Dodaj do ulubionych

Gotowanie - kompleks

30.10.25, 09:49
To nie tak, że nie potrafię, bo potrafię, czy to pierogi, czy gołąbki, bigos, schabowy, coś włoskiego, azjatyckiego. Ale albo wyjdzie dobrze, albo mocno przeciętnie. Przeglądam blogi, tik toki, szukam inspiracji i nic mnie nie zachwyca, mam wrażenie, że wszystko już było, a sama nie potrafię niczego wymyślić, nie mam tego zmysłu. Jestem bardzo wymagająca jeśli chodzi o smak, krytyczna, więc od siebie wymagam tego samego, a ponieważ wychodzi jak wychodzi to się zniechęcam. Chciałabym czasem zachwycić, zrobić coś innego, nieoczywistego, ale nie wiem gdzie szukać inspiracji. Macie coś? Rady, linki?
Obserwuj wątek
    • galaxyhitchhiker Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:01
      Mam jedną: obniż sobie wymagania i przestań wszystko krytykować. Życie jest wtedy przyjemniejsze.
      • alpepe Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:08
        amen
        • homohominilupus Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:09
          AmenT
    • elinborg Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:09
      Forumki często polecają Rozkosznego. Przepisy z gatunku nieoczywistych, mnie odpowiadają.
      Jak chcesz bardzo dokładnych przepisów, to "Ania gotuje". Ale jak dla mnie to tylko inspiracje, trzeba też czytać komentarze.
      Kwestia smaku też dobra.
    • iwles Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:18
      "mam wrażenie, że wszystko już było,"

zazwyczaj tak jest, że jak czytasz/oglądasz cos, co ktoś zrobił, to na pewno jest to z kategorii "już było".
      Jak chcesz cos, czego jeszcze nie było, musisz sama wymyślić.
      • pepsi.only Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:20
        Racja! smile
    • danaide2.0 Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:40
      Ale dlaczego miałabyś wymyślać? Od podstaw chcesz wymyślać czy tylko w odniesieniu do gotowego przepisu?

Kuchnia to nie apteka, jak coś zmienisz pacjent ci nie zejdzie. Tak naprawdę trzeba wyjść od własnych potrzeb i własnego smaku. Od składników, które lubisz i których nie lubisz, od tych, nad którymi panujesz (tymianek, sypnę niemal wszędzie i jest git) i nie panujesz (cząber, raz użyłam, potrawa wyszła jakaś okropna, nie tykam cholerstwa, ale wiem, że na ematce są fanki). Jeśli wiesz, że ciasta na maśle są dla ciebie ok, a ciasta na oleju takie se, nie spodziewaj się cudów - po prostu zaufaj sobie i swojemu organizmowi. Są fanki Ottolenghiego, sama do nich należę, ale stosuję z umiarem - wiem, że smak to i przyprawy i tłuszcz i czasem coś nieoczywistego, czego nie mam.

Nie gotuję z tik toka, ale gdy ostatnio odkryłam jajka po turecku przeczytałam ileś przepisów (w tym rozkosznego). Każdy robił to trochę inaczej, a ja ostatecznie powyciągałam ze wszystkich przepisów i mojego doświadczenia to, co mnie odpowiada - czyli nie suszony zatar a miętę i też nie suszoną tylko świeżą. Ostatnio robiłam ciasto quatre-quarts i też poczytałam przepisy u różnych osób (a pomysł wzięłam początkowo z zeszytu kreatywnego dziecka). Rozjaśniło mi to kwestie relacji wagi jajek do pozostałych składnikow.

Nie wiem, czy jest jakaś wyższość książek kucharskich nad blogami, ale wiem, że ludzie są różni i mają różny smak i potrzeby. Szukam wszędzie (może poza tik tokiem), ale dostosowuję szczegóły pod siebie.
      • danaide2.0 Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:43
        O, muszę zrobić caponatę, z jadłonomii, wielokrotnie tu przeze mnie polecaną. Odpowiada mi wszystko poza rodzynkami - prawie tego nie jemy, do ciast tez nie dodajemy, potem mi zalegają takie wysuszone na wiór. Zatem rodzynki wypadają!
    • sueellen Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 10:43
      Czasem właśnie nie chodzi o brak umiejętności, tylko o to, że nic nie potrafi już naprawdę zainspirować. Mnie zniechęca, gdy przepis ma zbyt wiele kroków albo wymaga osobnego przygotowania każdej części. Stoi się przy garach długo i cała przyjemność znika, bo myślę tylko o tym, ile będzie potem sprzątania. Kiedy nie mam weny, stawiam na proste dania jednogarnkowe. Zwłaszcza teraz, jesienią świetnie się sprawdzają. Dają sporo swobody w eksperymentowaniu ze składnikami i można przy okazji wyczyścić lodówkę. Może spróbuj czegoś w tym stylu?
    • volta2 Re: Gotowanie - kompleks 30.10.25, 16:14
      albo wyjdzie dobrze- to chyba dobrze że wychodzi, gdzie problem?

ja też nic nie wymyślam, za to odtwarzam swietnie. niczego wiecej nie potrzebuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka