Dodaj do ulubionych

Edukcajca zdrowotna

03.09.25, 17:13
U młodej zapisano 2 dzieci w klasie ( w tym moja) na 17 uczniów.
Runc mi opadł. I tak rozumiem, ze 7 klasa i dużo lekcji ale myślałam, ze chociaż pół klasy się uzbiera.
Młoda obrazona, bo ona nie chce sama siedzieć na tych lekcjach (druga osoba to kolega z którym nie bardzo się lubią).
U was tez taka niska frekwencja?
Obserwuj wątek
    • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:14
      Edukacja.
      • babcia47 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 16:53
        Wiem że ministra wycofała się z obowiązku uczestnictwa i przez to ten przedmiot pewnie szybko poleganie. Młodzież nastoletnia albo nie będzie zainteresowana albo sama zdobyła już wiedzę z zakresu przedmiotu a dodatkowa lekcja w tygodniu boli. Moim zdaniem owszem, dla starszych powinna być dobrowolna ale obowiązkowa dla najmłodszych które nie mają jeszcze tej wiedzy, ograniczona lub co gorsza wypaczoną ale można im jeszcze to wyprostować i uporządkować. Z tego co zacytowano odnośnie programu dla 4 klasy jest on praktycznie bezkolizyjny nawet dla dewotów i być może by się przyjał na dłuższą metę. W obecnej formie czarno to widzę
        • fibi00 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 07:55
          babcia47 napisała:

> Wiem że ministra wycofała się z obowiązku uczestnictwa i przez to ten przedmiot
          > pewnie szybko poleganie. Młodzież nastoletnia albo nie będzie zainteresowana a
          > lbo sama zdobyła już wiedzę z zakresu przedmiotu a dodatkowa lekcja w tygodniu
          > boli.

Z tego co wiem wdżr też było nieobowiązkowe i przez wiele lat jakoś nie poległo...
          • ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 07:57
            A religia ile się trzymała!
    • lajtova Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:18
      Nie wiem.
      Ma dosyć innych lekcji by mu jeszcze dokładać.
    • primula.alpicola Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:32
      Co się dziwisz, dzieci chcą być zbawione.
      • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:42
        4 dzieci w klasie chodzi na religię. Uwaga to drugie dziecko zapisane na ed. zdr. chodzi na religie
        • afro.ninja Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:39
          Ma chodzić na wszystko, co dają i tyle
    • slonko1335 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:34
      Klasa 3 w szkole średniej. Nie ma w planie. Nie chodziłby i tak bo ma dużo lekcji.
      • slonko1335 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:43
        Syn mnie poinformował, że właśnie na grupie klasowej Pani puściła ankietę i póki co na 21 głosujących osób nie chodzę wybrało 21.
      • karollo26 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:37
        U nas w 3 lo również frekwencja bliska zeru. I w sumie się nie dziwię, oni zaraz kończą 18 lat, czego się mieli nauczyć to się nauczyli, godzina podadanki tygodniowo tego nie zmieni wink Lepiej pójść na jakieś fajne kółko zainteresowań.
        Bardziej ma to sens w młodszych klasach podstawówki, w klasie 5 sporo rodziców planuje zapisać.
        • dzikka Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 08:35
          Rodzice nie mają pojęcia o zdrowej higienie zycia to i 18 nie mają
    • ania_z_zielonymii Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:35
      Zapisałam syna (1 LO) i okazało się, że ta lekcja będzie na 7:20. Mój syn ponad godzinę dojeżdża do szkoły. W związku z tym wpisuję, bo o wiele bardziej mi zależy, żeby miał jednak dodatkową godzinę zdrowego snu…
      • bmtm Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:39
        Biedne dziecko z tym dojazdem.
        • karollo26 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:39
          Mój akurat ma bardzo dobry dojazd ale w jego klasie bardzo dużo osób tak dojeżdża. Nie wszędzie są dobre licea.
    • ichi51e Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:38
      Ja w 7 też nie zapisuję. Szkoda mi czasu dziecka
    • ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:39
      Jeszcze nie wiem, do piątku zbierają rezygnację i będą informować co i jak od poniedziałku.
      A na WDŻ Twoja córka chodziła? U nas ta sama nauczycielka ma prowadzić i twierdzi, że dużo treści się pokrywa.
      Aha, U nas WDŻ też nie cieszyły się uwielbieniem, w roczniku mego dziecka, na 4 klasy chodziło kilkanaście osób.

Pomijając kontrowersyjne treści, dużo zagadnień omawiają na różnych przedmiotach, na biologii (przyrodzie w 4 kl), wf, wychowawczej, nawet na polskim.
      Zastanawiam się też, czy faktycznie znajdą się nauczyciele, którzy mają wiedzę i potrafią ją odpowiednio przekazać dzieciakom na różnych poziomach rozwoju.
      No cóż, pożyjemy, zobaczymy.
      • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:45
        Które to kontrowersyjne? Serio pytam.
        I nie nie pokrywa się. 2 tematy na 11 się pokrywa...
        Co omawiają z tego:

czym jest zdrowy styl życia
        jak radzić sobie ze stresem i emocjami
        jak wzmocnić poczucie własnej wartości
        gdzie szukać pomocy w sytuacjach kryzysowych
        jak rozpoznawać współczesne zagrożenia (m. in. bezpieczeństwo w sieci, higiena cyfrowa, wyczulenie na dezinformacje i fakenewsy, ochrona prywatności w internecie).
        • homohominilupus Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:10
          Mądre i potrzebne tematy.

Szkoda ze sie ugieli pod naciskiem tych cholernych klechów i zrobili z tego zajęcia nieobowiązkowe. Reakcja dzieci/ rodziców do przewidzenia i zrozumiała niestety. Szczególnie, jeśli lekcj jest o 7.20 jak ktoś wyżej pisze.

Tylko pozniej jeśli ofiarą cyberbullyingu popełni samobójstwo to nagle płacz, świeczki, gadki typu co można bylo zrobić...
          • wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:24
            w ostatniej chwili udało się przynajmniej w sprawie tego przedmiotu odepchnąć przemocowe wciśnięcie tego przedmiotu pod przymusem
            • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:27
              Coś bzyczy??? słyszycie??
        • ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:15
          W zeszłym roku klasy 4-8 miały cykl zajęć o bezpieczeństwie w sieci, zagrożeniach, higienie cyfrowej, prowadziła 'firma' zewnętrzna, na informatyce też te tematy się przewijają i na polskim, napewno w 4 klasie przy okazji 'czytanek' w podręczniku.
          Stres, emocje na wychowawczych, nie tylko z wychowawcą, psycholog i pedagog też przeprowadzają zajęcia, wchodzą do klas.
          Zdrowy styl życia na przyrodzie/biologii.
          Relacje, emocje, zdrowie na wdż też.
          Aha, dzieciaki w czasie lekcji chodziły do lokalnego domu kultury na przedstawienia teatralne, tzw profilaktyczne, o uzależnieniach, relacjach, emocjach.
      • ania357 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:05
        Na facebooku na grupie "Nasze dzieci nie chodza na religie" duzo osob pisze, ze w ich szkolach przedmiot beda prowadzic katecheci...
        • ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:10
          O, a to ciekawe 😄
          • wikisabob Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:10
            ga-ti napisała:

> O, a to ciekawe 😄
            To prawda, że katecheci mogą prowadzić. Już na początku jak ograniczono religię, i był kwik klechów, że oni stracą pracę , to Nowacka zasugerowała, że mogą prowadzić edukację zdrowotną. Można sobie wyobrazić jaki poziom będą miały takie lekcje prowadzone przez katechetów. Zresztą to szerszy problem, bo zagadnień w tym przedmiocie jest dużo. Wyobrażacie sobie biologa uczącego o cyberbezpieczeństwie, albo wuefistę o zdrowiu psychicznym? Przecież to nie ich działka, nie mieli tego na studiach. Skąd mają mieć w tych tematach szeroką wiedzę? Czy to ma wyglądać tak, że nauczyciel przeczyta sobie podręcznik a potem wyrecytuje to uczniom?
            • ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:16
              No i tak to będzie wyglądało, prowizorka.
              Szczerze to mam po dziurki w nosie tej prowizorki, wystarczy że pani od angielskiego ma uczyć geografi, bo geografa z prawdziwego zdarzenia nie ma, pani od fizyki będzie uczyć techniki, da radę, bo wyjścia nie ma, i tak co roku jakieś łatanki.
              Tu też, czasu na przygotowanie porządne nauczycieli nie było. I coś, co się dobrze zapowiadało, będzie znowu byle jak. I się dziwić, że dzieciaki siły na kolejną bylejakość nie mają.
      • wapaha Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 12:49
        Mój chce chodzić, chodził też z własnej woli na wdz (prowadzi pani od przyrody która zna od lat i mówi że jest spoko.). 7 kl
        • ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:58
          U mnie z dwż bywało różnie (3 dzieci). Raz pani starszawa panna bezdzietna - kiepsko, drugi raz godziny fatalne, raz fajnie, pani ogarnięta, nie bała się dyskusji.
      • summerland Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 15:56
        Ktos pisal, ze pani od religii bedzie uczyc tego przedmiotu
        • nangaparbat3 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 04:51
          Wielu katechetów ma przygotowanie do nauczania wdż, to dlatego.
          • ga-ti Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 07:12
            Wdż były złe, bo prowadzili katecheci, a ez ma być dobra, mimo tego że uczyć jej będą katecheci 🤪
    • hrasier_2 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:45
      Całe klasy się nie zapisują jak w Ząbkowicach Śląskich. Nowacka nie zna szkoły ani programów nauczania. Było przysposobienie do życia w rodzinie, godzina wychowawcza, biologia i tam omawiane są wszystkie ważne problemy rozwojowe dzieci i młodzieży. Dobry wychowawca zapraszał lekarza do tematów związanych z seksualnością młodzieży w szkole średniej, ale jak się nie ma pojęcia o szkole to takie są efekty.
      • arthwen Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:40
        Komu znowu ukradłeś wypowiedź tani?
        I nie, Nowacka zna szkołę i program nauczania, a edukacja zdrowotna jest bardzo potrzebna i mam nadzieję, że będzie obowiązkowa.
        • runny.babbit Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:41
          arthwen napisał(a):

> Komu znowu ukradłeś wypowiedź tani?
          > I nie, Nowacka zna szkołę i program nauczania, a edukacja zdrowotna jest bardzo
          > potrzebna i mam nadzieję, że będzie obowiązkowa.
          >
          Powinna być wtopiona w biologię i godzinę wychowawczą i tyle.
          • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:50
            Nie, powinna być osobnym przedmiotem ale uczonym przed przygotowaną kadrę.
        • wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:26
          obowiązkowa ? a co bez przemocy i wciskania na siłę nie potrafisz wytrzymać ?
          • arthwen Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 09:53
            Jeśli dla ciebie obowiązek oznacza przemoc to naprawdę współczuję patologicznego otoczenia.
        • pani.asma Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 15:49
          Skąd Nowacka zna szkole ??????

Na szczęście już wycofuje się szybciutko ze swoich „reform”
      • natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:43
        Dobrze, że ty znasz szkołę i programy nauczania. Ekspert od wszystkiego. smile Zapoznaj się więc z programem przedmiotu Edukacja zdrowotna, skoro podajesz jako alternatywę i to lepszą, Wychowanie do życia w rodzinie. Kwestie seksualności są w nowym przedmiocie jednym z wielu tematów a treści są dostosowane do wieku uczniów. Godzina wychowawcza jest w innym celu i prowadzi ją wychowawca, a biologia jeśli dotyka tematów zdrowia to dość pobieżnie i jak się okazało mało dokładnie, skoro żonaci i dzieciaci panowie nawet nie wiedzą takich podstaw, jak co to jest okres i owulacja. Strach się bać.
        • 3-mamuska Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:29
          natalia.nat napisała:

> Dobrze, że ty znasz szkołę i programy nauczania. Ekspert od wszystkiego. smile Za
          > poznaj się więc z programem przedmiotu Edukacja zdrowotna, skoro podajesz jako
          > alternatywę i to lepszą, Wychowanie do życia w rodzinie. Kwestie seksualności s
          > ą w nowym przedmiocie jednym z wielu tematów a treści są dostosowane do wieku u
          > czniów. Godzina wychowawcza jest w innym celu i prowadzi ją wychowawca, a biolo
          > gia jeśli dotyka tematów zdrowia to dość pobieżnie i jak się okazało mało dokła
          > dnie, skoro żonaci i dzieciaci panowie nawet nie wiedzą takich podstaw, jak co
          > to jest okres i owulacja. Strach się bać.

Panowie nie wiedzą nie dlatego ze nie bylo tego na biologii ale dlatego ze nauczyl sie na mierna ocene. A tydzien pozniej juz nie pamietał. Bo do niczego mu to niepotrzebne, tym zajmuja się kobiety.
          Wiele osob malo co pamietam z nauki w podstawówce.
          • angazetka Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:37
            Panowie nie mają żon, córek, nie mieli miesiączkujących matek? Żyją w próżni?
            I czy polucjami też się zajmują kobiety?
          • wyprawa32768 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:29
            natalia.nat napisała:
            > skoro żonaci i dzieciaci panowie nawet nie wiedzą takich podstaw, j
            > ak co
            > > to jest okres i owulacja. Strach się bać.

panowie w studio nie wykazali się refleksem, mogli dziennikarkę spytać w odwecie w którym miejscu jest wędzidełko ...
            • little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 09:56
              Myślisz ze by nie wiedziała? Ty nie wiesz?
              Swoją drogą, ciekawe czy potrafiliby wskazać wszystkie? 😉
            • margit49 Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:00
              wyprawa32768 napisał:

> panowie w studio nie wykazali się refleksem, mogli dziennikarkę spytać w odwec
              > ie w którym miejscu jest wędzidełko ...

O właśnie, dziennikarka powinna i takie pytanie zadać tym pisowcom 🤣
              można sobie wyobrazić ich odpowiedzi 🤣

• hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:28
                Zapytała chłopa o polucje...i nie wiedział
              • little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:28
                O polucjach nie mieli pojęcia co niektórzy. Wątpię żeby o wędzidełkach wiedzieli
            • babcia47 Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:37
              A któraś matka nie wie gdzie jest wędzidełko, co to jest stulejka czy polucje? Ojcowie tym się też nie zajmują a ewentualne problemy za nich matki załatwiły. Pościel też wypraly
    • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 17:47
      Mnie juz nie dotyczy, bo moja córka wlasnie zakończyła edukację szkolną, uffff, ale tez bym wypisała. Po prostu zawsze wypisywałam z czego tylko się dało, bo i tak za dużo tych lekcji.
      A juz w liceum takie coś uważam, za totalny bezsens. Zresztą uważam, ze w liceum także powinno być możliwe wypisanie z np historii, która ciągnie sie przez 4 lata LO nawet na profilach ścisłych, niezainteresowanych w ogóle historią.
      • aankaa Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:13
        Po prostu zawsze wypisywałam z czego tylko się dało, bo i tak za dużo tych lekcji.

z religii też wypisałaś?
        • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 19:38
          Też
      • wakacje_50 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:06
        Ale dziecko idzie do liceum ogólnokształcącego, żeby nabyć wiedzę ogólną. LO to nie szkoła zawodowa.
        W ogóle nie rozumiem tego parcia rodziców do obcinania przedmiotów niematuralnych.
        A historia akurat jest nauczycielką życia i jest jak najbardziej potrzebna, żeby młody człowiek rozumiał, co się dookoła niego dzieje i żeby umiał wyciągać wnioski patrząc na teraźniejszość przez pryzmat historii. Niektórzy np. używają wiedzy historycznej do manipulowania społeczeństwem. Ale nie tak znowu wielu ludzi sobie to uświadamia, a mogliby, gdyby lepiej znali i rozumieli historię.
        • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:20
          NO i hitroii tez dzieci uczą się najwiecej. Ciągle maglowane to samo. tyle ze jakby to co było po wojnie juz nie wazne.
        • runny.babbit Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:56
          wakacje_50 napisała:

> Ale dziecko idzie do liceum ogólnokształcącego, żeby nabyć wiedzę ogólną. LO to
          > nie szkoła zawodowa.
          > W ogóle nie rozumiem tego parcia rodziców do obcinania przedmiotów niematuralny
          > ch.

Wejdź w wątek obok o liczbie godzin w tygodniu, to zrozumiesz.
        • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:09
          Historia w lo na profilu niehumanistycznym powinna być maksymalnie do 3 klasy, a nawet do 2 i w wymiarze jednej godziny, a nie dwóch tygodniowo.
          Tak jak inne niewiodace przedmioty zakończyły sie w 3 klasie, tak samo powinno być z historią jeśli nie jest ona rozszerzana.
          Jeśli uczeń historii nie lubi, nie interesuje go, to i tak nic z niej nie wyniesie. Nauczy sie na dopuszczający na zasadzie trzech zet.
          Szkoda na to czasu i energii.

• hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:59
            Ale ta historia to chyba zawsze była nie wiem czemu do konca. BYłam w biol-chemie. W 4 klasie nie miałąm geografii ale historia była. Człowiek rył do matury i pamietam sprawdzian z:
            I Wojsna Światowa
            okres miedzywojenny
            IIwojna Światowa

Co ciekawe human nie miał biologii i chemii w 4 klasie...
            • runny.babbit Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:04
              hanusinamama napisała:

> Ale ta historia to chyba zawsze była nie wiem czemu do konca.
              Bo przecież nie można być Polakiem bez ciągłego tarzania się w naszej przeszłości, oczywiście bohaterskiej, tragicznej i pełnej patosu.
              • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:15
                NO tylko ze uczymy historii do IIWS. To co po wojnie jakoś nie jest ważne.
                Dzieciaki nie wiedzą co to byłą żelazna kurtyna.
                Mysla ze ostatnia wojna w Europie to była II światowa (wojna w Jugosławi??? Jugosławia???)
                • skumbrie Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:26
                  >Dzieciaki nie wiedzą co to byłą żelazna kurtyna.
                  Mysla ze ostatnia wojna w Europie to była II światowa (wojna w Jugosławi??? Jugosławia???)

Wybrałaś po prostu ch... szkołę. Przejrzyj może podstawę programową i podręczniki, zamiast pisać "dzieciaki nie wiedzą" 😉
                  • angazetka Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 07:33
                    No sorry, ale to powszechne doświadczenie od ćwierć wieku co najmniej.
                • mayoliijka Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 10:09
                  Daj spokój. Duża część 8 klasy jest o czasach powojennych. I wcale te tematy nie są traktowane po macoszemu.
        • losiczka1234 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:51
          Aktualni uczniowie klasy 4 LO uczą się w tym roku na historii, tego co mieli na hicie w 1 i 2 klasie. W mat-fiz -info są 2 informatyki i 2 historie w tygodniu. Nauczanie tego przedmiotu to głównie daty, nazwiska, pojęcia . Nie ma mowy o jakimś szerszym kontekście. No i obowiązkowe cierpienie Polaków - to akurat jest bardzo spójne z tym, czego uczą na polskim. Co do edukacji zdrowotnej - uczniowie mają dość ciągłych zmian, polityki wciskanej butem w system. Co rok nowy przedmiot, nową podstawą, nowe zasady. Bo konsekwencje tych zmian spadną na nich, nie na ministra edukacji czy jednego czy drugiego eksperta, który ma sto pomysłów na uzdrowienie polskiej szkoły.
        • princy-mincy Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:04
          Ja bym to nawet rozumiała,gdyby historia była nauczana w inny sposób.
          Ja w ogóle nie mam pamięci do dat ani do dynastii. No kompletnie mi to do głowy nie wchodzi, kto, kiedy i po kim.
          Mam za to pamięć do nazw biologicznych, chemicznych, wszystko samo w głowie zostawało .
          Wg mnie w liceum powinno się uczyć podstawowej historii w taki sposób, by młodzież rozumiała ciąg przyczynowo - skutkowy i wpływ na dzisiejszą sytuację. To mnie interesowało a nie kiedy była bitwa pod Cedynią.
          • babcia47 Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 21:41
            Powiem ci że masz rację bo gdy ktoś potrafi sobie poukładać ten ciąg przyczynowo skutkowy to daty mu prawie same wychodzą.
      • m_incubo Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 06:23
        [ibo i tak za dużo tych lekcji.
        A juz w liceum takie coś uważam, za totalny bezsens. Zresztą uważam, ze w liceum także powinno być możliwe wypisanie z np historii, która ciągnie sie przez 4 lata LO nawet na profilach ścisłych, niezainteresowanych w ogóle historią.[/i]

Najlepiej w ogóle wypisać z liceum, po co komu jakieś lekcje niezwiązane z profilem. Polski też niepotrzebny, przecież każdy lepiej lub gorzej umie gadać po polsku.
        • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:41
          Weź sobie zobacz ile jest historii w porównaniu do innych nierozszerzonych przedmiotów w LO i dopiero wtedy się wypowiadaj.
          • m_incubo Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 07:04
            Ależ wiem doskonale, ile jest historii i ile było historii 10, 20 i 30 lat temu.
            Geralnie wszystkiego jest za dużo, historii za dużo, polskiego za dużo, matematyka najlepiej tylko dla chętnych.
            LO nie jest obowiązkowe, i jeśli komuś jest "za dużo", może wybrać inną szkołę, gdzie jest mało.
            • memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:32
              Głupoty opowiadasz.
            • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 10:11
              Zdaje z polskiego i matmy jest matura..wiec nie wiem z czym się odpalasz.
              Faktem jest, że historia ciągnąca się przez całe 4 lata niezależnie od profilu jest bez sensu.
              Biologii human się nie uczy tyle co historii wszytskie inne klasy...
        • maly_fiolek Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:46
          Polski też niepotrzebny, przecież każdy lepiej lub gorzej umie gadać po polsku.
          Tak, języka polskiego jest o dużo za dużo.
          Nikt rozprawek lub wy[pracowań po skończeniu liceum nie pisze, - jedynie osoby przygotowujące się do dziennikarstwa powinny mieć języka polskiego więcej.
      • maly_fiolek Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:30
        O tak, też uważam że historii jest za dużo, i w dodatku kiepsko.
        Uważam że na profilach typu mat-fiz, biol-chem, sportowych całą historię powinno się zakończyć w Iszej klasie.
        Podobnie z geografią.
        • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:42
          Może nie w pierwszej, ale na pewno nie powinno być historii w 4 klasie jesli sie jej nie rozszerzają.
    • skumbrie Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:03
      Ze względu na liczbę lekcji i czas - zajęcia o 7.00, frekwencja szoruje po dnie.
      • aankaa Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:24
        zajęcia o 7.00, frekwencja szoruje po dnie...okazało się, że ta lekcja będzie na 7:20

no i dyrekcja ma problem z głowy - przecież zorganizowaliśmy zajęcia, a że nikt na nie nie chodzi to już nie nasza wina wink
        • skumbrie Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:30
          Gwoli sprawiedliwosci, religia tez jest o tej porze, wala "tłumy" wink
        • runny.babbit Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:41
          aankaa napisała:

> zajęcia o 7.00, frekwencja szoruje po dnie...okazało się, że ta lekcja będzi
          > e na 7:20

>
          > no i dyrekcja ma problem z głowy - przecież zorganizowaliśmy zajęcia, a że nikt
          > na nie nie chodzi to już nie nasza wina wink
          >
          Przypominam że siódme i ósme klasy mają dzień w dzień po siedem - osiem lekcji. To na której dałabyś dodatkowy przedmiot? u nas jest na 8 i 9 godzinie, bo zerówek na szczęście nie ma wcale.
        • afro.ninja Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 16:31
          Ale to nie wina rodziców, ani dyrekcji. Winni sa kolejni ministrowie, którzy ze sztabem swoich doradców, non stop zmieniają coś w edukacji. I wychodzi dno!
          • pani.asma Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 20:05
            Dokładnie nawet edukację dzieci Zagranicznych rujnują które chodzą do polskiej szkoły weekendowy ch
            • taje Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 20:20
              A co u was zrujnowali? U mnie od zawsze i niezależnie od rządu szkoła weekendowa przy ambasadzie była kiepska, a nauczanie tylko do 8. klasy.
        • jakornelia12345 Re: Edukcajca zdrowotna 07.09.25, 20:35
          No i o to chodzi. Tylko nauczyciela szkoda. On musi jednak być, na wypadek, gdyby jakiś zabłąkany, zaspany i nieprzytomny, ale obowiązkowy uczeń się trafił.
    • runny.babbit Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:16
      Nie będą chodzić, po bo pierwsze i tak spędzają w szkole nieludzką liczbę godzin, a po drugie zajęcia są z osobą niekompetentną ( nie, to nie katechetka).
      I naprawdę to nie jest kwestia ciemnoty, kościoła, lewactwa, prawactwa, tylko tego że jak można zrezygnować z dodatkowej lekcji to ludzie będą to robić.
    • abria Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:18
      a ile ma wuefow w tygodniu ?

• swinka-morska Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 18:36
      Jeszcze jestem przed zebraniami w szkołach dzieci, więc nie wiem.
      Naiwnie zakładałam, że zapiszą się wszyscy/prawie wszyscy, ale widzę, że pewnie będzie zupełnie inaczej.
    • czarnywrobel Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 19:04
      Syn ma 37 lekcji w tygodniu. Klasa 7. Chodzić na EZ nie chce.. no i przyznaję, rozumiem. Zajęcia są na 8 godzinie. Z panią od biologii, bardzo lubianą.

Córka może pojdzie. Lekcji ma mniej.

Syn w liceum też chyba pojdzie, bo lekcja w środku.. będzie okienko. I też lekcji mniej niż w 7 klasie..

Ja to większy kłopot mam z doradztwem zawodowym (tu wolałabym żeby to były dwa spotkania indywidualne w ciągu 7/8 klasy).
      • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:12
        Może u ciebie będzie dobrze prowadzone to doradztwo. U mojej córki to byla strata czasu. Jedyna fajna rzeczą, która robili to pisanie cv i listu motywacyjnego. I tyle.
        Szkoda bylo na to czasu i energii.
        U nas to doradztwo bylo na pierwszej lekcji, wiec corka czasami po prostu na nie nie szła i pospała dłużej.
        • czarnywrobel Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:54
          Po lekcjach, jakie miał najstarszy, no niestety. Choc zawsze moze się zmienić w tym roku na lepsze.

Cv i list, to jeszcze moze ok, u nas to jakieś na przesiedzenie lekcje były. Dlatego mysle że dwa spotkania, ale indywidualne, byłyby efektywniejsze.
    • borsuczyca.klusek Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 19:09
      Ale przecież to było od początku do przewidzenia przy nieobowiązkowym przedmiocie
      • advanced48 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:07
        Jeżeli któraś ematka pracuje na etacie, to czy nie wychodziłaby z pracy godzinę wcześniej, jeżeli ta godzina była nieobowiązkowa?
        • borsuczyca.klusek Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:58
          No dokładnie, w wątku obok inna forumka żali się (słusznie) na liczbę godzin. Więc w ogóle nie rozumiem zdziwienia.
      • cegehana Re: Edukcajca zdrowotna 09.09.25, 18:56
        Szczera prawda. Politycy i publicyści kłócą się o jakieś idee a młodzież i rodziny na zupełnie inne kryteria decydowania czy chodzić.
    • szafkanocna Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 19:34
      To program jest aż tak beznadziejny, że nikt nie chce na to chodzić?/
      które szkoły są aż tak przeładowane? Bo moi sąsiedzi- wiek podstawówka i liceum, większość dnia jednak spędzają w domu/ na podwórku, a nie w szkole.
      • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 19:41
        Siódma klasa jest najbardziej przeładowana.
        W średnich szkołach tez kazda godzina cenna, to juz nie czas na takie zdjęcia, w lo dzieciaki juz mysla o maturze i studiach.
        • mayoliijka Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:13
          A w 2 klasie mojemu doszly jeszcze 2 godziny edukacji obywatelskiej. Były w programie i WOSy, i historii jest mnóstwo, ma też biznes i zarządzanie. I nie jest tego czasu szkoła w stanie wykorzystać, trzeba więcej. To jest dopiero strata czasu dla ucznia, który w szkole ma cały etat.
        • kamin Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:27
          Te zajęcia powinny być w 4-5 klasie
          • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:47
            bo chyba są jako jeden blok dla 4-6, drugi dla 7-8, trzeci dla szkół srednich.
            Sensownie o tyle, ze jednak inne tresci podaje się 10latkom, inne 14 a inne 16
      • little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:22
        Moje dziecko ma 37 godzin. Mało?
        • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:02
          Tu nikt nie pomyśli zeby wywalic z 7 klasy plastykę i muzykę. O tym ze 2 godziny historii nie wiem po co nie wspomnę (to jest świeta krowa wśród przedmiotów).
          • memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:37
            Poczekaj aż plastyka/muzyka wróci w liceum 😂 8 klasista nie potrzebuje, ale nie da się ukończyć liceum bez kolorowania obrazków…
        • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:07
          Oooo sprwdziłam.
          Historii w klasach 4-8 jest 9 godzin w tygodniu
          Biologii 6 (wliczyłam przyrode z klasy 4)
          Geografii 6 (wliczyłam przyrode)

Ktoś mi wyjąsni czemu tej historii jest tyle??
          PLus świetny pomysł : po 2 godziny historii, biologii i geografii w klasie 7. Kiedy dochodzi drugi jezyk, fizyka i chemia...
          • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:09
            Wywalić w 7 klasie: 1 historie, 1 biologie, 1 geografie, muzykę i plastykę i się z 37 godzin robi 32 godziny
            • turkusowozlota Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 00:05
              Muzyka i plastyka powinny sie kończyć tak jak technika w 6 klasie.
              Ta 7 klasa jest tak przeladowana, ze glowa mała i niczego nie można odpuścić, bo oceny z muzyki i plastyki trafiają ma świadectwo w 8 klasie. Nie wiem co za idiota to wymyślił, ale rozumu nie miał za grosz.
              Pewnie jakiś leśny dziadek, bezdzietny i stary kawaler.
              • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 08:16
                Młoda zaczeła 7 klase, kazdy!! nauczyciel im powiedział, ze w tym roku będzie cięzko, ze duzo przedmiotó ale to juz 7 klasa wiec oprócz sprawdzianów i kartkówek bedą odptyki. Muszą byc przygotowani na kazdą lekcje... Metoda straszenia wiecznie żywa
      • natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 15:20
        szafkanocna napisała:

> To program jest aż tak beznadziejny, że nikt nie chce na to chodzić?/

Możesz się chyba sama zapoznać i ocenić. I cóż może być beznadziejnego w programie o zdrowiu? Włącz mózgownicę.
        www.facebook.com/reel/2669038753447139
        > które szkoły są aż tak przeładowane? Bo moi sąsiedzi- wiek podstawówka i liceum
        > , większość dnia jednak spędzają w domu/ na podwórku, a nie w szkole.

Tak, koronny argument o kuzynce smile Widocznie nie miałaś i nie masz dzieci w szkole. Przecież krytyka np. wymuszonych okienek dzieci niechodzących na religię brała się głównie z przeładowania lekcjami każdego dnia i ilości nauki w domu. Etyka też miała bardzo sensowne treści, ale rodzice woleli zrezygnować z nieobowiązkowego przedmiotu kosztem snu i wypoczynku dziecka. I wcale się nie dziwię. Pamiętam jak mój syn miał taki okres w swojej edukacji, że przychodził ze szkoły po 7 czy 8 godzinach i najpierw kładł się i odpoczywał, czasem nawet zasypiał, zanim brał się do kolejnych zajęć. To była ciężka harówka.
    • ponis1990 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:21
      U nas na zebraniu (technikum) wychowawca wprost powiedział, że na ten moment i tak nie ma nauczyciela prowadzacego, wiec jak ktos się bardzo uprze, to prosze, oczywiście. No i wszyscy się wypisali. Ale oni maja bardzo dużo przedmiotów zawodowych i siedzą aż nadto.
    • purchawkapuknieta Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:26
      Mnie bawi! big_grin
    • nick_z_desperacji2 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:30
      Dziwisz się? W wątku obok część forumek z zapałem tłumaczy, że odróżnianie menstruacji od owulacji to sprawa intymna, że dorośli ludzie, mający dzieci nie wyduszą tego z siebie, bo im język uschnie (szkoda, że przed rozmnożeniem co innego nie uschło, ale widocznie wtedy nie byli tacy wstydliwi). I nie wiem, co mnie bardziej przeraża, ich niewiedza, czy zapał obrończyń.
      • po_godzinach_1 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:32
        nick_z_desperacji2 napisała:

> Dziwisz się? W wątku obok część forumek z zapałem tłumaczy, że odróżnianie mens
        > truacji od owulacji to sprawa intymna

nie kłam
        • paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:52
          po_godzinach_1 napisała:

> nick_z_desperacji2 napisała:
          >
          > > Dziwisz się? W wątku obok część forumek z zapałem tłumaczy, że odróżniani
          > e mens
          > > truacji od owulacji to sprawa intymna
          >
          > nie kłam

W którym miejscu kłamie? Cały czas tam usprawiedliwiasz robienie tabu z prostych tematów dotyczących zdrowia.
      • engine8t Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:35
        nick_z_desperacji2 napisała:

> Dziwisz się? W wątku obok część forumek z zapałem tłumaczy, że odróżnianie mens
        > truacji od owulacji to sprawa intymna, że dorośli ludzie, mający dzieci nie wyd
        > uszą tego z siebie, bo im język uschnie (szkoda, że przed rozmnożeniem co inneg
        > o nie uschło, ale widocznie wtedy nie byli tacy wstydliwi). I nie wiem, co mnie
        > bardziej przeraża, ich niewiedza, czy zapał obrończyń.

No ale zobacz.. Kiedy rodzice tego uczyli to dziewczyny za maz wychodzily i dzieci rodzily.
        A teraz jak sie za ta "edukacje" szkoly wziely to wszystko padlo bo one ucza jak sie nie wiacac na stale i jak nie rodzic dzieci a jak zajda to nie jak urodzic i wychowac ale jak usunac.
        • qrka Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:46
          engine8t napisał:

> A teraz jak sie za ta "edukacje" szkoly wziely to wszystko padlo bo one ucza j
          > ak sie nie wiacac na stale i jak nie rodzic dzieci a jak zajda to nie jak urod
          > zic i wychowac ale jak usunac.

Rozwiniesz temat? Jakieś źródła tych rewelacji podasz?
          • memphis90 Re: Edukcajca zdrowotna 08.09.25, 09:40
            Rozmawiasz z dziadersem wielbiącym kraj, w którym pedofil może legalnie poślubić i gwałcić 10-12 latkę 🤷‍♀️ Więc nie oczekuj za wiele…
    • engine8t Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:31
      To tk jak w tym starym kawale..

Przychodzi ojciec do syna do pokoju, siada obok i mowi:
      "Synu, widze ze juz dorastasz i moze jest czas prorozmawiac o seksie"
      Syn na to: "OK, ale jestem troche zajety wiec powiedz co chcesz wiedziec? "
    • nena20 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:35
      Nie zapisuje, mają tyle bzdur typu dwie godziny historii albo coś tam za hit.
    • n-ell Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:41
      U mnie dowalili w najbardziej obciążony dzień w tygodniu, jako dziewiątą lekcję. Wkurzona jestem, bo uważam, że to ważny przedmiot (pomijając fakt, że moja wyedukowana i zdrowotnie i seksualnie), ale fizycznie te 9 lekcji to duże obciążenie dla mojego dziecka. Dziś wypisałam.
      Podejrzewam, że nasza kato dyrektorka zrobiła to specjalnie, żeby zniechęcić.
      Religię w ub roku wygrałam, nadanie szkole imienia patronki po linii proboszcza zatrzymane, tę bitwę oddaję walkowerem.
      • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:52
        U młodej tez jako 8 lekcja...
    • wakacje_50 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 20:58
      U nas również niska.
      Myślę, że Nowacka podjęła nierówną walkę z ciemnogrodem używając niewłaściwych środków. Dodatkowe zajęcia nieobowiązkowe przy przeładowanym planie są skazane na niepowodzenie. Bardziej poszłabym we wplatanie tematów z ez w inne przedmioty.
      A że z ciemnogrodem, to widać po wypowiedziach przeciwników, którzy edukację zdrowotną kojarzą wyłącznie z seksem i aborcją.
      Xxx.. się chce na myśl o tych śliniących się dziadach z lubością wypowiadających się na temat seksu, bleh.
      Tam nie ma żadnej refleksji, w hejt nie wierzą, bo go nie można zobaczyć. Nie usłyszałam żadnego rozsądnego argumentu przeciw, tylko obrażanie albo zboczeństwa.
      Taki teraz mamy klimat, ludzkość musi się zaorać.
      • po_godzinach_1 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:01
        wakacje_50 napisała:

> U nas również niska.
        > Myślę, że Nowacka podjęła nierówną walkę z ciemnogrodem używając niewłaściwych
        > środków. Dodatkowe zajęcia nieobowiązkowe przy przeładowanym planie są skazane
        > na niepowodzenie. Bardziej poszłabym we wplatanie tematów z ez w inne przedmiot
        > y.

No właśnie.
        Nowacka, niestety, poszła drogą "co by tu spieprzyć panowie jeszcze"
        • paskudek1 Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 08:59
          Nie, tą drogą idą przeciwnicy tej edukacji. A ty ich bronisz cały czas
        • natalia.nat Re: Edukcajca zdrowotna 05.09.25, 14:24
          po_godzinach_1 napisała:

> Nowacka, niestety, poszła drogą "co by tu spieprzyć panowie jeszcze"

Jedyne co w tym przypadku zostało spiep...one, to to że nie jest to przedmiot obowiązkowy.
          Właśnie o to chodzi, żeby to nie było wplatanie tematów w inne przedmioty, tylko żeby co roku był w planie lekcji oddzielny przedmiot związany stricte ze zdrowiem w takim szerokim ujęciu (zdrowie fizyczne, psychiczne i społeczne) dostosowany do wieku. Jest sporo zbędnych przedmiotów/zagadnień, które spokojnie można wyrzucić czy okroić. Taki przedmiot jak edukacja zdrowotna powinien być priorytetem. Nie ma w ogóle o czym mówić.
    • ania357 Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:01
      Chcialam zapisac dziecko (1 klasa LO), ale okazalo sie, ze przedmiot jest przewidziany dla drugich i trzecich klas tylko. Szkoly maja dowolnosc, czy takie rozwiazanie zostalo im narzucone?

Troche bez sensu mi sie to wydaje, bo nie rozumiem, po co zwlekac. Im starsi, tym bardziej to juz chyba musztarda po obiedzie.
      • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 21:47
        Dowolnośc. Jako blok dla klas 4-6, 7-8 i własnie 1-3 szkół srednich
      • little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:25
        "Chcialam zapisac dziecko" - tak trochę obok tematu, na ez się nie zapisuje. Można co najwyżej wypisać 🙂
        • ania_z_zielonymii Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 22:48
          No ja akurat zapisałam, bo była to jedna z deklaracji jak składaliśmy papiery do LO. A teraz mam zamiar wypisać.
        • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:12
          U nas są zapisy. Nie ma zeby wypisać ( jak z religii)...
          • little_fish Re: Edukcajca zdrowotna 03.09.25, 23:46
            Czyli szkoły znowu na bakier z przepisami...
            • hanusinamama Re: Edukcajca zdrowotna 04.09.25, 08:17
              No znowu. U młodszej religia w srodku planu smile a ona nie chdozi
              Ale tu wychowawczyni powiedziała ze tego nie odpusci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka