właśnie na bazie chęci obgadania innych użytkowniczek. Tak, że ten tego... nihil novi sub sole. Aż łza się w oku kręci na wspomnienie tego złotego wiekuwink ematki z przyległościami.
            • ta_jedna_karen Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 13:18
              simply_z napisała:

> Przyklad uroczego forum alternatywnego, ktore analizowalo szczegoly z zycia nie
              > jednej forumki, w tym profile na fb, wyglad, prace, stan cywilny itd...troche j
              > ednak zaburza ten radosny i beztroski swiatek.
              >
              Ojej…Kali przyczepiać się do ludzi - dobrze. Ludzi przyczepiać się do Kali, zaburza beztroski swiatek simply (tfu Kali)
              • simply_z Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 13:28
                Karynko, to ty zyjesz?big_grin
                • hrasier_2 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 13:35
                  simply_z napisała:

> Karynko, to ty zyjesz?big_grin
                  >
                  To były nie sprawdzone wiadomości.
        • zerlinda Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:24
          Z zasady niczego na forum nie pokazuję jeżeli chodzi o zdjęcia. Natomiast gdyby mnie ktoś z reala znał, to owszem, po tym, co napisałam na forum można mnie rozpoznać. A w sumie wiele nie napisałem.
    • malia Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 18.08.25, 23:08
      jak ktoś publikuje, to chyba się nie boi, albo nie widzi tych zagrożeń. A może jest mu obojętne kto to czyta, nie wiem, ja wolę pisać anonimowo.
      Kilka forumek celowo lub przypadkiem podało tu swoje dane razem ze zdjęciem i miejscem zatrudnienia
    • alicia033 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 09:31
      No to zidentyfikuje. I co z tego?
      • arabelax Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 10:10
        to mi wpadło.do głowyna szybko:

wiadomosci.onet.pl/wroclaw/miss-polski-zginela-z-rak-stalkera-tego-sie-nie-da-zapomniec/zm0xj9f
        • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 10:12
          No mnie, to do miss Polski daleeeko pod wieloma względami:p
          • zerlinda Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:25
            Mnie również, jestem mało ciekawa.
        • alicia033 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:55
          arabelax napisał:

> to mi wpadło.do głowyna szybko:
          >
          > wiadomosci.onet.pl/wroclaw/miss-polski-zginela-z-rak-stalkera-tego-sie-nie-da-zapomniec/zm0xj9f

No więc sama widzisz, żaden internet nie jest potrzebny, żeby trafić na świra (wbrew temu, co się może niektórym ematkom wydawać, nawet w samej końcówce lat dziewięćdziesiątych internet w Polsce to była absolutna nisza, a nie coś dostępnego pod każdą strzechą).
    • agnes_gray Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 10:58
      Mnie zawsze zadziwia podawanie danych umożliwiających identyfikację miejsca zamieszkania, a za jakiś czas oświadczenia "jedziemy na urlop" 😲 Złodzieje mają pole do popisu 🫢
      Może jestem przewrażliwiona, ale wiem jak to jest wrócić do wybebeszonego mieszkania i nikomu nie życzę takiej traumy.
      • malia Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:33
        Tu był dobry wątek z opisem soprej kasy zalegającej po domu i biżuterii na łóżku a potem link że wszystkimi danymi autorki, z miejscem pracy i zdjęciem 😀 . Najwidoczniej ludzie lekko podchodzą do takich rzeczy
      • pffpffpff Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:49
        My nigdy nie zostawiamy pustej chaty.
        Ze względu na zwierzęta.
      • simply_z Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:14
        Mojej znajomej tak obrobili chatewink.
    • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 11:57
      Nie pokazuję publicznie życia prywatnego i swojej rodziny, dziwię się ludziom, którzy to robią. Mam teorię, prywatę pokazują ci, którzy się nudzą i są nieszczęśliwi, im bardziej człowiek samotny w realu, niespełniony, tym bardziej potrzebuje wirtualnej iluzji. Człowiek, który jest zadowolony z życia, pracuje, spędza czas z rodziną, ma zainteresowania, nie ma czasu na regularne przygotowywanie zdjęć i odpisywanie na komentarze.
      • pursuedbyabear Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:05
        Wedle tej teorii wszyscy blogerzy albo prowadzący profile w social mediach nie mają zainteresowań i żyją samotnie.
        • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:13
          Ludzie często tworzą, są artyści, podróżnicy, biznesmeni, osoby publiczne (często zatrudniają ludzi do prowadzenia mediów) i muszą w dzisiejszych czasach mieć profil. Reszta codziennie wklejająca selfiki i puszczająca w obieg setny raz obrazki, sentencje i inne mądrości, nudzi się w realu.
          • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:16
            Są profile typu "kupa o poranku" mające miliony wyświetleń, panie wyznające miłość małżonkowi z tysiącem filtrów, ludzie stracili poczucie obciachu. Fajnie czasem zobaczyć wydarzenie z życia znajomych, zdjęcie z wakacji itp. ale postępująca infantylizacja zrobiła z internetu śmietnik i trudno się dokopać.
            • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:23
              Przeciętne telefony mają funkcję odmładzania, wydłużania nóg, odchudzania, zmiany rysów twarzy i wiele innych bajerów. Najśmieszniej jest, kiedy poznajesz kogoś w internecie, a w realu okazuje się być kimś innym. To, że nastolatki tak mają, nic dziwnego, ale dorośli ludzie także.
              • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:36
                Ludzie stają się wykreowanymi produktami, jak firmy, kto studiował zarządzanie ten pamięta wizję, misję i strategię. Dziś ziutek iksiński jest firmą i podskoczysz ziutkowi, nawet nieświadomie, zostaniesz zjechany. Podstawą rozwoju, oprócz wiary we własne możliwości, pracy, jest też zdrowy krytycyzm i normalnie człowiek porównuje się do lepszych od siebie. Przeciętny Iksiński nie znosi lepszych od siebie i krytykuje wyłącznie innych wink Pokazując zbyt dużo można wylosować na loterii stalkera.
              • mocca25 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:45
                Figa, ale przecież ty wrzucalas tu swoje zdjęcia i pisałaś dużo o sobie.
                • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:52
                  A jesteś w stanie mnie zidentyfikować po tym zdjęciu i wiesz czy mam rodzinę? Bo równie dobrze mogę być singielką z kotami, żoną marynarza, albo nudzącą się matką dorosłego dziecka ? smile Wstawiłam zdjęcie na złość zazdrosnym siostrom Kopciuszka, ucinającym sobie palce, czy żebra żeby zmieścić się w mały bucik i małe ubranko, przyznaję się do winy.
                  • pursuedbyabear Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:55
                    Czyli "to zupełnie inna sytuacja" 😀
                    • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:58
                      Masz zadatki na stalkerkę, bo zawsze pojawisz się pod moimi postami. Co wspólnego ma moja sytuacja z postem startowym i pokazywaniem życia prywatnego, które można zidentyfikować?
                      • pursuedbyabear Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:20
                        Czy ty w ogóle znasz definicję stalkingu?...
                        I tak, często (nie zawsze, nie schlebiaj sobie) pojawiam się pod twoimi wpisami, bo na ogół fundamentalnie zgadzam się z poglądami, które w nich prezentujesz. Na tym jakby polega koncepcja forum.
                        • pursuedbyabear Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 16:06
                          pursuedbyabear napisała:

> Czy ty w ogóle znasz definicję stalkingu?...
                          > I tak, często (nie zawsze, nie schlebiaj sobie) pojawiam się pod twoimi wpisami
                          > , bo na ogół fundamentalnie zgadzam się z poglądami, które w nich prezentujesz.
                          > Na tym jakby polega koncepcja forum.
                          >

Fundamentalnie NIE, oczywiście miało być.
                    • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:07
                      No ba:p nic o niej nie wiemy ale wszystkie zazdrościmy :p
                  • mocca25 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:32
                    Mnie nie są potrzebne twoje dane, wystarczy mi to co sam piszesz.

Odniosłam się do twojej teorii na temat kto wrzuca swoje zdjęcia. ( czyli np ty)
                • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:56
                  Pod moimi postami zawsze pojawia się kilka stałych nicków, nie pod tematem. Te same nicki zawsze chcą dokopać personalnie.
                  • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:00
                    To jest właśnie zawiść, bo gdybym udawała ubogą dziewczynkę z zapałkami, byłoby ok smile A ja zawsze wchodzę w temat, który mnie interesuje i olewam te inne nicki poza tematem.
                    • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:06
                      No ale skąd ktoś miałby wiedzieć czy ty biedna czy nie, skoro tak zupełnie nic o sobie nie piszesz?:p
                      • figa_z_makiem99 [...] 19.08.25, 14:22
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:23
                          Dowalam tylko tobie, bo uważam za wyjątkowego pustaka 🤷
                          • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:28
                            No widzisz jak ładnie określiłaś kim jesteś smile Nic dodać, nic ująć. A teraz wybacz, bo muszę wracać do pasjonującego życia, którego ty nie masz. I pamiętaj, uważasz do kogo startujesz, bo zawsze możesz zrobić z siebie idiotkę, prawda? Sama zaczynasz.
                            • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:32
                              Ja akurat nigdy nie twierdziłam, że mam pasjonujące życie 😂 raczej zupełnie otwarcie piszę, że moje życie jest raczej nudne i bardzo zwyczajne, nie ma czym się podniecać:p
                              • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:38
                                A swoją drogą, to moje pytanie było całkiem neutralne a ty się rzuciłaś jak pitbull, więc chyba to życie nie jest aż takie cudowne jak byś chciała 🤷
                                • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:51
                                  Moje życie nigdy nie było cudowne smile Lubię się czasem rzucić do gardła, to część mojej osobowości trolla, a ostatnio miałam mało czasu. I lubię czasem podgryźć pindę, która sama przychodzi.
                                  • figa_z_makiem99 [...] 19.08.25, 14:55
                                    • figa_z_makiem99 [...] 19.08.25, 14:57
                                  • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:59
                                    "I lubię czasem podgryźć pindę, która sama przychodzi."

O, to jednak coś nas łączy, kto by pomyślał:p
                                    • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:05
                                      Kiedyś moje zdjęcie nas połączyło smile To ty przyszłaś i zawsze wracasz.
                                      • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:17
                                        Cóż, wybacz, bo widzę, że tobie to bardzo utkwiło w pamięci, czyli jest dla ciebie w jakiś sposób ważne... Ale ja zupełnie nie pamiętam cóż takiego napisałam pod tym twoim zdjęciem.
                                        No i czy nie było czasem tak, że to ty przyszłaś do fit wątku się pokazać? To ty przyszłaś, nie ja 🙂
                        • pffpffpff Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:11
                          Figa… przeginasz
                          • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:28
                            Nie no, zostaw, śmieszna jest jak się tak zapieni :p
        • pffpffpff Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:34
          Dokładnie. Mój mąż bardzo długo był przeciwnikiem SM. Pilnował, żebym nie wstawiała na fb (insta jeszcze wtedy nie znałam) za dużo, bo wg niego im mniej inni wiedzą, tym lepiej. Trochę tak.
          Ale dziś SM to narzędzie do budowania popularności / rozpoznawalności marki, firmy, osoby. I dziś mąz inaczej patrzy na to zjawisko. A mi się z kolei przejadło. Wstawiam na insta mikro część życia. Na fb jeszcze mniej.
          Insta mam prywatnego i zdarza się, że nie akceptuję próśb o obserwowanie. Ale nie mam problemu z tym, że ktoś mnie podgląda.
          Rozpoznawalność w pewnym stopniu mamy ba codzień w realu. Bywa upierdliwe.
      • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:09
        Często zdarza się, że ktoś zaczyna się bez powodu na kimś wyżywać, bo burzymy mu jego iluzję forumową smile Kiedyś internet służył po prostu do komunikacji, od jakiegoś czasu pozwala budować iluzję tego jak chcielibyśmy być postrzegani.
    • heca007 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:29
      Niedawno na kanale Pierogi&Kimchi autorka mówiła o tym, że zdarzyło jej się spotkać swoich fanów u siebie na osiedlu! Szła sobie ze sklepu a tu nagle patrzy stoją Polacy (jak się okazało). Nie byli stalkerami, byli zmieszani, że ją spotkali. Po prostu przyjechali na wycieczkę do Korei i postanowili zobaczyć osiedle, na którym mieszka właścicielka kanału tongue_out Ona uznała to za nic nie znaczące spotkanie, miłe, państwo przeprosili ją za takie jakby najście. Ale jej koleżanki prowadzące podobne vlogi uważały to za niebezpieczne i były zaniepokojone. Raz trafisz na zupełnie niewinną ciekawską osobę, która chce tylko zrobić sobie zdjęcie pod blokiem a innym razem może to być ktoś bardziej nachalny.
    • pepsi.only Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 12:41
      Dwie rzeczy-

Rozszyfrowanie- nie, nie boję się. Jeśli napiszecie tu kim jestem, co robię, cóż, uśmiechnę się szeroko big_grin Anonimowość w internecie to mit.
      A ja nie jestem anonimowa. Jeśli ktoś ma (ze mną) problem, to on ma problem.
      Kiedyś tu byłam pod imieniem, moje dzieci były ematkom znane. Potem wycofałam się, bo dużo się zmieniło i naturalnie więc wyszło, że zmieniłam też nicka- jeśli ktoś mnie kojarzy, to... to może być mi tylko miło smile znaczy, że zna mnie, i moją historię, i nie jestem dla niego tutaj tylko nickiem. Jestem osobą.
      A dodatkowo, aktualnie w pracy na socjalach buduję markę osobistą- i tam to dopiero dużo publikuję, mój wizerunek jest dostępny, ha, czasem z daleka pokażę męża, pracowników za ich zgodą, na socjalach pokazuję kawałek mojego świata, podwórka, co robię dziś, czy co robiłam wczoraj. A propos: wczoraj na moją rolkę weszło 1500osób- taka ze mnie anonimowa emama smile
      A druga rzecz- stalkowanie.
      Jeśli jakiś stalker przyklei się, i będzie dokuczliwy- poruszę ziemię i niebo, i nie będę szczędzić środków, by szybko odpierdolił się kiss
      • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:15
        Ludzie potrafią zakładać codziennie nowe konto i pisać głupoty, co innego pokazywanie działalności, a co innego życia prywatnego wraz z wizerunkiem dzieci, adresem, który można zidentyfikować. Czają się, fotografują i chcą złapać z głupią miną, byle tylko udowodnić, że to ty jesteś głupia i wszystko co osiągnęłaś to przypadek, koneksje, pomoc rodziny...
        • pepsi.only Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:39
          yyyy... interesujące
      • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:23
        Kiedyś zapytałam kogoś na forum "dlaczego nienawidzisz dody?", bo można oceniać jej zachowanie, wygląd i śpiew, ale nienawidzić??? I ten ktoś odpisał "bo czuje się lepsza od innych". I co z tego? smile Dlaczego ty czujesz się gorszy i nic z tym nie robisz, bo nie jest lekarstwem obrzucanie kogoś g....nem. Ludzie mają mentalność przedszkolaków.
        • pepsi.only Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:39
          figa_z_makiem99 napisała:

> Kiedyś zapytałam kogoś na forum "dlaczego nienawidzisz dody?", bo można oceniać
          > jej zachowanie, wygląd i śpiew, ale nienawidzić??? I ten ktoś odpisał "bo czuj
          > e się lepsza od innych". I co z tego? smile Dlaczego ty czujesz się gorszy i nic
          > z tym nie robisz, bo nie jest lekarstwem obrzucanie kogoś g....nem. Ludzie mają
          > mentalność przedszkolaków.

Ale jak się to ma do tego co napisałam? Możesz mi to rozrysować? Bo nie łapię.
          • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:55
            Nijak, to figa, podczepia się tam, gdzie jej paluszek kliknie :p
            • pepsi.only Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 13:58
              Acha. Dzięki, i wszystko jasne.

smile
              • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:10
                Źle się podpięłam. Najwyraźniej nie grozi ci stalker.
            • figa_z_makiem99 [...] 19.08.25, 14:15
              • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:21
                Na czym?
                Nie wiem co to są mieszkaniówki 😅
                A mój mąż w czasie zabicia karalucha był obecny, z tym, że po operacji złamanej nogi nie bardzo mógł mi w tym pomóc, ot taki szczegół 🤷
                • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:24
                  Następna hrabina mitomanka smile Tamta też zapomniała o poprzednich wątkach, ale forum nie zapomniało smile
                  • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:34
                    Zanim pójdziesz do twojego pasjonującego życia, wyjaśnij proszę co to są mieszkaniówki, na których można znikać 🙏
                    • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:40
                      Oczywiście, garsoniery czyli miejsca z seksem na godziny, jak to nazywa riki, bo zapewne mąż ma podobny temperament do ciebie i dlatego tak bardzo się starasz się mu nie znudzić? Ale zapewne jako cnotliwa mężatka, takie słowa nie przechodzą ci przez gardło smile
                      • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:42
                        I że niby ja o tym pisałam? Zalinkuj, bo jakoś nie pamiętam.
                        • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:44
                          Podejrzewałam go kiedyś o romans z koleżanką z pracy, ale tam w grę wchodził samochód na parkingu, nie żadne garsoniery czy też mieszkaniówki :p
                          • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:14
                            Wcale mnie to nie obchodzi i gdybyś nie przychodziła pod moje posty, nie poruszałabym tematu. To taki poglądowy wątek o stalkerach, uważaj co i gdzie piszesz, bo każdy może potem wyciągnąć. Jestem socjopatką i nie lubię pracować z ludźmi, a muszę i czasem rozładowuję frustrację na forum i tyle.
                            • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:18
                              Ależ mnie to obchodzi jeszcze mniej 😂 a dowodzi jedynie, że jesteś kłamczuchą 🙂
                              • figa_z_makiem99 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:25
                                No właśnie samochód na parkingu, ale nie doszłam do etapu podejrzeń romansu z koleżanką. Czytam forum wybiórczo. I na litość boską nie rzucaj epitetów jak w przedszkolu. Obstawiałabym w tym przypadku garsonierę, albo to, że jest idiotą i gapił się w telefon. Musisz być cholernie infantylna. Zrobiłabym mu operację na otwartym sercu, a nie zakładała wątek na forum wink
                                • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:27
                                  Przecież cały wątek opierał się na podejrzeniu romansu 😂 czytasz tak wybiórczo, że z jednego postu zapamiętałas samochód a romansu nie... To chyba jakieś zaburzenie :p
                                  • figa_z_makiem99 [...] 19.08.25, 15:35
                                    • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:36
                                      Tobie również cudownego dnia 😘
          • pffpffpff Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 14:11
            Mi się zdaje, że to casus Bergi.
            Im bardziej ona próbowała przekonać forum, że jest super i ma fajne życie i rodzinę, tym bardziej forum próbowało ją przekonać, że nie ma prawa czuć się jedwabista.

Miałam kiedyś koleżankę, która kiedy coś mi szło dobrze, użalała się nad soba, oczekując głaskow i tego, żebym nie odczuwała za dużego szczęścia. A kiedy na cokolwiek się pożaliłam ja, zamiast glaskow i słów otuchy, dostawałam typowe bergamocenie.
            W końcu urwałam kontakt.
            Ale coś w tym jest, że są ludzie, którzy nie mogą znieść cudzego powodzenia życiowego i zawsze znajdą coś do czego można się przyczepić. A to za duży nos, a to za krótkie nogi, a to brzydkie dziecko.
            • nenia1 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 17:35
              pffpffpff napisała:

> Mi się zdaje, że to casus Bergi.
              > Im bardziej ona próbowała przekonać forum, że jest super i ma fajne życie i rod
              > zinę, tym bardziej forum próbowało ją przekonać, że nie ma prawa czuć się jedwa
              > bista.

berga z tego co pamiętam, bo najczęściej przelatywałam wzrokiem, to raczej chyba nie tyle pisała, że ma fajne życie, bo to w końcu nic niespotykanego, ale że inni mają kiepsko a ona jest najlepsza na świecie we wszystkim. To jednak coś innego. Ale może się mylę, bo laska ogólnie dla mnie zbyt lotna nie była.
    • trampki-w-kwiatki Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 15:47
      Co to jest "rozszyfrowanie?". Odkrycie przez koleżankę z pracy, że to ja jestem pod danym nickiem ? Czy odkrycie przez koleżankę, że na forum dla mam udaję kogoś kim nie jestem?
      Jak ktoś kreuje bajki na swój temat, to ma problem.
      Podobny problem ma ten, który rozpisuje się o tym jak to zdradzał wielokrotnie żonę i w jakich konfiguracjach. Reszta chyba problemu nie ma.
      • la_felicja Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 20:36
        Ja bajek nie kreuję, wrecz przeciwnie, to forum jest dla mnie miejscem do wygadania się szczerze - np jak chcę ponarzekać na męża albo innych członków rodziny, albo jak mam jakiś problem zdrowotny. Dlatego nie chciałabym, zeby ktoś mnie tu rozszyfrował. Skąd mam wiedzieć, kto się kryje pod nickiem tramki-w-kwiatki? Może jesteś moją bratową albo dawną koleżanką z pracy albo tą jedną sąsiadką, która tak dziwnie na mnie czasem patrzy?
    • pursuedbyabear Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 16:04
      Cóż, w 2025 raczej nie wierzę w naiwność wierzących, że istnieje anonimowość w necie. Natomiast myślę, że jeśli ktoś podaje tu liczne szczegóły ze swojego życia, to albo ma wywalone, albo wręcz chce, żeby go zidentyfikowano.
    • alexis1121 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 16:10
      Miałam stalkerkę i była to moja psiapsia, a nie osoba z internetu. Generalnie zaczęło się niewinnie, od kopiowania mnie, czego na początku nie zauważyłam.
      Natomiast ogólnie uważam w sieci i nie udzielam informacji o sobie.
      • pepsi.only Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 16:18
        Właśnie, my nic o tobie nie wiemy. Nic.
      • zerlinda Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 19:28
        Naśladownictwo to najwyższa forma uwielbienia, podobno.
    • konsta-is-me Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 16:58
      Naogladalas się filmów i widzisz stalkerow wszędzie?
      Jeśli ktoś chce być stalkerem, to ematkiu niepotrzebna ,sam będzie wiedział gdzie szukać ofiary.
      Poza tym wątpię czy mozna tak łatwo kogoś rozszyfrować , raczej mało kto ma tak niepowtarzalne życie/ pracę/ imię itd
      A nawet gdyby - to właściwie co ?
      Nieraz dowiadowałysmy się na forum o czyichś danych a zdarzyło sie- przypadkiem zresztą , że spotkałam ( nieświadoma tego) ematke w realu.
      No i jakoś świat się nie zawalił - o ile ktoś nie buduje na forum wizerunku skrajnie innego od rzeczywistości, to co ma się niby stać ?

• kozica111 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 20:32
      Na gazecie było sporo forów tzw rówieśniczych, młode ematki pisały o swoich problemach, imionach dzieci itp; zakładając ze są wśród swoich, to było potem wykorzystywane przez zaburzone szuje.
      • wapaha Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 20:46
        kozica111 napisała:

> Na gazecie było sporo forów tzw rówieśniczych, młode ematki pisały o swoich pro
        > blemach, imionach dzieci itp; zakładając ze są wśród swoich, to było potem wyko
        > rzystywane przez zaburzone szuje.

Byłam na dwóch takich forach,które umarły a uczestniczki przeniosły się na fb -co wiąże się z tym że znamy swoje imiona i nazwiska czy sytyacje z życia, zdjęcia rodzin ,dzieci itp
        Szuja będzie szuja-czy będzie miała mało informacji czy ich zalew -przyklei się i tak i tak,jeśli tylko zechce💁‍♀️
        • simply_z Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 21:24
          Przy wiekszej ilosci info, przyklei sie bardziejwink.
          • wapaha Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 08:36
            simply_z napisała:

> Przy wiekszej ilosci info, przyklei sie bardziejwink.
            >
            masz rację, jeżeli założymy że większa ilość informacji to szansa na pojawienie się takiej, która stalkera jakoś wyjątkowo striggeruje no i na pewno ułatwia mu znalezienie w realu "ofiary"
            tyle, że stalker ( wg mnie , bo kij wie jak działa mózg każdego z popaprańców) chyba najpierw wybiera sobie ofiarę a potem "siedzi w kącie" i zapisuje albo próbuje nawiązać kontakt ( do mnie pisali na priv-i pewnie nie tylko do mnie-czołowe trolle forum -pod płaszczykiem "normalnych" zachowań i wymiany zdań)
            • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 08:38
              Do mnie nawet trolle nie piszą, buu.
              • szarmszejk123 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 08:38
                W sumie, to chyba poza figą nikogo specjalnie nie triggeruję:p
                • wapaha Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 08:56
                  ja kiedyś wymieniłam korespondencję z józkiem,, gazetą, gazetą/lajtovą -ale to było dawno temu. w sumie po zmianach na poczcie używam jej tak jak ty- gdy ktoś napisze i da mi znać lub gdy ja chcę napisać do kogoś forumowego
                  • pepsi.only Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 09:01
                    gazetą /lajtovą
                    ? co ty piszesz ? to to samo? 🫨 🫨 🫨

nie wierzę 😏 to być nie może 😏
                    • simply_z Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 10:20
                      Nie, gazet zreszta chyba nie zyje. Do mnie tez nie pisza big_grin.
                      • wapaha Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 10:26
                        no to z gazetą jak żył/żyła -pod tym nickiem
                        i z lajtovą - jeśli to nie gazeta
                        • lajtova Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 15:00
                          Wapaha ku...., ale mnie teraz obraziłaś.
                          Zeby mnie do gazeciarza porównywać.
                          A na tą Istrię pojechałam w koncu w 2024 roku.
                          • wapaha Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 18:19
                            lajtova napisała:

> Wapaha ku...., ale mnie teraz obraziłaś.
                            > Zeby mnie do gazeciarza porównywać.
                            > A na tą Istrię pojechałam w koncu w 2024 roku.
                            > 🤷‍♀️
                            On był czasem oną i podobnie do ciebie trollowali (wg mnie nieszkodliwie )
                            Jak Ci się podobalo ?
                            • lajtova Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 19:07
                              Bylo cudownie, pieknie, wspaniale.
                              Zwiedzona wzdłuż i wszerz i do tego okolice.
                      • bywalec.hoteli Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 11:30
                        simply_z napisała:

> Nie, gazet zreszta chyba nie zyje. Do mnie tez nie pisza big_grin.
                        ~
                        Podobno też annaboleyn nie żyje - i kupę innych nicków, z których korzystała
                        • wapaha Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 11:32
                          nie przywiązywałabym się do takich niepewnych informacji
                          o mnie też kiedyś napisano, ze nie zyję
                          dowiedziałam się od kilku osob, które skontaktowały się ze mną email/tel
      • riki_i Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 19.08.25, 21:06
        kozica111 napisała:

> Na gazecie było sporo forów tzw rówieśniczych, młode ematki pisały o swoich pro
        > blemach, imionach dzieci itp; zakładając ze są wśród swoich, to było potem wyko
        > rzystywane przez zaburzone szuje.

Na forum muzyka był bardzo dawno temu super gość z dużą wiedzą i niezłym piórem, pojawiła się stalkerka , która po prostu go osaczała i waliła jakimś scamem w jego kazdy post. Facet się wkurzył i z dnia na dzień przestał pisać. Szkoda, bo to naprawdę był talent na miarę Pana Lagi (ten niestety umarł).
    • majenkirr Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 13:46
      arabelax napisał:
      > Nie boicie się, że dopadnie Was jakiś stalker, albo będziecie rozszyfrowane?

.

Ano nie😂
      • mysiulek08 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 18:25
        podobnie - tacy via net to igraszka a realni? komu by sie chcialo na patagonskie zadupie wybierac????
    • kropkacom Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 15:09
      Stalker... big_grin Tutaj starczy zdjęcie kanapeczki na śniadanie i masz sto uwag w temacie i nie w temacie. Stalkerów się nie boję, bo tu trzeba mieć jednak dużego pecha i liczyć, że komuś się będzie chciało. Bez chcenia za to możesz tu trafić na trolla lub osoby w kryzysie osobowości, zdrowia i tak dalej.
    • kozica111 Re: Internet, stalkerzy, ile o sobie 20.08.25, 19:41
      Temat jest trudny, inaczej to wygląda w necie inaczej w życiu.Na forum są stalkujące osoby, agresywne, wulgarne, które powinny mieć bana przynajmniej na rok ale tak sie nie dzieje.
      Pytanie czemu, bo aktywizują forum, bo maja zbieżne do moderatorek poglądy polityczne i tak trwają.Uchodzi chamstwo , wulgarność, agresja, większość udaje ze nie widzi, życie.Ban powinien być na IP co najmniej na rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka