21.09.25, 19:32
Czy ktos na forum zażywa ten lek (dokladnie ten) i chcialby sie podzielic swoim doswiadczeniem (na razie jestem oszolomiona kombinacjami alpejskimi, jakie nalezy wykonywac w zwiazku z dieta, oznaczaniem INR itd.)
Obserwuj wątek
    • kossett Re: Warfin 21.09.25, 19:46
      kup urządzenie żeby mierzyć INR w domu. I paski - są na nie zniżki jeśli ogarniesz wniosek od lekarza. Będziesz spokojniejsza - szczególnie przydaje się w czasie wyjazdów. Ustawiłabym dawki warfinu w stos do diety tak żeby jednak wliczyć pewną ilość produktów podnoszących składnik - życie bez zielonego jest dość trudne. Pamiętaj ze to nie działa wykładniczo - jeśli weźmiesz więcej warfinu - nie od razu uregulują ci się parametry.
      • kossett Re: Warfin 21.09.25, 19:47
        kup warfin także w małych nasyceniach tabletek - łatwiej dobierać ilość

• grey_delphinum Re: Warfin 21.09.25, 20:52
          Dziękuję

Kupię to urzadzenie.

Bsrdzo się marteie, jak sobie dam rade z tym warfinem. Wydaje sie to wszystko okropnie skomplikowane.
          Jeszcze chcialam dopytać l leki przrciebolowe (mam bardxo bolesne miesiączki).. Jakie mozna zsxywac) ibuprofen chyba odpada?)
    • go-jab Re: Warfin 21.09.25, 22:48
      A czemu taki stary lek jeszcze ktoś przepisuje? Tyle jest innych nowszych, bezpieczniejszych i wygodniejszych w dawkowaniu/monitorowaniu…
      • helka.na.zakrecie Re: Warfin 22.09.25, 06:22
        Dokładnie:
        Pradaxa, Xarelto lub Eliquisu.
        Chodzi o koszty? Bo fakt, te leki drozsze, ale wygodniejsze w przyjmowaniu...
        • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 07:03
          helka.na.zakrecie napisała:

> Dokładnie:
          > Pradaxa, Xarelto lub Eliquisu.
          > Chodzi o koszty? Bo fakt, te leki drozsze, ale wygodniejsze w przyjmowaniu...

Nie chodzi o zsdne koszty... Chyba żartujesz ...
          Taki lek mi dają w szpitalu jako najlepsza opcja dla mnie ,, mimo moich próśb o nowsze specyfiki.

Dzis jeszczr raz bede rozmawiać z lekarzem prowadzącym na ten temat.
          • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 07:18
            Może chodzić o skutki uboczne. Nie panikuj, to się tylko wydaje takie skomplikowane. Biorę, żyje absolutnie normalnie
            • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 07:50
              Bezmiesny_jezu, a co z lekami przeciwbólowymi. Do tej piry bralam ibuprom przy bolesnym ojresie, mam jakas alternatywę oprocz paracetamolu (nie dziala na mnie za bardzo).
              • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 08:28
                Jak mam okres to biorę nimesil. Teoretycznie nie powinno sie, ale konsultowałam z lekarzem, te 2 tabletki na miesiąc mogę, tylko muszę zbadać potem INR. Ale jak biorę nimesil, to po prostu zmniejszam dawkę.

Pamiętaj też, ze warfin działa dlugo. To ważne jak planujesz jakiś zabieg, po którym się krwawi. Ale z tym też nigdy nie miałam problemów. Zdarzyło mi się mocno zranić, zawsze się i tak ładnie goiło.
                • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 08:41
                  2 tabletki na miesiac..

Ja do tej pory bralam przez 5 dni po 5 ibupromow 400, a i to czasem bylo malo.
                  W takim razie jestem w totalnej doopie 😔
                  • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 08:45
                    Ale nimesil to bardzo silny lek na receptę, nawet nie ma co porównywać. Jak bralam ibuprofen to tez garściami... Weź po prostu zapytaj lekarza.
                    • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 09:55
                      bezmiesny_jez napisała:

> Ale nimesil to bardzo silny lek na receptę, nawet nie ma co porównywać. Jak bra
                      > lam ibuprofen to tez garściami... Weź po prostu zapytaj lekarza.

Ok, dziękuję. Pozwole sobie jeszcze Cię "pomęczy c", gdybym moala jakies pytania,, ok?
                      • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 10:03
                        Jasne. Skąd jesteś?
                        • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 10:36
                          Z Krakowa
                          • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 11:34
                            A możesz napisać z jakiego powodu bierzesz Warfin? Zakrzepica?
                            • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 11:50
                              bezmiesny_jez napisała:

> A możesz napisać z jakiego powodu bierzesz Warfin? Zakrzepica?

Mialam udar kilkanascie dni temu, a poza tym mam problemy kardiologiczne.
          • algod Re: Warfin 22.09.25, 08:54
            Skoro masz jeszcze rozmawiać z lekarzem, to podpowiem, że ja - jak się okazało, że leki nowej generacji mi szkodzą - to zdecydowałam się na neoparin w zastrzykach a nie warfarynę. Piszę, bo lekarz, chociaż uważał, ze neoparni to bardzo dobra opcja, to sam nie zaproponował, bo z góry uznał, że będę wolała wszystko inne zamiast zastrzyków. A ja wolę sobie raz dziennie zrobić ten zastrzyk niż się bawić w pilnowanie diety i sprawdzanie INR-u. Nauczyłam się bardzo szybko, robię sprawnie i teraz to już dla mnie zupełnie neutralna czynność.
          • helka.na.zakrecie Re: Warfin 22.09.25, 14:59
            grey_delphinum napisał(a):

>
            > Nie chodzi o zsdne koszty... Chyba żartujesz ...
            > Taki lek mi dają w szpitalu jako najlepsza opcja dla mnie ,, mimo moich próśb o
            > nowsze specyfiki.
            >

Nie miałam intencji Cię dotknąć. Znana mi osoba przyjmowała ten lek właśnie ze względu na cenę.

Mnie też zapisując lek przeciwakrzepowy w 2017 zadano to pytanie - jeszcze Pradaxa nie miała generyków i to był koszt min 150 zł/ mc. 8 lat temu..
        • kossett Re: Warfin 22.09.25, 16:41
          Z tego co wiem przy sztucznych zastawkach serca lub i naczyniach stosuje się tylko warfin. zreszta rzuciłam okiem na ulorke pradaxy i jej użycie wykluczone jest w takich wypadkach
      • mia_mia Re: Warfin 22.09.25, 06:50
        Nie wiem z jakiego powodu jest przyjmowany w tym przypadku, ale po niektórych operacjach kardiochirurgicznych przepisywane są leki starego typu, bo tylko one się sprawdzają, czasem muszą być przyjmowane dożywotnio.
        • nuka_2 Re: Warfin 22.09.25, 11:13
          Tak np przy sztucznej zastawce trzeba przyjmować leki starego typu jak Warfin, te nowsze nie są zarejestrowane w tym wskazaniu
    • aurora20 Re: Warfin 22.09.25, 00:01
      Warfarin.
      Bierz tak jak lekarz zaleca, i co 4 tygodnie badaj krew - to nie sa zadne alepejskie kombinacje, lekarz powinien ci dokaladnie wytlumaczyc smile Sama nic nie kombinuj! i nie doradzaj sie z forum, bo to sa indywidualne sytuacje.
      • kossett Re: Warfin 22.09.25, 16:42
        co 4 tyg to może się nieźle zdziwić - krew się bada zeby INR trzymać w określonych widełkach wartości. Co trudniejsze przy wielu chorobach to nie są fizjologiczne wartości. co tydzień na początku powinno się badać przy niektórych schorzeniach
    • aurora20 Re: Warfin 22.09.25, 00:04
      uwazaj na imbir, brokuly, brukselke - ogolnie zielenine
      • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 07:51
        aurora20 napisała:

> uwazaj na imbir, brokuly, brukselke - ogolnie zielenine
        A vo to znacxy uważaj, ile mozna tego zjesc (dla mnie slowo ograniczyć jest tak ogolnikowe, ze zupelnie die w tym gubię).
        • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 08:31
          Normalnie możesz jeść. Chodzi o to, ze witamina K zwiększa krzepliwość. Więc jeśli nagle zjesz 2 brokuły i popijesz sokiem z kapusty, to INR sie podniesie.
          • grey_delphinum Re: Warfin 22.09.25, 08:33
            A Tymasz ten domowy aparat do mierzenie INR? Rzrczywiscie się przydaje?
            • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 08:46
              Nie mam, to cholernie drogie. Chodzę normalnie raz w miesiącu zbadać INR. A czasem nawet rzadziej, ale też od laaaaat mam stabilne wyniki.
            • mia_mia Re: Warfin 22.09.25, 10:03
              Masz ten lek przyjmować dożywotnio czy przejściowo?
          • nuka_2 Re: Warfin 22.09.25, 11:11
            INR się obniży wtedy
            • bezmiesny_jez Re: Warfin 22.09.25, 11:23
              Tak, tak, mój błąd.
    • evee1 Re: Warfin 22.09.25, 15:15
      Może dowiedz się, czy możesz przyjmować leki nowszej generacji. Moja mama bierze od lat Eliquis i dobrze go znosi. Ja swego czasu brałam przez kilka miesięcy zastrzyki z heparyny, ale to tylko czasowo (miałam zator płucny).
      Chociaż mierzenie INR nie jest może skomplikowane, to jednak wygodniej jest po prostu brać tabletki bez konieczności badania krzepliwości. Na początku musiałaby kontrolować INR częściej, bo muszą Ci ustawić dawkę i musisz się nauczyć ile możesz jesc różnych produktów.
    • majenkirr Re: Warfin 22.09.25, 16:40
      grey_delphinum napisał(a):
      > (na razie jestem oszolomiona kombinacjami alpejskimi, jakie nalezy wykonywac w zwiazku z dieta, oznaczaniem INR itd.)

Początki zawsze są trudne, ale jak wpadniesz w rytm, to już pojdzie. Mój mąż jest na Warfarynie od 11 lat, INR ma zawsze idealne. Co miesiąc musi chodzić do Coumadin Clinic, a w pozostałe 3 tygodnie sam mierzy w domu, polecam kupić urządzenie.
      • grey_delphinum Re: Warfin 23.09.25, 06:40
        Bardzo Wam dziękuję za wszelkie info.

W, szpitalu INR mi się wahalo, stad moje obawy, ze jeżeli w warunkach szpitalnych nie dawali rady tego uregulowac, to w domu bedzie mi jeszcze trudniej...

Teraz okazalo się, ze mam bardzo podwyższone proby wątrobowe i boli mnie w prawym boku. W szpitalu uznali, ze to od żelaza (podawali, bo mam anemię), ale ja nie jestem przekonana, bo nie poczekali na wyniki badan, tylko wypisali mnie do domu, a przrciez moze to byc pokłosie warfinu. Ech....
        • grey_delphinum Re: Warfin 23.09.25, 06:41
          Tzn. odstswili tardyferon, ale juz nie bylo czasu stwierdzic, czy to spowoduje spadek prob watrobowych.
        • bezmiesny_jez Re: Warfin 23.09.25, 07:06
          Na początku sie waha, bo ten lek tak działa- zaczyna dzialać przeciwzakrzepowo dopiero dzien czy dwa po zażyciu, efekt utrzymuje się długo. To nie jest tak, ze dzis dostaniesz tabletki i juz jutro sprawdzą, czy dobra dawka, liczy się suma dawek z wielu dni. Ale jeśli Cię to pocieszy, to mi ustawiali dawkę chyba z 1,5 tygodnia, potem też były zmiany, teraz biorę tę samą już naście lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka